ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΒΑΛΑ
«Ο αγώνας των εργαζομένων στα "Πετρέλαια" είναι αγώνας όλων μας»

Με μαζική κινητοποίηση σωματείων και φορέων της πόλης δόθηκε απάντηση στο όργιο καταστολής της περασμένης βδομάδας

Στο πόδι όλη η Καβάλα, συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους στα «Πετρέλαια»
Στο πόδι όλη η Καβάλα, συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους στα «Πετρέλαια»
Με μια μαζική και μαχητική κινητοποίηση οι εργαζόμενοι και ο λαός της Καβάλας απέδειξαν έμπρακτα χτες το απόγευμα πως ο αγώνας των εργαζομένων στα «Πετρέλαια» είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης.

Η πλατεία Καπνεργάτη άρχισε από νωρίς το απόγευμα να γεμίζει με τα πορτοκαλί μπουφάν των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» αλλά και τα μπλε των εργαζομένων στη «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας» (ΒΦΛ). Μαζί τους άρχισαν να καταφθάνουν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και γυναίκες, στη συγκέντρωση που κάλεσαν εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της πόλης, απαιτώντας να μην πραγματοποιηθεί καμία απόλυση και διαθεσιμότητα στα «Πετρέλαια Καβάλας», καμία αλλαγή εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο αλλά και να μην προχωρήσει καμία δικαστική δίωξη στους αγωνιστές εργάτες, μετά το όργιο καταστολής που δέχτηκαν την περασμένη βδομάδα κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμούς απηύθυναν η Βάσω Μπράτσου, γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Καβάλας, ο Νίκος Βογιατζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΒΦΛ, ο Βασίλης Λεμονίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, ο Βασίλης Ποιμενίδης, αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ Καβάλας, ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Καβάλας, Κωνσταντίνος Κεχαγιάς, ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Σωματείων Καβάλας. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μανώλης Κελαϊδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Kavala oil «Το βαρέλι».

Ο Μ. Κελαϊδάκης μεταξύ άλλων ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους όλων των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της πόλης, όπως και άλλων περιοχών, για τη στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους στον πολύμηνο αγώνα που δίνουν, ενώ ανέφερε το χρονικό της εργοδοτικής επίθεσης που λαμβάνει χώρα τους τελευταίους μήνες. Ιδιαίτερα στάθηκε στα γεγονότα της καταστολής των τελευταίων ημερών, μιλώντας για την ανυποχώρητη αγωνιστική στάση των εργαζομένων αλλά και τις προσπάθειες που κατέβαλαν για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των ίδιων, του περιβάλλοντος και των εγκαταστάσεων. Τέλος, ο ίδιος τόνισε τη διάθεση όλων των εργαζομένων να συνεχίσουν αποφασιστικά τον αγώνα τους, τον οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα πάμε μέχρι τέλους».

Ενώ κάθε ομιλία και χαιρετισμός στη συγκέντρωση ήταν και μια ακόμα στήριξη στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων για να μείνουν στις θέσεις εργασίας τους, αποτυπώνοντας στην πράξη ότι η πάλη τους αφορά όλους τους εργαζόμενους. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από την Βάσω Μπράτσου, η εταιρεία στην επίθεσή της στα δικαιώματα των εργαζομένων βρήκε πρόσφορο έδαφος και στήριξη από τη σημερινή αλλά και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με στόχο τη μεγαλύτερη κερδοφορία και εκμετάλλευση των εργαζομένων. «Θέλουν να ξεμπερδεύουν με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα σωματεία», συνέχισε, «γιατί μόνο έτσι μπορεί η κάθε "Energean" να εξασφαλίζει τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Καβάλας, που ξεκίνησε με τους εργαζόμενους των «Πετρελαίων» να τραγουδούν τα «αγωνιστικά τους κάλαντα»:«Αρχιμινιά κι αρχιχρονιά, είμαστε όλοι μια γροθιά, εργάτες ενωμένοι και ποτέ μας νικημένοι». Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε το πανό των εργατικών σωματείων και φορέων με το σύνθημα «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση και αγώνας η απάντησή μας», ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας δεν σταμάτησαν να ακούγονται δυνατά στους δρόμους της πόλης συνθήματα όπως «Ακούστε το καλά, γαλέρα δε θα γίνουν τα "Πετρέλαια"» και «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στην "Energean" κάνετε τις πλάτες». Οταν έφτασε η πορεία έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, καταγγέλθηκε μαζικά από τους διαδηλωτές το όργιο καταστολής που εξαπολύθηκε με τις εντολές εργοδοσίας και κυβέρνησης στις εγκαταστάσεις των «Πετρελαίων» την περασμένη βδομάδα.

Αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση έλαβαν: Σωματείο Εργαζομένων στην «Καβάλα Οil», Σωματείο Εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας, Σωματείο Οικοδόμων Καβάλας, Συνδικάτο Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό ΠΕ Καβάλας - Θάσου, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας, Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας, Σωματείο Εργαζομένων 6ου ΕΚΑΒ Καβάλας, ΑΔΕΔΥ Νομαρχιακό Τμήμα Ν. Καβάλας, Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας, Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος - Παράρτημα Καβάλας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Καβάλας, Σωματείο Συνταξιούχων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, Σωματείο Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Ν. Καβάλας, Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Καβάλας - Θάσου, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Σωματείο Συνταξιούχων Καλλιράχης Θάσου, Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου, όπως και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αγίας Παρασκευής, Αγίου Κωνσταντίνου «Ο δρόμος του νερού», Βύρωνα «Η Μεταμόρφωση», Παναγίας «Το Κάστρο», Περιγιαλίου, ΔΕΠΟΣ και το Πολυφωνικό Σύνολο «ΣυνΩΔΗπόροι».

Στη συγκέντρωση συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Διονύση Κλάδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Κόμματος.


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
Διεκδικεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας

Κάλεσμα σε συγκέντρωση ενημέρωσης και αλληλεγγύης, στην πύλη της ΛΑΡΚΟ, την Πέμπτη 30 Δεκέμβρη

Σε συγκέντρωση ενημέρωσης και αλληλεγγύης την Πέμπτη 30 Δεκέμβρη, στις 12 μ. στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας, καλεί το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, διεκδικώντας έκτακτη οικονομική ενίσχυση και συνεχίζοντας τον δίχρονο αγώνα για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του το επιχειρησιακό Σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους κατοίκους της περιοχής, σωματεία, φορείς και εργαζόμενους να βρεθούν το μεσημέρι της Πέμπτης στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον τίμιο και δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Παράλληλα, το ΔΣ του Σωματείου κάνει γνωστό ότι με τη συγκρότησή του σε σώμα επεδίωξε την επανεκκίνηση του διαλόγου με την κυβέρνηση, «έχοντας ως στόχο να δοθούν απαντήσεις στα αιτήματα, λύσεις στα προβλήματα και να μπει ένα τέλος στην ανασφάλεια, στην ομηρία, στην απαξίωση, στον μαρασμό της περιοχής».

«Οι τιμές του νικελίου είναι σε κερδοφόρα επίπεδα, αλλά δεν παράγουμε. Η ΛΑΡΚΟ υπολειτουργεί, έχουν διαλυθεί οι εγκαταστάσεις της, έχουν δημιουργηθεί επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Παρά το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ για πρώτη φορά στην ιστορία της έχει πάρει έμμεσα και άμεσα πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 150 από την πώληση της συρρικνωμένης παραγωγής, αντί να βλέπουμε τον εκσυγχρονισμό της και την ανάπτυξή της βλέπουμε το γκρέμισμά της, τη μέχρι τελικής πτώσεως απαξίωση, την κατεύθυνση προς το "λουκέτο"», τονίζει το Σωματείο περιγράφοντας την κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ, ενώ αναφέρεται και στις περικοπές στη μισθοδοσία των εργαζομένων.

«Οι περικοπές που μας έχουν επιβάλει δεν μας δίνουν το περιθώριο να αποφύγουμε τη χρεοκοπία στα νοικοκυριά μας, μία χρεοκοπία που συμπαρασύρει καθημερινά και τις τοπικές κοινωνίες», επισημαίνει το Σωματείο, επαναφέροντας τη διεκδίκησή του για καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο ύψος ενός μισθού στις γιορτές. Σημειώνει μάλιστα ότι κατέθεσε πρόταση στην ειδική διαχείριση να δουλέψει ένα καμίνι για μια βδομάδα ώστε να βγει μέσα από την παραγωγή το κόστος της έκτακτης ενίσχυσης, που όμως δεν έγινε αποδεκτή.

Επίσης απαιτεί από την κυβέρνηση τον απεγκλωβισμό των εργαζομένων που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, την επισκευή και συντήρηση του εργοστασίου ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες ασφαλούς εργασίας και να αρχίσει να αυξάνεται η παραγωγή, καθώς και να ανοίξει ουσιαστική και συγκεκριμένη συζήτηση για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Συνεχίζοντας αναφέρεται στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με την γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας: «Από την τηλεδιάσκεψη δεν βγήκε τίποτα το καινούργιο και το πιο συγκεκριμένο από αυτά που μας είχαν πει όλο το προηγούμενο διάστημα. Δηλαδή, όλα θα καθοριστούν όταν θα γίνουν οι διαγωνισμοί, θα αποζημιωθούν όλοι οι εργαζόμενοι με βάση τον νόμο του 2012, θα υπάρξει πρόγραμμα προσυνταξιοδότησης για τους 59+, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να ενταχθούν σε αυτό όσοι έχουν ένσημα και είναι κοντά στα 59, καθώς και το ενδεχόμενο να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς όμως μηνιάτικο προ συνταξιοδότησης σε όσους έχουν ένσημα και είναι από 54 και πάνω. Για τους υπόλοιπους που δεν απορροφηθούν από τον νέο επενδυτή, θα υπάρξουν προγράμματα επανένταξης στην εργασία».

Τονίζει επίσης ότι σε ερωτήσεις των Σωματείων για μία σειρά ζητήματα, όπως ποιες είναι οι συγκεκριμένες ηλικιακές και ασφαλιστικές προϋποθέσεις προσυνταξιοδότησης, ποιο το μηνιάτικο που θα παίρνουν μέχρι να συνταξιοδοτηθούν, τι χρήματα θα παίρνουν όσοι ενταχθούν στα προγράμματα επανένταξης και πόσο θα διαρκούν αυτά χρονικά, τι μισθούς και δικαιώματα θα έχουν οι εργαζόμενοι που θα απορροφηθούν στον νέο επενδυτή και αν θα αναγνωριστούν οι συμβατικές υποχρεώσεις που έχει η ΛΑΡΚΟ για την καταβολή της αποζημίωσης και ό,τι απορρέει από το ασφαλιστήριο ζωής με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις, δεν δόθηκε κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

«Το πρόβλημα της επιβίωσης, της ασφάλειας στην εργασία, η εξάλειψη της ανασφάλειας για το μέλλον, απαιτούν λύσεις που θα έρθουν ως αποτέλεσμα της ενότητας, της αποφασιστικότητας και του πολύμορφου αγώνα», καταλήγει το Σωματείο, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πέμπτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ