ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάη 2001
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστική Μπιενάλε Βενετίας

Εργο του Ηλία Παπαηλιάκη
Εργο του Ηλία Παπαηλιάκη
Ανανέωση και διεύρυνση σε επίπεδο οργανωτικό και καλλιτεχνικό επιχειρεί η 49η Μπιενάλε Βενετίας, που από τις αρχές του Ιούνη ανοίγει τις πόρτες της σε δημιουργούς και κοινό της σύγχρονης τέχνης. Ο διεθνής αυτός εικαστικός θεσμός, θα «αγκαλιάσει» και άλλους τομείς της καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Ο διευθυντής του τομέα εικαστικών τεχνών της Μπιενάλε, Χ. Σίμαν, εισάγει ένα καινούριο ευρύ θέμα, το «Πλατό ντε λ' ουμανιτέ», το οποίο ορίζει ως μια σκηνή της ανθρωπότητας, μια σκηνή του ανθρώπινου γένους, σαν μια εξέδρα πάνω στην οποία εκτίθενται τα αποτελέσματα της ανθρώπινης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η χώρα μας, στην 49η Μπιενάλε Βενετίας, συμμετέχει με τις δημιουργίες των: Νίκου Ναυρίδη, Ηλία Παπαηλιάκη και Ερσης Χατζηαργυρού. Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Εθνική επίτροπος της Ελλάδας, Λίνα Τσίκουτα «Οι τρεις αισθητικές προσεγγίσεις των Ελλήνων καλλιτεχνών με τελείως διαφορετικά μέσα και τεχνικές, καταγράφουν, μέσα από κάποιες έννοιες, την αποκάλυψη της προσωπικής αλήθειας. Ο προσωπικός χώρος και χρόνος, η προσωπική εμπειρία της ελευθερίας και η καθαρά διανοητική - εννοιολογική παρατήρηση μιας παραμέτρου της σύγχρονης πολιτισμικής πραγματικότητας, είναι έννοιες των οποίων την εκφορά διαπραγματεύονται από διαφορετικές αισθητικές αφετηρίες».

Συγκεκριμένα, ο Ν. Ναυρίδης με το «Λούκινγκ φορ α πλέις», μια βίντεο εγκατάσταση, παρουσιάζει μια θεατρική σκηνή της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Ηλ. Παπαηλιάκης δημιουργεί μια τρισδιάστατη εγκατάσταση, με τίτλο «η εικόνα και η σημασία της», ενώ η Ε. Χατζηαργυρού παρουσιάζει ένα κινητικό γλυπτό στην παράδοση γεωμετρικής και κονστρουκτιβιστικής τέχνης, με τίτλο «Μήτις». Τέλος σημειώνουμε ότι η ελληνική συμμετοχή στην 49η Μπιενάλε Βενετίας, εντάσσεται στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, και θα πλαισιωθεί από μουσικές και άλλες εκδηλώσεις.

Παρελθόν, μέλλον και αρχαιολογία

Από την ταινία του Ρ. Χαραλαμπίδη
Από την ταινία του Ρ. Χαραλαμπίδη
«Οταν το παρελθόν συναντά το μέλλον» τιτλοφορείται το αφιέρωμα της Κινηματογραφικής Λέσχης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για το Μάη και Ιούνη, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Το αφιέρωμα άρχισε χτες με προβολή του «Βυσσινόκηπου» του Μ. Κακογιάννη. Ακολουθούν: «Μαύρο γάλα» του Ν. Τριανταφυλλίδη (29/5), «Μοναξιά μου όλα» του Δημ. Παναγιωτάτου (5/6), «No budget story» του Ρένου Χαραλαμπίδη (12/6).

Εξάλλου, σήμερα και αύριο, το Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο, που συνδιοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου και η Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας, οργανώνει την 3η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου (Φεστιβάλ Αγων). Σήμερα θα προβληθούν οι ταινίες: «Χίλια χρόνια πριν από τον αιώνα μου» της Μέμης Σπυράτου (Ελλάδα), «Τα μυστήρια των πυραμίδων» του Jean - Francois Dellasus (Γαλλία), «Τα μυστήρια των αρχαίων: Η Δαγκάνα» της Cynthia Page (Αγγλία), «Το στερνό βλέμμα» του Alain Jaubert (Γαλλία), «Αμήχανη βιομηχανία "Εδρα εν Βόλω"» του Κώστα Μαχαίρα (Ελλάδα). Αύριο: «BLUR UP» του Martin Emele (Γαλλία), «Υμίν το κάλλος» του Διονύση Πετροτσόπουλου (Ελλάδα), «ΑΤΑΠΟΥΕΡΚΑ, το μυστήριο της εξέλιξης του ανθρώπου» του Javier Trueba (Ισπανία), «Κυπριακές αρχαιότητες στο μεσογειακό μουσείο της Στοκχόλμης» της Χρύσω Κωνσταντινίδου (Κύπρος), «Ενας αιώνας κινηματογράφου και αρχαιολογίας» (από τον Χάουαρντ Κάρτερ στον Ιντιάνα Τζόουνς) του Massimo Becattini (Ιταλία), «Το έργο που παραμένει κρυμμένο» του Jurgen Mrosek (Γερμανία), «Αρχαιολογική σκαπάνη: Αμφίπολη» του Απόστολου Τσιτσούλη (Ελλάδα).

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργεί έκθεση αφίσας, φωτογραφιών, προγραμμάτων κλπ από τη δράση και ιστορία του φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις γίνονται με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, Κέντρο Πληροφόρησης Νέων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, ΔΕΠΘΕ. Οι προβολές πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΘ (Αριστοτέλους 32 & Ολύμπου), ώρα 9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.

Θεατρική Ουγγαρία

Συνεχίζεται το Φεστιβάλ της Ενωσης Θεάτρων της Ευρώπης, που διοργανώνει το ΚΘΒΕ. Στις 26 και 27 του Μάη το θέατρο «Κάτονα Γιόζεφ» θα παρουσιάσει στη σκηνή «Μελίνα Μερκούρη» τον μολιερικό «Ταρτούφο», σε μια ανατρεπτική παράσταση, με τη διεισδυτική σκηνοθετική ματιά του δημιουργού και διευθυντή του ουγγρικού θεάτρου «Κάτονα», Γκάμπορ Ζαμπέκι. Μια ξέφρενη κωμωδία, καυστική σάτιρα για την υποκρισία και τα «θύματά της», από το σημαντικότερο θέατρο της Ουγγαρίας.

Το ίδιο θέατρο από τις 28-31 του Μάη θα ανεβάσει στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών το έργο «Μίκαελ Κόλχαας - Ο εχθρός του λαού» του Ιστβάν Τασνάντι, σε σκηνοθεσία του Σίλινγκ Αρπαντ. Πρόκειται για την ιστορία ενός ιδιοκτήτη αλόγων τον 16ο αιώνα, τον Μίκαελ Κόλχαας, που προσπαθεί μάταια να αποκαταστήσει την αδικία που έχει γίνει στα άλογα και τον ιπποκόμο του από τους ανθρώπους ενός υπερόπτη ιππότη. Η προσπάθεια του Κόλχαας για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης δεν είναι αυστηρά προσωπική του υπόθεση. Πρόκειται για σύγκρουση ανάμεσα στους «καλούς» και στους «κακούς», που παραπέμπει στην πάλη μεταξύ της αστικής και της λαϊκής τάξης. Μια εντυπωσιακή παράσταση από ένα θίασο με αξιοθαύμαστη συνοχή και σπουδαίες ερμηνείες.

Μήνας Χορού

Η χορευτική ομάδα «Μονόγραμμα»
Η χορευτική ομάδα «Μονόγραμμα»
Συνεχίζεται στο «Ανοιχτό Θέατρο» ο «Μήνας Χορού». Σήμερα και αύριο η χορευτική ομάδα «Μονόγραμμα» παρουσιάζει, αντίστοιχα, τα έργα της «Ο κύκλος» και «Μαρία - Σελήνη». Στον «Κύκλο» οι ήρωες είναι δέσμιοι, άλλοτε υποτάσσονται και άλλοτε αγωνίζονται να ξεφύγουν από τα στενά όρια του προσωπικού τους «κύκλου» αισθημάτων. Το δεύτερο αποτελεί ένα αφιέρωμα στον πολυσχιδή, πολυσήμαντο γυναικείο χαρακτήρα. Χορογραφία: Μαριλένα Μαργέλου. Χορεύουν οι: Δόμνα Αποστόλου, Ανθή Θεοφιλίδου, Χριστίνα Κατσίκη, Σταυρούλα Παπαντωνίου κ.ά.

Εικαστικά
  • Αύριο (8μμ) στο Μουσείο Φρυσίρα (Μονής Αστερίου 7) ο Μάνος Στεφανίδης θα μιλήσει με θέμα: «Ο κ. Μαρσέλ Ντισάμπ: Οχι έργα, ιδέες». Πριν τη διάλεξη (7.30μμ) θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην αναδρομική έκθεση του Πατ Αντρέα. Είσοδος 3.000 δρχ. Φοιτητικό 1.000 δρχ.
Για το «παιδομάζωμα»

Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Σέρβου «Το Παιδομάζωμα και ποιοι φοβούνται την αλήθεια», θα γίνει στην Κοζάνη από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» στις 29 Μάη (8μμ) στην αίθουσα «Κοβεδαρίου». Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία του συγγραφέα και συζήτηση για τα δραματικά γεγονότα της περιόδου που καλύπτει το υλικό του ενδιαφέροντος αυτού βιβλίου. Οπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία από την παρουσίαση του βιβλίου σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, η εκδήλωση - συζήτηση στην Κοζάνη αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική.

«Επί τόπου»

Πέντε καλλιτέχνες μεταφέρουν στο χώρο της γκαλερί, ένα μέρος του ατελιέ τους. Εργα, έπιπλα, αντικείμενα, θα αποτελέσουν τη μαγιά για τη συνέχεια που θα εξελιχθεί επί τόπου. «Επί τόπου» τιτλοφορείται η έκθεση που εγκαινιάζεται στις «Νέες Μορφές» (Βαλαωρίτου 9). Θεατές, φιλότεχνοι, περαστικοί, παρακολουθούν, την ολοκλήρωση των έργων. Πρόκειται για τους: Β. Βλασταρά, Απ. Καρακατσάνη, Ε. Μιχαλάκη, Κ. Ντάλλα και Π. Πασιπουλαρίδου, που επί δεκαπέντε μέρες και νύχτες θα δουλεύουν στο χώρο της γκαλερί. Το γεγονός θα σχολιάσουν επί τόπου οι: Ολγα Μαλέα (25/5), Αγγελος Παπαδημητρίου (29/5), Νίκος Ξυδάκης (31/5). Φωτογραφικό αντι-ντοκουμέντο Ιωάννα Ράλλη. Παραγωγή Ελένη Κυπραίου.

«Πλεύσις» με παραμύθια

Δύο γνωστά παραμύθια του Οσκαρ Ουάιλντ, τον «Ευτυχισμένο πρίγκιπα» και «Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο» παρουσιάζει η ομάδα μιμικής «Πλεύσις», από αύριο έως τις 27/5 (9.30μμ), στο «Αερικό» (Αγαθάρχου 4-6, Ψυρρή). Η σύνθεση έχει ως άξονα την ποιητική διάσταση των έργων και στηρίζεται στους συμβολισμούς που εμπεριέχονται στα παραμύθια, που απευθύνονται σ' ένα ευρύ κοινό από 8-80 χρόνων, όπως έλεγε ο συγγραφέας. Η σκηνοθεσία είναι του Αντώνη Κουτρουμπή, τα κοστούμια της Μαρίας Καταροπούλου, η εικαστική επεξεργασία της Βάσως Ψαράκη. Ερμηνεύουν: Ηλίας Μιμμής, Ολγα Γερογιαννάκη, Κατερίνα Σταματοπούλου, Θένια Κουτρουμπή κ.ά. Συνοδεύουν οι μουσικοί Στεφανία Κατσαρού και Ιρινα Δημάκη.

Οι γιορτασμοί για την 60ή επέτειο της Μάχης της Κρήτης θα συνεχιστούν στις 27/5, στις 10 πμ, στη Μητρόπολη Αθηνών, από την «Παγκρήτιο Ενωση» και την «Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων». Θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και παρέλαση των συλλόγων μέχρι το Πολεμικό Μουσείο, όπου θα μιλήσει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκης.

Αφιερωμένο στη μνήμη του βυζαντινολόγου, Στέφεν Ράνσιμαν, είναι το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Η συμβολή του σερ Steven Runciman στην ανάδειξη του Βυζαντινού Πολιτισμού», που διοργανώνει στις 27 και 28/5 στο Μυστρά, το «Κοινωφελές Ιδρυμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Μυστρά».

Ειδικό πρόγραμμα για ανθρώπους με προβλήματα ακοής παρουσιάζει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας (25-27/5) στο «Αστρον», το οποίο εγκαινιάζει έτσι την ένταξή του στο εναλλακτικό δίκτυο διανομής του ΕΚΚ, «Filmcenter». Θα προβληθούν οι ταινίες «Η τιμή της αγάπης», «Λούφα και παραλλαγή» και «Πέτρινα χρόνια» με υπότιτλους (η ιδέα ανήκει στη Λουκία Ρικάκη), ανοίγοντας «δρόμο» για 15.000 νέους θεατές, που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν κινηματογράφο. Οι προβολές και τις τρεις μέρες αρχίζουν στις 6.30 μμ.

Την παράσταση «Γκόλφω 2» παρουσιάζει η θεατρική ομάδα «inarcadia/syperspectacles» καθημερινά, εκτός Τρίτης και Τετάρτης, μέχρι τις 28/5, στο «Φούρνο» (Μαυρομιχάλη 168, τηλ. 6460.748). Σκηνοθεσία: Νέλλη Πουλοπούλου, Ελένη Στρούλια. Σκηνικά - Κουστούμια: Ιωάννη Γιαννούλης, Ελένη Στρούλια. Παίζουν: Γεράσιμος Σούλης, Ερη Κουρτέλλη, Δημήτρης Τσιάμης, Δημήτρης Πλειώνης, Νέλλη Πουλοπούλου, Ερη Κουρτέλλη, Σοφία Στυλιανού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ