ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2001
Σελ. /48
ΠΡΟΣΩΠΑ

Ντιούκ Ελινγκτον
Ντιούκ Ελινγκτον
1473. Γεννιέται ο Νικόλαος Κοπέρνικος. Πολωνός αστρονόμος, διατύπωσε τις αρχές του ηλιοκεντρικού συστήματος. Συνόψισε τα αποτελέσματα της δουλιάς του στο βιβλίο «Περί της περιστροφής των ουρανίων σφαιρών». Η επαναστατική σημασία των θεωριών του Κοπέρνικου έγινε αντιληπτή από την Καθολική Εκκλησία, μόνο αφού ο Γαλιλαίος και άλλοι ανέπτυξαν τις φιλοσοφικές επιπτώσεις της διδασκαλίας του. Το 1616, εβδομήντα τρία χρόνια μετά το θάνατό του, η Ιερά Εξέταση αποφάσισε να θέσει το βιβλίο του Κοπέρνικου υπό απαγόρευση, η οποία ίσχυσε ως το 1828.

1974. Πεθαίνει ο μεγάλος Αμερικανός μουσικός της τζαζ Ντιούκ Ελινγκτον. Πολλοί θεωρούν τον Ελινγκτον ως το σημαντικότερο συνθέτη της τζαζ. Ηδη, γύρω στα 1930 η 11μελής ορχήστρα του αποτελούσε επανάσταση στο χώρο της σύγχρονης μουσικής. Συνέθεσε περίπου 6.000 μικρά, ή μεγάλα έργα.

Κοπέρνικος
Κοπέρνικος
1976: Απαγορεύεται η... πάλη των τάξεων!

Με απεργίες και συγκεντρώσεις οι εργαζόμενοι δήλωσαν εξ αρχής την αντίθεσή τους στο «Νόμο 330»
Με απεργίες και συγκεντρώσεις οι εργαζόμενοι δήλωσαν εξ αρχής την αντίθεσή τους στο «Νόμο 330»
Στις 24 του Μάη 1976 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει για συζήτηση στη Βουλή τον περιβόητο «Νόμο 330» περί «εργατικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών ελευθεριών». Είναι ένα από τα πιο αντεργατικά νομοθετήματα που γνώρισε ο τόπος. Συνάντησε εξ αρχής την αντίθεση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων, πλην της κυβερνητικής διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία περιορίστηκε να υποβάλει ορισμένες δευτερεύουσας σημασίας τροποποιήσεις.

Ο αλήστου μνήμης υπουργός Εργασίας Κ. Λάσκαρης, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζει «αυθάδη και ιταμή» την αξίωση για απόσυρσή του.

Ο Νόμος 330 περιορίζει δραστικά το δικαίωμα της απεργίας, κατοχυρώνει την ανταπεργία (λοκ άουτ), νομιμοποιεί τη συγκρότηση απεργοσπαστικών μηχανισμών και, κυρίως, απαγορεύει την «πολιτική απεργία». Οπως σημειώνεται απ' όλες τις πτέρυγες της Βουλής, πλην της ΝΔ, όλες οι απεργίες των εργαζομένων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πολιτικές αφού μοιραία στρέφονται κατά της πολιτικής της κυβέρνησης. Ετσι, η κυβέρνηση επιχειρεί την ουσιαστική κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος. Ακόμη, ο νόμος απαγορεύει τις απεργίες αλληλεγγύης, αλλά και κάθε άλλη απεργιακή κινητοποίηση που δε στρέφεται κατά του συγκεκριμένου εργοδότη και δεν περιορίζεται σε καθαρά μισθολογικά αιτήματα. Με διάταξή του υποχρεώνει τους εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας να γνωστοποιούν τα αιτήματά τους 15 μέρες πριν από την κήρυξη της απεργίας. Ακόμη, χαρακτηρίζονται παράνομες όσες απεργίες δεν κηρύσσονται από τα επίσημα «επαγγελματικά σωματεία».

Ο ανεκδιήγητος υπουργός Εργασίας Κ. Λάσκαρης σημειώνει στην εισηγητική του έκθεση ότι δεν υπάρχει πλέον «εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» και δηλώνει στους δημοσιογράφους: «Δεν θα επιτρέψομεν την πάλην των τάξεων»!

Την ίδια μέρα αρχίζει 48ωρη απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, την οποία κήρυξαν πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες, ενώ δεκάδες χιλιάδες απεργοί πραγματοποιούν μεγάλη και μαχητική πορεία στην Αθήνα. Ομως, η κυβέρνηση κρατά για τη δεύτερη μέρα της απεργίας (στις 25 του Μάη) το σχέδιο για τη δολοφονική επίθεση της Αστυνομίας κατά των απεργών.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις που στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά αυξημένες και θα σημειωθούν παροδικές βροχές νωρίς το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 14-24, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16-29, στο Αιγαίο από 18-27 και στη Θεσσαλονίκη από 15-24 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και στα ανατολικά τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-27 βαθμούς.

ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ της για νέες κινητοποιήσεις, δηλώνει η Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και ότι δε θα χαρίσει καμία κατάκτηση των εργαζομένων (σελίδα 18)

ΣΤΙΣ 22 ΜΑΗ η Μόσχα ξεπροβόδισε στην τελευταία κατοικία το θρύλο του 20ού αιώνα, τον παγκοσμίως γνωστό αεροπόρο Αλεξέι Πετρόβιτς Μαρέσιεφ, τον ήρωα του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και πρωταγωνιστή στο βιβλίο του Σοβιετικού συγγραφέα Μπορίς Πολεβόι «Ενας πραγματικός άνθρωπος», το οποίο είχε κυκλοφορήσει στη διάρκεια του πολέμου και έχει γίνει το αγαπημένο βιβλίο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλες τις ηπείρους (σελίδα 30)

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, στη Λάρισα, θα γίνει η πανελλαδική σύσκεψη για τη συγκρότηση της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων κι επιτροπών αγώνα, καθώς και απλών αγροτών απ' όλη την Ελλάδα (σελίδα 33)

ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ στη γειτονική χώρα συνεχίζεται το οδοιπορικό στην Αλβανία και τη δυσωδία που αναδύεται από το «μοίρασμα», όπου φήμες εμπλέκουν και ελληνικές επιχειρήσεις (σελίδα 34)

ΑΝΕΤΟΙΜΟΙ να αντεπεξέλθουν στη διαδικασία κατάθεσης και παραλαβής των δικαιολογητικών από τους μετανάστες που ζουν παράνομα στη χώρα μας και πληρούν τις εξαιρετικά δύσκολες προϋποθέσεις νομιμοποίησής τους - όπως αυτές προσδιορίζονται από τν νέο μεταναστευτικό νόμο - δηλώνουν οι περισσότεροι δήμοι της χώρας (σελίδα 38)

ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ αντίδραση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκάλεσαν χτες οι καθησυχαστικές απόψεις του υφυπουργού Μεταφορών, Αλέκου Βούλγαρη, απέναντι στο θέμα των ενδεχόμενων κινδύνων για τους πολίτες από την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέσα στις πόλεις (σελίδα 39)

ΑΚΟΥΡΑΣΤΑ συνέχισαν χτες τις κινητοποιήσεις τους οι έκτακτοι του ΥΠΠΟ και οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι στον ιδιωτικό τομέα και στους ΟΤΑ, πραγματοποιώντας παράλληλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ακρόπολη και τη Βουλή, αντίστοιχα (σελίδα 41)

ΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ γεγονότα της έκδοσης του παράνομου «Ριζοσπάστη» στα χρόνια 1947-1953 αναφέρεται ο Β. Μπαρτζιώτας, σε σημείωμά του, που έχει γραφτεί στις 8 Οκτώβρη 1984, με αφορμή τα 10χρονα από τη νόμιμη επανέκδοση της εφημερίδας μας (σελίδα 42)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 24 ΤΟΥ ΜΑΗ

1881 Στο συνέδριο του Βερολίνου υπογράφεται συμφωνία με την οποία η Ελλάδα παίρνει τη Θεσσαλία (εκτός της Ελασσόνας) και από την Ηπειρο μόνο την Αρτα.

1933 Σ' όλη την Ελλάδα γίνεται καμπάνια για την εκδήλωση αλληλεγγύης προς το γερμανικό προλεταριάτο, που μάχεται κατά του χιτλεροφασισμού και για τη σωτηρία των Διμιτρόφ και Τέλμαν.

1968 Σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς το γαλλικό λαό ο στρατηγός Ντε Γκολ απειλεί με παραίτηση αν δεν εγκριθούν τα μέτρα που προτείνει στο δημοψήφισμα που προκηρύσσει για τον Ιούνη. Μετά τη μετάδοση του μηνύματος ξεσπούν τα βιαιότερα επεισόδια από την έναρξη του «Μάη».

1973 Καταστέλλεται το κίνημα του Ναυτικού στην Αθήνα. Συλλαμβάνονται δυο ηγετικά στελέχη, οι απόστρατοι ναύαρχοι Κ. Εγκολφόπουλος και Ι. Μηναίος.

1993 Μετά από εμφύλιο πόλεμο που διήρκεσε 30 χρόνια, η Ερυθραία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία.

1999 Σε αργό θάνατο καταδικάζεται το Βελιγράδι χωρίς νερό και ρεύμα. Τα νοσοκομεία της πόλης υπολειτουργούν και οι ασθενείς κινδυνεύουν, ενώ τα ΝΑΤΟικά μαχητικά συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς στα περίχωρα του Βελιγραδίου και στο Κόσσοβο. Στο διπλωματικό πεδίο παρατηρείται στασιμότητα εν αναμονή των αποφάσεων του G-8, δηλαδή των επτά πλουσιότερων κρατών του κόσμου και της Ρωσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ