ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Στον αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας και στήριξης του εισοδήματος

Στους δρόμους βγήκαν και χτες στην Αθήνα, διαμηνύοντας ότι «δεν θα γίνουν αποδιοπομπαίοι τράγοι»

Το σύνθημα «Οι επαγγελματίες έχουμε φωνή, δεν θα μας φιμώσετε μες στο μαγαζί» ακούστηκε δυνατά χτες το απόγευμα για μια ακόμη φορά, στο κέντρο της Αθήνας, στην κινητοποίηση που οργάνωσαν σωματεία και Ομοσπονδίες τους, απαιτώντας μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους και της υγείας τους.

Εκατοντάδες επαγγελματίες από την εστίαση, το εμπόριο, τη βιοτεχνία και άλλους κλάδους συγκεντρώθηκαν στο Μοναστηράκι και στη συνέχεια με τα πανό των σωματείων και τα συνθήματά τους, περπάτησαν στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, μοιράζοντας τις ανακοινώσεις και εκφράζοντας και τις αγωνίες χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, μικρών εμπόρων και βιοτεχνών, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα: «Ως Εδώ! Δεν θα γίνουμε αποδιοπομπαίος τράγος για να φορτώσει τις ευθύνες η κυβέρνηση, για το 4ο κύμα της πανδημίας που επελαύνει».

Ταυτόχρονα κατήγγειλαν τον αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης, με την οποία επιχειρεί να περάσει διά πυρός και σιδήρου την πολιτική της, φωνάζοντας πως «Αντί για ΜΕΘ και νοσοκομεία, πρόστιμα μας κόβει η αστυνομία», ενώ επανέλαβαν πως είναι επαγγελματίες και όχι χωροφύλακες για να ελέγχουν την επιβολή των μέτρων.

Στη συνέχεια, συντεταγμένα και με όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία πορεύτηκαν στην οδό Ερμού και κατέληξαν έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, μέτρα προστασίας της υγείας τώρα!


Παίρνοντας τον λόγο ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, αφού αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται με τα χιλιάδες κρούσματα και τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται κατά δεκάδες κάθε μέρα, σημείωσε: «Η εικόνα αυτή, της έκτακτης ανάγκης, δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε τις αιτίες που μας έφεραν εδώ, ούτε τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται και στη δημόσια Υγεία και στην οικονομία.

Δεν μπορούμε να δουλέψουμε γιατί η κυβέρνηση έκανε ελάχιστα μέχρι σήμερα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τη σωστή λειτουργία των σχολικών μονάδων, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, των μεγάλων εργασιακών χώρων, οπού συνωστίζεται μεγάλος αριθμός του πληθυσμού και αποτελεί ίσως τον βασικότερο παράγοντα εξάπλωσης της πανδημίας.

Τώρα που ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την "καυτή πατάτα" της πανδημίας με μπαλώματα και μερεμέτια. Τέτοια είναι τα μέτρα που παίρνει για τον περιορισμό της πρόσβασης στα μαγαζιά μας. Εχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αντί να προτάξει την επιστημονική τεκμηριωμένη ενημέρωση για την αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού, συνεχίζει στη διχαστική λογική πίεσης του ανεμβολίαστου πληθυσμού, αξιοποιώντας ως μοχλό τους επαγγελματίες σε εστίαση, εμπόριο και άλλους κλάδους».


Αφού κατήγγειλε την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει «κόντρα» μεταξύ των επαγγελματιών της εστίασης και των άλλων κλάδων, ανέδειξε τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σημειώνοντας:

«Μας ενώνουν τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης. Δυο χρόνια είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, ανεξάρτητα από τον κλάδο που δουλεύουμε. Γνωρίσαμε από πρώτο χέρι τι θα πει να είσαι κλειστός για μήνες, προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Αναδουλειά, αβάσταχτη φορολογία, χρέη, πρωτοφανή ακρίβεια σε πρώτες ύλες, Ενέργεια και είδη λαϊκής κατανάλωσης που δεν αφήνει τίποτα στην τσέπη.

Φοβόμαστε μην αρρωστήσουμε και αναγκαστούμε να κλείσουμε και μείνουμε χωρίς εισόδημα, αφού δεν υπάρχει η παραμικρή αποζημίωση.

Η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματά μας κωφεύει!».

Ενώ, δίνοντας απάντηση στην προπαγάνδα περί «πρωτοφανούς ενίσχυσης» με επιδοτήσεις κ.λπ., ο συνδικαλιστής υπογράμμισε: «Δεν μας ξεγελούν διαφημίζοντας τα δισ. των χρηματοδοτήσεων, αθροίζουν τους συνάδελφους που ζουν από τη δουλειά τους με τις εταιρείες που τζιράρουν εκατομμύρια! Γνωρίζουν και γνωρίζουμε ότι αυτοί πήραν και θα πάρουν και άλλα, όπως πήραν και τη μερίδα του λέοντος του τζίρου του τελευταίου διαστήματος.

Αλλά ας μας πει η κυβέρνηση που δήθεν κόπτεται για εμάς. Γιατί διαφυλάττει σαν "κόρη οφθαλμού" την κατάργηση του αφορολόγητου, το τέλος επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ και όλη την αντιλαϊκή φορολογία που αφήσαν ανέγγιχτη τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις τα τελευταία οκτώ χρόνια; Αυτή η πολιτική διογκώνει τα χρέη και όχι ο κορονοϊός».

«Κάθε μέρα αγωνιούμε για το πώς θα ζήσει η οικογένειά μας, αλλά και πώς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε την επιχείρησή μας», σημείωσε επίσης, μεταφέροντας το δίκαιο αίτημα για άμεσα μέτρα στήριξης για την κάλυψη των εισοδημάτων που έχουν χαθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, για γενναία διαγραφή χρεών σε τράπεζες, Εφορία, Ταμεία, αντιστάθμιση της ακρίβειας με επιδότηση των αυξήσεων στην Ενέργεια, για επίδομα για όσους κλείνουν λόγω ασθένειας ή καραντίνας.

«Τις φθηνές δικαιολογίες ότι τάχα "ζητάμε πολλά", ότι "δεν αντέχει η οικονομία", τις έχουμε ξανακούσει. Να τα βρουν εκεί που βρέθηκαν τα 47 δισ. για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, εκεί που βρέθηκαν σε μια νύχτα 120 εκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση της "Aegean", εκεί που θα βρεθούν τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης. Επομένως "λεφτά υπάρχουν" και μάλιστα πολλά. Αρα δεν βρίσκεται εκεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα βρίσκεται στις προτεραιότητες και τις πολιτικές επιλογές», τόνισε.

Χρεοκοπημένη η λογική της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας

Παράλληλα, αναφερόμενος στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που αποτελούν προνομιακούς συνομιλητές της κυβέρνησης υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Εχουν λιώσει τις σόλες τους, από υπουργείο σε υπουργείο, από κανάλι σε κανάλι. Πηγαινοφέρνουν ένα πλαίσιο αιτημάτων που περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Και θέσεις για τις μεσαίες επιχειρήσεις για να παζαρεύουν με κάθε κυβέρνηση, και ορισμένα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων για να καθησυχάζουν τις αγωνίες τους. Ομως, καμιά συνδικαλιστική ηγεσία δεν μπορεί να γίνει "υπηρέτης δυο αφεντάδων". `Η θα υπηρετεί τα συμφέροντα μιας ομάδας μεσαίων επιχειρήσεων με αναπτυξιακές προοπτικές και μερίδιο στη μονοπώληση ή θα υπηρετεί την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων που πληρώνουν τα σπασμένα της μονοπώλησης και των αντιλαϊκών πολιτικών. Εμείς είμαστε με τους δεύτερους, για αυτό είμαστε σήμερα εδώ!».

Και κάλεσε κάθε αγωνιστή συνδικαλιστή, κάθε συνάδελφο να προσπεράσει αυτή τη «χρεοκοπημένη λογική της πλειοψηφίας που βάζει την αγωνιστική διεκδίκηση στον πάγο.

Εχουμε πια πείρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο! Καταλαβαίνουμε ότι για να ακουστούμε πρέπει να δυναμώσει η φωνή μας, εδώ και τώρα πρέπει να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση. Η νέα κρίση που τσακίζει τις ζωές μας δεν ξεχωρίζει επαγγέλματα και κλάδους! Ενωμένοι στη συλλογική πάλη και δράση, οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ, έμποροι, αυτοκινητιστές, συνεχίζουμε τον αγώνα πιο δυναμικά».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε και ο Δημήτρης Σωτηριάδης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Ξύλου, που κάλεσε τους διαδηλωτές να συμμετέχουν στην κινητοποίηση του κλάδου στις 2 Δεκέμβρη με την οποία διεκδικεί τη διασφάλιση του εισοδήματος στις περιπτώσεις της ασθένειας και του ατυχήματος.

Πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων καλούσαν στην κινητοποίηση

Στην κινητοποίηση καλούσαν οι Ομοσπονδίες: Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου και Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας. Τα σωματεία, ενώσεις και σύλλογοι της Αττικής: EBE A' Αθήνας, EBE Καισαριανής, EBE Ηλιούπολης, EBE Αγ. Δημήτριου - Μπραχαμίου, EBE Καλλιθέας, EBE δήμου Περιστεριού, EBE Ηράκλειου, EBE Ν. Ιωνίας, EBE Μεταμόρφωσης, EBE Αχαρνών, EBE Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου, EBE Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Εμπορικός - Επαγγελματικός Σύλλογος Ν. Ερυθραίας, EBE Κορυδαλλού, Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας, Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων, Βιοτεχνών Μετάλλου Αθήνας, Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκίνητων (ΣΙΣΕΜΑ), Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών «Η Αδελφότης», Βιβλιοπωλών Αθηνών - Προαστίων, Αυτοαπασχολουμένων Ιδιοκτητών Φορτηγών Οδικών Μεταφορών Περιφέρειας Αττικής και η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ