ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κομμένος και ραμμένος στις ανάγκες των «πράσινων» αρπακτικών ο νόμος για την απολιγνιτοποίηση

Ανακοίνωση σχετική με την ψήφιση στη Bουλή του νομοσχεδίου για τη «Δίκαιη Αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης» εξέδωσε η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως ο νέος νόμος «έρχεται να κλείσει μια σειρά νομικές λεπτομέρειες για να προχωρήσει το σχέδιο στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων εις βάρος των εργαζομένων και του λαού».

«Στόχος του» - σημειώνει η ανακοίνωση - «είναι να συγκροτήσει τα επιτελεία που θα "τρέξουν" τον όλο σχεδιασμό της απολιγνιτοποίησης (Ειδική Υπηρεσία - ΕΥΔΑΜ, η εταιρεία Μετάβαση ΑΕ, Διαχειριστική Αρχή και Επιτροπές Αξιολόγησης Εργων), θα οργανώσουν την χρηματοδότηση με δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους, διαμορφώνοντας παράλληλα έναν φορολογικό παράδεισο για τους "πράσινους" μεγαλοεπενδυτές.

Παράλληλα, αξιοποιείται το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ τον προηγούμενο χρόνο και δίνει βορά στους επιχειρηματικούς ομίλους για τις επενδύσεις τους βουνά, παραλίες, δάση κ.ά., αφού στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι τα έργα "δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης" θα αδειοδοτούνται με ταχύτατες διαδικασίες, ως στρατηγικές επενδύσεις, ακόμα και χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ).

Θα αρκεί, όπως αναφέρεται, μια τεχνική έκθεση "για ενημέρωση των αρμόδιων αρχών" (π.χ. απόθεση των υλικών κατεδάφισης κτιρίων της ΔΕΗ, όπως οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί για την αποκατάσταση των λιγνιτωρυχείων). Επίσης, με την εκπόνηση Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ) θα εγκρίνεται και το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής χωρίς καν την υποχρέωση δημοσιότητας (ανάρτηση στον δήμο, δημοσίευση σε εφημερίδες, υποβολή ενστάσεων), εφόσον εκείνος που ζήτησε την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι κύριος της έκτασης που πολεοδομείται».

«Δίκαιη» είναι η μετάβαση μόνο για τη μοιρασιά της «πίτας» στους επιχειρηματικούς ομίλους

«Το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι το αφήγημα της "δίκαιης" μετάβασης δεν αφορά τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού, αλλά τη μοιρασιά της "πίτας" μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων. Η ΔΕΗ ΑΕ, που πρόσφατα ιδιωτικοποιήθηκε παραπέρα, παίρνει τα "δώρα" της, αφού απαλλάσσεται από τη μετεγκατάσταση της Ακρινής με τη "δωρεά" ενός φωτοβολταϊκού πάρκου προς τους κατοίκους. Απαλλάσσεται από την αποκατάσταση των εδαφών που θα της στοίχιζαν δισ. ευρώ, εξασφαλίζει τα εδάφη και τους πόρους για τις επενδύσεις της σε ΑΠΕ.

Τα παραπάνω, μαζί με το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί (σχέδιο "διάσωσης" της ΔΕΗ ΑΕ, νόμος Χατζηδάκη) προς όφελος του κεφαλαίου, αποδεικνύουν ότι χαμένοι για ακόμα μια φορά θα είναι οι εργαζόμενοι και ο λαός, που τον περιμένουν φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση. Η ποιότητα ζωής θα υποβαθμιστεί με τα σχέδια που προωθούνται για την καύση απορριμμάτων στα αποκατεστημένα εδάφη, η λύση που προτείνεται για την τηλεθέρμανση θα εκτοξεύσει το κόστος για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, η ανεργία θα φουντώσει, οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα, κ.λπ.

Η παρουσία του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή απέδειξε ότι τα αστικά κόμματα κινούνται στις ίδιες ράγες των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου, της ΕΕ, στη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, αφού και οι δύο λένε ότι η απολιγνιτοποίηση είναι "μονόδρομος", στην πολιτική της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της μετατροπής της σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Στην πολιτική που καταδικάζει τον λαό μας στην ενεργειακή φτώχεια και την ανεργία, καθιερώνει άθλιους όρους εργασίας, βάζει σε κίνδυνο λόγω των ανταγωνισμών την ενεργειακή επάρκεια της χώρας από την αύξηση του βαθμού εξάρτησης από άλλες μορφές Ενέργειας.

Ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από τα πάνω, από την αλλαγή διαχειριστών της βαρβαρότητας που ζει και θα ζήσει. Πρέπει να συνεχίσει και να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στη στρατηγική των ΕΕ - κυβερνήσεων - κεφαλαίου, στην αστική στρατηγική της "δίκαιης μετάβασης" και της "πράσινης ανάπτυξης". Να ανοίξει τον δρόμο για έναν ριζικά άλλο δρόμο ανάπτυξης για τη χώρα και τη Δυτική Μακεδονία, όπου στο επίκεντρο θα είναι η κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων της εποχής μας, και όχι η ανάπτυξη για τα κέρδη μια χούφτας μονοπωλιακών ομίλων.

Στο πλαίσιο αυτού του δρόμου ανάπτυξης θα μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές Ενέργειας και όλες οι σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις, για να μπορεί να προσφέρεται φθηνά το κοινωνικό αγαθό της Ενέργειας και να προστατεύεται ουσιαστικά το περιβάλλον, για να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Κανένας συμβιβασμός με την αθλιότητα στην Υγεία

Η τραγική καθημερινότητα που ζει ο λαός από την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας αποτυπώνεται στα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ). Η έρευνα έγινε το διάστημα 5 - 12 Νοέμβρη 2021, σε 1.001 άτομα, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικα πληθυσμού, και αφορά την πρόσβαση σε αναγκαίες υπηρεσίες Υγείας. Τα αποτελέσματά της έρχονται να επιβεβαιώσουν την επιδείνωση όλων των δεικτών και αποτυπώνουν τις συσσωρευμένες συνέπειες της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής και στην Υγεία, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, όπου το δημόσιο σύστημα μετατράπηκε σε «μίας νόσου».

* * *

Τα βασικότερα σημεία της έρευνας είναι τα εξής:

  • Το 3% αναγκάστηκε να διακόψει τη θεραπεία για κάποιο χρόνιο νόσημα λόγω πανδημίας, το 8% να την παρατείνει και το 5% να την αναβάλει. Το 55% αναφέρει την ύπαρξη χρόνιου νοσήματος.
  • Το 11% αναφέρει πως τους τελευταίους 12 μήνες δεν έλαβε τις θεραπευτικές ή/και διαγνωστικές υπηρεσίες που χρειάζονταν. Το 49% αναφέρει ως λόγο το κόστος, το 24% την απόσταση και το 23% την πανδημία.
  • Το 24% αναφέρει πως η πληρωμή των φαρμάκων τους τελευταίους 12 μήνες αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.
  • Το 40% αναφέρει ότι μεταξύ πρώτου συμπτώματος και έναρξης θεραπείας για κάποιο χρόνιο νόσημα από το οποίο πάσχει, μεσολάβησε διάστημα μεγαλύτερο από 6 μήνες.
  • Το 22% αναφέρει ότι μεταξύ τελικής διάγνωσης και χορήγησης θεραπείας μεσολάβησε διάστημα μεγαλύτερο από 6 μήνες.
* * *

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα:

  • Το 21% μείωσε την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης προκειμένου να μπορέσει να αγοράσει συνταγογραφούμενα φάρμακα, το 10% πήρε λιγότερα φάρμακα από αυτά που του συνέστησε ο γιατρός και το 9% καθυστέρησε να εκτελέσει ή δεν εκτέλεσε συνταγή λόγω κόστους.
  • Το 51% δαπάνησε για φάρμακα τους τελευταίους 12 μήνες 10 - 50 ευρώ τον μήνα, το 11% 50 - 100 ευρώ, το 4% 100 - 200 ευρώ και το 1% 200 - 500 ευρώ τον μήνα.
  • Το 29% ανησυχεί πολύ για τη δυνατότητά του να καλύψει το κόστος για συνταγογραφούμενα φάρμακα τα επόμενα δύο χρόνια.

Για τη «χρήση υπηρεσιών Υγείας», το 46% επηρεάστηκε από την πανδημία ως προς την επιλογή μεταξύ δημόσιας ή ιδιωτικής ιατρικής υπηρεσίας. Το 17% αναφέρει πως ο ύπνος του επηρεάστηκε αρκετά στην πανδημία και το 11% πολύ, λόγω μελαγχολίας ή άγχους.

Τέλος, το 38% έκανε λιγότερα από θα όσα ήθελε κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων λόγω συναισθηματικών προβλημάτων και το 12% ένιωθε αρκετά συχνά απελπισμένο και μελαγχολικό.

* * *

Σήμερα ο λαός βρίσκεται για πολλοστή φορά εκτεθειμένος και απροστάτευτος από το πανδημικό κύμα, με ένα εξουθενωμένο και υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας που κλείνει και πάλι τις πόρτες του και τα χειρουργεία σε χιλιάδες ασθενείς, μετατρέπεται σε μίας νόσου. Σχεδόν 100 άνθρωποι χάνονται κάθε μέρα, αλλά η κυβέρνηση μειώνει κατά 139 εκατομμύρια ευρώ τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων για το 2022, κατά 52% τις δαπάνες για την ξεχαρβαλωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και κατά 245 εκατομμύρια ευρώ τις παροχές Υγείας. Η ίδια πολιτική συρρίκνωσης του κρατικού κόστους εφαρμόστηκε και στο Φάρμακο: Μέσα σε 7 μόλις χρόνια (2012 - 2019) η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 50%, σε βάρος όχι της κερδοφορίας των πολυεθνικών αλλά της τσέπης των σθενών, αφού η συμμετοχή τους μόνο για τα αποζημιούμενα φάρμακα αυξήθηκε κατά 52,8%.

Ο δρόμος που μας έφερε ως εδώ και επαναλαμβάνεται στο σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» της ΝΔ, ή στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ανακυκλώνει τα αδιέξοδα για τον λαό, βαθαίνει κι άλλο την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, προς τέρψιν των μεγάλων ομίλων, που κάνουν χρυσές δουλειές ακόμα και μέσα στην πανδημία.

***

Σήμερα, που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλους, είναι αδιανόητο να συμβιβάζεται κανείς με την ιδέα ότι μπορεί να κινδυνεύουν ή και να χάνονται ζωές από την έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ και υγειονομικών, από την καθυστέρηση των εμβολιασμών με ευθύνη του κράτους, από την απουσία ενός σύγχρονου και πλήρως ανεπτυγμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ολα αυτά δηλαδή που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες του λαού και πρέπει να βρεθούν στην προμετωπίδα της πάλης του, του αγώνα για να σωθούν ζωές.


Ε. Τζ.

Σήμερα αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης», στο οποίο προβλέπονται σειρά ρυθμίσεων για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που θα διευκολύνει τα αρπακτικά των ΑΠΕ να «τρέξουν» τις πράσινες μπίζνες τους και παράλληλα με μια σειρά προνόμια, φοροαπαλλαγές και άλλες διευκολύνσεις, τον τρόπο που θα μοιραστούν 7 δισεκατομμύρια στο όνομα της απολιγνιτοποίησης.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε και καταψήφισε το νομοσχέδιο, αναδεικνύοντας ότι η «δίκαιη μετάβαση» αφορά το πώς θα μοιραστούν τα 7 δισ. ευρώ και όλα τα προνόμια οι επιχειρηματικοί όμιλοι των ΑΠΕ, και πως αυτός ουσιαστικά είναι και όλος ο καβγάς ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που πίνουν νερό στο όνομα της απολιγνιτοποίησης και των πράσινων μπίζνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ