ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάη 2001
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολύπαθο το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας πριν την αποκάλυψή του. Η νεοελληνική εκδοχή της«ανοικοδόμησης» σε όλο της το «μεγαλείο»...
Το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας πριν την αποκάλυψή του. Η νεοελληνική εκδοχή της«ανοικοδόμησης» σε όλο της το «μεγαλείο»...
Ενα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα, το Θέατρο της Λάρισας, (χωρητικότητας 12.000 θεατών), βρίσκεται στο κέντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος για την αναστήλωση και ανάδειξή του.

Το πρώτο σχετικό βήμα έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε η προκαταρκτική πρόταση των εργασιών άμεσης προτεραιότητας για την αποκατάσταση του θεάτρου, την οποία συνέταξε και κατέθεσε στο Συμβούλιο σε μορφή μελέτης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της ιεράρχησης των επεμβάσεων, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ συμφώνησε με τις αρχές και το χαρακτήρα των προτάσεων της μελέτης και πρότεινε συμπληρωματικές παραμέτρους που πρέπει να συμπεριληφθούν στην τελική μελέτη, όπως: Σχέδια υφιστάμενης κατάστασης του μνημείου με όψεις, κατόψεις, τομές, σχέδια παθολογίας του μνημείου, τεκμηρίωσης των ιστορικών του φάσεων και αναπαράστασή του. Γενικά σχέδια παρουσίασης του μνημείου μετά τις επεμβάσεις. Σχέδια κατασκευαστικών λεπτομερειών, γεωτεχνική και στατική μελέτη. Δημιουργία εργοταξίου για την άμεση έναρξη των συγκολλήσεων λίθων του θεάτρου κ.ά.

Η μελέτη προβλέπει και την πιθανή ένταξη του μνημείου σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Λάρισας, σχέδιο μάλλον πρόωρο, αφού το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ του προγραμματισμού μιας επιστημονικής ημερίδας - συζήτησης για τους τρόπους αναστήλωσης και ανάδειξης του θεάτρου.

Το Θέατρο της Λάρισας κατασκευάστηκε το πρώτο μισό του 3ου αι. π.Χ., αλλά υπήρχε και πρωιμότερη φάση με ξύλινα έδρανα και μαρμάρινη ορχήστρα. Ηταν το κέντρο της κοινωνικής ζωής της πόλης, όπου συνεδρίαζε η Εκκλησία του Δήμου και η διοίκηση του ομόσπονδου θεσσαλικού κράτους, του γνωστού Κοινού των Θεσσαλών. Λειτούργησε για έξι αιώνες, στη διάρκεια των οποίων έγιναν πολλές παρεμβάσεις πάνω του, ενώ οι Ρωμαίοι το μετέτρεψαν σε αρένα το 1ο αι. π.Χ. Η χρήση αυτή δεν ήταν η χειρότερη. Στη δεκαετία του '60, πάνω στο θέατρο χτίστηκαν πολυκατοικίες που προκάλεσαν σοβαρότατες βλάβες. Από τις αρχές της δεκαετίας του '80 ξεκίνησε ο «μαραθώνιος» των απαλλοτριώσεων, των κατεδαφίσεων και ανασκαφών, ενώ η αποκάλυψη του θεάτρου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Μουσικές συναντήσεις

Δημήτρης Λάγιος
Δημήτρης Λάγιος
Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν τον Απρίλη από τον πρόωρο και άδικο θάνατο του Δημήτρη Λάγιου, του ταλαντούχου συνθέτη, με το σπάνιο ήθος. Στη μνήμη του αφιερώνεται η συναυλία του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ, σήμερα (7μμ), στο Μοναστήρι της Καισαριανής, στην οποία θα παρουσιαστούν έργα του. Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων, με διεύθυνση του Θανάση Τσιπινάκη, θα παρουσιάσει τα έργα «Ολυμπείον Ιερό της Γης», «Ουράνιος Μύθος», «Σπουδές σε ελληνικά θέματα», «Ρωγμές» και «Σπασμένη βάρκα στο βυθό». Συμμετέχει η μεσόφωνος Ηλέκτρα Βάργκα.

  • Ολοκληρώνεται σήμερα (8μμ), στο θέατρο του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας (Γραβιάς 6) η 6η Συνάντηση Χορωδιών, που αφιερώθηκε στα 70 χρόνια από την ίδρυση της Αγ. Παρασκευής. Είσοδος ελεύθερη.
  • Στο Καλλιτεχνικό Καφενείο των Αχαρνέων (Χειλίου 16), σήμερα (9.30μμ) πραγματοποιεί συναυλία ο Βαγγέλης Γερμανός με κομμάτια από τη δισκογραφία του και άλλα αγαπημένα του τραγούδια.
  • Ο Μάριος Στρόφαλης και η μπάντα «Δούρειος Ιππος» εμφανίζονται σήμερα (10μμ), στη «Σφεντόνα», με τα τραγούδια της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς και άλλα κομμάτια του συνθέτη. Μεταξύ των ερμηνευτών και οι Διονύσης Τσακνής και Χρήστος Θηβαίος.
  • Ολοκληρώνονται σήμερα οι εμφανίσεις της Αφεντούλας Ραζέλη και του Μιχάλη Παπαζήση, στο «Εναλλάξ» (Μαυρομιχάλη 139).
  • Ο Βασίλης Λέκκας τραγουδά αύριο (8.30μμ), στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» (Νάξου και Σταυράκη), στο Δήμο Αγ. Ιωάννη Ρέντη.
Μουσική, χορός, φωτογραφία

Ο Ρος Ντέιλι
Ο Ρος Ντέιλι
Οκταήμερο πολλαπλών πολιτιστικών δρώμενων με τη σύμπραξη Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών, ξεκινά στις 22 του Μάη στη δεύτερη στέγη του θεάτρου «Ροές» (Ιάκχου 14, Γκάζι). Τίτλος του: «ΔΙΑ - ΡΟΕΣ». Από 22-24/5, ο γνωστός Τούρκος μουσικός, συνθέτης και πειραματιστής του παραδοσιακού ήχου, Ερκάν Ογκούρ και ο Τούρκος μουσικός και ερμηνευτής Ισμαήλ Χάκι, θα μας εισαγάγουν στην παραδοσιακή τουρκική μουσική και με αυτοσχεδιασμούς. Παράλληλα, οι χορευτές του Χοροθεάτρου «Ροές» θα χορέψουν πάνω σε μουσική Σούφι σε σύγχρονες χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου.

Ο Ρος Ντέιλι και το συγκρότημά του θα αυτοσχεδιάσουν μαζί με τους Τούρκους ομοτέχνους τους, ενώ θα ακολουθήσουν βραδιές (25, 26, 27/5) αφιερωμένες στο έργο του Ρος Ντέιλι, με συμμετοχή του Χοροθεάτρου «ΡΟΕΣ» με νέες χορογραφίες. Τέλος, στις 28,29/5, ο σπουδαίος κλαρινίστας Γιάννης Βασιλόπουλος, και το σχήμα του, θα ερμηνεύσει με τον πηγαίο, αισθαντικό τρόπο του αποσπάσματα της δημοτικής και βυζαντινής παράδοσης, συνοδεία των χορογραφιών της Σ. Σπυράτου. Παράλληλα, στο φουαγιέ του θεάτρου θα λειτουργεί η έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Χρηστίδη «Εικόνες της δικής μου Τουρκίας».

Τέχνη στο «Θησείον»

Το «Θησείον - ένα θέατρο για τις τέχνες» σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας παρουσιάζουν το «Υλικό Μήδειας» του Χάινερ Μίλερ. Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός τον περασμένο Γενάρη στο Κρατικό Θέατρο Τιφλίδας και η οποία εκπροσώπησε τη Γεωργία στη Θεατρική Ολυμπιάδα Μόσχας, θα παρουσιαστεί στις 21,22/5 στο «Θησείον» και στις 25/5 στην Καλαμάτα. Η Κέτι Ντολίτσε, ηθοποιός, σκηνοθέτης, ιδρύτρια και διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Τέχνης Τυφλίδας, εκτός από το έργο του Μίλερ, θα παρουσιάσει στο «Θησείον» (23/5) και στην Καλαμάτα (26/5) το «Self - portrait of our generation», μια προσωπική της εξομολόγηση, σε σκηνοθεσία Νάνα Κβασκχανάτζε.

Το Ινστιτούτο Δανίας, με υποστήριξη του Θεατρικού Συμβουλίου της Δανίας και του Ιδρύματος Ε. Νάκου, παρουσιάζει στο θέατρο «Θησείον» (28,29/5) τους σημαντικούς χορογράφους Τιμ Ράστον και Βιντάρ Χάνσεν στο ντουέτο τους «Επ' αυτοφώρω», ένα πορτρέτο της σχέσης τους στη σκηνή και στη ζωή. Η Κιτ Τζόνσον παρουσιάζει το βραβευμένο σόλο της «Στίγμα», μια χορευτική επεξεργασία του έμφυτου, της ατομικής επιλογής, του ξεχωριστού στίγματος κάθε ανθρώπου.

Ξεπούλημα ... ονείρων

Το ημερολόγιο της ιστορικής πτήσης στο Διάστημα του Γιούρι Γκαγκάριν πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie's για 171.000 δολάρια (66,8 εκατ. δραχμές). Ανάμεσα σε άλλα, το ημερολόγιο περιέχει την απομαγνητοφωνημένη συνομιλία του Γιούρι Γκαγκάριν με το κέντρο ελέγχου, καθώς ο Σοβιετικός κοσμοναύτης περιέγραφε τι έβλεπε στο Διάστημα τον Απρίλιο του 1961.

«Η Γη από ύψος 327 χιλιομέτρων φαίνεται αρκετά καλά. Μεγάλες οροσειρές, μεγάλα ποτάμια, μεγάλα δάση και νησιά... Μπορεί κανείς να δει τη σκιά των σύννεφων πάνω στη Γη...», λέει σε κάποιο σημείο, με ποιητική διάθεση, ο 27χρονος πρωτοπόρος, που χάρισε στη χώρα του και την ανθρωπότητα ολόκληρη, το μεγαλύτερο όνειρό της: Το ταξίδι στ' άστρα.

Η διάθεση, βέβαια, των κερδοσκόπων των δημοπρασιών μόνο ποιητική δεν είναι. Οπως και η διάθεση αυτών που προμήθευσαν αυτό το κειμήλιο της ανθρωπότητας στα αρπακτικά χέρια τους. Ας τους σταματήσουμε, πριν ρίξουν κι άλλα όνειρά μας στη δημοπρασία...

Συνέδριο για τον Ν. Βρεττάκο

Με την ευκαιρία των δέκα χρόνων από το θάνατο του μεγάλου ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, η «Εταιρεία Φίλων του Μυστρά και της Ιστορίας του», η οποία δημιούργησε και «Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης, πραγματοποιεί (18-21/5) στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μητρόπολης Σπάρτης διεθνές συμπόσιο με θέμα την ποίηση του Βρεττάκου. Συμμετέχουν 18 Ελληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές, ακαδημαϊκοί και ποιητές. Οι 22 εισηγήσεις θα αφορούν στο σύνολο του έργου του και μέλλεται να εκδοθούν.

Μεταξύ των συνέδρων είναι οι: Βιτσέντσο Ρότολο, Κύριλ Τοπάλοβ, Μιγκουέλ Καστίγιο - Ντιντιέ, Ντέιβιντ Κόνολι, Τάκης Βαρβιτσιώτης, Εκτωρ Κακναβάτος, Κάρολος Μητσάκης, Αντα Κατσίκη - Γκίβαλου, Μάριος - Βύρων Ραζής, Γεράσιμος Ζώρας, κ.ά. Οι σύνεδροι θα επισκεφθούν το Αρχείο Ν. Βρεττάκου, το Μυστρά, ενώ οι εργασίες θα πλαισιωθούν και με εκτελέσεις μελοποιημένων έργων του Βρεττάκου.

Οι τελευταίες εκδηλώσεις της 24ης Γιορτής Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως (ολοκληρώνεται αύριο) γίνονται σήμερα και περιλαμβάνουν: Παράσταση της χορευτικής ομάδας «Argentine Tango Center» (8.30 μμ) και προβολή της ταινίας «Αντρες» της Ντόρις Ντέρι στο «Σινέ Αλίκη» (9.30 μμ), στο πλαίσιο του αφιερώματος «Συγγραφείς και σκηνοθέτες από τη Γερμανία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ