ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Στον αγώνα για την ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας
  • Συλλαλητήριο σήμερα στον Βόλο, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας
  • Κινητοποιήσεις ακόμη σε Πάτρα και Κατερίνη

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Τη μάχη για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του δυναμώνει ο λαός της Μαγνησίας, με τη διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου, σήμερα στις 6 μ.μ. στον Βόλο, στην πλατεία Ελευθερίας. Με σύνθημα «Δεν θα μείνουμε θεατές! Οι ζωές μας δεν είναι κόστος, #πάρτε_μέτρα» σωματεία και μαζικοί φορείς της Μαγνησίας πραγματοποιούν όλες αυτές τις μέρες εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, στο νοσοκομείο, στο πανεπιστήμιο, σε γειτονιές στην πόλη και τα χωριά, αναδεικνύοντας τα αιτήματά τους για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία και πανεπιστήμιο.

Χτες, μετά την εξόρμηση που έγινε στο Νοσοκομείο Βόλου, γιατροί, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Συλλόγων έδωσαν συνέντευξη Τύπου, καλώντας για μια ακόμη φορά τα λαϊκά στρώματα του νομού σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

Είμαστε σε έναν πόλεμο δίχως όπλα

Την εφιαλτική πραγματικότητα των αθωράκιστων νοσοκομείων μετέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας, Νίκος Χαυτούρας, σημειώνοντας ότι και το Νοσοκομείο Βόλου είναι τραγικά υποστελεχωμένο «και παρ' όλη την ανάσα που έλαβε με τους ιδιώτες γιατρούς, δεν μπορεί να θεωρηθεί λύση μόνιμη. Είμαστε σε έναν πόλεμο δίχως όπλα και δίχως στρατιώτες και πρέπει να φωνάξουμε όλοι μαζί με όλους τους φορείς και να διεκδικήσουμε να έχουμε μια δημόσια Υγεία που αξίζει κάθε εργαζόμενος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου, Ντίνος Μηνδρινός, αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται το σύστημα και επισήμανε πως οι προσλήψεις που ζητά ο κλάδος δεν έχουν γίνει: «Ο προγραμματισμός προσλήψεων το 2021 έχει λήξει, δεν έχει βγει προκήρυξη με τις 4.900 θέσεις που έχει εξαγγελθεί και έχει πει ο υπουργός Υγείας, η προκήρυξη 6Κ παραμένει στα συρτάρια και δεν έχουμε ακόμη αποτελέσματα από τον ΑΣΕΠ. Οι συμβάσεις επικουρικών ή των εργαζομένων από τον ΟΑΕΔ συνεχώς θα λήγουν και θα ζητάμε ανανέωση».

Την αγωνία των συνταξιούχων, που, παρά την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης, «βλέπουμε γύρω μας να πεθαίνουν αβοήθητοι», μετέφερε η Παρασκευή Ευθυμίου, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων του Δημοσίου και εκπρόσωπος των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Συλλόγων. «Δεν το δεχόμαστε, είμαστε μπροστά στον αγώνα παρ' όλη την ηλικία μας και απαιτούμε να παρθούν μέτρα για να μπορέσουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς», τόνισε μεταξύ άλλων.

Μέχρι χτες τη στήριξή τους στο συλλαλητήριο είχαν εκφράσει: Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Βόλου, το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», το Σωματείο Εργαζομένων στη ΒΕΜΕΚΕΠ, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Καθαριστριών, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών - Φροντιστών, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών, η Ενωση Τύπου - Χάρτου, το Συνδικάτο ΟΤΑ, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Αλμυρού και Σούρπης, οι Σύλλογοι Φοιτητών Φυτικής Παραγωγής και Μηχανολόγων Μηχανικών, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ - ΤΣΑ), ΝΑΤ, ΟΑΕΕ - ΤΑΕ (εμπόρων), ΕΦΚΑ & ΕΤΕΑΠ, τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βόλου, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων του Πρωτοδικείου, το Σωματείο Κρεοπωλών.

Ακόμα, από τη Σκόπελο: Το Σωματείο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Αλιέων, οι Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Γυναικών.

Στην Πάτρα

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία όλου του νομού, όπου μεταξύ άλλων στην Πάτρα σχεδόν καθημερινά ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ νοσηλεύονται στα Επείγοντα, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσει στην 6η ΥΠΕ σήμερα, στις 2 μ.μ., η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ).

Μεταξύ άλλων η ΕΙΝΑ απαιτεί, άμεσα, επίταξη του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Ολύμπιο», επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος, στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των μονάδων δημόσιας Υγείας, ενίσχυση του Καραμανδάνειου Παιδιατρικού Νοσοκομείου, των Περιφερειακών Νοσοκομείων και της ΠΦΥ, έναρξη στοχευμένης εκστρατείας εμβολιασμού του πληθυσμού.

Ταυτόχρονα η ΕΙΝΑ έχει εξαγγείλει για σήμερα στάση εργασίας από τη 1.30 μ.μ. έως τις 3 μ.μ. σε όλα τα Κέντρα Υγείας, τις ΤΟΜΥ και τα Νοσοκομεία του νομού, ενώ στη 1 μ.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου έξω από την 6η ΥΠΕ.

Στην Κατερίνη

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, Πέμπτη 9 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. έξω από το Κέντρο Υγείας Κατερίνης, διοργανώνουν σωματεία και φορείς του νομού Πιερίας, συνεχίζοντας τον αγώνα για αποφασιστική ενίσχυση των δομών δημόσιας Υγείας με μόνιμο προσωπικό και υποδομές και γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Την κινητοποίηση οργανώνουν τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», Συνταξιούχων Λιτόχωρου, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Πιερίας, Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού - Τουρισμού, Ομάδα Γυναικών Κατερίνης (μέλος ΟΓΕ).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Επικίνδυνη η κατάσταση στην Ψυχιατρική κλινική

Σε θέσεις για 19 κρεβάτια νοσηλεύονται μέχρι και 36 ασθενείς, ενώ τα ράντζα έχουν γεμίσει κάθε γωνιά και διάδρομο

Αναυδος μένει όποιος μπει στην Ψυχιατρική κλινική του «Θριάσιου» Νοσοκομείου και αντικρίσει το θέαμα που επικρατεί. Ψυχιατρικοί ασθενείς, που πολλοί απ' αυτούς δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να τηρήσουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, στοιβάζονται σε ράντζα που απέχουν λιγότερο από μισό μέτρο μεταξύ τους, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία τους καθώς και για την υγεία των εργαζομένων της κλινικής.

Τα παραπάνω καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, σημειώνοντας ότι έχουν αποσταλεί επανειλημμένα έγγραφα του συντονιστή διευθυντή, γιατρών καθώς και από την ΟΕΝΓΕ, όμως η επικίνδυνη κατάσταση παραμένει: «Τα ράντζα έχουν γεμίσει κάθε γωνιά και διάδρομο της κλινικής, που έχει 19 κρεβάτια αλλά φτάνει να νοσηλεύει μέχρι 36 ασθενείς, όπως ενδεικτικά συνέβη μετά την εφημερία της 29 Νοεμβρίου 2021.

Ασθενείς, με σοβαρές ψυχικές ασθένειες και πρόσθετα προβλήματα υγείας, κυριολεκτικά σκοντάφτουν πάνω σε χρόνιους ασθενείς, που παραμένουν στην κλινική, λόγω ανυπαρξίας των κατάλληλων δημόσιων δομών για χρόνιους πάσχοντες.

Νοσηλευτικό προσωπικό που έχει ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης. Στις περισσότερες βάρδιες, δύο ή τρεις νοσηλευτές δεν φτάνουν να δώσουν νοσηλεία, να σιτίζουν και να φροντίζουν ασθενείς για την ατομική τους υγιεινή, να προσέχουν για να μην κάνει κανείς κακό στον εαυτό ή σε άλλο νοσηλευόμενο, να συμβάλλουν στη θεραπευτική παρέμβαση.

Συνολικά, συνθήκες εντελώς ακατάλληλες και κυριολεκτικά επικίνδυνες για νοσηλεία ψυχικά ασθενών. Που δυσκολεύουν τη φιλότιμη προσπάθεια των εργαζομένων να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους».

Το Σωματείο υπογραμμίζει ότι παρόμοια είναι η κατάσταση στις περισσότερες ψυχιατρικές κλινικές γενικών δημόσιων νοσοκομείων, «με εξαίρεση τις πανεπιστημιακές ψυχιατρικές κλινικές σε Αιγινήτειο και Αττικόν, όπου συνεχίζουν να "απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση" με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και των διοικήσεων της 1ης και 2ης ΥΠΕ».

«Προφανώς ο συνωστισμός ασθενών στις δημόσιες ψυχιατρικές κλινικής δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Μαζί με τη γιγάντωση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης, είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που έκλεισαν και διατήρησαν κλειστά δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία σε μία περίοδο που αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω ψυχογενών αιτιών και που η φτώχεια, η επιδημία και οι συνέπειές της υποσκάπτουν ακόμη περισσότερο την ψυχική υγεία ακόμα και σε όσους δεν έχουν προηγούμενο ιστορικό ψυχικής διαταραχής», συνεχίζει. Και απαιτεί τη λήψη μέτρων για την άμεση αποσυμφόρηση της κλινικής, την ενίσχυσή της με μόνιμο προσωπικό, τη μεταστέγασή της σε κατάλληλο χώρο, να ενταχθούν στο σύστημα εφημεριών και εισαγωγών ασθενών και οι Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές κλινικές, να δημιουργηθούν και νέες. Επίσης, να δημιουργηθούν Κέντρα Ψυχικής Υγείας και να αναπτυχθούν όλες οι αναγκαίες δημόσιες εξωνοσοκομειακές δομές (οικοτροφεία, ξενώνες, προατατευόμενα διαμερίσματα, δομές για χρόνιους πάσχοντες). Να ανακληθεί η απόφαση για το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων.

ΕΣΚ ΤΥΦΛΩΝ
Φτάνει πια με την υποβάθμιση του ΚΕΑΤ

Συνέντευξη Τύπου αύριο στην Αθήνα με αφορμή και τις πρόσφατες καταγγελίες για απολύσεις έμπειρων εκπαιδευτικών

Τα προβλήματα της λειτουργίας και η υποβάθμιση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), με αφορμή και τις πρόσφατες καταγγελίες για απολύσεις έμπειρων εκπαιδευτικών, εκ των οποίων μια τυφλή φιλόλογος, βρίσκονται στο επίκεντρο της αυριανής συνέντευξης που παραχωρεί η ΕΣΚ Τυφλών.

Η συνέντευξη παραχωρείται στη 1 μ.μ., στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), και η ΕΣΚ εκτός από τα παραπάνω στέκεται στο πρόβλημα του αποκλεισμού πάνω από 40 παιδιών από το ΚΔΑΠ ΑμεΑ, επειδή είναι ανεμβολίαστα. Αναδεικνύει συνολικά την επιδείνωση της θέσης των τυφλών, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, τις αρνητικές επιπτώσεις από το Εθνικό Σχέδιο για την αναπηρία της κυβέρνησης. Επίσης, τις ευθύνες της πλειοψηφίας του ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών για την κατάσταση στο ΚΕΑΤ και τη στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης, τη μετατροπή του συλλόγου σε επιχείρηση και με την εμπορευματοποίηση της εκμάθησης του Braille και την παραπέρα αντιδραστικοποίηση της δράσης του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ