ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Στους δρόμους από χτες σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα

Αύριο Πέμπτη, στην Αθήνα, στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα / Στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Με συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζικοί φορείς, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα διαδηλώνουν ενάντια στον νέο κρατικό προϋπολογισμό που ισοπεδώνει το λαϊκό εισόδημα, τις λαϊκές ανάγκες, για να εξασφαλίσει νέες παροχές στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ηδη από χτες ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις σε μια σειρά πόλεις, ενώ τα πανεργατικά συλλαλητήρια συνεχίζονται τις επόμενες μέρες.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα. Την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Τα σωματεία απευθύνουν κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και στους εργαζόμενους να διαδηλώσουν μαζικά και να διεκδικήσουν μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματος, αυξήσεις στους μισθούς και ΣΣΕ με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, αύξηση των δαπανών για την Υγεία, μείωση της φορολογίας.

Δεκάδες αποφάσεις συμμετοχής

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο των συνδικάτων την Πέμπτη στο Σύνταγμα απευθύνει το ΠΑΜΕ. Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Συγκεκριμένα:

Τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Οι Ομοσπονδίες Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Συλλόγων Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΕΕΑ).

Επίσης τα Συνδικάτα - Σύλλογοι - Σωματεία που δρουν στην Αττική: Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών (ΕΛΕΠΑ), Οικοδόμων, Τύπου και Χάρτου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», «TASTY FOODS», «ΦΑΓΕ», «EMFI» (ΕΒΓΑ), Φαρμάκου - Καλλυντικού, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, «Athens Marriott», «Grand Resort Laginissi», «Crowne Plaza», «Intercontinental», «Royal Olympic», «Ζαφόλια», «Stanley», «Novotel», «Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ» αεροδρομίου Αθήνας, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας, Χρηματοπιστωτικού Αττικής, ΣΕΤΗΠ, Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, ΟΤΑ, Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, Πανελλαδική Ενωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπουνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας, Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων, Ηλεκτρολόγων, ΕΛΜΕ Πειραιά, Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Διοικητικού Προσωπικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου, «Μέλλον», Μισθωτών Δικηγόρων, Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Ο ΒΥΡΩΝ», Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», Ανατολικής Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ», Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Ιδιωτικών Κλινικών συναφών χώρων Αττικής, Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», ΚΑΤ, ΓΝ Νίκαιας, «Μεταξά», η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΕΤΕΑΕΠ - ΕΤΑΠ ΜΜΕ - ΤΑΥΤΕΚΩ).

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
«Διαδηλώνουμε για τις ανάγκες μας», τονίζει από την πλευρά της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η οποία καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση διεκδικώντας την προστασία του εισοδήματός τους.

Στα συλλαλητήρια στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες πόλεις καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Τη στιγμή που μας καταδικάζουν σε μια ζωή - λάστιχο, σε μισθούς πείνας και ξεχειλωμένα ωράρια, που εκμηδενίζουν τον ελεύθερο χρόνο μας και συνθλίβουν ιδιαίτερα τη ζωή της εργαζόμενης μητέρας. Τη στιγμή που δεν μπορούμε να βγάλουμε τον μήνα από την ακρίβεια, τις συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα και σε άλλα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης που εξανεμίζουν το εισόδημά μας, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 που φέρνει η κυβέρνηση τσακίζει παραπέρα τις ανάγκες μας, για να πλουτίζουν μια χούφτα παράσιτα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Την υποχρηματοδότηση των σχολών και τη φοροληστεία των λαϊκών οικογενειών καταγγέλλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που επίσης καλεί στην κινητοποίηση.

Το «παρών» στην κινητοποίηση θα δώσει και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Προετοιμασίες στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζονται καθημερινά οι περιοδείες των εργατικών σωματείων στους χώρους δουλειάς παράλληλα με τις εξορμήσεις και τις άλλες παρεμβάσεις σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του μεγάλου συλλαλητήριο που προγραμματίζουν αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες βράδυ πραγματοποιήθηκαν μαζικές εξορμήσεις ενημέρωσης του λαού στον πεζόδρομο Καλαμαριάς και στον πεζόδρομο Ευόσμου.

Ξεκίνησαν χτες οι κινητοποιήσεις

Χτες έγιναν άλλωστε τα πρώτα πανεργατικά συλλαλητήρια ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, σε Γιάννενα, Λάρισα και Τρίκαλα.

Στη Λάρισα, η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία. Την ομιλία έκανε ο Δημήτρης Τζιμούλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, στην οποία στάθηκε μεταξύ άλλων στις μεγάλες περικοπές σε βάρος της Υγείας, στις αυξημένες δαπάνες για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. Επίσης στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και 9 μήνες οι σεισμόπληκτοι σε Τύρναβο και Ελασσόνα, τονίζοντας πως τα απαραίτητα αντισεισμικά έργα μένουν στα «αζήτητα» απ' όλες τις κυβερνήσεις, αφού η πολιτική τους βάζει τις ανάγκες του λαού στη μέγγενη του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης με κατάληξη το Γενικό Νοσοκομείο. Εκεί ο Θανάσης Αθανασιάδης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η διαχρονική υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου το έχει οδηγήσει σε ασφυκτική κατάσταση, με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία του λαού και τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών».

Στα Τρίκαλα, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Χαιρετισμοί έγιναν από τον Βάιο Τάσιο, πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών ΓΝΤ και Κέντρων Υγείας, τον Γιώργο Λιατίφη, πρόεδρο του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, και τον Στέφανο Γκοτζιά, εκπρόσωπο του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στα Γιάννενα, εκατοντάδες εργατοϋπάλληλοι πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Παναγιώτης Κάλπης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Δημήτρης Καλύβας, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών του νομού. Ακολούθησε συλλαλητήριο στους δρόμους της πόλης.

Στη Λέσβο

Την απόφαση για συντονισμό όλων των φορέων και σωματείων για τη διεκδίκηση μέτρων υπεράσπισης και ενίσχυσης των λαϊκών νοικοκυριών πήρε η σύσκεψη που οργάνωσε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, με τη συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών, συλλόγων γυναικών και συνταξιούχων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 16 Δεκέμβρη, στη Γενική Γραμματεία, για να παραδοθεί το πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων, στη ΔΕΥΑΛ, για τις αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού. Επίσης αποφασίστηκε η δημιουργία δύο επιτροπών με τη συμμετοχή όλων των φορέων για: Ζητήματα διακοπής ρεύματος - νερού, κατασχέσεων και πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών. Ζητήματα αλληλεγγύης προς ανέργους, εργαζόμενους, συνταξιούχους, νέους, αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες. Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης. Για τα ζητήματα αυτά μέχρι τη λειτουργία των επιτροπών, όποιος επιθυμεί μπορεί να απευθύνεται στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Βαλαωρίτου και Δαβάκη - τηλέφωνο 22510 28861).

Σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις θα γίνουν επίσης:

Την Πέμπτη 16/12:

-- Αγρίνιο, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

-- Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.

-- Πάτρα, 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

-- Σάμος, 7 μ.μ., στο Πετροπούλι (συγκέντρωση - συζήτηση στην αίθουσα του Συλλόγου).

Την Παρασκευή 17/12, στην Καρδίτσα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Το Σάββατο 18/12:

-- Κοζάνη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.

-- Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

-- Χαλκίδα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Τη Δευτέρα 20/12:

-- Νάουσα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό αύριο, Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στο Σύνταγμα, έχουν οριστεί στις 5.15 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Ομόνοια: Μαζικοί φορείς των συνοικιών, Σωματεία Συνταξιούχων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής και οι Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων.

Προπύλαια: Σωματεία εργαζομένων σε δημόσια και ιδιωτική Εκπαίδευση, Σωματεία εργαζομένων στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά ιδρύματα, Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα φοιτητών.

Η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος ΑμεΑ καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5 μ.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή (στάση μετρό «Πανεπιστήμιο»).

  • Το Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, δρομολογεί πούλμαν από το Δημοτικό Πάρκινγκ Ελευσίνας στις 4.15 μ.μ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ