ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»
  • Εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας»: Θύματα της αντεργατικής επίθεσης και του κρατικού αυταρχισμού
  • «Κανένας μόνος του!»: Συνδικάτα και μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα οργανώνουν δράσεις αλληλεγγύης
  • Βιοπαλαιστές αγρότες: Ρεπορτάζ από τη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
«ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Με ρόπαλα, ΜΑΤ και δικαστήρια ανοίγουν κυβέρνηση και εργοδοσία τον δρόμο για τη «νέα εποχή επενδύσεων»

Μαζικές απολύσεις, μειώσεις μισθών και άγρια καταστολή αποτελούν την άλλη όψη της «εμβληματικής - κερδοφόρας επένδυσης»

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο δικαστικό μέγαρο Καβάλας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο δικαστικό μέγαρο Καβάλας
Το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε ακόμη ένα βήμα στην εκστρατεία τρομοκρατίας, καταστολής και αυταρχισμού της «Energean», της εταιρείας που διαχειρίζεται τα «Πετρέλαια Καβάλας» και του κράτους κατά των εργαζομένων της επιχείρησης και του αγώνα τους. Μια εκστρατεία που στόχο έχει να τσακίσει τον πολύμηνο αγώνα τους και να περάσει «διά πυρός και σιδήρου» το σχέδιο απολύσεων, περικοπών μισθών, δικαιωμάτων και εργολαβοποίησης με τις «πλάτες» της κυβέρνησης.

Οι 17 εργαζόμενοι που συνελήφθησαν την Τρίτη στη διάρκεια της πολύωρης και πρωτοφανούς αστυνομικής επιχείρησης στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, αφού πρώτα οδηγήθηκαν αργά το βράδυ στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, μεταφέρθηκαν το πρωί της Τετάρτης με κλούβα της αστυνομίας στα δικαστήρια. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καβάλας δεν άσκησε διώξεις και αποφάσισε να κινήσει προκαταρκτική εξέταση για τους 17 εργαζόμενους, από τους οποίους οι 7 είναι μέλη του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων.

Με χειροκροτήματα τους υποδέχτηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο οι συνάδελφοί τους, που μαζί με άλλους εργαζόμενους και συνδικαλιστές είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και απαιτώντας να πάψει κάθε δίωξη και να αφεθούν ελεύθεροι. Ηταν άλλη μια κινητοποίηση συμπαράστασης, σε συνέχεια της αντίστοιχης συγκέντρωσης το βράδυ της Τρίτης έξω από την Αστυνομία, ενώ καθώς έβγαιναν οι ελεύθεροι πλέον συλληφθέντες, τους υποδέχονταν με σηκωμένες τις γροθιές τους, τους αγκάλιαζαν και τους φιλούσαν, φωνάζοντας: «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι».

Στο μεταξύ, είχε προηγηθεί μια ακόμα επίθεση των δυνάμεων καταστολής, που νωρίτερα έκαναν χρήση χημικών εναντίον των εργαζομένων, στα δικαστήρια, τραυματίζοντας μάλιστα έναν από αυτούς που με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες. «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στην εργοδοσία κάνετε τις πλάτες», ήταν η απάντηση των συγκεντρωμένων που δεν πτοήθηκαν από τη νέα επίθεση. Ενώ αφιέρωσαν σε κυβέρνηση και εργοδοσία τα δικά τους αγωνιστικά κάλαντα: «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά είμαστε όλοι μια γροθιά, εργάτες ενωμένοι και ποτέ μας νικημένοι».

Μετά την απελευθέρωση των εργαζομένων ακολούθησε Γενική Συνέλευση του σωματείου απέναντι από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, κατά την οποία οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

«Αγώνας όλης της εργατικής τάξης»

Στο πλευρό των εργαζομένων και του δίκαιου αγώνα τους συνεχίζει να στέκεται σταθερά το ΚΚΕ. Αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχαν ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του Κόμματος, ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, και ο Κώστας Κουκούλας, Γραμματέας της ΤΕ Καβάλας και μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, βρέθηκε στη συγκέντρωση, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Κόμματος.

«Μόνο άνανδρη και ανέντιμη μπορεί να χαρακτηριστεί η επίθεση στους εργάτες που αγωνίζονται για το αυτονόητο, για το ψωμί το δικό τους και της οικογένειάς τους», τόνισε μεταξύ άλλων ο Λ. Στολτίδης μιλώντας στους εργαζόμενους, προσθέτοντας πως η καταστολή επιστρατεύεται με στόχο την επίτευξη της μεγαλύτερης κερδοφορίας μέσω της συντριβής των εργατικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, σημείωσε πως το γεγονός ότι η επίθεση αυτή γίνεται από μια εταιρεία που καταγράφει τρομερή κερδοφορία και χρηματοδοτείται από το κράτος και την ΕΕ, δείχνει πως «δεν θα σταματήσουνε πουθενά». Επίσης, τόνισε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία να βγουν συμπεράσματα από το γεγονός ότι χρειάστηκε να κινητοποιηθούν πάνοπλες δυνάμεις καταστολής από όλη τη χώρα, προκειμένου να καμφθεί ο αγώνας των λιγότερων από 200 οργανωμένων και αποφασισμένων εργαζομένων.

Σε δηλώσεις του, ο Δ. Κλάδης υπογράμμισε πως είναι «αυτονόητη η στήριξη από το ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων», λέγοντας επίσης πως πέρα από τη συμπαράσταση, το Κόμμα πρωτοστατεί για να δυναμώσει το κύμα αλληλεγγύης. «Αυτό που συμβαίνει εδώ δείχνει το τι μέλλον ετοιμάζεται για όλους τους εργαζόμενους», είπε και πρόσθεσε: «Οταν μια εταιρεία με ανάπτυξη, με τεράστια κέρδη προχωράει σε όλες αυτές τις αντεργατικές μεθοδεύσεις, δείχνει ότι ακόμα και στην ανάπτυξη, ο μόνος που χάνει είναι ο εργαζόμενος. Για να υπάρξουν και να αυξάνονται τα κέρδη πρέπει να μειώνονται τα εργασιακά δικαιώματα. Αυτός είναι νόμος του καπιταλισμού» και συμπλήρωσε πως για αυτό ο συγκεκριμένος αγώνας αφορά όλη την εργατική τάξη και όχι μόνο τους εργαζομένους των «Πετρελαίων Καβάλας».

Η άλλη όψη της ανάπτυξης της κερδοφορίας

Στο μεταξύ, με μία προκλητική ανακοίνωση που δημοσίευσε την Τρίτη, την ώρα που οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε κατάσταση πολιορκίας από τα ΜΑΤ σε έναν πύργο των εγκαταστάσεων, η διοίκηση της «Energean» έκανε λόγο για «μια νέα εποχή επενδύσεων και ανάπτυξης» που θα αναδείξει τον Πρίνο σε πρότυπο βιομηχανικό συγκρότημα για την Ανατολική Μεσόγειο «προς όφελος της εταιρείας και των εργαζομένων της...».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με αυτή την ειρωνεία, αφού τον περασμένο Νοέμβρη, με το σχέδιο «αναδιάρθρωσης» της εταιρείας να βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή βραβεύτηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά «για την Καλύτερη Ενεργειακή Στρατηγική στην Ευρώπη σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης». Μάλιστα, ένα από τα κριτήρια ήταν ότι η εταιρεία «έχει ως προτεραιότητα την ευημερία των εργαζομένων της και προάγει την υιοθέτηση υγιεινών συνθηκών και τρόπου ζωής»!

Εδώ να θυμίσουμε πως η εταιρεία τον Απρίλη του 2021, με πρόφαση ζημιές που προκάλεσε η πτώση των τιμών του πετρελαίου την περίοδο της πανδημίας - οι οποίες έχουν επανέλθει πλέον - αιτήθηκε κρατική χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για στήριξη ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην «Energean», από τα οποία 90,5 εκατομμύρια αφορούσαν εμπορικό δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου, ενώ 9,5 εκατ. ευρώ απευθείας από το ελληνικό κράτος.

Μαζί με το κρατικό χρήμα, η εργοδοσία ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα «αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας», προκειμένου να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για την πραγματοποίηση επενδύσεων στο κοίτασμα Εψιλον στον Πρίνο. Τμήμα του προγράμματος αποτελεί και το σχέδιο μείωσης του προσωπικού μέσω «εθελούσιων» απολύσεων, το οποίο θα διασφάλιζε τη μετάβαση στη νέα εποχή του «πράσινου» Πρίνου, με μεγάλες επενδύσεις για την αποθήκευση CO2 και την παραγωγή μπλε υδρογόνου. Παράλληλα, την ίδια ώρα, η εταιρεία, μαζί με τη σύμπραξη ΔΕΣΦΑ - ΤΕΡΝΑ, έχει επιλεχθεί από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ για να συμμετέχει στη Β' φάση του διαγωνισμού για την υπόγεια αποθήκη αερίου της Ν. Καβάλας, έργο που έχει επιλεχθεί ως «κοινού ενδιαφέροντος» στη λίστα της ΕΕ.

Και την ίδια στιγμή, η μητρική «Energean» επεκτείνει τις επενδύσεις της σε εξορύξεις, αφού μόνο τον Δεκέμβρη έχει ανακοινώσει επεκτάσεις σε κοιτάσματα που διαχειρίζεται σε Αίγυπτο και Ισραήλ.

Είναι φανερό ότι το σχέδιο «αναδιάρθρωσης» που προβλέπει απολύσεις, εργολαβοποίηση και παραπέρα τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών και προωθείται από τον Αύγουστο, με σκοπό να μειωθούν σε 170 οι περίπου 250 εργαζόμενοι, αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση των σχεδιασμών της εταιρείας που αφορούν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος της εργοδοσίας είναι να «απαλλαγεί» από την οργάνωση των εργαζομένων, τις συμβάσεις με δικαιώματα, και έτσι η «νέα εποχή» των επενδύσεών της να έχει ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία.

Κύμα συμπαράστασης από συνδικάτα σε όλη τη χώρα

Διαμαρτυρία χτες και στην Αθήνα ενάντια στο όργιο καταστολής

Από την πρώτη στιγμή το πρωί της περασμένης Τρίτης που κυκλοφόρησαν οι εικόνες της άγριας καταστολής στα «Πετρέλαια Καβάλας», ένα κύμα αλληλεγγύης από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι και στην Αθήνα, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με πρωτοβουλία του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν συνδικάτα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ αυτών και η ΟΕΝΓΕ, η Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας και η Ομοσπονδία Ενέργειας, απαιτώντας να μην προχωρήσει καμιά περαιτέρω δίωξη σε βάρος των εργαζομένων και καταγγέλλοντας την είσοδο των δυνάμεων καταστολής σε χώρους εργασίας.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος δήλωσε ...αναρμόδιος.

Το ΠΑΜΕ

«Βία και καταστολή, με σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή, είναι η απάντηση κυβέρνησης - εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά!», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του και υπογραμμίζει: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Ο λαός της Καβάλας έδωσε μαζική απάντηση. Συνδικάτα από όλη την Ελλάδα στέκονται στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργαζομένων. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για αυτήν την εξέλιξη.

Τώρα να αποσυρθούν τα ΜΑΤ, που είναι σαν δυνάμεις κατοχής μέσα στην πόλη της Καβάλας.

Τώρα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες και να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες εναντίον τους».

Καλεί τέλος όλα τα συνδικάτα ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά να εκφράσουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ