ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
«Εφυγε» η συντρόφισσα Συμέλα Χατζηβασιλείου

ΣΥΜΕΛΑ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΣΥΜΕΛΑ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε ότι η συντρόφισσα ΣΥΜΕΛΑ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, από το χωριό Ρυζάριο Πέλλας, «έφυγε» από τη ζωή στις 15/11/2021, σε ηλικία 92 ετών, στην πόλη Μπρνο. Στα 17 της κατετάγη στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και πολέμησε ηρωικά στον Γράμμο και στο Βίτσι. Τραυματίστηκε βαριά και στάλθηκε στο νοσοκομείο για τους μαχητές του ΔΣΕ κοντά στα Σκόπια μαζί με άλλους τραυματίες, πρώτα στο νοσοκομείο στα Λουτρά και μετά, τον Μάρτη 1949, μαζί με όλους τους τραυματίες μεταφέρθηκε σε ένα μεγαλύτερο νοσοκομείο με καλύτερες εγκαταστάσεις για τους βαριά τραυματίες. Μόλις αποθεραπεύτηκε έμεινε στο νοσοκομείο και μετά από σύντομη επιμόρφωση από τους Γιουγκοσλάβους και Ελληνες γιατρούς και νοσοκόμες, ανέλαβε τα καθήκοντα της νοσοκόμας. Σ' αυτό το νοσοκομείο γνώρισε και τον μελλοντικό σύντροφό της, καπετάνιο Συντάγματος του ΔΣΕ, Θωμά Χατζηβασιλείου, μέλος του Κομματικού Γραφείου του νοσοκομείου.

Ενα μέρος, 180 άτομα, στην πλειοψηφία αξιωματικοί του ΔΣΕ και μαχητές από τους αποθεραπευμένους τραυματίες, στάλθηκαν στο Μπούλκες και μαζί τους στην ομάδα ήταν η νοσοκόμα Συμέλα και ο Θωμάς Χατζηβασιλείου. Αρχές Σεπτέμβρη του 1949 η αποστολή των 180, με επικεφαλής τον ταξίαρχο Χρήστο Κοσμίδη και τον Πολιτικό Επίτροπο Χατζή, έφτασαν με τρένο στο Μίκουλοφ Τσεχοσλοβακίας. Η Συμέλα και ο Θωμάς παντρευτήκανε και κάνανε έναν γιο, τον Βασίλη και την κόρη τους Σούλα. Το 1957 η οικογένεια μεταφέρθηκε στην πόλη Μπρνο, όπου η Συμέλα εργάστηκε στο νοσοκομείο του Μπρνο μέχρι τη συνταξιοδότησή της. Η συντρόφισσα Συμέλα ήταν μέλος της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ στην Τσεχία. Εμεινε πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού - κομμουνισμού μέχρι το τέλος της ζωής της.

Τα πιο θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά της, Βασίλη και Σούλα, στα τέσσερα εγγόνια και τέσσερα δισέγγονα.

Καλό ταξίδι, συντρόφισσα Συμέλα.


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
ΦΩΤΟ 3

Ο Γιώργος Απ. Ποδηματάς και ο Κώστας Δεδόπουλος προσφέρουν 70 ευρώ στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ιλισίων, στη μνήμη των αγωνιστών ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΡΟΥΚΟΥ, που όλη του τη ζωή πάλεψε για τα συμφέροντα της τάξης μας, άφησε το αποτύπωμά του ως γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζωγράφου, έδωσε τον καλύτερο εαυτό του στο κίνημα, δίπλα στο Κόμμα, σεμνός, αταλάντευτος αγωνιστής, φίλος και πάνω απ' όλα άνθρωπος, ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΑΜΠΑΝΗ, φίλου και συναγωνιστή, που στάθηκε όλη του τη ζωή δίπλα στο ΚΚΕ, ΚΛΕΟΜΕΝΗ (Μένιου) ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, που ήταν πάντα δίπλα στο ΚΚΕ από τα δύσκολα χρόνια της παρανομίας, συμβάλλοντας στην άνοδο του κινήματος και ιδιαίτερα στους οικοδόμους, για πολλά χρόνια, έδωσε τον καλύτερο εαυτό του. Θα τους θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό. Θα συνεχίσουμε στον δρόμο τους.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη των αγαπημένων μας γονιών ΣΩΚΡΑΤΗ ΛΟΓΔΑΝΙΔΗ (1932 - 1997), από το ηρωικό Μεσόβουνο των θυσιών, και ΜΑΡΙΑΣ ΤΟΤΣΙΚΑ (Μελίσσι Γρεβενών, 1932 - 22/07/2017, Μεσόβουνο), αγωνιστών του ΔΣΕ και πολιτικών προσφύγων στην Τσεχοσλοβακία, προσφέρουμε στην ΚΟ Δεσκάτης του ΚΚΕ το ποσό των 50 ευρώ.

Τα παιδιά και τα εγγόνια τους

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ προσφέρω 50 ευρώ στο Κόμμα μέσω της Οργάνωσης Παγκρατίου.

Ρένα

***

Στη μνήμη της μητέρας μας ΜΑΡΙΑΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗ και των αδελφών μας ΓΑΒΡΙΛΗ και ΦΙΛΙΠΠΑ (ΠΑΚΗ), προσφέρουμε στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση 200 ευρώ μέσω ΚΟΒ Περάματος.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου, ανιψιού και θείου ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΙΔΗ, που «έφυγε» από τη ζωή την Παρασκευή 26 Νοέμβρη. Βαδίζοντας μέχρι το τέλος της ζωής του στα χνάρια των αντιστασιακών γονιών του, εντάχτηκε από μικρός στο ΚΚΕ. Μπροστάρης σε όλους τους αγώνες, είτε ως πρόεδρος των εργαζομένων στο δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, ως πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κερατσινίου - Δραπετσώνας, είτε μέσα από τις γραμμές του Κόμματος. Θα σε θυμόμαστε πάντα.

ΓΕΩΡΓΑΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΓΕΩΡΓΑΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Η οικογένεια Κωνσταντίνου Καλλιγιαννίδη προσφέρει 50 ευρώ στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Β' Διαμερίσματος Πειραιά.

***

ΦΩΤΟ 6

Στη μνήμη της αγαπημένης μας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΛΑ (φωτ.) συζύγου, μητέρας και γιαγιάς, και των συντρόφων ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ (φωτ.), ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ, ΑΝΤΩΝΗ ΑΣΜΑΝΗ (φωτ.), ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΑΡΟΥΤΣΗ (φωτ.), ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΑΜΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (φωτ.) και ΜΙΛΤΟΥ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ (φωτ.), προσφέρουμε 50 ευρώ για την επέτειο των 103 χρόνων του τιμημένου μας ΚΚΕ.

Οικογένεια Γ. Γεωργαλά

***

Στη μνήμη του ΑΝΕΣΤΗ ΦΩΤΙΑΔΗ (Ελατου), στελέχους του ΕΑΜ στην περιοχή Δάφνης Νιγρίτας και λοχαγού σε επίλεκτο λόχο της VI Μεραρχίας του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε το 1948, προσφέρουμε στο τιμημένο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Ν. Ιωνίας.

Ο γιος του

Τα εγγόνια του

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΝΙΚΟΥ ΒΑΝΔΩΡΟΥ προσφέρουμε στο ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ταμπαχάνων - Αρόης Πάτρας.

Η γυναίκα του Αμυγδαλιά, τα παιδιά του Βαγγέλης και Νεφέλη

***

Ο Μιχάλης Ν. Αψώκαρδος στη μνήμη των γονιών του ΝΙΚΟΛΑΟΥ και ΣΤΡΑΤΙΑΔΑΣ και του αδελφού του ΚΩΣΤΑ προσφέρει 100 ευρώ στην ΚΟΒ Μανταμάδου του ΚΚΕ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.


ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΣΜΑΝΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΣΜΑΝΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΤΟΤΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΛΟΓΔΑΝΙΔΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΤΟΤΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΛΟΓΔΑΝΙΔΗΣ

ΒΑΡΟΥΤΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΒΑΡΟΥΤΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΠΡΟΥΚΟΣ
ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΠΡΟΥΚΟΣ

ΜΙΛΤΟΣ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΙΛΤΟΣ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΜΠΑΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΜΠΑΝΗΣ

ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΒΑΝΔΩΡΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΒΑΝΔΩΡΟΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ