ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάη 2001
Σελ. /56
Μηχανισμοί χειραγώγησης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σιγά, μην καθυστερούσε να στηθεί ο μηχανισμός της προπαγάνδας για να βοηθήσει στο «χώνεμα» του νέου νομοθετήματος της κυβέρνησης για τα ΤΕΙ και της δήθεν «άνοιξης της Πράγας». Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η προχτεσινή εκπομπή «Διαξιφισμοί» στο MEGAλo κανάλι. Καλεσμένοι των Χατζηνικολάου - Καψή ήταν ο υπουργός Π. Ευθυμίου, ο Γ. Βουλγαράκης από τη ΝΔ, η εκπαιδευτική συντάκτης των «Νέων», Σ. Ράπτη, οι δύο παραιτηθέντες πρυτάνεις Θ. Ξανθόπουλος (ΕΜΠ) και Γ. Φίλης (Πολυτεχνείο Κρήτης) και ο Γ. Αναστασίου πρόεδρος του ΤΕΙ Λαμίας. Στη διάρκεια της εκπομπής ήταν φανερή η προσπάθεια να στηριχτεί η λογική της κυβέρνησης, ενώ ήταν φανερό το ασφυκτικό πρέσινγκ στους πανεπιστημιακούς δασκάλους, που εξηγούσαν τους λόγους για τους οποίους αντιτίθενται στην ονομαστική και μόνο «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ και ζητούσαν μέτρα ουσιαστικής αναβάθμισης της ανώτατης παιδείας. Αυτό, πάντως, που μας εντυπωσίασε (αν και αναμενόμενο) ήταν ο υπερβάλλων ζήλος της δημοσιογράφου των «Νέων», η οποία μιλούσε ως... εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Παιδείας. Για όσους δεν είδαν την εκπομπή, αναφέρουμε την... εκτίμηση της εν λόγω κυρίας για την αντιπαράθεση στην ανώτατη εκπαίδευση: «Είναι μάχη κορυφής και για τα σαλόνια» υπογράμμισε με ύφος. Εύγε..!

Και... γιατρός

Κατ' αρχάς διευκρινίζουμε ότι δεν ήμασταν παρόντες στη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους 11 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο αυτό που κυκλοφόρησε έντονα ήταν το εξής: Ο παραβρισκόμενος στη συνάντηση Στ. Σουμάκης θέλησε να περιγράψει μεταφορικώς την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας πως όταν μια εγχείρηση πάει καλά, τότε όλο το ιατρικό συμβούλιο είναι παρόν και όλα είναι μια χαρά. Αντίθετα - συνέχισε - αν η εγχείρηση δεν πετύχει, τότε το βάρος πέφτει αποκλειστικά στον θεράποντα ιατρό, ο οποίος είναι ο μόνος που συνομιλεί με τον ασθενή και το πολύ - πολύ με το περιβάλλον του... Εκείνη λοιπόν τη στιγμή - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - ο πρωθυπουργός τον διέκοψε, δηλώνοντας με έμφαση: «Ημουν και θα είμαι ο θεράπων ιατρός»!!!

Αν αυτό ισχύει, αν ο πρωθυπουργός μετά τη γνωστή του δήλωση για τους... αερόσακους στα αυτοκίνητα, με αφορμή την υπόθεση του «Σαμίνα» (!) ή την προτέρα προτροπή του στους διαμαρτυρόμενους αγρότες να φυτέψουν σπαράγγια - αν, ξαναλέμε, η φράση «ήμουν και θα είμαι ο θεράπων ιατρός» ειπώθηκε κι αυτή από τον κ.Σημίτη - ε, τότε το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι πλέον «η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά»...

«Θύματα» οι θύτες...

Δεν είναι και πρωτοφανές το γεγονός ότι η διοίκηση της Ενωσης Αστυνομικών Λάρισας επιχειρεί, με ανακοίνωσή της στα τοπικά ΜΜΕ, να υπερασπίσει τα μέλη της, δικαιολογώντας τη βάρβαρη αστυνομική επίθεση εναντίον των ειρηνοδρόμων, οι οποίοι βρέθηκαν έξω από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας για να καταγγείλουν τη φιλοΝΑΤΟική «καλλιτεχνική» εκδήλωση που είχε διοργανωθεί από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο του Τυρνάβου και το Δήμο Λάρισας. Βεβαίως, η εκδήλωση συναδελφικής αλληλεγγύης είναι εύλογη και, εν πολλοίς, αναγκαία, όταν δεν ξεκινάει από μια συντεχνιακή αντίληψη, δε διαστρέφει τα γεγονότα - στην ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Λάρισας, οι θύτες εμφανίζονται σαν θύματα - και δεν παραγνωρίζει τα αυτονόητα.

Θα περίμενε κανείς, όμως, από το συνδικαλιστικό όργανο των Λαρισαίων αστυνομικών, εκτός των διαμαρτυριών του για τις «επιθέσεις» πολιτών κατά της Αστυνομίας, ν' αναφερθεί στην ανακοίνωσή του και στις ευθύνες της τοπικής αστυνομικής ηγεσίας και, προπάντων, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που χρησιμοποιούν τους αστυνομικούς για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα και να τρομοκρατούν τους πολίτες. Το γεγονός ότι γι' αυτές τις ευθύνες δεν υπάρχει ούτε λέξη στην ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Λάρισας σημαίνει πολλά...

Το μέγεθος του «ατοπήματος»

Μπορεί η προσπάθεια των συνδικαλιστών να δικαιολογήσουν τα μέλη της Ενωσης που συμμετείχαν στην επίθεση κατά των ειρηνοδρόμων να μην είναι περίεργη, είναι, όμως, περίεργο και απαράδεκτο το γεγονός ότι το συνδικαλιστικό όργανο - όπως και η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας - δε φαίνεται να συνειδητοποιεί το μέγεθος του «ατοπήματος» που συνεπάγεται η αστυνομική επίθεση και ο ξυλοδαρμός ενός εκπροσώπου του ελληνικού Κοινοβουλίου την ώρα του καθήκοντός του. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των Λαρισαίων αστυνομικών θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι ο ξυλοδαρμός από αστυνομικά όργανα του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, Τάκη Τσιόγκα, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί επ' ουδενί, ούτε με το γελοίο ισχυρισμό ότι οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε «θέση άμυνας» έναντι των «επιτιθέμενων διαδηλωτών». Και βεβαίως, δεν αρκεί η «αίτηση» που περιλαμβάνεται ως «υποσημείωση» στην ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Λάρισας, στην οποία αναφέρεται ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση «ως προς τυχόν υπερβολές αστυνομικών σε βάρος Ελληνα βουλευτή και διαδηλωτών πολιτών».

Εν πάση περιπτώσει, οι αστυνομικοί θα πρέπει να γνωρίζουν - κι αν το αγνοούν, ή το παραβλέπουν είναι υποχρέωση της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας τους, αλλά και των συνδικαλιστικών οργάνων τους να τους ενημερώσουν - ότι όποιος «σηκώσει χέρι» κατά βουλευτή την ώρα που αυτός επιτελεί τα καθήκοντά του, παρανομεί βαριά και η τιμωρία του θα είναι σκληρή...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Γκιόργκο και τζένεραλ Πάουελ

Οι δηλώσεις υποτέλειας στις μέρες μας συνήθως δε διατυπώνονται με τον απερίφραστο και σαφέστατο τρόπο του παρελθόντος. Σήμερα, για παράδειγμα, είναι δύσκολο να ακουστεί δημόσια η περίφημη φράση «ιδού ο στρατός σας». Αυτό όμως που κατά κόρον ακούγεται στον υπερθετικό βαθμό είναι ότι «τα ελληνικά και τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή συμπίπτουν». Και ακούγεται απ' όσους βρίσκονται επάνω στον κυβερνητικό θώκο, ή δίπλα του, αναμένοντας τη σειρά τους.

Αυτή τη διαπίστωση περί σύμπτωσης «ελληνικών» και «αμερικανικών» συμφερόντων στην περιοχή την είχε κάνει ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου, δίνοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Κλίντον. Ο υιός του Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργός Eξωτερικών της χώρας σήμερα δεν είχε κανένα λόγο να αμφισβητήσει την πατρική διαπίστωση. Η υποβολή διαπιστευτηρίων υποτέλειας στην Ουάσιγκτον - γνωρίζει και από οικογενειακή παράδοση ο Γιώργος Παπανδρέου - είναι η βασικότερη υποχρέωση για κάποιον που κινείται γύρω από τον κυβερνητικό θώκο και φιλοδοξεί να παίξει τον πρώτο ρόλο στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Η διάρκειας σαράντα λεπτών της ώρας συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Κόλιν Πάουελ φυσικά δεν επαρκεί για μια σε βάθος και εφ' όλης της ύλης συζήτηση. Συζήτηση, ως γνωστόν, σημαίνει ανταλλαγή επιχειρημάτων και απόψεων. Σε σαράντα λεπτά, λοιπόν, δεν είναι δυνατό να συζητήσουν δύο άνθρωποι για ακανθώδη και πολύπλοκα ζητήματα, όπως η κατάσταση στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό ή τα Ελληνοτουρκικά. Τα σαράντα λεπτά της ώρας είναι αρκετά μόνο για να δοθούν οδηγίες και γενικές κατευθύνσεις από τον «άρχοντα» στον «φόρου υποτελή».

Ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προφανώς φρόντισε τα σαράντα λεπτά της ώρας, που αφιέρωσε στον Ελληνα συνάδελφό του, να μην πάνε χαμένα. Του ζήτησε, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, να τελειώνει η Ελλάδα με την εκκρεμότητα της ονομασίας της Μακεδονίας (όπως αποκάλεσε τη γειτονική χώρα) και να πραγματοποιήσει βήματα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο Αμερικανός υπουργός, ίσως και για λόγους που επιβάλλει η διπλωματική αβρότητα, να «συγκράτησε» τα όσα περί Κυπριακού και Ελληνοτουρκικών τού ανέφερε (αν βρήκε το χρόνο να το κάνει) ο Γ. Παπανδρέου.

Ομως, ούτε το Κυπριακό, ούτε τα Ελληνοτουρκικά, ούτε η έκρυθμη κατάσταση στα Βαλκάνια περιγράφουν την ουσία της συζήτησης Πάουελ-Παπανδρέου. Ολα αυτά τα ζητήματα απλώς αποτελούν το πρόσχημα και την ευκαιρία να υποβάλλονται οι δηλώσεις υποτέλειας, από υπουργούς και πρωθυπουργούς χωρών της περιοχής που εκλιπαρούν για ένα ταξίδι στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να λάβουν την «ευλογία».

Ο Γ. Παπανδρέου, όπως μερικά χρόνια πριν και ο πατέρας του, δεν είχε καμία δυσκολία να μιλήσει περί ταυτότητας απόψεων με την Ουάσιγκτον, έστω κι αν η αμερικανική διπλωματία διέλυσε τα Βαλκάνια βυθίζοντας ολόκληρη την περιοχή στην ένταση και την αβεβαιότητα, έστω κι αν η Ουάσιγκτον υποθάλπει με τη στάση της την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο. Ολα αυτά για τον Γ. Παπανδρέου μάλλον είναι ήσσονος σημασίας ζητήματα μπροστά στην αμερικανική «ευλογία» που με αγωνία επιζητεί, ενόψει και του εσωκομματικού πολιτικού παιχνιδιού που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ.

Δε μας εκπροσωπούν

Ας πάνε

στο «διάλογο»

κάποιοι να βάλουν

πλάτη,

ας παν να δώσουν

«άλλοθι» στη νέα

την απάτη,

έτσι κι αλλιώς

εκπρόσωποι

δεν ειν' αυτοί

του εργάτη.

*

Αυτοί, απλώς,

«ημέτεροι» είναι

και μπιστικοί τους

κι αυτή υπήρξε,

πάντοτε, η ρότα,

η τακτική τους

«πλακάκια»

να τα κάνουνε,

να λύνουν

το βρακί τους!

*

Ας πάνε

στο «διάλογο»,

ας μπουν μες

στο τσουβάλι,

της εργατιάς

εκπρόσωποι είναι

λεβέντες άλλοι,

αυτοί που δείχνουν

στο λαό, τους δρόμους

και την πάλη!


Ο ΟΙΣΤΡΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ