ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα για αντιπλημμυρικά και αποζημιώσεις

Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό, το Σάββατο στις 10 π.μ. στην Ιστιαία

Από το συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα
Από το συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα
Βάζοντας στο προσκήνιο ως κριτήριο τις δικές του ανάγκες, ο λαός της πυρόπληκτης Βόρειας Εύβοιας ετοιμάζεται να υποδεχτεί αγωνιστικά τον πρωθυπουργό στην Ιστιαία, το Σάββατο 12 Δεκέμβρη, 10 π.μ., δίνοντας συνέχεια στον αγώνα του για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, πραγματική αναπλήρωση του εισοδήματος, άμεσα αντιπλημμυρικά έργα. Το κάλεσμα απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας, ενώ παράλληλα με επιστολή της ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό που θα βρίσκεται στην περιοχή με τη λεγόμενη Επιτροπή Ανασυγκρότησης του Στ. Μπένου. Η επιτροπή αυτή επιδιώκει να παρουσιάσει ως διέξοδο για τον λαό τα σχέδια για μετατροπή της κατεστραμμένης Βόρειας Εύβοιας σε ευκαιρία κερδοφορίας για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τέσσερις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, η μόνη στήριξη του κράτους είναι τα ψίχουλα της προκαταβολής που δόθηκαν σε άμεσα πληγέντες και μάλιστα όχι σε όλους, αφού λειτουργούν μια σειρά από «κόφτες».

«Για να ζήσουμε στον τόπο μας»

Την κατάσταση περιγράφει και η Συντονιστική Επιτροπή στην επιστολή της στον πρωθυπουργό, όπου σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Σήμερα τέσσερις μήνες μετά τις καταστροφές η κατάσταση είναι δραματική για τα λαϊκά στρώματα τόσο για την ίδια τη ζωή και την επιβίωση, όσο και για τις υποδομές προστασίας από πλημμύρες και άλλα καιρικά φαινόμενα, που απειλούν όλη την περιοχή.

Μέχρι σήμερα παρά τις εξαγγελίες από κυβερνητικά κλιμάκια και παράγοντες η κατάσταση ενδεικτικά έχει ως εξής:

-- Σοβαρά και ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα ΔΕΝ έχουν ξεκινήσει, παρά μόνο αντιδιαβρωτικά και μικρής έκτασης αντιπλημμυρικά.

-- Στον κλάδο των ρετσινάδων - δασεργατών απαιτούμε μόνιμη απασχόληση στο δάσος και για τις απαραίτητες εργασίες για δεκαπέντε (15) έτη, και όχι μόνο για επτά (7) όπως μέχρι τώρα έχει προκηρυχθεί.

-- ΔΕΝ έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε αγρότες - ελαιοπαραγωγούς, που έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο.

-- ΔΕΝ έχουν δοθεί αποζημιώσεις σε μικρούς επαγγελματίες του Τουρισμού (ενοικιαζόμενα), της Εστίασης, γενικότερα σε όλους τους κλάδους που επλήγησαν είτε άμεσα είτε έμμεσα.

-- Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει παρά ένα πολύ μικρό μέρος αποζημιώσεων και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης στα κοπάδια που έχουν απομείνει, καθώς απαγορεύεται η βόσκηση και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για δωρεάν παροχή ζωοτροφών.

-- Αλλοι κλάδοι, όπως συκοπαραγωγοί, μελισσοκόμοι δεν έχουν αποζημιωθεί στο ύψος των αναγκών τους.

-- ΔΕΝ έχουν αποζημιωθεί στο 100% υποδομές, κατοικίες, επαγγελματικός αγροτικός εξοπλισμός που καταστράφηκε».

Περιγράφοντας την κατάσταση αυτή και σημειώνοντας τον αγώνα που έχουν αναπτύξει μέχρι σήμερα ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να θέσουν το πλαίσιο αιτημάτων τους και να ακούσουν την τοποθέτησή του πάνω σε αυτά.

Το πλαίσιο αιτημάτων

-- Αμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα, γιατί η περιοχή μας και ο λαός κινδυνεύουν από τις πλημμύρες. Για να μη θρηνήσουμε τις ζωές που δεν θρηνήσαμε από τις πυρκαγιές.

-- Να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει σε εμάς και στα χωριά μας. Αποκατάσταση των υποδομών, οδικών αξόνων, αγροτικών δρόμων, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, άρδευσης. Αμεσα μέτρα αποκατάστασης όλων των καμένων δασικών εκτάσεων (αντιδιαβρωτικά, αραίωση, αναδάσωση κ.λπ.).

-- Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους για όσο χρόνο χρειαστεί.

-- Αμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων χωρίς κανέναν όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους αγρότες.

-- Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Αποζημίωση στους ρετσινάδες για τη φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση).

-- Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον ρετσινά - δασεργάτη επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα (πάνω από 4.500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα) στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.

-- Απασχόληση όλων των ρετσινάδων, δασεργατών, ανέργων στα αντιδιαβρωτικά - αντιπλημμυρικά έργα με αξιοπρεπείς συμβάσεις, με την επιστημονική επίβλεψη των Δασαρχείων. Οι ρετσινάδες και οι δασεργάτες έχουν γνώση του δάσους και τα αναγκαία εργαλεία.

-- Αμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια Δασαρχεία και υπηρεσίες, για να επανέλθει το πευκοδάσος και να μη γίνει ζούγκλα. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων και δασεργατών με σταθερή σχέση εργασίας για τουλάχιστον 15 χρόνια, για τη φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν.

-- Απαγόρευση της υλοτόμησης όσο διαρκούν τα αντιδιαβρωτικά έργα. Στη συνέχεια, η υλοτόμηση να πραγματοποιηθεί από τους τοπικούς Συνεταιρισμούς (ΔΑΣΕ και Αναγκαστικούς) εξασφαλίζοντας παράλληλα την ξυλεία για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

-- Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσον καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.

-- Πάγωμα και διαγραφή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, τράπεζες. Αναστολή όλων των ρυθμίσεων σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, παρόχους Ενέργειας για έναν χρόνο. Καμία ρύθμιση να μη χαθεί.

-- Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.

-- Απαλλαγή πληρωμών για το 2021 και για το 2022 του ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, Υδρευση, Τηλεφωνία και όλα τα δημοτικά τέλη. Απαλλαγή φόρων για το τρέχον οικονομικό έτος. Κατάργηση του ΦΠΑ και του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους κατοίκους και τους επαγγελματίες των δήμων Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας. Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ ως τη μόνη αποδεκτή λύση, ώστε να εξασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις επιβίωσης και λειτουργίας των μικροεπιχειρήσεων.

-- Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων, από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για έναν χρόνο, με επιδότησή τους από το κράτος.

-- Καμία ανατίμηση σε προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης. Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο καθώς και οικιακής θέρμανσης. Επίδομα θέρμανσης για όλους τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας.

-- Αμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλους τους φυσικούς κινδύνους: Πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, με έργα στο ύψος των αναγκών και επαρκή χρηματοδότηση γι' αυτά, μέσα από ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Παράλληλα, στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό σε Πυροσβεστική, Δασαρχεία για να μην έχουμε ξανά τα ίδια.

-- Στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό του Κέντρου Υγείας, των Σχολείων και Προνοιακών δομών.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
«Οχι» στο έγκλημα με τις ανεμογεννήτριες στον Λίβα

Από την κινητοποίηση τα ξημερώματα χτες στο λιμάνι της Ζακύνθου
Από την κινητοποίηση τα ξημερώματα χτες στο λιμάνι της Ζακύνθου
Ολονύχτια κινητοποίηση στο λιμάνι της Ζακύνθου, από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, πραγματοποίησαν χτες το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και φορείς ενάντια στην προσπάθεια αποβίβασης ανεμογεννητριών στο νησί. Το απόγευμα προχώρησαν σε μαζική συγκέντρωση στην πρώην νομαρχία, διατρανώνοντας τη θέλησή τους να σταματήσει η συγκεκριμένη παρέμβαση, όσες κινητοποιήσεις κι αν χρειαστούν.

Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια εγκατάσταση που επιδιώκει να τοποθετήσει στο βουνό Βραχιώνας, στη θέση Λίβας, η ιδιωτική εταιρεία «Δυτικός Ανεμος Ζακύνθου ΕΕ», προκαλώντας την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, που βλέπουν αυτή να υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο. Επισημαίνεται ότι το θέμα δεν προέκυψε σαν «κεραυνός εν αιθρία»: Υπήρχε διαχρονική προετοιμασία του από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.), καθώς και από τις αντίστοιχες Περιφερειακές Αρχές.

«Οχι στο προσχεδιασμένο έγκλημα που συντελείται στην περιοχή του Λίβα», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΖ Γιώργος Κωνσταντίνου, σημειώνοντας πως με πρόσχημα τη δημιουργία εγκατάστασης για τη δεματοποίηση των απορριμμάτων έφτιαξαν στον ορεινό όγκο ηλεκτροφωτισμένο δρόμο, προκειμένου να δημιουργηθούν όλες οι υποδομές και για τις ανεμογεννήτριες. Κατήγγειλε ότι «μέσα στο καλοκαίρι, τη στιγμή που καιγόταν απ' άκρη σ' άκρη η Ελλάδα, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια πήραν απόφαση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών δίπλα στην περιοχή, που ήδη έχει μετατραπεί σε χωματερή, με κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και με κίνδυνο πρόκλησης πλημμύρας στο Καταστάρι και τις γύρω περιοχές».

Ανέφερε δε ότι ο συνδικαλιστικός φορέας δεν είναι γενικά κατά της νέας τεχνολογίας και της επιστήμης, αλλά ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, στην ιδιωτικοποίηση αυτών των υποδομών και στα χαράτσια κατά του λαού.

Κατήγγειλε ακόμα την πρακτική που ακολουθήθηκε για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, αφού τόσο η πρώτη (τα ξημερώματα του Σαββάτου) όσο και η δεύτερη (χτες) μεταφέρθηκαν μέσα στη νύχτα, με ειδικά ναυλωμένα πλοία (παντόφλες), προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του το ΕΚΖ σημειώνει πως «οι νέες επενδύσεις σε "πράσινες" υποδομές δημιουργούν στην πραγματικότητα καινούργιες αγορές τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως», με τα υψηλά τιμολόγια να καλούνται να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, ως αποτέλεσμα της «πράσινης» ανάπτυξης, κάτι που φαίνεται ήδη στους λογαριασμούς ρεύματος.

Στο λιμάνι, εκτός από το ΕΚΖ, σωματεία, ΕΛΜΕ και εργαζόμενους, βρέθηκαν επίσης ο Τάκης Στρούζας, Γραμματέας της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, και ο Κώστας Πλατυπόδης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ενώ στο απογευματινό συλλαλητήριο συμμετείχαν εργατικά συνδικάτα, κάτοικοι των πληττόμενων περιοχών και άλλοι φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΕΚΖ.

Σε καταγγελία κατά της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών είχε προχωρήσει η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, απαιτώντας να μην παραδοθούν τα βουνά του νησιού στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων», που αναφερόμενη στην περιφερειακή αρχή τονίζει μεταξύ άλλων:

«Η σιωπή της σημερινής περιφερειακής αρχής (ΝΔ - ΚΙΝΑΛ) αποτυπώνει την πλήρη συμφωνία της με την κυβερνητική πολιτική και τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς στον τομέα της Ενέργειας στα νησιά μας.

Γνώριζαν και είχαν ήδη δώσει το "πράσινο φως" όταν στη συνεδρίαση στις 29/5/2021, όπου η "Λαϊκή Συσπείρωση" έθετε έγκαιρα το θέμα, απάντησαν "Είμαστε ενημερωμένοι και βεβαίως το παρακολουθούμε, παρόλο που δεν έχουμε την αρμοδιότητα (...) Η όποια εγκατάσταση γίνεται σε αυτές τις περιοχές γίνεται υπό την έγκριση πολλών υπηρεσιών" (...) Τρανή απόδειξη για τα παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι η Περιφέρεια ήταν υπέρ της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, κόντρα στον 20ήμερο αγώνα των κατοίκων της Κεφαλονιάς στη Σάμη με την άγρια καταστολή από την κυβέρνηση». Καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα και επισημαίνει:

«Η πολιτική της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας που έχουν επιβάλει όλες οι κυβερνήσεις - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ - είχε ως προωθητικά εργαλεία όλες τις περιφερειακές αρχές μέχρι σήμερα: Σπύρου (ΝΔ), Γαλιατσάτου (ΣΥΡΙΖΑ), Κράτσα - Αλεξάκη (ΝΔ - ΚΙΝΑΛ).

Ας μην ξεγελαστεί λοιπόν κανένας από τα μεγάλα λόγια που θα αρχίσουν να διατυπώνουν τοπικά και περιφερειακά στελέχη αυτών των πολιτικών δυνάμεων, όσο θα δυναμώνει η αντίδραση του λαού, για να θολώνουν τα νερά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ