ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
«Θολό τοπίο» για τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές

Στο τραπέζι το ενδεχόμενο αναβολής τους

Υπό τις εντεινόμενες ενδοαστικές αντιθέσεις στη Λιβύη και τις πολύμορφες παρεμβάσεις από ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, πλήρης αβεβαιότητα καταγράφεται αναφορικά με τη διαδικασία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στη χώρα που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκέμβρη.

Χαρακτηριστικά, μέχρι τώρα δεν υπάρχει ούτε καν επίσημη λίστα των περίπου 80 υποψηφίων που έχουν εγκριθεί για να διεκδικήσουν το προεδρικό αξίωμα, μεταξύ άλλων και λόγω των αντιδράσεων που προκαλούν δύο υποψηφιότητες: Αυτή του γιου του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, καθώς και του δοτού «μεταβατικού» πρωθυπουργού, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος κατέθεσε υποψηφιότητα ακυρώνοντας προηγούμενη ρητή δέσμευσή του ότι δεν θα διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα, το λεγόμενο Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο της Λιβύης πρότεινε να αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές, λόγω των «εντάσεων, της δυσπιστίας μεταξύ των πλευρών και της ξένης ανάμειξης», όπως δήλωσε ο Ομάρ Μπόσαχ, Α' αντιπρόεδρος του Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο, που εδρεύει στην Τρίπολη - και βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Βουλή των Αντιπροσώπων που εδρεύει στο Τομπρούκ - πρότεινε τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών τον Φλεβάρη, ταυτόχρονα με τις ήδη προγραμματισμένες για τότε βουλευτικές εκλογές.

Σε αυτό το φόντο, και με την παρουσία χιλιάδων ξένων μισθοφόρων και τουρκικών στρατευμάτων στο λιβυκό έδαφος, η νεοδιορισθείσα ειδική σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Αμερικανίδα διπλωμάτης Στέφανι Γουίλιαμς, επανέλαβε τη σημασία διεξαγωγής των εκλογών στον χρόνο που ορίστηκαν. Η ίδια δήλωσε πως τα Ηνωμένα Εθνη «δεν θα ανεχθούν εκφοβισμούς και επιθέσεις» σε βάρος Λίβυων δικαστών.

Αντίθετα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, δήλωσε πως δεν διακρίνει πρόβλημα σε περίπτωση αναβολής ή επαναπρογραμματισμού των προεδρικών εκλογών, υπό τον όρο πως θα διασφαλιστεί ο σεβασμός των όποιων αποτελεσμάτων. Ο ίδιος εμφανίστηκε να καλεί Αμερικανούς και Ευρωπαίους να αποφύγουν την ανάμειξη στα εσωτερικά πράγματα της Λιβύης.

Επίδειξη δύναμης από ένοπλες ομάδες

Τη ρευστή κατάσταση και τις έντονες αντιθέσεις αποτύπωσε και το γεγονός ότι μέχρι χτες τα ξημερώματα ένοπλες ομάδες αναπτύχθηκαν σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολης, σε μια προφανή επίδειξη δύναμης μετά την αποπομπή ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού του στρατού.

Η κινητοποίηση των ενόπλων έγινε μετά τον διορισμό του στρατηγού Αμπντελκαντέρ Μάνσουρ ως νέου στρατιωτικού διοικητή της περιοχής της Τρίπολης, έπειτα από εντολή του Προεδρικού Συμβουλίου, σε αντικατάσταση του στρατηγού Αμπντελμπάσετ Μαρουάν, ο οποίος κατείχε τη θέση επί πολλά χρόνια.

ΗΠΑ
Συνεχίζονται απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάφορους κλάδους

Απεργοί έξω από εργοστάσιο της

Keown 2021

Απεργοί έξω από εργοστάσιο της "Kellogg's" στο Μίσιγκαν
Σημαντικές απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ. Εργάτες της βιομηχανίας σε μια σειρά από κλάδους, που δουλεύουν σκληρά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με κίνδυνο για την υγεία ή ακόμη και τη ζωή τους εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας, απαιτούν μεταξύ άλλων ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι περίπου 1.400 εργάτες σε εργοστάσια της βιομηχανίας δημητριακών και τροφίμων «Kellogg's» αποφάσισαν να συνεχίσουν τον απεργιακό αγώνα που δίνουν από τις 5 Οκτώβρη, απορρίπτοντας με συντριπτική πλειοψηφία την περασμένη βδομάδα την πρόταση της εργοδοσίας για αυξήσεις - ψίχουλα της τάξης του 3%.

Το μονοπώλιο της «Kellogg's», που από το 2020 αύξησε τα καθαρά έσοδα κατά 30% αλλά δεν έδωσε ούτε ένα δολάριο αύξηση στους εργάτες που δουλεύουν υπερωρίες, επιχειρεί να χτυπήσει την απεργία, ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσει σε οριστική αντικατάσταση (άρα και απόλυση) των απεργών με άλλους εργαζόμενους.

Ούτε αυτές οι απειλές ωστόσο πτοούν τους απεργούς της «Kellogg's», που είναι μέλη της συνδικαλιστικής ένωσης στον κλάδο Τροφίμων και Καπνού, BCTGM, και εργάζονταν σε εργοστάσια της εταιρείας σε Μίσιγκαν, Νεμπράσκα, Πενσιλβάνια και Τενεσί.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επιχειρώντας να εμφανίσει ένα δήθεν «φιλεργατικό» προφίλ, εμφανίστηκε να δηλώνει «βαθιά προβληματισμένος» από τα σχέδια της εργοδοσίας να αντικαταστήσει τους απεργούς, την ίδια ώρα που η νομοθεσία όλων των αμερικανικών κυβερνήσεων δίνει το «ελεύθερο» στα μονοπώλια για μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Παρουσιάζοντας εξάλλου τις Συλλογικές Συμβάσεις ως εργαλείο «ταξικής συνεργασίας», ο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις παρέχουν στους εργαζόμενους «την ευκαιρία να βελτιώσουν τις ζωές τους, ενώ συνεισφέρουν πλήρως στην επιτυχία των εργοδοτών τους».

Πέρα από τους εργάτες της «Kellogg's», σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργάτες των εταιρειών τροφίμων «Frito-Lay» και «Nabisco», νοσηλευτές και διοικητικοί σε ιατρικά διαγνωστικά κέντρα, όπως το «Allina» στη Μινεσότα, μεταλλεργάτες στην εταιρεία «Warrior Met» στην Αλαμπάμα, υπάλληλοι διυλιστηρίου της «ExxonMobil» και συμφωνικής ορχήστρας στο Τέξας, εκατοντάδες υπάλληλοι της εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Frontier Telecommunications» στο Κονέκτικατ.

Ανάμεσά τους ήταν πριν από βδομάδες και οι απεργοί της εταιρείας «Deere», που με τον αγώνα τους κατάφεραν να κερδίσουν 10% αυξήσεις στους μισθούς τους, καλύτερα επιδόματα και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

ΧΙΛΗ
Την Κυριακή ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών

Την Κυριακή γίνεται ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών στη Χιλή, ανάμεσα στον υποψήφιο της συμμαχίας νεοφιλελεύθερων κομμάτων «Vamos por Chile» (Πάμε για τη Χιλή), Χοσέ Αντόνιο Καστ, που πήρε στον α' γύρο 27,91% και τον υποψήφιο του εκλογικού συνασπισμού σοσιαλδημοκρατικών και άλλων δυνάμεων «Apruebo Dignidad» (Εγκρίνω/Ψηφίζω Αξιοπρέπεια), τον οποίο στηρίζει και το ΚΚ Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, που πήρε 25,83%.

Στον πρώτο γύρο που έγινε στις 21 Νοέμβρη, η συμμετοχή ήταν στο 47,34%, ενώ διάφορες αναλύσεις αναφέρουν ότι αναμένεται να αυξηθεί καθώς κορυφώνεται η πόλωση.

Ο Καστ στις εμφανίσεις του εκθειάζει την «τάξη και ασφάλεια» επί Πινοσέτ, λέει ότι θα δημιουργήσει τάφρο στον νότο για να μην περνάνε μετανάστες και ότι θα υποβαθμίσει τις σχέσεις με Κούβα και Βενεζουέλα σε επίπεδο μόνο προξενικών αρχών. Ο Μπόριτς, που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να έχει προβάδισμα, προβάλλει ένα πρόγραμμα «εκδημοκρατισμού», διαβεβαιώνοντας ότι ως σοσιαλδημοκράτης πιστεύει στη «συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα χωρίς κανένας να έχει ηγεμονία».

Ο τρίτος στον πρώτο γύρο Φράνκο Παρίσι, νεοφιλελεύθερος οικονομολόγος με έδρα τις ΗΠΑ, από το Κόμμα του Λαού (με 12,8%), δεν έχει εκφράσει δημόσια την προτίμησή του, όμως εκτιμάται ότι θα στηρίξει τον Καστ. Ο Σεμπάστιαν Σιστέλ, που εμφανίστηκε ως ανεξάρτητος, προερχόμενος από το Δημοκρατικό Χριστιανικό Κόμμα (12,79%), δεν έχει δηλώσει τι στηρίζει, αλλά το συγκεκριμένο κόμμα εκφράστηκε κριτικά υπέρ του Μπόριτς. Η υποψήφια του κεντροαριστερού συνασπισμού «Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο», Γιάσνα Προβόστε (11,61%) και ηγετικά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι πρώην Πρόεδροι Μισέλ Μπατσελέτ και Ρικάρντο Λάγκος στηρίζουν τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΛΑΜΠΟ.-- Στα χέρια πειρατών έπεσαν 6 μέλη του πληρώματος του ελληνόκτητου πλοίου «Τόνσμπεργκ» («Tonsberg») μετά από επίθεση στις αρχές της βδομάδας στο εμπορικό σκάφος που έπλεε στον Κόλπο της Γουινέας, κάτω από τη Δυτική Αφρική. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του πολεμικού ναυτικού της Δανίας, η επίθεση έγινε σε διεθνή ύδατα, ανοικτά του νησιού Μπιόκο της Ισημερινής Γουινέας.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις δοκίμασαν την Τετάρτη ανοικτά του Κόλπου του Αντεν ένα «νέο όπλο λέιζερ μεγάλης ισχύος».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε χτες το βασικό επιτόκιο στο 0,25% (από 0,1%), καθώς εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις. Με την κίνηση αυτή έγινε η πρώτη μεγάλη Κεντρική Τράπεζα στον κόσμο που αυξάνει το κόστος δανεισμού από την έναρξη της πανδημίας. Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής που ενέκρινε την απόφαση, ενέκρινε επίσης να διατηρηθεί το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Τράπεζας της Αγγλίας στα 875 δισεκ. λίρες.

ΛΙΝΚΟΛΝ.-- Τουλάχιστον 4 άτομα σκοτώθηκαν μετά από ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν χτες περιοχές μεσοδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ, με χειρότερη την κατάσταση σε Νεμπράσκα και Αϊόβα. Οι καταιγίδες και οι ελλείψεις αντιπλημμυρικών έργων προκάλεσαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση 400.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Αϊόβα και Κάνσας.

ΚΑΪΡΟ.-- Το 2020, 69 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από υποσιτισμό στον αραβικό κόσμο, ενώ ένα τρίτο των 420 εκατ. κατοίκων του δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη διατροφή, ανέφερε χτες ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τη διατροφή και τη γεωργία (FAO). Οι χειρότερα πληγείσες χώρες είναι η Σομαλία όπου το 59,5% των κατοίκων υποφέρει από λιμό και η Υεμένη, που βρίσκεται σε πόλεμο εδώ και επτά χρόνια, όπου ο λιμός πλήττει το 45,4% του πληθυσμού.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εκπρόσωπος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ανέφερε ότι πριν από λίγες μέρες το αμερικανικό πλοίο «USS Sirocco» διέσωσε 5 Ιρανούς λαθρέμπορους ναρκωτικών, μετά από φωτιά στο αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν ανοικτά των ακτών του Ομάν. Μαζί με τους διασωθέντες βρέθηκαν ναρκωτικά αξίας 15 εκατ. δολαρίων. Στη συνέχεια, οι 5 λαθρέμποροι παραδόθηκαν στις αρχές του Ομάν.

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Ελεύθεροι αφέθηκαν χτες οι υπόλοιποι 12 Αμερικανοί που κρατούνταν όμηροι από εγκληματική συμμορία της Αϊτής σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της αϊτινής αστυνομίας. Ο ίδιος απέφυγε να διευκρινίσει εάν δόθηκαν λύτρα. Η συμμορία «Mawozo» από τις 16 Οκτώβρη απαιτούσε να δοθούν ένα εκατ. δολάρια ανά όμηρο προκειμένου να τους αφήσει ελεύθερους.

ΔΑΝΙΑ
Ενοικίαση κελιών στο Κόσοβο για μετανάστες κρατούμενους

Η Δανία θα νοικιάσει κελιά φυλακών στο Κόσοβο για να στείλει εκεί 300 κρατούμενους, ανακοίνωσε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, παρουσιάζοντας ένα νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση του «υπερπληθυσμού στα σωφρονιστικά καταστήματα».

Το σχέδιο προβλέπει την ενοικίαση 300 θέσεων σε φυλακές του προτεκτοράτου του Κοσόβου, όπου θα στέλνονται οι αλλοδαποί οι οποίοι πρόκειται να εκδοθούν στις χώρες καταγωγής τους, αφού εκτίσουν την ποινή τους, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το 2020 εκδόθηκαν από τη Δανία σε άλλες χώρες περίπου 350 κρατούμενοι.

Από το 2015 έχει αυξηθεί κατά 19% ο αριθμός των κρατουμένων στη Δανία, οι οποίοι στις αρχές του 2021 είχαν ξεπεράσει τους 4.000 και ήταν κατειλημμένες όλες οι θέσεις στις φυλακές.

Σύμφωνα με το World Prison Brief του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, στο Κόσοβο υπήρχαν 1.642 κρατούμενοι το 2020 και το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στις φυλακές ανερχόταν στο 97%.

Στο παρελθόν, η Νορβηγία και το Βέλγιο είχαν νοικιάσει κελιά στην Ολλανδία και έστελναν εκεί κρατούμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ