ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Σε θέσεις μάχης για το εισόδημα και την επιβίωσή τους

Στις 19 Δεκέμβρη η πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις το επόμενο διάστημα

Σε μια σειρά από πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις προχωρούν ήδη Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, στην κατεύθυνση του καλέσματος πάλης που έχει απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αναδεικνύοντας τα οξυμένα προβλήματά τους και διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων για την επιβίωσή τους.

Σταθμό στη δράση τους θα αποτελέσει η πανελλαδική σύσκεψη στις 19 Δεκέμβρη, στις 12 μ., στη Νίκαια Λάρισας, όπου καλούνται να πάρουν μέρος Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα πάλης των αγροτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυτές τις μέρες συνεδριάζουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών προκειμένου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην πανελλαδική σύσκεψη. Ταυτόχρονα, σε πολλές περιοχές οι αγρότες συμμετέχουν στα συλλαλητήρια των εργατικών σωματείων ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, ενώ μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο της πολύμορφης αγωνιστικής δραστηριότητας προγραμματίζονται επιπλέον οι εξής κινητοποιήσεις - παραστάσεις διαμαρτυρίας:

  • Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ. στη ΔΕΗ.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στη ΔΕΗ.
  • Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» την Τρίτη 14 Δεκέμβρη στις 10 π.μ. στο υποκατάστημα της ΔΕΗ.
  • Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, μαζί με το Εργατικό Κέντρο, την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη στη ΔΕΗ.
  • Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Λάρισας, την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα.
Τι βγάζει τους αγρότες στους δρόμους

Οι κινητοποιήσεις αυτές δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» αλλά αποτελούν συνέχεια του αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, με οργανωτές τούς κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες.

Τα άμεσα ζητήματα που απασχολούν και βγάζουν τους αγρότες στους δρόμους είναι:

-- Το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος με βάση και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια, που επιβάλλουν τα μονοπώλια, αλλά και το ίδιο το κράτος με τον υψηλό ΦΠΑ, που οδηγούν τον αγρότη όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του.

-- Η απαράδεκτη κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους, ενώ ταυτόχρονα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα! Χαρακτηριστικά, εκατοντάδες αγρότες δεν έχουν πάρει ούτε την προκαταβολή για τους παγετούς του Απρίλη. Την ίδια ώρα δεν υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα προστασίας της παραγωγής.

-- Οι χαμηλές τιμές σε μια σειρά από προϊόντα, όπως η κορινθιακή σταφίδα, το ελαιόλαδο, τα υπαίθρια κηπευτικά, κ.λπ.

-- Η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, που πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου τους από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από όλους αυτούς.

Εχθρικός ο προϋπολογισμός του 2022 και για τους αγρότες

Η άλλη όψη της επίθεσης στους αγρότες αποτυπώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022. Σε αυτόν, μαζί με τη φορομπηξία και τη μείωση βασικών δαπανών για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες που υφίστανται συνολικά τα λαϊκά νοικοκυριά, είναι χαρακτηριστικά ορισμένα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την απουσία στήριξης των αγροτών:

-- Η κυβέρνηση, το 2022, θα χρηματοδοτήσει τον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό με 30 εκατομμύρια (με βάση τις προβλέψεις του Ν. 3877/2010) για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του. Τα χρήματα αυτά, ίσα που επαρκούν για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του, ενώ η καταβολή των αποζημιώσεων εξαρτάται αποκλειστικά από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών που για το έτος 2021 έχουν υπολογιστεί στα 171 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο, παρά την υπέρογκη επιβάρυνση που συνεπάγεται για τους βιοπαλαιστές αγρότες, δεν είναι ικανό να καλύψει τις ζημιές στο σύνολό τους. Πάνω στο δεδομένο της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει διαμορφωθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που με πολλαπλούς «κόφτες» και περιορισμούς τελικά δεν αποζημιώνει τις ζημιές που υφίστανται οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

-- Από τις εκπτώσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου προβλέπονται 50 εκατομμύρια ευρώ με μέση τιμή ντίζελ 1,51 ευρώ/λίτρο για τους νέους αγρότες και για αγρότες - μέλη συνεργατικών σχημάτων, ένα ποσό που βρίσκεται πολύ πίσω από τις ανάγκες. Σημειώνεται ότι όταν οι αγρότες λάμβαναν τη συγκεκριμένη απαλλαγή, το συνολικό κονδύλι έφτανε τα 150 εκατομμύρια ετησίως, με πολύ χαμηλότερη τη μέση τιμή του ντίζελ (π.χ. 1,26 ευρώ το 2014). Από τότε κάθε χρόνο αυξάνεται η σχετική επιδότηση των καπιταλιστών (εφοπλιστές, βιομήχανοι, ξενοδόχοι, αεροπορικές εταιρείες κ.λπ.) από τις απαλλαγές και εκπτώσεις που έχουν στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης διαφόρων καυσίμων, η οποία θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ το 2021, την ώρα που στους αγρότες είχε κοπεί.

-- Ο ΦΠΑ παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη για τα βασικά είδη της λαϊκής κατανάλωσης, με πρόβλεψη για συνολικά έσοδα 18 δισ. ευρώ, που επιβαρύνουν και το αγροτικό νοικοκυριό. Επιπλέον, ο ΦΠΑ στα αγροεφόδια επιβαρύνει και το κόστος παραγωγής. Η μεταφορά του ΦΠΑ των ζωοτροφών από το 13% στο 6% είναι μια κοροϊδία αν λάβει κανείς υπόψη την εκτόξευση της τιμής των ζωοτροφών αλλά και των υπόλοιπων αγροτικών εφοδίων (λιπάσματα, εργαλεία, φυτοφάρμακα κ.λπ.) για τα οποία δεν προβλέπεται καμιά μείωση.

Εχουν το δίκιο με το μέρος τους

Ο αγώνας που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες είναι μακρύς και δύσκολος. Με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους, με τα τρακτέρ στους δρόμους, τη συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν και έχουν κατακτήσεις, βάλανε φρένο ή εμπόδια στην υλοποίηση ακόμα χειρότερων μέτρων.

Με όπλο την πείρα από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, το πλαίσιο πάλης που επεξεργάστηκε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και την καθοριστική συμβολή Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην οργάνωση της πάλης, οι βιοπαλαιστές αγρότες έχουν κάθε λόγο να συμμετάσχουν μαζικά και αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται. Εχουν το δίκιο με το μέρος τους, αφού τα αιτήματά τους ανταποκρίνονται στο σήμερα και το αύριο της επιβίωσής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ