ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Από σήμερα τα συλλαλητήρια ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό

Την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη στην Αθήνα, στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα | Την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Ενάντια στον νέο προϋπολογισμό - οδοστρωτήρα για το λαϊκό εισόδημα, που τσαλαπατά τις λαϊκές ανάγκες για να εξασφαλίσει νέες παροχές στους επιχειρηματικούς ομίλους, διαδηλώνουν οι εργαζόμενοι, στα πανεργατικά συλλαλητήρια που οργανώνονται σήμερα και τις επόμενες μέρες σε όλη τη χώρα από σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, με αφορμή την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, με σκοπό να ψηφιστεί το ερχόμενο Σάββατο.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα. Την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Τα σωματεία απευθύνουν κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και στους εργαζόμενους να διαδηλώσουν μαζικά και να διεκδικήσουν μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματος, αυξήσεις στους μισθούς και ΣΣΕ με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, αύξηση των δαπανών για την Υγεία, μείωση της φορολογίας.

Κάλεσμα πλατιάς συμμετοχής

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο των συνδικάτων την Πέμπτη στο Σύνταγμα απευθύνει το ΠΑΜΕ. Συμμετέχουν επίσης τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

«Διαδηλώνουμε για τις ανάγκες μας», τονίζει από την πλευρά της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η οποία καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση διεκδικώντας την προστασία του εισοδήματός τους.

Στα συλλαλητήρια στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες πόλεις καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Τη στιγμή που μας καταδικάζουν σε μια ζωή - λάστιχο, σε μισθούς πείνας και ξεχειλωμένα ωράρια, που εκμηδενίζουν τον ελεύθερο χρόνο μας και συνθλίβουν ιδιαίτερα τη ζωή της εργαζόμενης μητέρας. Τη στιγμή που δεν μπορούμε να βγάλουμε τον μήνα από την ακρίβεια, τις συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα και σε άλλα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης που εξανεμίζουν το εισόδημά μας, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 που φέρνει η κυβέρνηση τσακίζει παραπέρα τις ανάγκες μας για να πλουτίζουν μια χούφτα παράσιτα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Την υποχρηματοδότηση των σχολών και τη φοροληστεία των λαϊκών οικογενειών καταγγέλλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που επίσης καλεί στην κινητοποίηση.

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο της Αθήνας απευθύνουν μεταξύ άλλων: Η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο ΟΤΑ, το Συνδικάτο Φαρμάκου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Athens Marriott», «Grand Resort Lagonissi», «Crowne Plaza», «Intercontinental», «Royal Olympic», «Zafolia», «Stanley», «Novotel» και στην επιχείρηση «Select Service Partner» (SSP) στο αεροδρόμιο της Αθήνας, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), το Σωματείο Ενέργειας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στη «Mellon», το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Προετοιμασίες στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη συνεχίζονται καθημερινά οι περιοδείες των σωματείων στους χώρους δουλειάς για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου. Για σήμερα Τρίτη προγραμματίζονται εξορμήσεις στις 6 μ.μ. στον πεζόδρομο Καλαμαριάς και στον πεζόδρομο Ευόσμου.

Την κινητοποίηση οργανώνουν τα Σωματεία: Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας, Εργατοϋπαλλήλων στις Επιχειρήσεις «Mαλαματίνα», Εργατοϋπαλλήλων «Coca Cola» Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων «Regency Καζίνο», Εργαζομένων σε Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας και Φύλαξης Κεντρικής Μακεδονίας.

Κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή απευθύνουν με ανακοινώσεις τους τα Σωματεία: Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας, Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Γραφικών Τεχνών - Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων στις Προσφυγικές Δομές Κεντρικής Μακεδονίας, Β' ΕΛΜΕ Νομού Θεσσαλονίκης, Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων ΥΜΑΘ, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, Εργαζομένων Νοσοκομείων «Αγιος Δημήτριος» και «Θεαγένειο».

Σε άλλες πόλεις

Κινητοποιήσεις προγραμματίζονται σε μια σειρά πόλεις της χώρας, με την αυλαία να ανοίγει από σήμερα και τις σχετικές πρωτοβουλίες να συνεχίζονται όλη την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, συγκεντρώσεις θα γίνουν:

Σήμερα Τρίτη:

-- Γιάννενα, 6.30 μ.μ., με αφετηρία τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

-- Λάρισα, 6.30 μ.μ. κεντρική πλατεία.

-- Τρίκαλα, 5.30 μ.μ. πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Την Πέμπτη 16/12:

-- Αγρίνιο, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

-- Πάτρα, 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

-- Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Το Σάββατο 18/12:

-- Κοζάνη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.

-- Χαλκίδα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Τη Δευτέρα 20/12:

-- Νάουσα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Διαδηλώνουν σήμερα σε όλη τη χώρα

Στην Αττική η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10.30 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου

Eurokinissi

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν σήμερα σε όλη τη χώρα απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (Δημοσίου - OAEE - ΙΚΑ - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ - ΕΣΤΑΜΕΔΕ).

Στην Αττική η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10.30 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, με αίτημα να υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Σημειώνεται ότι από το νέο έτος η κυβέρνηση βάζει μπρος την εφαρμογή του νέου ιδιωτικού Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) που μετατρέπει τους νέους ασφαλισμένους σε «επενδυτές», τοποθετεί τις εισφορές τους στον τζόγο χωρίς καμία εγγύηση για τη μελλοντική τους σύνταξη και προκαλεί μεγάλη αιμορραγία εσόδων στο σημερινό επικουρικό Ταμείο, το ΕΤΕΑΕΠ.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης του ΕΦΚΑ, με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την τοποθέτηση ιδιωτών μάνατζερς από την αγορά σε επιτελικές θέσεις του Οργανισμού, ενώ η πρόσφατη Εκθεση του ΟΟΣΑ δείχνει προς παραπέρα αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Με τις κινητοποιήσεις τους οι συνταξιούχοι διεκδικούν όλα όσα τους έχουν αφαιρεθεί τα τελευταία χρόνια και χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το «αντίδωρο» των 250 ευρώ που τους πετάει η κυβέρνηση. Απαιτούν στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, απόδοση σε όλους τους συνταξιούχους της 13ης και 14ης σύνταξης, αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις. Να τους αποδοθεί το 0,5% του τακτικού προϋπολογισμού που είναι νομοθετημένο για τα έτη 2020 - 2021. Να τους αποδοθούν τα αναδρομικά αφορολόγητα.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν σήμερα και στις παρακάτω πόλεις: Πάτρα, 10.30 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο (Κολοκοτρώνη 20). Χανιά, 11 π.μ. πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Αγρίνιο, 10.30 π.μ. κεντρική πλατεία. Αρτα, 11 π.μ. Περιφέρεια. Λάρισα, 10.30 π.μ., ΕΟΠΥΥ (πεζόδρομος Ρούσβελτ 4). Βόλος, 11 π.μ. πλατεία Ελευθερίας. Καρδίτσα, 11 π.μ. ΕΦΚΑ. Τρίκαλα, 5.30 μ.μ. πλατεία Ρήγα Φεραίου. Τρίπολη, 11 π.μ. κεντρική πλατεία. Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ. Εμπορικό Επιμελητήριο. Καβάλα, 10.30 π.μ. πλατεία Καπνεργάτη. Πτολεμαΐδα, 11 π.μ. κεντρική πλατεία. Χαλκίδα, 11 π.μ., αρχή του πεζόδρομου της Αβάντων. Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας. Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού. Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Λέσβος, 10.30 π.μ. παλαιό Εργατικό Κέντρο (Κομνηνάκη 43). Ζάκυνθος, 11 π.μ. έξω από την Αντιπεριφέρεια. Κόρινθος, 10.30 π.μ. Εργατικό Κέντρο. Πτολεμαΐδα, 11 π.μ. παλιό πάρκο. Κατερίνη, 10.30 π.μ. κεντρική πλατεία.

Επίσης, αύριο, στην Πρέβεζα, στις 10.30 π.μ. στον ΕΦΚΑ.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Για το συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και τη συγκέντρωση που θα γίνει την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα, θα υπάρξουν προσυγκεντρώσεις στις 5.15 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Ομόνοια: Μαζικοί φορείς των συνοικιών, Σωματεία Συνταξιούχων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής και οι Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων.

Προπύλαια: Σωματεία εργαζομένων σε δημόσια και ιδιωτική Εκπαίδευση, Σωματεία εργαζομένων στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά ιδρύματα, Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα φοιτητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ