ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2001
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεθοδευμένη η επίθεση

Ανακοινώσεις καταδίκης της βίαιης επίθεσης

Με ανακοινώσεις τους η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καταγγέλλουν τον ξυλοδαρμό των διαδηλωτών και του βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι δεν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά πρόκειται για μια μεθοδευμένη επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Συγκεκριμένα τονίζει: «Ο ελληνικός λαός έχει πλούσια εμπειρία από τον αυταρχισμό, τις αντιδημοκρατικές μεθόδους του κράτους ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Είναι νόμος, ότι κάθε αντιλαϊκή πολιτική, συνοδεύεται από αντίστοιχη αντιδημοκρατική, αυταρχική πολιτική που έχει στόχο τούς πιο δραστήριους αγωνιστές, τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα που αντιστέκονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Εμείς οι κομμουνιστές έχουμε πικρή εμπειρία από τέτοιες πολιτικές, που, ας σημειωθεί, δεν έχουν στόχο μόνο τους κομμουνιστές, αλλά όλο το λαό. Ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, γιατί γίνεται, για να περιφρουρηθούν τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας και των ξένων και αντικειμενικά στρέφονται σε βάρος του λαού.

Ζούμε, πράγματι, σε μια τέτοια εποχή. Η κυβερνητική πολιτική προκαλεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η υποτελής στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ΝΑΤΟ προκαλεί τα πατριωτικά αισθήματα του ελληνικού λαού. Γι' αυτό ενισχύουν όλο το αυταρχικό οπλοστάσιο του κράτους. Φέρνουν στη Βουλή τρομονόμους, νομοσχέδιο για περιορισμό των διαδηλώσεων, ενισχύουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Πρόκειται, πράγματι, για έναν αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης.

Μια πικρή "γεύση" αυτής της συμπεριφοράς πήραν όσοι, συμμετείχαν στην πορεία Ειρήνης, αλλά και οι συμπολίτες μας που παρακολουθούσαν έκπληκτοι τη συμπεριφορά αστυνομικών και ΜΑΤ ενάντια στους φίλους της Ειρήνης.

Στον Τύρναβο κινητοποίησαν εκατοντάδες ένστολους, για να διατηρήσουν δήθεν την τάξη που "κινδυνεύει" από τους φιλειρηνιστές. Επιστράτευσαν, επίσης, χαφιέδες με πολιτικά, για να καταγράφουν, προφανώς, όσους πορεύονται στα βήματα του Γρ. Λαμπράκη. Με ιδιαίτερη βαρβαρότητα επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, όταν έξω από το Δημοτικό Ωδείο εκφράζανε τα φιλειρηνικά και πατριωτικά τους αισθήματα και την αντίθεσή τους στη δήθεν πολιτιστική εκδήλωση, που διοργάνωνε η διοίκηση του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου, δυστυχώς σε συνεργασία με το Δήμο Λάρισας.

Φτάσανε στο σημείο να ξυλοκοπήσουν τον βουλευτή του ΚΚΕ Δημήτρη Τσιόγκα, ο οποίος συμμετείχε στη φιλειρηνική εκδήλωση. Φαίνεται ότι προκαλεί, ιδιαίτερα την εξουσία και το κράτος του αστυνόμου, η συνεπής στάση του βουλευτή και προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που αγωνίζεται για τα δίκαια της εργατικής τάξης και του λαού.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους κατοίκους του νομού μας και ιδιαίτερα σε όλους τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, σε όλους τους μαζικούς φορείς και τους καλούμε να πάρουν θέση και να καταδικάσουν τις απαράδεκτες, αυταρχικές μεθόδους, τον αντιδημοκρατικό κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερα θέλουμε να επισημάνουμε ότι δεν πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός, αλλά για μια μεθοδευμένη επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Πιστεύουμε ότι ο λαός μας, για τα δικά του συμφέροντα, με τις δικές του πλούσιες δημοκρατικές παραδόσεις θα αχρηστεύσει στην πράξη και τους τρομονόμους, τις δυνάμεις καταστολής και τους ασφαλίτες που τελευταία παρακολουθούν όλες τις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Αλήθεια, τι λένε γι' αυτά τα απαράδεκτα γεγονότα οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών δυνάμεων στο νομό και ιδιαίτερα οι πολιτικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος;»

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας

Σε ανακοίνωσή της για τη βίαιη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων εναντίον του βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα και των διαδηλωτών φιλειρηνιστών η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας επισημαίνει: «Για ακόμη μία φορά οι φιλειρηνιστές περπάτησαν το δρόμο της ειρήνης, ακολουθώντας τα βήματα που χάραξε ο μαχητής της Ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης. Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία της κυβέρνησης "ακολουθούσαν" τα βήματά μας, κάνοντας επίδειξη των δυνατοτήτων τους.

Στην πορεία Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε από τον Τύρναβο μέχρι τη Λάρισα "γευτήκαμε" την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Χιλιάδες ένστολοι "στρατιώτες" ήταν παρατεταγμένοι έξω από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο. Ασφαλίτες με πολιτικά παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τα βήματά μας, πράξεις που θύμιζαν άλλες εποχές, ενώ δεχτήκαμε τη βάρβαρη και αδικαιολόγητη επίθεση έξω από το Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου και έξω από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Θεωρούμε πρόκληση, για τα φιλειρηνικά και ανθρώπινα αισθήματα του λαού μας, την προσπάθεια του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου και των Δημάρχων Τυρνάβου και Λάρισας, να καλλιεργήσουν την ιδέα ότι το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο δεν είναι ένας εγκληματικός οργανισμός, αλλά, εκτός των άλλων επιδιώξεών του, έχει να επιδείξει "κοινωνικό" και "πολιτιστικό" έργο! Προφανώς θέλουν να πείσουν το λαό του νομού μας ότι το ΝΑΤΟ και το Στρατηγείο είναι παράγοντες ειρήνης και πολιτισμού, ενώ πρόκειται για αδίστακτους εγκληματίες που δε διστάζουν να χρησιμοποιούν ακόμα και πυρηνικά όπλα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Διαμαρτυρηθήκαμε ειρηνικά ενάντια σε αυτή την υποτελή προσπάθεια, όμως, οι πολυάριθμες δυνάμεις καταστολής επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο με το να ξυλοκοπήσουν τον βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα και να επιτεθούν σε αρκετούς φιλειρηνιστές διαδηλωτές.

Ο λαός του νομού μας πρέπει να αντιδράσει σε αυτόν τον αυταρχικό κατήφορο και στην υποτελή στάση που δείχνουν κυβέρνηση και "άλλοι" απέναντι στο ΝΑΤΟ. Υποσχόμαστε τη συνέχεια του αγώνα μας με στόχο να δυναμώσει στην περιοχή το φιλειρηνικό κίνημα, αντιδρώντας ειρηνικά σε ό,τι έχει να κάνει με την καταπάτηση της ατομικής μας ελευθερίας και την αυθαίρετη στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας».

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Τη βάναυση επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων εναντίον των φιλειρηνιστών της Λάρισας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στην οποία επισημαίνει: «Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας εκφράζει την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό του και καταγγέλλει τη βάναυση επίθεση, με γκλομπς, των ΜΑΤ και της Αστυνομίας σε βάρος των φιλειρηνιστών της Λάρισας.

Χωρίς ίχνος δισταγμού και με εντολές από άνωθεν, μόλις έφτασε η πορεία ειρήνης έξω από το Δημοτικό Ωδείο, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην παρουσία των ΝΑΤΟικών μέσα στο χώρο, η αστυνομία και τα ΜΑΤ άρχιζαν να προπηλακίζουν τους διαδηλωτές και να χτυπούν αλύπητα με τα γκλομπς. Ηταν τόση η μανία τους, που δε δίστασαν να χτυπήσουν και τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Κοινοβουλίου και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Δημήτρη Τσιόγκα, που βγήκε μπροστά για να ζητήσει εξηγήσεις για τη στάση της αστυνομίας και των ΜΑΤ.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν υπολογίζει ούτε τους θεσμούς του ελληνικού κράτους, όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τους ΝΑΤΟικούς ομοϊδεάτες της, εγκληματίες των λαών.

Θεωρούμε πρόκληση, την ώρα που το φιλειρηνικό κίνημα πραγματοποιούσε την προγραμματισμένη φιλειρηνική εκδήλωση στην πλατεία Ταχυδρομείου, λίγα μέτρα πιο πέρα στο Δημοτικό Ωδείο, με ευθύνη των τοπικών αρχών (Δήμος Λάρισας) και της κυβέρνησης, πραγματοποιούνταν φιέστα για τους ΝΑΤΟικούς εγκληματίες. Για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έπαιξε στη Λάρισα η μπάντα του γερμανικού στρατού, παρουσία των τοπικών αρχών.

Η επίθεση αυτή θυμίζει άλλες εποχές στη συνείδηση του λαού. Μας μεταφέρει στην ανώμαλη προδικτατορική περίοδο, όπου το παρακράτος δολοφονούσε τον αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου πραγματοποιήθηκε η πορεία ειρήνης από τον Τύρναβο στη Λάρισα.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας καταγγέλλει αυτή τη βάρβαρη επίθεση και καλεί το λαό της Λάρισας και τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αυτή την πολιτική και ν' αγωνιστούν ενάντια στην παρουσία των ΝΑΤΟικών στη χώρα μας. Για να φύγει το στρατηγείο του ΝΑΤΟ από τη Λάρισα, να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, για την Ειρήνη και τη Φιλία όλων των λαών, για να μην περάσει η Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών».


ΣΕ ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Ξυλοκόπησαν βουλευτή του ΚΚΕ για να ... προστατεύσουν το ΝΑΤΟ!
  • Αστυνομικοί βιαιοπράγησαν εναντίον εκπροσώπου του ελληνικού Κοινοβουλίου, αναβιώνοντας τις, αλήστου μνήμης, προδικτατορικές εποχές της αστυνομικής βίας και του παρακράτους
  • Ευθύνες στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας και κυρίως στην κυβέρνηση, που διαμορφώνει το κλίμα τρομοκράτησης του λαού, μέσα στο οποίο «ανθεί» η αστυνομική αυθαιρεσία, καταλογίζει το ΚΚΕ

Η επίθεση κατά του βουλευτή του ΚΚΕ (φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία» της Λάρισας)
Η επίθεση κατά του βουλευτή του ΚΚΕ (φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία» της Λάρισας)
Αστυνομικοί της Λάρισας, ενεργώντας, προφανώς, κατόπιν άνωθεν εντολής και στο «φόντο» του αστυνομοκρατικού κλίματος που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση - όπως αποδεικνύουν τα συνεχώς επαναλαμβανόμενα, το τελευταίο διάστημα, κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας και προμηνύει η κατάθεση στη Βουλή του νέου «τρομονόμου» - επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν τον βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, Τάκη Τσιόγκα, ο οποίος συμμετείχε σε φιλειρηνική - αντιΝΑΤΟική πορεία, που πραγματοποιήθηκε, προχτές Κυριακή, από τον Τύρναβο στη Λάρισα. Οι αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν τον βουλευτή του ΚΚΕ μπροστά στα μάτια των τριών υποδιευθυντών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, που ήσαν παρόντες στη διάρκεια της επίθεσης, στην οποία συμμετείχε - λόγοις και έργω - κι ένας εξ αυτών!

Η αστυνομική επίθεση, με θύμα έναν εκπρόσωπο του ελληνικού Κοινοβουλίου, έγινε για να μην διαταραχτεί η ...αρμονία μιας μουσικής συναυλίας, την οποία διοργάνωσαν, από κοινού, στο Δημοτικό Ωδείο, το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο Τυρνάβου και ο Δήμος Λάρισας - στη συναυλία έπαιξε η μπάντα της Γερμανίας για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και συνέπραξε η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου - με στόχο τη «σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους και στην τοπική κοινωνία».

Τα γεγονότα διαδραματίστηκαν, όταν, γύρω στις 8.30 το βράδυ, οι ειρηνοδρόμοι, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει το μεσημέρι από την πλατεία του Τυρνάβου, περνούσαν έξω από το Δημοτικό Ωδείο, που βρίσκεται στο κέντρο της Λάρισας, κοντά στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου και θα κατέληγε η Πορεία Ειρήνης. Βλέποντας οι διαδηλωτές τους ...φιλόμουσους ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, κυρίως, της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να μπαίνουν για να συμμετάσχουν στη φιλοΝΑΤΟική καλλιτεχνική εκδήλωση, άρχισαν να φωνάζουν αντιΝΑΤΟικά, αντιπολεμικά συνθήματα και να κινούνται για να πλησιάσουν κοντά στο Δημοτικό Ωδείο, ώστε ν' ακούγονται καλύτερα τα συνθήματά τους.

Αμέσως, η μεγάλη αστυνομική δύναμη, που βρισκόταν εκεί για να προφυλάξει τους ΝΑΤΟικούς και να εξασφαλίσει τη διασκέδαση των φιλόμουσων εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, κινήθηκε εναντίον των διαδηλωτών. Και, ως είθισται το τελευταίο διάστημα, οι αστυνομικοί άρχισαν να ανεβοκατεβάζουν τα γκλομπ στα κεφάλια των φιλειρηνιστών, με στόχο να τους απομακρύνουν βιαίως από εκεί, για να μην ενοχλούνται οι θαμώνες της συναυλίας. Μαζί με εκείνους, που βρέθηκαν στις πρώτες γραμμές και δέχτηκαν την επίθεση, ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος έσπευσε, ως όφειλε, να βοηθήσει τους συναγωνιστές και συνοδοιπόρους του. Τα σημάδια των χτυπημάτων που δέχτηκε από τα αστυνομικά όργανα, είναι εμφανή στο σώμα του βουλευτή του ΚΚΕ!

Τον Τάκη Τσιόγκα γνωρίζουν πολύ καλά οι παρόντες αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, όπως και οι αστυνομικοί που χειροδίκησαν εναντίον του. (Μάλιστα, ένας από τους αξιωματικούς τον «συμβούλευε», λέγοντάς του: «Ρε Τσιόγκα, τώρα που είσαι βουλευτής, μην συμπεριφέρεσαι σαν απλός πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας»). Επομένως, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η επίθεση κατά του βουλευτή ήταν προμελετημένη - τα περί «τον πήρε η μπάλα, επειδή δεν τον πρόσεξαν οι αστυνομικοί», που ακούγονταν χτες στη Λάρισα, είναι προφανές ότι δεν ευσταθούν, όπως δεν ευσταθούν, επίσης, τα περί «προκαλούντων διαδηλωτών» - και αποσκοπούσε στην τρομοκράτηση των φιλειρηνιστών, ώστε να σταματήσουν τα συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ και, πάντως, για να απομακρυνθούν από το χώρο της καλλιτεχνικής εκδήλωσης. Αλλωστε, και σ' όλη τη διάρκεια της φιλειρηνικής πορείας από τον Τύρναβο μέχρι τη Λάρισα - και, προπάντων, μπροστά στην πύλη του ΝΑΤΟικού στρατηγείου, όπου είχαν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πάρα πολλοί ασφαλίτες και χαφιέδες - η αστυνομική παρουσία ήταν προκλητική. Να σημειωθεί, δε, ότι ανάλογη φιλοΝΑΤΟική καλλιτεχνική εκδήλωση - με τη συμμετοχή και εκεί ΝΑΤΟικής μπάντας και της φιλαρμονικής του τοπικού δήμου - είχε προηγηθεί στον Τύρναβο, προκαλώντας τις αντιδράσεις των φιλειρηνιστών και των κατοίκων της περιοχής.

Απ' αυτήν την άποψη, ευθύνες βαρύνουν τους επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης και την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας. Αυτά επισήμανε σε τηλεφωνικό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον αστυνομικό διευθυντή Λάρισας κ. Σταματίου, ο Γ. Χώτος, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι οι κομμουνιστές της περιοχής δε θα τρομοκρατηθούν και θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση του στρατηγείου του ΝΑΤΟ, κατά του πολέμου και του ιμπεριαλισμού, υπέρ της ειρήνης και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Οι βασικές ευθύνες, όμως, ανήκουν στην κυβέρνηση, που δίνει τις εντολές στους αστυνομικούς και διαμορφώνει κλίμα αστυνομοκρατίας για να τρομοκρατεί το λαό και να εξυπηρετεί τα σχέδια των ξένων δυναστών της πατρίδας μας. Αυτά επισήμανε ο Τάκης Τσιόγκας προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με τον οποίο συνομίλησε για να καταγγείλει τις κυβερνητικές ευθύνες. Τον ξυλοδαρμό του βουλευτή του ΚΚΕ κατήγγειλε, σε διάβημά του προς τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Ορ. Κολοζώφ.

Η απρόκλητη, απαράδεκτη, πρωτόγνωρη και πρωτοφανής στα μεταπολιτευτικά χρόνια αυτή συμπεριφορά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, μας γυρίζει πίσω στην προδικτατορική εποχή της αστυνομικής αυθαιρεσίας και του παρακράτους. Αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει «καλές εξετάσεις» στα ξένα αφεντικά και ειδικά στο ΝΑΤΟ, δε διστάζει να επιβάλει κλίμα αστυνομικής τρομοκράτησης στην ελληνική επικράτεια, που στρέφεται όχι μόνο εναντίον του φιλειρηνικού λαού μας, αλλά και κατά των εκπροσώπων του στην ελληνική Βουλή. Αλλά έτσι ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου», δημιουργώντας προϋποθέσεις πολιτικής εκτροπής. Για να μη φτάσουν εκεί τα πράγματα, απαιτείται η άμεση και δυναμική ενεργοποίηση του λαού...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ