ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 10.30 π.μ. στην Ιστιαία

Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού

Αγωνιστική υποδοχή ετοιμάζει ο λαός της Βόρειας Εύβοιας στον πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται τελικά να επισκεφθεί την περιοχή σήμερα, Τρίτη 14 Δεκέμβρη, με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα πυρόπληκτων να καλεί σε συγκέντρωση διεκδίκησης στην Ιστιαία, στις 10.30 π.μ.

Η παρουσία του πρωθυπουργού στη Βόρεια Εύβοια είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο, αλλά αναβλήθηκε και τελικά θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Στην περιοχή αναμένεται να βρεθεί πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, το οποίο θα συμμετέχει σε μία ακόμη εκδήλωση παρουσίασης των κυβερνητικών σχεδιασμών «ανασυγκρότησης» της επιτροπής Μπένου, τα οποία προωθούν τη μετατροπή της καταστροφής σε ευκαιρία κερδοφορίας για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο λαός της περιοχής ετοιμάζεται για έναν ακόμη σταθμό στον αγώνα που δίνει τέσσερις μήνες τώρα, για να μπορέσει να συνεχίσει να ζει στον τόπο του, για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, ουσιαστική στήριξη του χαμένου εισοδήματος, άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μονόδρομος για τον λαό να συνεχίσει τον συλλογικό αγώνα για να μείνει στον τόπο του

Συνέντευξη Τύπου χτες στη Χαλκίδα για την κατάσταση που βιώνουν οι πυρόπληκτοι του νησιού ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες κυβερνήσεων και τοπικών αρχών και τη διέξοδο στην πρόταση του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Χαλκίδα
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Χαλκίδα
Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα που δίνει ο λαός της Βόρειας Εύβοιας για να συνεχίσει να ζει στον τόπο του εξέφρασαν ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, την οποία προλόγισε η Λένα Γεροπαναγιώτη, Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας, τονίστηκε ότι τέσσερις μήνες μετά τις καταστροφές από την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα παραμένει δραματική. Δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις για τις ζημιές, δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την ουσιαστική στήριξη του χαμένου λαϊκού εισοδήματος, δεν έχουν προχωρήσει τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Επισημάνθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση μέσα από το «σχέδιο ανασυγκρότησης» επιδιώκει να μετατρέψει την καταστροφή σε ευκαιρία για τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ξεκρέμαστος σε καμένο τόπο ο λαός

Μιλώντας για τις τεράστιες καταστροφές από την πυρκαγιά του Αυγούστου και για τη δραματική κατάσταση που βιώνει ο εργαζόμενος λαός, ο Γ. Μαρίνος τόνισε ότι «η προσπάθεια εφησυχασμού, οι υποσχέσεις και τα παραπλανητικά τεχνάσματα που χρησιμοποιούν η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι δήμοι δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια του λαού», ούτε να κρύψουν τις ευθύνες. «Ο λαός δεν ξεχνά. Υπάρχουν ευθύνες για τις αιτίες της πυρκαγιάς. Εχουν καταγραφεί η διαχρονική έλλειψη σχεδίου πρόληψης και προστασίας του δάσους, οι ελλείψεις και καθυστερήσεις στην παρέμβαση πυροσβεστικών μέσων. Εχουν αποδειχθεί οι ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί και τα μέτρα της κυβέρνησης, ανέφερε ενδεικτικά:

-- Δεν έχουν ξεκινήσει σχεδιασμένα βασικά αντιπλημμυρικά έργα που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, όπως διαπιστώθηκε από τις ζημιές που προξενήθηκαν από τις βροχές αυτής της περιόδου στην Αγ. Αννα, στο Αχλάδι, στο Ψαροπούλι, στην Κοτσικιά και σε άλλα μέρη. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας και ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

-- Τα μικρής έκτασης αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα καλύπτουν μόλις το 20% - 25 % της πληγείσας περιοχής.

-- Δεν έχει εξασφαλιστεί συνολικά το δικαίωμα στη δουλειά στον κλάδο των ρετσινάδων - δασεργατών. Εργάζονται περιστασιακά και με χαμηλή αμοιβή, η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα της μόνιμης απασχόλησης για τις απαραίτητες εργασίες στο δάσος για 15 έτη και όχι μόνο για 7, όπως μέχρι τώρα έχει ανακοινωθεί.

-- Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε αγρότες - ελαιοπαραγωγούς που έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο, δεν έχουν αποζημιωθεί οι συκοπαραγωγοί στο ύψος της ζημιάς.

-- Δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις σε μικρούς επαγγελματίες του Τουρισμού, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στην Εστίαση, γενικότερα σε όλους τους κλάδους που επλήγησαν άμεσα ή έμμεσα.

-- Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει παρά ένα πολύ μικρό μέρος αποζημιώσεων και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης στα κοπάδια που έχουν απομείνει, καθώς απαγορεύεται η βόσκηση και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για δωρεάν παροχή ζωοτροφών.

-- Οι μελισσοκόμοι δεν έχουν αποζημιωθεί στο ύψος της ζημιάς και δεν έχουν εξασφαλιστεί δωρεάν τροφές για τα μελισσοσμήνη.

-- Δεν έχουν αποζημιωθεί στο 100% κατοικίες, υποδομές, επαγγελματικός αγροτικός εξοπλισμός που καταστράφηκε.

Το συμπέρασμα, σχολίασε ο Γ. Μαρίνος, είναι αναμφισβήτητο: «Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο ουσιαστικής ανακούφισης και στήριξης του χαμένου λαϊκού εισοδήματος. Δεν δίνει απάντηση στο πώς θα ζήσουν τα επόμενα χρόνια (...) Οι ευθύνες της είναι εγκληματικές. Αφήνει τον λαό της περιοχής ξεκρέμαστο σε έναν καμένο τόπο, να παλεύει μόνος του για την επιβίωσή του».

Σχέδια για τις ανάγκες του κεφαλαίου

Αναφερόμενος στα κυβερνητικά σχέδια «ανασυγκρότησης» που προωθεί η επιτροπή Μπένου, ο Γ. Μαρίνος τόνισε ότι πρόκειται για μία προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει «στάχτη στα μάτια» του λαού της περιοχής και ότι δεν αφορούν την επιβίωση των κατοίκων.

«Δεν έχει καμία αναφορά στα ζητήματα που αφορούν την άμεση επιβίωση των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας, δεν περιλαμβάνει κανένα μέτρο ανακούφισης και στήριξης των πληγέντων σε κανένα επίπεδο, δεν προβλέπει κανένα άμεσο έργο υποδομών σε οδικό δίκτυο, αντιπλημμυρικά έργα, αντιπυρική προστασία, κανένα μέτρο στήριξης των οικογενειών και των παιδιών της περιοχής, τα σχολεία, Κέντρα Υγείας, δομές πολιτισμού και ψυχαγωγίας κ.λπ.», σημείωσε. Και πρόσθεσε:

«Τα μεγάλα λόγια περί "ολιστικού σχεδίου ανασυγκρότησης" αποσκοπούν να αποκρύψουν αυτήν την αλήθεια και να καλύψουν τον ταξικό, αντιλαϊκό του χαρακτήρα, και ο λαός επιβάλλεται να το κρίνει αυστηρά, με κριτήριο τα δικά του συμφέροντα και ανάγκες.

Επί της ουσίας, το σχέδιο αυτό πατάει στη καμένη γη, την αξιοποιεί ως ευκαιρία για να προωθηθούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που αναζητεί πεδία κερδοφορίας στην περιοχή.

Στην πράξη εξειδικεύει τον περιφερειακό σχεδιασμό στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πυρκαγιά και προβλέπει την προώθηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στον Τουρισμό, στην Ενέργεια, στον αγροτοδιατροφικό και κατασκευαστικό τομέα. Το σχέδιο άναρχης εγκατάστασης ανεμογεννητριών προωθείται ακόμα και σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι η προτεραιότητα που δίνεται σε παρεμβάσεις όπως η αλλαγή χρήσης γης και οι μελέτες πολεοδομικού σχεδιασμού, η δημιουργία νέου φορέα διαχείρισης δάσους και η δημιουργία κέντρου επιχειρηματικότητας, επιβεβαιώνουν ότι κύριος προσανατολισμός δεν είναι το πώς θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες της περιοχής. «Το βασικό κριτήριο του σχεδιασμού είναι το πώς θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο κρατικών και συνεργατικών υποδομών ώστε να στηριχτούν μεγάλες καπιταλιστικές επενδύσεις στην περιοχή, που θα αξιοποιήσουν ως φιλέτα την καμένη γη, ως φτηνό εργατικό δυναμικό τους κατεστραμμένους παραγωγούς και εργαζόμενους και θα εκμεταλλευτούν πλεονεκτήματα της περιοχής, π.χ. παραλίες, φυσικό τοπίο, αγροτική παραγωγή, ως νέο πεδίο κερδοφορίας, εκτοπίζοντας ή πιέζοντας μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και επαγγελματίες», ανέφερε και υπογράμμισε ότι αυτό ομολογεί η πείρα από αντίστοιχα παραδείγματα σε άλλες περιοχές της χώρας.

Με κριτήριο τις ανάγκες του λαού

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα του λαού της Βόρειας Εύβοιας και στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του, ο Γ. Μαρίνος τόνισε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς στηρίζει και παλεύει μαζί του.

Σημείωσε επίσης ότι ο λαός της περιοχής στον αγώνα που δίνει για μία καλύτερη ζωή έχει αντιπάλους τα μεγάλα συμφέροντα, την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, την Τοπική Διοίκηση, την ΕΕ και την καπιταλιστική ανάπτυξη, που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων, ενώ επεσήμανε ότι ο αγώνας «στηρίχθηκε στη δύναμη της αλληλεγγύης, της αυτενέργειας και της πρωτοβουλίας, με επιτροπές αγώνα στα χωριά, τη δράση του σωματείου των ρετσινάδων και του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας, της συντονιστικής επιτροπής μαζικών φορέων».

Πρόσθεσε ότι ο αγώνας και η πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση έφεραν κατακτήσεις, και η επιλογή που έχει ο λαός για να μετρήσει αποτελέσματα είναι η συνέχιση του δρόμου τον οποίο χάραξε το σύνθημα που βγήκε μέσα από το καμίνι του αγώνα: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής». Συμπλήρωσε δε πως ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να έχει «καμία εμπιστοσύνη στο αστικό κράτος και στην κυβέρνηση, καμία εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνεί με το κυβερνητικό "σχέδιο ανασυγκρότησης", το οποίο ο λαός έχει απορρίψει, και δεν βγάζει άχνα για αποζημιώσεις 100% των ζημιών για όλους τους πληγέντες».

Ανοικοδόμηση για ποιον

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Γ. Μαρίνος τόνισε: «Σήμερα υπάρχουν όλα τα αναγκαία υλικά, η γνώση, το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό για να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο αντιπυρικής - αντιπλημμυρικής προστασίας, για να μπορέσει να ζήσει ο λαός στον τόπο του με μόνιμη δουλειά και αξιοπρεπές εισόδημα, με αναβαθμισμένες υποδομές, οδικό δίκτυο, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, πραγματική μόρφωση, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο, εξασφάλιση υψηλού βιοτικού επιπέδου, με αναγέννηση του δάσους με όρους την προστασία του και αξιοποίηση από τον λαό.

Αυτά μπορεί να τα εξασφαλίσει ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στη γη, στα δασικά οικοσυστήματα, στον θαλάσσιο φυσικό πλούτο.

Στη θέση του καπιταλιστικού κέρδους θα μπουν οι λαϊκές ανάγκες, και αυτό ακριβώς είναι πρόοδος.

Τα αιτήματα που διεκδικεί ο λαός της περιοχής μέσα από τον αγώνα, τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του, είναι επίκαιρα και αναγκαία. Μονόδρομος για τον λαό είναι να συνεχίσει τον αγώνα, τη συλλογική οργάνωση, τη διεκδίκηση, την αλληλεγγύη, με κριτήριο τα δικά του συμφέροντα και δικαιώματα και όχι αυτά των επιχειρηματικών ομίλων που κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΕΕ προωθούν. Το ζήτημα δεν είναι εάν μπορεί να ανοικοδομηθεί η Βόρεια Εύβοια, αλλά προς όφελος ποιανού».

Δεν είναι μοιραίο

Στις προσπάθειες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες για την έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας πίσω από την επίκληση στην κλιματική αλλαγή και σε «ακραία καιρικά φαινόμενα» αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Κώστας Μπασδέκης, δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα των πλημμυρικών φαινομένων στην κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού στη Φθιώτιδα, που εκδηλώνονται κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες και δεν έχει υλοποιηθεί κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Τόνισε επίσης ότι έργα που αφορούν την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού δεν θεωρούνται επιλέξιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν χρηματοδοτούνται. «Θεωρούν ότι έχουν κόστος, ενώ το όφελος από αυτά δεν προσδίδει υψηλά κέρδη στους επιχειρηματίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ