ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΦΩΤΟ 5

Για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την απώλεια του ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΟΥ ΜΙΧΑΛΗ, οπαδού του ΚΚΕ και υποστηρικτή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ, γιου μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την απώλεια του ΚΑΤΑΚΑΛΙΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, μαχητή του Λόχου Σαμποτέρ του ΔΣΕ, μετέπειτα προσωπικού συνδέσμου του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη, και στη μνήμη των ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΙΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ, αποφοίτου της Σχολής Ανθυπολοχαγών του ΚΓΑΝΕ, ο οποίος είχε παρασημοφορηθεί 8 φορές στη διάρκεια του Εμφυλίου και πήρε μέρος στις μάχες του Πάικου στην εαρινή εκστρατεία του 1947, στις φονικές μάχες του Γράμμου το 1948 και το 1949 και στις μάχες του Βίτσι το 1949, ΚΑΤΑΚΑΛΙΔΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, πιστού οπαδού του ΚΚΕ, και της ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΙΔΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ, μαχήτριας του ΔΣΕ, νοσοκόμας της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΔΣΕ, προσφέρουμε μέσω ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ 200 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Η οικογένειά τους

***

ΦΩΤΟ

Η Ιουλία Τρουβά προσφέρει 20 ευρώ στην ΚΟΒ Παλαμά Καρδίτσας του ΚΚΕ, στη μνήμη του πατέρα της ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΓΙΑ, ΕΛΑΣίτη και πρώην προέδρου του Παραρτήματος Παλαμά της ΠΕΑΕΑ.

***

ΦΩΤΟ 2

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΞΥΛΑΡΔΙΣΤΟΣ γεννήθηκε στο χωριό Αλυκα Μάνης, το 1919. Οργανώθηκε στο Κόμμα πριν από την Κατοχή. Πήγε εθελοντής στον στρατό. Απολύθηκε και συνελήφθη από τους Γερμανούς. Πήδηξε από το καμιόνι και γλίτωσε. Εντάχθηκε στο 2ο Τάγμα του 8ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, με διοικητή τον Σφακιανό. Με καθοδήγηση του Αρη Βελουχιώτη έστησαν ενέδρα στις αποθήκες των Γερμανών στη Χαράδρα Βουριά, πήραν όλα τα πυρομαχικά που έφτασαν για τις επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ έως το 1949. Για την πατριωτική του δράση, μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας καταδικάστηκε «δις εις θάνατον». Δέκα δίσεκτα χρόνια στις φυλακές (Ακροναυπλία, Αίγινα, Βούρλα). Βγήκε από τη φυλακή το 1953, όπως πολλοί αγωνιστές, με χάρη. Η υγεία του είχε κλονιστεί σοβαρά.

ΜΑΜΑΤΣΗΣ ΤΑΚΗΣ
ΜΑΜΑΤΣΗΣ ΤΑΚΗΣ
Παντρεύτηκε την συντρόφισσα ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΕΠΟΝίτισσα, που του συμπαραστάθηκε στις φυλακές. Αγωνίστρια, σύνδεσμος επί χούντας με την Αθήνα. Οργάνωνε την οικονομική ενίσχυση των εξόριστων και των οικογενειών τους. Κυνηγημένοι ήρθαν στο Πέραμα. Ποτέ δεν φοβήθηκαν, δεν συμβιβάστηκαν. Πάντα πιστοί στον αγώνα και στο Κόμμα. Αντιτάχθηκαν στους οπορτουνιστές.

Επί χούντας ο πατέρας μας βγήκε στην παρανομία για να βοηθήσει τον αντιδικτατορικό αγώνα. Δυστυχώς στην παρανομία επιδεινώθηκε η υγεία του σοβαρά. Αγαπούσε πολύ τη ζωή, ποτέ δεν μετάνιωσε για τους αγώνες και τις θυσίες που έκαναν με την μητέρα μας και τους άλλους συναγωνιστές. Συμμετείχαν στην επιχείρηση στον Γοργοπόταμο, βρέθηκαν δίπλα στην έκρηξη με τον 5χρονο γιο στην αγκαλιά αλλά γλίτωσαν. Δεν είχε όμως την ίδια τύχη ο συναγωνιστής και γείτονας Λεμπέσης, όπως και τόσοι άλλοι νεκροί αγωνιστές.

«Εφυγε» νωρίς, στις 4 Δεκέμβρη 1996, καταπονημένος από τις αρρώστιες. Αφησε πίσω του 3 παιδιά που μεγάλωσαν με αντάρτικα τραγούδια, την αγάπη για το Κόμμα και τους αγώνες του. Τιμούμε και προσφέρουμε στη μνήμη των γονιών μας 110 ευρώ οικονομική ενίσχυση μέσω ΚΟΒ Περάματος. Συνεχίζουμε τους αγώνες τους.

Τα παιδιά τους Ελένη Ξυλαρδιστού, Σταματίνα Μποφίλιου, Βασίλης Ξυλαρδιστός

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΞΗΜΕΡΗ - ΜΠΑΧΡΗ η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του συντρόφου ΗΛΙΑ ΘΕΟΔΟΣΗ και του συντρόφου ΚΝίτη ΝΙΚΟΥ ΣΥΓΟΥΡΟΥ δίνω πρώτη δόση στην Οικονομική Εξόρμηση, μέσω της ΚΟΒ ΕΒΕ Κέντρου της ΤΟ Α' Αθήνας.

Γ. Στήθος

***

Ο σύντροφος Σίμος Καραμιχαηλίδης στη μνήμη της αγωνίστριας μητέρας του ΖΩΗΣ ΚΑΡΑΜΙΧΑΗΛΙΔΗ προσφέρει 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Λυκόβρυσης - Πεύκης.

ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ
ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ
***

ΦΩΤΟ 4

Στη μνήμη των αδελφών μας: Ο ΣΙΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ γεννήθηκε το 1931 στο χωριό Εμμανουήλ Παππά Σερρών. Λόγω των δημοκρατικών κομμουνιστικών φρονημάτων της οικογένειάς του διαπαιδαγωγείται στο πνεύμα του κομμουνιστικού κινήματος. Γαλουχημένος με τα ιδανικά του κινήματος αυτού, από μικρό παιδί μπαίνει στην πάλη και αγωνίζεται γι' αυτά. Οργανώνεται στα Αετόπουλα και μετά γίνεται μέλος της ΕΠΟΝ. Το 1948, όντας μαθητής της 5ης τάξης του Γυμνασίου Σερρών, εγκαταλείπει τις σπουδές του, βγαίνει στο βουνό και κατατάσσεται στις γραμμές του ΔΣΕ. Τον Ιούνη του 1949, μόλις 18 χρόνων, σκοτώνεται για τα ιδανικά που πίστεψε, για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας.

Ο ΣΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ γεννήθηκε το 1932 στο χωριό Εμμανουήλ Παππά Σερρών. Μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια πήγε στη ΛΔ Βουλγαρίας και από εκεί στη ΛΔ Ρουμανίας, όπου σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Βουκουρεστίου. Τελειώνοντας τις σπουδές πήρε το δίπλωμα του ηλεκτρολόγου μηχανικού. Επαναπατρίστηκε το 1977, έζησε στην Αθήνα και τελευταία στη Θεσσαλονίκη. Από τα νεανικά του χρόνια μπήκε στο Κόμμα και έμεινε πιστός μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του. Πέθανε τις 6 Αυγούστου 2010.

Ο ΣΙΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ γεννήθηκε το 1934 στο χωριό Εμμανουήλ Παππά Σερρών. Οπως και η υπόλοιπη οικογένεια πήγε (φυγαδεύτηκε) στη ΛΔ Βουλγαρίας και από εκεί στη ΣΔ Τσεχοσλοβακίας, όπου σπούδασε στην Ανώτερη Τεχνική Σχολή για τις υψικαμίνους. Εγινε μέλος του Κόμματος και εργάστηκε στον μηχανισμό του Κόμματος στην Πράγα. Επαναπατρίστηκε το 1981, έζησε στα Κάτω Πετράλωνα με την οικογένειά του. Εμεινε πιστός στα ιδανικά του Κόμματος μέχρι το τέλος της ζωής του. Πέθανε στις 9 του Γενάρη 2004.

Ο ΔΟΥΛΓΚΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ γεννήθηκε στην πόλη Βράιλα της Ρουμανίας το 1952 από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες, μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Ηρθε στην Ελλάδα το 1982 και έζησε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Ηταν πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και έπαιρνε συνειδητά μέρος στους αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος. Πέθανε τις 27 του Σεπτέμβρη 2014.

ΖΑΡΑΓΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΖΑΡΑΓΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Στη μνήμη τους προσφέρουμε, μέσω της ΚΟΒ Πύλης Τρικάλων, 250 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Σίτης Στέφανος και Βασιλική

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΣΩΚΡΑΤΗ ΠΕΤΡΑ, που «έφυγε» από κοντά μας στις 3/2/2020, που αγωνίστηκε και έμεινε πιστός στο Κόμμα μας μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Σεπολίων.

Η σύντροφός του στη ζωή και στον αγώνα Ελένη και ο γιος του Θάνος

***

ΦΩΤΟ 4

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στις περιοχές Βύρωνα - Καισαριανή, ΜΑΝΩΛΗ (ΤΙΤΟ) και ΕΛΕΝΗΣ (ΕΛΛΑΣ) ΤΟΥΦΕΚΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΕΥΔΟΞΙΑΣ ΠΑΥΛΗ (Μυτιλήνη), που έμειναν πιστοί μέχρι το τέλος της ζωής τους στα ιδανικά της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση 50 ευρώ στην ΚΟΒ Περισσού - Ν. Ιωνίας και 50 ευρώ στην ΚΟΒ Οικοδόμων Ν. Ιωνίας. Συνεχίζουμε...

Τα παιδιά τους Γιώργος Τουφέκης, Ελένη Τουφέκη - Παυλή, Ευτυχία Τουφέκη - Κοφίτσα

***

ΦΩΤΟ

Οσοι επιζούνε με αδρό θυμητικό από τη συμμετοχή τους στον εθνικό αγώνα του 15ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Ηπείρου, θα θυμούνται ίσως και τον πρωτοπόρο αντάρτη, τον σημαιοφόρο του τμήματος Πετρίτη, τον Τσολιά - Χριστοδουλάκη ή ΛΑΚΗ ΝΤΑΦΛΟ, από το Ασβεστοχώρι (Λιόκου) των Γιαννίνων. Ηταν ένα άξιο παλικάρι. Φορούσε ένα κόκκινο φέσι με φούντα. Ο καπετάν Αχιλλέας Πετρίτης (Βάης) του είχε δώσει το ψευδώνυμο Τσολιάς. Την άνοιξη του 1943, με τον πρώτο ξεσηκωμό, βάδιζε πάντα μπροστά ανεμίζοντας περήφανα τη σημαία του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και τραγουδώντας τον Θούριο του Βασίλη Ρώτα «Λευτεριά πανώρια κόρη κατεβαίνει από τα όρη...». Πάει καιρός που ο αγαπητός σε όλους τότε Λάκης, ο Τσολιάς που πέρασε - πάντα πιστός ιδεολόγος στα ιδανικά του λαού - στην Αχερουσία των απλών, ανώνυμων και αφανών πληβείων της ατίμητης αγροτιάς. Ας είναι τούτα τα φτωχά λόγια τιμή στη μνήμη του και καύχημα για τα παιδιά του.

ΖΑΡΑΓΚΑΣ ΜΙΜΗΣ
ΖΑΡΑΓΚΑΣ ΜΙΜΗΣ
Η γυναίκα του Αλεξάνδρα Ντάφλου και ο γιος Δημήτρης Ντάφλος προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Ελεούσας Ιωαννίνων.

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη του πατέρα μου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗ, κομμουνιστή, μαχητή του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, του θείου μου ΛΑΖΑΡΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗ, κομμουνιστή, που φυλακίστηκε επί δικτατορίας Μεταξά, και της αδελφής μου ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΣ, μαχήτριας του ΔΣΕ, προσφέρω στο κόμμα μας, το ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κορδελιού, το ποσό των 300 ευρώ.

Νίκος Σολομωνίδης

***

Στη μνήμη των ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΣΑΜΑΡΙΤΖΗ, ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΜΑΡΙΤΖΗ, ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ ΒΛΑΝΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΝΤΗ, ΜΑΡΙΚΑΣ ΣΑΜΑΡΙΤΖΗ προσφέρω για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος 50 ευρώ.

Εύη Βλαντή

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη του συντρόφου μου στη ζωή και στον αγώνα ΤΑΚΗ ΜΑΜΑΤΣΗ και των αδερφών μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΡΑΓΚΑ, που σκοτώθηκε στον ΕΛΑΣ, και ΜΙΜΗ ΖΑΡΑΓΚΑ, που σκοτώθηκε στον ΔΣΕ, προσφέρω μέσω ΚΟ Περισσού στο κόμμα μου και κόμμα τους, το ΚΚΕ, 150 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση. Οσο ζω η μνήμη τους θα είναι άσβεστη.

Η συντρόφισσα Φρόσω

***

ΦΩΤΟ

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ Πιέρρου ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ, από το Μαυροβούνι Γυθείου, ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, πιάστηκε από τους συνεργάτες των κατακτητών και εκτελέστηκε στα 18 του χρόνια από τους Γερμανούς μαζί με άλλους 40 πατριώτες στον Πασσαβά Γυθείου, στις 7 Δεκέμβρη 1943. Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Μισθωτών Δικηγόρων.

ΤΟΥΦΕΚΗ ΕΛΕΝΗ
ΤΟΥΦΕΚΗ ΕΛΕΝΗ
***

Στη μνήμη του συντρόφου ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗΓΩΓΟΥ, πολιτικού μηχανικού και ιδρυτικού μέλους του Κόμματος, επί σειρά ετών δημοτικού συμβούλου Αθήνας και αντιδημάρχου πριν από το 1967, κατά την 7ετία γενικού γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου των αντιδικτατορικών επιτροπών του εξωτερικού, οι Θανάσης και Κυριάκος προσφέρουν για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κορινού - Χράνης, 200 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 17 Νοέμβρη «έφυγε» από κοντά μας η ΕΥΘΑΛΙΑ ΤΣΑΝΤΕ. Γεννήθηκε το 1931 στο Καραβόσταμο Ικαρίας. Παιδί πολυμελούς οικογένειας, βίωσε τη φτώχεια και την ταξική αδικία. Αντιλήφθηκε νωρίς τη δύναμη της αντίστασης και οραματίστηκε ένα δικαιότερο μέλλον. Φυλακίστηκε σε ηλικία μόλις 15 ετών στις φυλακές Αγ. Κηρύκου Ικαρίας και αργότερα στου Μακρυγιάννη για περίθαλψη καταζητούμενου αντιστασιακού.

Αφοσιωμένη στο Κόμμα μέχρι και την τελευταία της πνοή, δυναμική και μάχιμη, αφήνει πλούσια παρακαταθήκη στα παιδιά και τα εγγόνια της. Στη μνήμη της η οικογένειά της προσφέρει 300 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Καραβόσταμου.


ΤΟΥΦΕΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΤΟΥΦΕΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΟΥ

ΞΥΛΑΡΔΙΣΤΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΞΥΛΑΡΔΙΣΤΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

ΝΙΚΟΣ ΣΥΓΟΥΡΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΥΓΟΥΡΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΙΤΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΙΤΗΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΙΤΗΣ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΙΤΗΣ

ΚΑΤΑΚΑΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΑΤΑΚΑΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΙΔΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ
ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΙΔΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ

ΚΑΤΑΚΑΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΚΑΤΑΚΑΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΔΟΥΛΓΚΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΟΥΛΓΚΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΞΥΛΑΡΔΙΣΤΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΞΥΛΑΡΔΙΣΤΟΣ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΞΗΜΕΡΗΣ ΜΠΑΧΡΗΣ
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΞΗΜΕΡΗΣ ΜΠΑΧΡΗΣ

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΓΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΓΙΑΣ

ΕΥΔΟΞΙΑ ΠΑΥΛΗ
ΕΥΔΟΞΙΑ ΠΑΥΛΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛΗΣ

ΛΑΚΗΣ ΝΤΑΦΛΟΣ
ΛΑΚΗΣ ΝΤΑΦΛΟΣ

ΕΥΘΑΛΙΑ ΤΣΑΝΤΕ
ΕΥΘΑΛΙΑ ΤΣΑΝΤΕ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ