ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μπαράζ προκλητικών προνομίων σε «στρατηγικούς επενδυτές»

Ενα νέο μπαράζ από επιπρόσθετα κίνητρα, φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις, κρατικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις, αλλαγές σε συντελεστές δόμησης και παραπέρα τροποποιήσεις της ήδη αντιδραστικής νομοθεσίας για την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση αιγιαλών, παραλιών, ακόμα και διευθετήσεις ρεμάτων στα μέτρα των επενδυτών και ας πνίγεται κάθε τόσο κόσμος, έρχεται να προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ σε επιχειρηματικούς ομίλους, με νομοσχέδιο που χτες ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που αφορά τις λεγόμενες Στρατηγικές Επενδύσεις, το οποίο είναι ένα ακόμα αντιλαϊκό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δεκάδων δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να επιταχύνουμε τις επενδύσεις, να γίνονται ευκολότερα, να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος», δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας εξίσου κυνικά ότι το σαφές μήνυμα «που θέλουμε να στείλουμε» είναι πως «η Ελλάδα μας είναι μια χώρα που αν πας να επενδύσεις, θα κάνεις τη δουλειά σου. Ελα στην Ελλάδα γιατί θα κερδίσεις λεφτά». Τόνισε ακόμα ότι κινείται στις «βασικές κατευθυντήριες γραμμές που αποτύπωσε η Επιτροπή Πισσαρίδη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο, θεωρώντας ότι δεν είναι και τόσο φιλοεπενδυτικό. Χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «κινείται σε λογική παρωχημένη», καθώς «μειώνονται οι όροι και προϋποθέσεις» που είχε διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, «που διασφαλίζουν ένα συνολικότερο αναπτυξιακό αποτύπωμα» και τροποποιούνται οι όροι για τις «εμβληματικές επενδύσεις».

Ολα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ανέδειξε τα προκλητικά προνόμια για τις λεγόμενες εμβληματικές επενδύσεις για την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, που πατούν πάνω στους σχετικούς νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε στο μπαράζ προκλητικών προνομίων που φτάνουν μέχρι να παραδίδονται στο πιάτο των ιδιωτών παραλίες, αιγιαλοί, ποτάμια, ορεινοί όγκοι. «Αποκαλύπτει έτσι την υποκρισία σας για την προστασία δασών και αιγιαλών από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Ετσι η νομοθεσία για τις στρατηγικές επενδύσεις εμπλουτίζεται και προσαρμόζεται καλύτερα στα δεδομένα της "πράσινης ανάπτυξης"», σημείωσε.

Ειδική αναφορά έκανε σε τροπολογία της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε η κυβέρνηση και αφορά τα διαφημιστικά κονδύλια του Δημοσίου και πως η ευθύνη, αν και ανήκε στην προεδρία της κυβέρνησης, τώρα μετακυλίεται στις ανάδοχες εταιρείες με αναδρομική ισχύ. «Ντραπήκατε για την κατακραυγή που υπήρξε και κάνετε μια νομοθετική ρύθμιση, που θα είναι πηγή νέων προβλημάτων, θα λειτουργήσει σαν βιομηχανία για νέες λίστες τύπου "Πέτσα" και το κράτος θα κρύβεται, δημιουργώντας άλλοθι ότι δεν έχει ευθύνη», σημείωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, απαντώντας στα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί «δημιουργίας πολλών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας» από τις επενδύσεις, απέδειξε ότι κανένας επιχειρηματίας δεν επενδύει για να δώσει θέσεις εργασίας, αλλά μόνο για μεγιστοποιεί τα κέρδη του. Γι' αυτό άλλωστε ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον συνεπάγεται ξεχαρβάλωμα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Επίσης, τόνισε ότι οι επενδύσεις δεν γίνονται για να αξιοποιηθούν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, αλλά γίνονται στοχοπροσηλωμένα σε κλάδους που εξασφαλίζουν γρήγορη απόσβεση και μέγιστο ποσοστό κέρδους και αυτό οδηγεί σε όξυνση της ανισομετρίας σε κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης ανέφερε ότι «τα χρήματα που προωθούνται από το ΕΣΠΑ και τα χρηματοδοτικά προγράμματα είναι χρήματα που έχει πληρώσει ο λαός και με αυτά "μπουκώνετε" τους επιχειρηματικούς ομίλους, που ταυτόχρονα τους έχετε απαλλάξει από τους φόρους. Το νομοσχέδιο αποκαλύπτει τον στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή τη μεγιστοποίηση των κερδών των μεγάλων ομίλων, με τα λαϊκά στρώματα να βιώνουν τις συνέπειες αυτής της ανάπτυξης με επιδείνωση της ζωής τους, με συμπιεσμένους μισθούς και καταστροφή του περιβάλλοντος», τόνισε.

Ενισχύεται η σύνδεση των πανεπιστημίων με επιχειρήσεις

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης αναφέρθηκε κυρίως στις ρυθμίσεις για τις εταιρείες τεχνοβλαστών που περιλαμβάνονται, τονίζοντας πως η λειτουργία του πανεπιστημίου γίνεται ολοένα και πιο εμπορευματική και κριτήριο για την ανάπτυξη της Ερευνας είναι το επιχειρηματικό όφελος και όχι οι λαϊκές ανάγκες.

Καταρρίπτοντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο προσφέρει «ευκαιρίες» στους νέους ερευνητές και αποτελεί παράγοντα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, επισήμανε ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση επιχειρεί να παραπλανήσει τους νέους ανθρώπους ότι έτσι θα συμβάλουν στο ξεπέρασμα της κρίσης, όμως αυτό που τους εξασφαλίζει είναι η εργασιακή ζούγκλα.

Καταλήγοντας τόνισε ότι το ΚΚΕ στέκεται απέναντι στη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την εκπαιδευτική διαδικασία, τη λειτουργία των σχολείων, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων και διεκδικεί αποκλειστικά δημόσια κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των πραγματικών αναγκών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των ερευνητικών κέντρων και να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στα πανεπιστήμια.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Στη λογική της κυβέρνησης με «ατομική ευθύνη» από την ... ανάποδη

Την «ατομική ευθύνη» από την ...ανάποδη προέβαλε ως λύση στο κρίσιμο θέμα της αντιμετώπισης του κύματος έξαρσης της πανδημίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας. Απαντώντας στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σχετικά με την υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 και την επιβολή προστίμων, ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε η κυβέρνηση να θεσπίσει οικονομικά κίνητρα για να εμβολιαστούν. Είπε συγκεκριμένα: «Αντί να βάζεις πρόστιμα, θα έχει αξία να σκεφθεί κανείς να ενθαρρύνεις ακόμη και με οικονομικά κίνητρα αυτούς που θα κάνουν την πρώτη και την τρίτη δόση».

Πρόκειται για τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ που πριν από μερικούς μήνες χαρακτήριζαν «χυδαία εξαγορά» τα megabyte που έδινε παλιότερα η κυβέρνηση ως κίνητρο στους νέους 15 - 17 ετών για να εμβολιαστούν. Και βέβαια, ένα τέτοιο μέτρο και αυτό που προτείνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά, αντίθετα, υπονομεύουν την υγεία του λαού, αφού είτε με δωράκια είτε με πρόστιμα «κρύβεται» η ουσία ενός μεγάλου προβλήματος που είναι η ανάγκη για εξασφάλιση ουσιαστικής ενημέρωσης του λαού, αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας και ιδιαίτερα των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών.

Αλλωστε, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το συνηθίζει, περιορίστηκε σε περιγραφές της δεινής κατάστασης στην οποία αυτό έχει περιέλθει και σε καταγγελίες σε βάρος της κυβέρνησης που δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσής του, ξεχνώντας βολικά ότι η σημερινή κατάσταση είναι «παιδί» και της δικής του κυβέρνησης που ακολούθησε κατά γράμμα την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε την επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και την κάλυψη των αναγκών σε έμψυχο υλικό του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα, ζήτησε να υπάρξει μια άλλη στρατηγική σε σχέση με το 50+1 που ισχύει στα σχολεία, όπου απαντάται το ένα τέταρτο των κρουσμάτων αλλά και «κάτι να γίνει» στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Σφίξιμο της θηλιάς στο λαϊκό εισόδημα

Τη συνέχιση των ανατιμήσεων στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και σε επίπεδο Ευρωζώνης επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η Γιούροστατ αναφορικά με την εξέλιξη του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Γιούροστατ, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία εκτινάχθηκε τον Νοέμβρη κατά 4,3% από 2,8% τον Οκτώβρη και 1,9% τον Σεπτέμβρη. Συνολικά στην Ευρωζώνη έφτασε σε 4,9% από 4,1% (Οκτώβρης) και 3,4% (Σεπτέμβρης), ενώ οι ανατιμήσεις στην Ενέργεια σε ετήσια βάση απογειώθηκαν κατά 27,4%.

Μεταξύ άλλων ο πληθωρισμός στη Γερμανία σκαρφάλωσε στο 6%, στη Γαλλία στο 3,4%, στην Ιταλία στο 4% κ.ά., ενώ οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται στη Λιθουανία με 9,3%, στην Εσθονία με 8,4%, στη Λετονία με 7,4% και στο Βέλγιο με 7,1%.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την πορεία και τους ρυθμούς του επίσημου πληθωρισμού στη διάρκεια των επόμενων μηνών, η ακρίβεια σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης «ήρθε για να μείνει», ροκανίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Διαδοχικά κύματα με ανατιμήσεις

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (μετράει τη μεταβολή των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται στο εσωτερικό της χώρας και διατίθενται στην εγχώρια και εξωτερική αγορά) με μήνα αναφοράς τον Οκτώβρη, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιούνη 2020, παρουσίασε αύξηση 23,5%, η οποία οφείλεται μεταξύ άλλων στις ανατιμήσεις της Ενέργειας σε ποσοστό 46,4%, των ενδιάμεσων αγαθών σε 9,3%, των κεφαλαιουχικών αγαθών σε 6,5%.

ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ
Προσηλωμένοι στο αντιλαϊκό τους πόστο

Το debate ανάμεσα στους πέντε υποψήφιους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ (με απόντα τον Γ. Παπανδρέου) ήρθε απλά να επιβεβαιώσει ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο τελικός νικητής των εσωκομματικών εκλογών, θα συνεχίζει να παίζει τον αντιλαϊκό του ρόλο. Ενας ρόλος που απαντά στην ανάγκη να ανανεωθεί η ικανότητα της σοσιαλδημοκρατίας να κρατά εγκλωβισμένα ευρύτερα τμήματα των λαϊκών δυνάμεων, πείθοντας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ότι ο καπιταλισμός τάχα εξανθρωπίζεται. Αλλωστε, «κοινό πρόγραμμα» υπάρχει με τα άλλα αστικά κόμματα, όπως δείχνουν και οι τοποθετήσεις τους σχετικά με την ανάγκη να υπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά όλοι οι «εθνικοί» στόχοι του κεφαλαίου, από το «Πράσινο New Deal» μέχρι την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης.

Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης με τις τοποθετήσεις τους δεν άφησαν καμία αμφιβολία ότι θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο «δεκανίκι» στο αστικό πολιτικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι το σύνολο του αστικού Τύπου χαρακτήρισε από «άνευρη» έως «αδιάφορη» τη συζήτηση, ενώ στη μεγάλη τους πλειοψηφία έσπευσαν να χρίσουν ...νικητή τον απόντα της προχτεσινής βραδιάς. Η αναφορά όλων των υποψηφίων ξανά και ξανά στο «ΠΑΣΟΚ» και τις ...«παραδοσιακές σοσιαλιστικές αξίες», συνοδευόμενη βέβαια από την αποδοχή ενδεχόμενης συνεργασίας με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, εάν βέβαια το απαιτούν οι συνθήκες και πάνω σε προγραμματικές θέσεις, κυριάρχησε. Ακόμα, δεν έλειψαν οι ...πατριωτικές κορόνες των υποψηφίων πότε χωρίς κάποια ιδιαίτερη αφορμή, πότε με αφορμή το Προσφυγικό, όπου όλοι τους - άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο - αποδέχτηκαν την υλοποίηση της αντιδραστικής κατασταλτικής πολιτικής της ΕΕ, όπως και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συλλυπητήρια της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σύντροφο Θανάση Χρηστίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για την απώλεια του πατέρα του, Δημήτρη.

Μια περίεργη καταγγελία

Σε μία περίεργη καταγγελία στην Ασφάλεια Αθηνών προχώρησε ένας 40χρονος Αμερικανός επιχειρηματίας κατά δήλωσή του, ο οποίος ανέφερε πως το βράδυ της Δευτέρας άγνωστοι παραβίασαν το δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο κέντρο της Αθήνας ενώ απουσίαζε και του αφαίρεσαν από τη βαλίτσα του φάκελο με προσωπικά έγγραφα και σχέδια οπλικών συστημάτων, μεταξύ άλλων και για μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάζει η εταιρεία του. Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε ραντεβού με κρατικό φορέα για να διαπραγματευτεί την πώλησή τους. Το περιστατικό εξετάζεται από την Ασφάλεια Αθηνών, ωστόσο σύμφωνα με αστυνομικές πηγές αντιμετωπίζεται με αρκετό σκεπτικισμό, αφού δεν προκύπτουν ίχνη παραβίασης στο δωμάτιό του, ούτε είχε κλειστεί κάποιο ραντεβού με τον φορέα αυτόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ