ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δυναμώνει η εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Η παρέμβαση του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην χτεσινή ενημέρωση στη Βουλή για τις εξελίξεις στην περιοχή

Μιλώντας στην Επιτροπή ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ανέφερε τα εξής:

«Το ΚΚΕ έχει θέσει πολλές φορές ότι με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων δυναμώνει η εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των Αμερικάνων, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με βαριές συνέπειες για τη χώρα και τον λαό μας.

Και σε αυτήν την τροχιά η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί ένα σχέδιο εμβάθυνσης της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Επιβεβαιώνεται και από την εισηγητική ομιλία του κυρίου υπουργού. Αυτή μας τη θέση την τεκμηριώνουμε συγκεκριμένα μέσα από τις διαδοχικές υπογραφές στις λεγόμενες αμερικανοελληνικές συμφωνίες για τις στρατιωτικές βάσεις, όπου η Ελλάδα έχει ήδη μετατραπεί σε ορμητήριο επεμβάσεων και πολέμων. Το τεκμηριώνουμε με την αναφορά μας στην επιθετική Ελληνογαλλική Συμφωνία, που εμπλέκει ευρύτερα τη χώρα σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Αυτές τις μέρες πολύ περισσότερο, οι θέσεις του ΚΚΕ επιβεβαιώνονται μέσα από την απόβαση αμερικανικών - ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη. Εκατοντάδες ελικόπτερα, πολλά στρατιωτικά οχήματα, στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν την Αλεξανδρούπολη για να αναπτυχθούν στα Βαλκάνια, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με στόχο την περικύκλωση της Ρωσίας.

Αυτό υπηρετεί η άσκηση "Atlantic Resolve 2022", όπως και η προηγούμενη άσκηση "Defender Europe". Πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, και το Κόμμα μας είναι στο πλευρό του λαού της περιοχής, που δίνει μια σκληρή μάχη, με διαρκείς κινητοποιήσεις, απαιτώντας να σταματήσει αυτή η άσκηση, να κλείσει η αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη, να απεμπλακεί η Ελλάδα από αυτούς τους σχεδιασμούς. Στο πλαίσιο αυτό είναι ανάγκη να σημειώσουμε ότι η άσκηση αυτή στην Αλεξανδρούπολη, γενικότερα στην περιοχή, γίνεται σε μια περίοδο που οξύνονται δραματικά οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις, σε μια περίοδο που συγκεντρώνονται χιλιάδες στρατιώτες, ένα πλήθος στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, που οξύνονται οι ανταγωνισμοί στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, με τη χρησιμοποίηση των κατατρεγμένων προσφύγων. Και σ' αυτό το πλαίσιο ο καθένας, ακόμα και ο πιο διστακτικός, μπορεί να καταλάβει πόσο επικίνδυνη είναι η εμπλοκή της Ελλάδας στους ΝΑΤΟικούς και ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να καταγγείλουμε και στη σημερινή συνεδρίαση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης να αποστείλει ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Σαχέλ της Αφρικής, για να συνδράμει τα γαλλικά στρατεύματα, που στοχεύουν να ενισχύσουν την παρουσία τους για να εκμεταλλευτούν ακόμα πιο επιθετικά τις πλουτοπαραγωγικές πηγές στην περιοχή αυτή.

Αυτά είναι συγκεκριμένα στοιχεία που τεκμηριώνουν πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η πολιτική, που κατά τη γνώμη μας θα έχει και ακόμα πιο οδυνηρή συνέχεια το επόμενο διάστημα. Επιπρόσθετα, υπάρχει το θέμα με τις στρατιωτικές δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία και την αποστολή πυραύλων "Πάτριοτ", σε μια χώρα που πρωταγωνιστεί σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στην Υεμένη.

Η πολιτική της εμπλοκής προκαλεί όξυνση των ανταγωνισμών με την αστική τάξη της Τουρκίας

Αυτή η ενσωμάτωση στα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αυξάνει τους κινδύνους, στοχοποιεί τη χώρα και έχει βάλει ήδη τον λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες. Και θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτή ακριβώς η πολιτική προκαλεί όξυνση των ανταγωνισμών με την αστική τάξη της Τουρκίας και την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία κλιμακώνει την επιθετικότητά της. Και πρέπει εδώ να θέσουμε συγκεκριμένα ζητήματα: Είναι η πρόσφατη επιστολή του κυρίου Σινιρλίογλου, του μόνιμου εκπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη. Είναι η τρίτη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που δεν θέτει απλά μία γενική αμφισβήτηση, αλλά αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών, το δικαίωμα να έχουν στρατό, ζητάει την αποστρατικοποίηση και κάνει μία επίδειξη επιθετικότητας, ανοίγοντας το σύνολο των θέσεων, που το επόμενο διάστημα θα τα βρούμε μπροστά μας.

Και βγαίνουν ορισμένα συμπεράσματα. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, με αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, μπλεγμένοι μέχρι τον λαιμό στους σχεδιασμούς της ΕΕ, με αμερικανικές βάσεις από τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, και ήδη μετράμε 26 χρόνια που έχει εκδηλωθεί το Casus Belli, η αιτία πολέμου από την πλευρά της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, και 47 χρόνια τουρκικής κατοχής στην Κύπρο. Ποια είναι η αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής; Η αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής μετριέται με την επιδείνωση της κατάστασης και την πρόσθεση στη συνέχεια και νέων βασάνων για τον λαό μας.

Μπορεί να γίνεται αναφορά στο Κυπριακό και να θέτει η κυβέρνηση αυτήν την παραδοσιακή θέση, όμως υπάρχουν εξελίξεις. Ηδη, μετά την ανακοίνωση ότι η "ExxonMobil" θα προχωρήσει σε νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, υπάρχει ανακοίνωση από την τουρκική κυβέρνηση για οργάνωση νέων παρεμβάσεων, για νέες ασκήσεις, έρευνες και γεωτρήσεις. Και είναι καθαρό ότι το πρόβλημα έχει ξεπεράσει τη συζήτηση για τη διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία. Εχει τεθεί θέμα και από την πλευρά του ΟΗΕ και από την πλευρά των Αμερικάνων και από την πλευρά των Βρετανών, να αναζητηθεί συμβιβασμός. Ο συμβιβασμός, κυρίες και κύριοι, θα είναι ανάμεσα στη διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία και στη θέση του Τατάρ και του Ερντογάν για δύο ανεξάρτητα, όπως λένε, κράτη, δύο αυτόνομα κράτη. Αυτό το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί.

Πολλές φορές ακούγεται μια θέση περί απομόνωσης της Τουρκίας και είναι φανερό ότι είναι εξωπραγματική, καλλιεργεί εφησυχασμό, γιατί η Τουρκία παίζει σε πολλά ταμπλό, και με τους Αμερικανούς και με την ΕΕ και με τη Ρωσία. Παρεμβαίνει στη Λιβύη, έχει κατοχικές δυνάμεις στη Συρία, παρεμβαίνει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ υπέρ της θέσης του Αζερμπαϊτζάν. Γι' αυτό όταν κάνουμε τέτοιες αναφορές χρειάζεται να είμαστε μετρημένοι, γιατί η ανάλυση αυτή είναι - το επαναλαμβάνω - εκτός πραγματικότητας.

Το ΚΚΕ θέτει ξανά και σήμερα ότι είναι ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή πάλη για να ακυρωθούν οι πολιτικοστρατιωτικές συμφωνίες τόσο με τη Γαλλία όσο και με τις ΗΠΑ, να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Να σταματήσει η αμερικανική απόβαση στην Αλεξανδρούπολη, να μην αποσταλούν στρατιωτικές δυνάμεις στο Σαχέλ και να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρέχει «σε όλα τα μήκη και πλάτη» τα ευρωατλαντικά σχέδια

Και ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει... «τέλμα και στασιμότητα» στα κοινά τους προτάγματα

Την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση της ΝΔ, πιάνοντας το νήμα από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, να εμπλέξει ακόμα βαθύτερα την Ελλάδα στους άκρως επικίνδυνους για τον λαό ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που είναι σε πλήρη εξέλιξη από την Ανατ. Μεσόγειο μέχρι την υποσαχάρια Αφρική, για να αναβαθμίσει τις μπίζνες η εγχώρια αστική τάξη, έκανε σαφή ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ενημερώνοντας σχετικά χτες την Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής.

Ο υπουργός ξεδίπλωσε εκ νέου προς τα μέλη της Επιτροπής όλη την γκάμα της «ενεργητικής» εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, που φέρνει ατόφια τη σφραγίδα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώ ανέφερε ότι λεπτομέρειες και πιο συγκεκριμένα στοιχεία θα έδινε στο «κλειστό» μέρος της Επιτροπής (αμέσως μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων ακολούθησε συζήτηση στην Επιτροπή κεκλεισμένων των θυρών).

Αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση της κυβέρνησης «σε περιοχές που θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα εκτός άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος. Αναφέρομαι στην υποσαχάρια Αφρική, στο Σαχέλ», όπου η κυβέρνηση ετοιμάζει να στείλει στρατιώτες στο πλαίσιο της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας, ενώ το «ελληνικό ενδιαφέρον» εκτείνεται, κατά τον υπουργό, και «στη Ρουάντα, στην Γκάνα, στην Γκαμπόν, χώρες τις οποίες δεν είχε επισκεφθεί ποτέ Ελληνας υπουργός Εξωτερικών», στη Νιγηρία, στην Αγκόλα, ενώ ανήγγειλε και την επίσκεψή του στη Μαυριτανία και συνολικά όπου «τρέχουν» ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, από τους οποίους οι εγχώριοι μεγάλοι όμιλοι θέλουν το δικό τους μερίδιο από τη λεία, σε βάρος των λαών.

Αναφορά έκανε και στην επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στη Ρωσία αύριο, Τετάρτη, ενώ για τα Ελληνοτουρκικά - λίγες μόλις μέρες μετά και τη νέα επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ όπου βάζει όλες τις διεκδικήσεις της στο τραπέζι - είπε ότι η κυβέρνηση παραμένει πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Στη βάση των ανυπόστατων περί «απομόνωσης της Τουρκίας» ο Ν. Δένδιας προειδοποίησε πως «η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι και προς το δικό της όφελος να αρθεί το casus belli» κ.ο.κ.

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι «θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι προκλητικές και παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ», την ώρα βέβαια που «πυκνώνουν» οι φωνές από ΗΠΑ, ΕΕ κ.τ.λ. πως πρέπει να βρεθεί συμβιβασμός με βάση τα διχοτομικά σχέδια, για να «τρέξουν» τα ενεργειακά και άλλα σχέδια του κεφαλαίου.

Ενώ ενδεικτική της ταύτισης όλων των αστικών κομμάτων στην πολιτική της εμπλοκής ήταν η αποστροφή του πως «συμφωνούμε (...) στους μεγάλους άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής, έστω και με τις επιμέρους αποχρώσεις και τις διαφορετικές απόψεις οι οποίες εμπλουτίζουν τον διάλογο και πρέπει να ενθαρρύνονται».

Για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Ν. Βούτσης, την ώρα που ολόκληρη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί «σε όλα τα μέτωπα» τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, την κατηγόρησε για... «τέλμα και μια στασιμότητα», εννοώντας όμως, όπως διευκρίνισε σε άλλο σημείο, την ικανότητα «πράγματι να επιλύσουμε ζητήματα».

Και για να μη μείνει αμφιβολία για το τι εννοεί σημείωσε πως «θέλω να σας πω ευθέως ότι εφόσον βρισκόμαστε στο πλαίσιο (...) της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ θα περίμενε κανείς να μας πείτε ποιες δυνατότητες υπάρχουν και ποιες θέσεις παίρνουν αυτοί οι οργανισμοί επάνω στα ζητήματα, τα οποία (...) θέσατε στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής και την αντιμετώπιση κινδύνων για την περιοχή μας», θέτοντας δηλαδή ως... θεματοφύλακες της ειρήνης αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που τα σχέδιά τους βάζουν μπουρλότο στην περιοχή.

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει τι σηματοδοτεί «ο επαναπροσανατολισμός του ΝΑΤΟ στη νέα γεωπολιτική φάση» για τα ζητήματα όπως αυτά της τουρκικής επιθετικότητας, ζήτησε καλύτερη ενημέρωση «για την Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά πόσον και σε ποιο βαθμό έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για την ανάπτυξη μιας αυτοδύναμης υπόστασης στις διεθνείς σχέσεις» - ώστε πιο «αυτοδύναμα» να συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις.

Αλλά και για την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία σημείωσε ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητήσουμε επί της ουσίας για το τι συμπεριλαμβάνει αυτή η Συμφωνία και η επέκτασή της και όχι να διαβάζουμε καθημερινά στις εφημερίδες εάν χθες και προχθές 70 επιπλέον ελικόπτερα ή τι άλλο μεταγγίστηκε από πλευράς των φίλων Αμερικανών, στην Αλεξανδρούπολη», τόνισε για τους «φίλους» Αμερικανούς και τις συμφωνίες για τις οποίες άνοιξαν ως κυβέρνηση τον δρόμο.

Από την πλευρά τους, τα άλλα αστικά κόμματα «άνοιξαν κουβέντα» σε σχέση με τα «ανταλλάγματα» από τη συμμετοχή της Ελλάδας στα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, με τα οποία, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις τους, συντάσσονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ