ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Mαύρο ρεκόρ με 130 θανάτους και 181 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ

«Αισιόδοξα μηνύματα» λαμβάνει η κυβέρνηση από το σκηνικό πολέμου που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία

Eurokinissi

Νέο θλιβερό ρεκόρ, με 130 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από COVID μόλις σε μία μέρα, καταγράφηκε χτες στη χώρα. Σημειώνεται ότι μόνο τις πρώτες 14 μέρες του Δεκέμβρη έχουν πεθάνει 1.318 άνθρωποι. Ενώ μέχρι χτες το απόγευμα 181 διασωληνωμένοι ήταν εκτός ΜΕΘ, με έναν 52χρονο να περιμένει στη λίστα της ντροπής από τις 18 Νοέμβρη, σχεδόν έναν μήνα!

Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης έκανε λόγο για ...«αισιόδοξα μηνύματα αναφορικά με την πανδημία. Είμαστε σε ύφεση», μιλώντας στα εγκαίνια του mega εμβολιαστικού κέντρου στη Γλυφάδα, με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία να βρίσκονται αντιμέτωποι με δεκάδες ράντζα, φρακαρισμένες κλινικές, θανάτους διασωληνωμένων σε απλούς θαλάμους, χιλιάδες χειρουργεία που αναβλήθηκαν επ' αόριστο και τους ιδιώτες κλινικάρχες να τρίβουν και πάλι τα χέρια τους.

Μάλιστα, λόγω της πλήρους απουσίας μέτρων προστασίας και της αναμενόμενης νέας αναζωπύρωσης λόγω της μετάλλαξης «Ομικρον», η κυβέρνηση καλεί και πάλι τον λαό να αναλάβει την «ευθύνη» του: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, ώστε σε οποιαδήποτε άλλη έξαρση να είμαστε οχυρωμένοι και η εμβολιαστική μας κάλυψη να είναι πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στον οποίο ήδη βρισκόμαστε, και να προστατέψει και εμάς, τον καθέναν ατομικά, αλλά και τη δημόσια Υγεία», επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, όταν ο ευρωπαϊκός μ.ό. εμβολιασμού είναι κάτω και από 70%, όπως και στην Ελλάδα, έναν χρόνο μετά την υλοποίηση της «εμβολιαστικής στρατηγικής».

Για ακόμη μια φορά η αναγκαία εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παρουσιάστηκε ως υποκατάστατο των χιλιάδων κλινών ΜΕΘ, των χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών που λείπουν, της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία που διαρκώς μειώνεται, της επίταξης των ιδιωτικών νοσοκομείων - θεραπευτηρίων.

Πάνω από 1 εκατ. τα συνολικά κρούσματα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 χτες ήταν 130, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.475 θάνατοι.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 700, από τους οποίους 568 (81,14%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 132 (18,86%) πλήρως εμβολιασμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 325.

Επιβεβαιώθηκαν 5.736 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 1.786 εντοπίστηκαν στην Αττική και 901 στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε 10 ΠΕ καταγράφονται πάνω από 100 κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.012.659.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Επάνοδος περιοριστικών μέτρων και νέα κλεισίματα σχολείων

Ζήτημα ημερών να κυριαρχήσει η παραλλαγή «Ομικρον» σε Δανία και Βρετανία

Επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα, ακόμη και το κλείσιμο σχολείων, σε χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, σχεδόν δυο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας κι ενώ δεν έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα ούτε για τη μείωση της διασποράς, ούτε για την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας όλων των βαθμίδων.

Μετά τη Δανία, και στην Ολλανδία αποφασίστηκε τα σχολεία να κλείσουν μια βδομάδα νωρίτερα για τα Χριστούγεννα φέτος, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τα νοσοκομεία έχουν «γονατίσει» τον τελευταίο μήνα και έχουν ακυρώσει επεμβάσεις και θεραπείες.

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραταθούν οι περιορισμοί που έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 28 Νοέμβρη, όπως κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ, μη βασικών καταστημάτων και άλλων δημόσιων χώρων από τις 5 το απόγευμα και η σύσταση για τηλεργασία.

Στο μεταξύ, Δανία και Βρετανία προειδοποιούν για τη μεγάλη δυναμική της μετάδοσης της παραλλαγής «Ομικρον».

Στη Δανία, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά σημειώνοντας ημερήσιο ρεκόρ, ενώ ο αριθμός των ατόμων που μολύνονται με την παραλλαγή «Ομικρον» διπλασιάζεται κάθε δεύτερη μέρα και η «Ομικρον» αναμένεται να γίνει κυρίαρχη παραλλαγή μέσα στη βδομάδα.

«Ζήτημα ημερών» είναι η ίδια παραλλαγή να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος και στη Βρετανία, όπου οι νέες λοιμώξεις από την «Ομικρον» ανέρχονται σε 200.000 τη μέρα, σύμφωνα με εκτίμηση της Υπηρεσίας Υγείας της χώρας (UKHSA). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της «Ομικρον» που έχουν επιβεβαιωθεί ανήλθε σε περίπου 4.700 τη Δευτέρα, ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των καθημερινών λοιμώξεων είναι πολύ υψηλότερος με βάση τη μοντελοποίηση του UKHSA.

Παράλληλα, το νέο στέλεχος θα αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των κρουσμάτων στη Νορβηγία λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Τόσο η Δανία όσο και η Νορβηγία αναμένουν ότι τα κρούσματα COVID θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα νούμερα που κατέγραψαν στις προηγούμενες κορυφώσεις του ιού.

Στη Γαλλία, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ρυθμός αύξησης του τρέχοντος πέμπτου κύματος μολύνσεων της χώρας αρχίζει να επιβραδύνεται, αλλά υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το νέο στέλεχος θα οδηγήσει σε έκτο κύμα.

Οι δύο δόσεις του εμβολίου «Pfizer/BioNTech» πιθανόν παρέχουν προστασία 70% από εισαγωγή σε νοσοκομείο έναντι της παραλλαγής «Ομικρον», σύμφωνα με τον μεγαλύτερο πάροχο ιατρικών - ασφαλιστικών υπηρεσιών της Νότιας Αφρικής, «Discovery». Το ποσοστό προστασίας του εμβολίου (δύο δόσεις) έναντι της μόλυνσης είναι 33%. Τα ποσοστά προστασίας δηλαδή εμφανίζονται μειωμένα έναντι των αντίστοιχων ποσοστών απέναντι στην παραλλαγή «Δέλτα» του κορονοϊού (για την οποία καταγράφεται προστασία κατά 93% έναντι της ανάγκης νοσηλείας και 80% έναντι της μόλυνσης).

Την ίδια ώρα, την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις ανάγκες και τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας, αναδεικνύουν τα νέα στοιχεία για τους θανάτους στη χώρα, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τις 800.000, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση.

Περίπου 1 στους 100 Αμερικανούς άνω των 65 ετών έχασε τη ζωή του εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), δηλαδή πάνω από 590.000 ηλικιωμένοι.

Τον τελευταίο μήνα τα ημερήσια κρούσματα έχουν αυξηθεί και τα νοσοκομεία σε ορισμένες πολιτείες έχουν γεμίσει, ενώ οι ΗΠΑ περιμένουν νέα έξαρση της πανδημίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κυρίως λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής «Ομικρον».

Περισσότερο από το 1/4 του πληθυσμού δεν έχει λάβει ακόμη ούτε μία δόση εμβολίου, ενώ περίπου το 61% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Παιδιά ΑμεΑ αποκλείονται από την τρίτη δόση του εμβολίου

Τον αποκλεισμό παιδιού ΑμεΑ από την τρίτη δόση του εμβολίου για την προστασία από τον κορονοϊό καταγγέλλει η μητέρα του, με επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα μας, γνωστοποιώντας ένα πρόβλημα που αφορά συνολικά ανηλίκους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αποκλείονται από την αναμνηστική δόση.

Η μητέρα διερωτάται γιατί εφόσον ο εμβολιασμός ανθρώπων ηλικίας κάτω των 18 ετών, όπως το παιδί της, έγινε κατά προτεραιότητα με τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου, με κριτήριο την επικινδυνότητα που διατρέχουν λόγω των υποκείμενων νοσημάτων από τα οποία πάσχουν, δεν είναι δικαιούχοι και της τρίτης - αναμνηστικής δόσης του εμβολίου παρά το ότι έχει παρέλθει το εξάμηνο ή και το τρίμηνο από τη διενέργεια της δεύτερης δόσης.

Οπως αναφέρει, ο 17χρονος γιος της «ανήκει σε ευπαθή ομάδα (πάσχει από βαριά εγκεφαλική παράλυση, τετραπληγία, τυφλότητα) με ποσοστό αναπηρίας 96%. Πραγματοποίησε τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου COVID-19 έχοντας ολοκληρώσει την δεύτερη δόση του εμβολιασμού στις 5-6-2021.

Παρά το ότι ήδη συμπλήρωσε το εξάμηνο από τη διενέργεια της 2ης δόσης του εμβολίου, η ηλεκτρονική εφαρμογή για την τρίτη αναμνηστική δόση δεν μου δίνει τη δυνατότητα να κλείσω ραντεβού για την πραγματοποίησή της ούτε μέσω του προσωπικού ΑΜΚΑ και ΑΦΜ του ανηλίκου ούτε μέσω του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ του πατέρα του στον οποίο φαίνεται ως μέλος».

Σύμφωνα με την ίδια, ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, υπουργείο Υγείας) και πριν ακόμη από τη συμπλήρωση του εξαμήνου, να την ενημερώσουν με ποιον τρόπο θα καταστεί εφικτό ο γιος της να πραγματοποιήσει και την 3η αναμνηστική δόση του εμβολίου, αφού έχει ήδη παρέλθει το εξάμηνο από την πραγματοποίηση της 2ης δόσης.

Οι απαντήσεις που έλαβε αρχικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «emvolio.gov.gr» ανέφεραν τη γενική πληροφορία που υπάρχει στο site, ότι δηλαδή «οι πολίτες με ηλικία 18 και άνω μπορούν να εμβολιαστούν με την 3η δόση εφόσον το διάστημα που έχει μεσολαβήσει ανάμεσα στη χορήγηση της 2ης και της 3ης δόσης είναι τουλάχιστον έξι μήνες. Ο προγραμματισμός του ραντεβού μπορεί να πραγματοποιηθεί πέντε μήνες και 15 ημέρες πριν».

Στη συνέχεια έκανε παρέμβαση και στο «Συνήγορο του Πολίτη».

Για να λάβει στο τέλος απάντηση από την Ομάδα Διαχείρισης Εμβολιασμού, με την οποία της γνωστοποιείται ότι ο 17χρονος γιος της, αν και ανήκει σε ευπαθή ομάδα, «δεν είναι δικαιούχος της αναμνηστικής δόσης καθώς δεν είναι ακόμα 18 ετών και ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, οι πολίτες με ηλικία 18 και άνω μπορούν να εμβολιαστούν με την 3η δόση εφόσον το διάστημα που έχει μεσολαβήσει ανάμεσα στην χορήγηση της 2ης και της 3ης δόσης είναι τουλάχιστον τρεις μήνες».

ΕΝΙΘ
Το Σάββατο η κινητοποίηση για την επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων

Κινητοποίηση το Σάββατο 18 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ, στην οδό Αριστοτέλους, για την επαναλειτουργία των κλειστών Νοσοκομείων «Παναγία», Λοιμωδών και «424», καθώς και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, οργανώνει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ). Καλεί σωματεία και φορείς μαζί με τους υγειονομικούς να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν όλα τα αναγκαία μέτρα.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΝΙΘ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει: «Σε αυτήν τη φάση που η πληρότητα όλων των νοσοκομείων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, που κυριολεκτικά οι ασθενείς ξεχειλίζουν από τα νοσοκομεία μετά από κάθε εφημερία, δεν κρίνουν σκόπιμη την επαναλειτουργία αυτών των δομών, με προσωπικό και εξοπλισμό, για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών νοσηλείας και περίθαλψης Covid και non-Covid ασθενών;

Τώρα μάλιστα που μια μεταδοτική ασθένεια έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου πανδημία, από την οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν θα ξεμπερδέψουμε άμεσα, δεν θα πρέπει να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων - Λοιμωδών, με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό;».

Απαιτεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων, σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση των νοσοκομείων και απόκτηση του αναγκαίου εξοπλισμού. Επίσης, σε επίταξη των 120 κλινών ΜΕΘ και των τουλάχιστον 1.000 κλινών νοσηλείας που έχουν οι 5 μεγάλες ιδιωτικές πολυκλινικές της πόλης («Διαβαλκανικό», «Αγ. Λουκάς», «Βιοκλινική», «Γενική Κλινική» και «Κυανός Σταυρός»). Ενταξη του συνόλου της ιδιωτικής Υγείας σε κεντρικό έλεγχο από το κράτος με στόχο η πανδημία να μην αντιμετωπίζεται σε βάρος των υπόλοιπων ασθενειών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ