ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΗΛΕΙΑ - ΑΧΑΪΑ
Εγκληματικές ευθύνες για τη μη θωράκιση του λαού και της περιουσίας του

Μεγάλα προβλήματα προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις

Από την περιοδεία του Ν. Καραθανασόπουλου στην Ηλεία μετά τις νέες πλημμύρες
Από την περιοδεία του Ν. Καραθανασόπουλου στην Ηλεία μετά τις νέες πλημμύρες
Οι τραγικές ελλείψεις σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των τοπικών αρχών στους νομούς της Ηλείας και της Αχαΐας αναδείχθηκαν στη διάρκεια περιοδειών κλιμακίων του ΚΚΕ τις προηγούμενες μέρες. Περιοχές των δύο νομών, όπως ο κάμπος της Βόρειας Ηλείας και η Δυτική Αχαΐα, δοκιμάζονται από τη βροχή από την Παρασκευή, με αποτέλεσμα ακόμα και θάνατο, ενός 65χρονου εκπαιδευτικού, απόρροια των εγκληματικών ελλείψεων έργων προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας.

Την Κυριακή, κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, περιόδευσε σε Γαστούνη και Βαρθολομιό.

Στη Γαστούνη οι κάτοικοι κατήγγειλαν τις μεγάλες ελλείψεις στα ζητήματα των καθαρισμών των αρδευτικών δικτύων και των ρεμάτων, που είχαν ως αποτέλεσμα πολλά χωράφια να πλημμυρίσουν και αγροτικοί δρόμοι να καταστραφούν.

Στο Βαρθολομιό, εκτός από τα παραπάνω, έντονα προβλήματα σημειώθηκαν εντός της κωμόπολης λόγω κακοτεχνιών. Ο κεντρικός δρόμος είναι υπερυψωμένος και τα νερά των βροχών καταλήγουν στα καταστήματα, με τους ιδιοκτήτες να έχουν καταφύγει σε αυτοσχέδιες λύσεις για να αποφεύγουν τις πλημμύρες.

Στο Γυμνάσιο και Λύκειο Βαρθολομιού, σε συνάντηση με καθηγητές καταγγέλθηκε ότι οι λυόμενες αίθουσες έμπαζαν νερά, όπως επίσης ότι εν μέσω της βροχόπτωσης δόθηκε εντολή την Παρασκευή για εκκένωση των σχολείων, προκαλώντας πανικό και αναστάτωση. Ζητήθηκε άμεσα να γίνουν έλεγχοι στατικότητας του κτιρίου, καθώς δεν έχει σχεδιαστεί με τον σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό.

Ζημιές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες πορτοκαλιών και θερμοκηπίων, με αγρότες να σημειώνουν: «Φέτος δεν θα έχουμε να πληρώσουμε ούτε τον ΕΛΓΑ, που ούτως ή άλλως δεν μας αποζημιώνει».

Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε σχεδόν έναν μήνα που περιοχές του κάμπου της Βόρειας Ηλείας αντιμετωπίζουν παρόμοια φαινόμενα. Για τα παραπάνω, κατατέθηκε νέα Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων ερωτώνται τα αρμόδια υπουργεία τι μέτρα θα ληφθούν ώστε άμεσα να αποζημιωθούν στο 100% των ζημιών όλοι οι πληγέντες (για όλες τις ζημιές που έχουν υποστεί), να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων και της αντιπλημμυρικής προστασίας (για μην επαναληφθούν με την επόμενη βροχόπτωση ανάλογα ή και χειρότερα προβλήματα) και να ενισχυθούν συνολικά οι μηχανισμοί του κράτους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, οι οποίοι υποχρηματοδοτούνται και είναι υποστελεχωμένοι, με ελλιπή μέσα και εξοπλισμό.

Πλημμυρισμένος ο κάμπος της Δυτ. Αχαΐας

Τους κινδύνους να πλημμυρίσει μέρος της κωμόπολης αν δεν καθαριστεί άμεσα το ρέμα που τη διασχίζει ανέφεραν κάτοικοι της Κ. Αχαγιάς στο κλιμάκιο του ΚΚΕ που επισκέφτηκε την περιοχή, με επικεφαλής τον Γρηγόρη Συμεωνίδη, περιφερειακό σύμβουλο Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ μαζί του βρέθηκε ο Αλέκος Θανόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Δυτ. Αχαΐας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σχεδόν σε όλο το εύρος του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας καταγράφονταν προβλήματα μέχρι και χτες το απόγευμα από ακαθάριστα ρέματα, με αποτέλεσμα ακόμα και εγκλωβισμούς κατοίκων στα σπίτια τους.

Στο Γομοστό πλημμύρισαν δύο στάνες με ζώα, με τους κτηνοτρόφους να δίνουν μάχη για να σώζουν τα πρόβατά τους. Κάτοικοι επεσήμαναν πως κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμος έδειξαν εγκληματική αδιαφορία, δεν προχώρησαν στα αναγκαία έργα και κατόπιν εορτής, με εργολαβίες ιδιωτών, προσπαθούν να παρέμβουν.

Πρόκειται για προβλήματα που έχουν σημειωθεί ξανά και αναδείχθηκαν και στην περιοδεία της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ. Αμεσα θα γίνουν παρεμβάσεις σε δήμο, Περιφέρεια, Βουλή και όχι μόνο, για καταγραφή των ζημιών, αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε με καταγγελία - ανακοίνωσή της και η ΤΕ Αχαΐας.

ΜΕΣΟΧΩΡΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Κάηκε κοντέινερ στον καταυλισμό των σεισμόπληκτων

Οι σεισμόπληκτοι προσπαθούν να ορθοποδήσουν χωρίς καμιά ουσιαστική στήριξη από το κράτος

Ολοσχερώς καταστράφηκε την Κυριακή, από πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ένα κοντέινερ που φιλοξενούσε σεισμόπληκτους στο Μεσοχώρι Ελασσόνας.

Το γεγονός αυτό φανερώνει τις δύσκολες αλλά και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι του δήμου Ελασσόνας, καθώς 9 μήνες μετά τους σεισμούς που τους ξεσπίτωσαν, δίνουν αγώνα για να ορθοποδήσουν χωρίς καμιά ουσιαστική στήριξη από το κράτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον καταυλισμό απουσιάζει οποιοδήποτε μέσο αντιπυρικής προστασίας αλλά και το ότι δεν υπάρχουν εξωτερικές βρύσες στους οικίσκους.

Ακόμα στο «περίμενε»!

Τις ευθύνες του κράτους αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελασσόνας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ο χειμώνας έφτασε και στα κοντέινερ δεν έχουν τοποθετηθεί στέγαστρα για προστασία από το κρύο και τις βροχές, με αποτέλεσμα σε ορισμένα να μπαίνουν νερά από τις πόρτες και να αναγκάζονται οι άνθρωποι που ζουν εκεί να τοποθετούν αυτοσχέδια στέγαστρα για προστασία. Υπήρχαν οικογένειες που δεν είχαν προμηθευτεί ακόμα οικιακές συσκευές μέχρι πριν από λίγες μέρες, ενώ δεν έχουν χώρο να πλένουν και να στεγνώνουν τα ρούχα τους. Το οδικό δίκτυο στα χωριά δεν έχει αποκατασταθεί και πορευόμαστε με λύσεις - "καρμανιόλα", όπως η σύνδεση Μεσοχωρίου - Βλαχογιαννίου. Οι κάτοικοι του Μεσοχωρίου κάνουνε συνεχώς εκκλήσεις να δοθεί ουσιαστική λύση πριν συμβεί οποιοδήποτε ατύχημα - είναι ζήτημα βέβαια που αφορά πρώτα και κύρια την Περιφέρεια. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει καμία κατεδάφιση "κόκκινου" σπιτιού αλλά και εκεί που έχει ξεκινήσει, όπως στον γειτονικό δήμο Τυρνάβου, κανένας κάτοικος δεν έχει ξεκινήσει να φτιάχνει καινούριο σπίτι, αφού οι περισσότερες οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Υπάρχουν αποθήκες, γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που επίσης πρέπει να αποκατασταθούν. Η κυβέρνηση αντί να αποζημιώσει 100% τη ζημιά και την ανέγερση νέων ασφαλών κατοικιών, στέλνει τους σεισμόπληκτους να χρεωθούνε στις τράπεζες με δάνεια, δίνοντάς τους μόνο ένα μέρος ως επιδότηση. Δυσβάσταχτα είναι και τα έξοδα των φακέλων και των οικοδομικών αδειών που απαιτούνται από τους ιδιώτες μηχανικούς. Αρκετές οικογένειες αποκλείστηκαν άδικα από τη διαδικασία χορήγησης τόσο του επιδόματος των 600 ευρώ, για το οποίο όσοι "παρέλασαν" από το χωριό μας είχαν υποσχεθεί ότι θα το παίρνανε όλοι, όσο και για τις οικοσκευές και τις επιδιορθώσεις γιατί το σπίτι τους δεν αποτελούσε πρώτη κατοικία, πράγμα πέρα για πέρα άδικο καθώς πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τη β' κατοικία ουσιαστικά ως α' κατοικία. Επιπλέον, δεν έχουν καμία απαλλαγή από πληρωμές σε λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφωνίας και ΕΝΦΙΑ».

Μπροστά σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα χρειάζεται να δυναμώσουν η λαϊκή παρέμβαση, η οργάνωση των πληγέντων, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση, την Τοπική Διοίκηση, ώστε όχι μόνο να υλοποιηθούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης και αποκατάστασης που εξαγγέλθηκαν αλλά και να υπάρξουν αποζημίωση 100% για τις καταστροφές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρης αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους, πραγματική θωράκιση από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέα δολοφονία γυναίκας

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία άσκησε η εισαγγελέας σε βάρος του 49χρονου ο οποίος σκότωσε τη γυναίκα του με πολλαπλές μαχαιριές στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης.

Ο 49χρονος αποκάλυψε τον φόνο της γυναίκας του το βράδυ της Κυριακής, όταν παραδόθηκε στο ΑΤ Λευκού Πύργου. Από την ιατροδικαστική εξέταση προέκυψε ότι ο 49χρονος κατάφερε συνολικά 23 μαχαιριές στην 48χρονη σύζυγό του.

Το βάρβαρο αυτό φαινόμενο, άλλη μια απόδειξη της σαπισμένης καπιταλιστικής κοινωνίας, ειδικά φέτος έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς μέχρι σήμερα έχουν δολοφονηθεί 14 γυναίκες από συζύγους ή φίλους τους.

Εγκατάλειψη μικρού παιδιού

Ενα κοριτσάκι 18 μηνών βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου στην οδό Πατησίων το πρωί της Κυριακής. Ηταν μέσα σε καροτσάκι και βρέθηκε από μια γυναίκα που είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο της. Αμέσως εκείνη ειδοποίησε την φύλακα του Μουσείου, η οποία διαπίστωσε ότι το μωρό ήταν περιποιημένο, σκεπασμένο με κουβέρτα και δίπλα του είχε καθαρά ρούχα.

Η φύλακας ενημέρωσε την αστυνομία και με εντολή του εισαγγελέα το μωρό μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου οι γιατροί το εξέτασαν και διαπίστωσαν ότι ήταν καλά στην υγεία του. Η φύλακας είπε ότι ενημερώθηκε από την γυναίκα, που είναι κάτοικος της περιοχής και την γνωρίζουν: «Βρήκε πίσω στους θάμνους το καρότσι στις 9 το πρωί. Δεν πρέπει να ήταν πολύ ώρα εκεί, γιατί ήταν ζεστό». Η αστυνομία αναζητεί τους γονείς του παιδιού. Να σημειωθεί ότι σε βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα φαίνεται άνδρας που πηγαίνει στο σημείο με το καροτσάκι, λίγο πριν εγκαταλείψει το μωρό.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Διαμαρτυρία για τον φριχτό θάνατο της μικρής Ολγας

Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής έξω από την πόρτα της αλευροποιίας «Σαραντόπουλου» στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο εργοστάσιο στο Κερατσίνι, όπου βρήκε φριχτό θάνατο η 8χρονη Ρομά Ολγα. Στις 17 Νοέμβρη το απόγευμα, το μικρό κορίτσι, που διέμενε σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή του εργοστασίου και είναι άγνωστο πώς βρέθηκε εκεί, αφέθηκε να ξεψυχήσει αφού το συνέθλιψε η βαριά πόρτα, ενώ οι υπάλληλοι για πολλή ώρα έκαναν σαν να μην συμβαίνει τίποτε.

Η γιαγιά της 8χρονης έχει δηλώσει ότι φαίνεται κάποιος να κυνηγάει την εγγονή της.

Σε βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα από τις κάμερες ασφαλείας φαίνεται ότι το άτυχο κοριτσάκι πέθανε αβοήθητο ενώ είχε σφηνώσει στην πόρτα του εργοστασίου. Μάλιστα η μεγάλη μεταλλική πόρτα την πίεσε δύο φορές. Κανένας υπάλληλος δεν έκανε το παραμικρό για να σώσει το παιδί, ενώ φαίνεται και ένας άνδρας ο οποίος αφού πλησίασε το κορίτσι φαίνεται να το σκουντάει προκλητικά με το πόδι του.

Ο δικηγόρος της οικογένειας έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει «άρση τηλεφωνικού απορρήτου, γιατί υπάρχουν δύο άτομα που μιλάνε στο τηλέφωνο και κάνουν συνεννοήσεις, έχοντας καταλάβει ότι πρόκειται για ανθρώπινο σώμα που είναι στο έδαφος». Επίσης ότι «έτσι όπως είναι αυτήν τη στιγμή, η κατηγορία είναι πλημμεληματική. Θα ζητήσω μεταβολή της κατηγορίας, για να γίνει ανθρωποκτονία εκ δόλου, γιατί θεωρώ ότι υπάρχει δόλος», ενώ μπορεί να εξεταστεί και ρατσιστικό κίνητρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ