ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ
Και άλλοι νεκροί θύματα της ενεργειακής φτώχειας

Από πυρκαγιά σε σπίτι στο Μεταξουργείο

Eurokinissi

Από πυρκαγιά σε σπίτι στο Μεταξουργείο
Πληθαίνουν τα θύματα από πυρκαγιές σε σπίτια. Πολλές από αυτές προέρχονται από θερμαντικά σώματα, σόμπες ξύλων ή ηλεκτρικές που χρησιμοποιούνται από νοικοκυριά, για να μπορέσουν να ζεσταθούν, ελλείψει άλλου μέσου. Κάθε χρόνο περίπου 25 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από φωτιές σε κατοικίες, ενώ το διάστημα 10 - 20 Δεκέμβρη 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους από φωτιά στις κατοικίες τους. Από 22 έως 25 Δεκέμβρη, μάλιστα, προστέθηκαν άλλοι 7 νεκροί.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη 59χρονος ανασύρθηκε νεκρός από την Πυροσβεστική μετά από φωτιά σε μονοκατοικία στην Τακτικούπολη Τροιζηνίας. Στο σημείο έσπευσαν 11 πυροσβέστες και 4 οχήματα, που κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά, ενώ η μονοκατοικία καταστράφηκε ολοσχερώς. Την ίδια μέρα ανασύρθηκε νεκρός ένας 90χρονος από μονοκατοικία στο Γκάζι, στην οδό Ελασιδών, όπου εκδηλώθηκε φωτιά λίγο μετά τις 8 μ.μ. Το θύμα φέρεται να ήταν ρακοσυλλέκτης, ο οποίος είχε πολλά αντικείμενα στο σπίτι του, γι' αυτό και η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις. Ο 90χρονος είχε ανάψει κάποια θερμάστρα για να ζεσταθεί, από την οποία πιθανώς ξεκίνησε η φωτιά.

Την Παρασκευή ξέσπασε πυρκαγιά λίγο πριν από τις 4 π.μ. σε διώροφη κατοικία στην οδό Αγίας Τριάδας στο Καματερό. Από το σημείο απομακρύνθηκαν πέντε άτομα, τα οποία παρελήφθησαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Την ίδια μέρα στον Βόλο, στην οδό Δεληγιώργη, βρέθηκε νεκρή 67χρονη από αναθυμιάσεις μετά από πυρκαγιά στο σπίτι της (διώροφη μονοκατοικία). Σε ένα από τα δωμάτια βρέθηκε η 67χρονη γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της, καθισμένη σε καρέκλα.

Το Σάββατο το πρωί εντοπίστηκε νεκρός μετά από φωτιά ένας 37χρονος με κινητικά προβλήματα, μέσα στο διαμέρισμά του στο Ιλιον. Ο άτυχος άντρας απανθρακώθηκε όταν πήρε φωτιά η ηλεκτρική κουβέρτα που είχε στο κρεβάτι του προκειμένου να ζεσταθεί, πιθανώς από βραχυκύκλωμα. «Το σπίτι είχε θέρμανση αλλά τώρα τελευταία έκαναν μαστορέματα και είχε κλείσει. Λεφτά για σόμπα δεν είχε και κάποιος του είχε δώσει την κουβέρτα», δήλωσε συγγενής του θύματος.

Την ίδια μέρα, ζευγάρι ηλικιωμένων βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους στο Ηράκλειο Κρήτης. Από τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αναθυμιάσεων από το μαγκάλι που είχαν για να ζεσταθούν.

Την Κυριακή φέρεται να μεταφέρθηκαν στο «Παίδων» δύο αδέρφια, ηλικίας 11 και 5 ετών, με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα από φωτιά που ξέσπασε στο διαμέρισμά τους στην οδό Καλλέργη στο Μεταξουργείο. Η φωτιά ενδέχεται να ξέσπασε από θερμαντικό σώμα το οποίο είχαν ανάψει οι γονείς τους προκειμένου να ζεσταθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ενεργειακής φτώχειας στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ενεργειακής Φτώχειας, το 22,7% του πληθυσμού της χώρας αδυνατούσε να διατηρήσει ζεστό το σπίτι του τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, ενώ το 35,6% του πληθυσμού δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς Ενέργειας.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Η αισιοδοξία δεν εμπνέεται με φαντασμαγορικά σόου και πανάκριβα σκηνικά...

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι καταψήφισε στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Τεχνόπολης» την απευθείας ανάθεση για την εκδήλωση για την αλλαγή του χρόνου και επισημαίνει:

«Την ώρα που πολύς κόσμος θα κλειστεί στο σπίτι του και καλείται να αντιμετωπίσει καταστάσεις ακρίβειας, φτώχειας και έξαρσης της πανδημίας, ο δήμος Αθηναίων επιλέγει για τον εορτασμό της αλλαγής του χρόνου να επενδύσει σε ακριβά και φαντασμαγορικά θεάματα στον λόφο του Λυκαβηττού. Για ένα τηλεοπτικό προϊόν περίπου 17 λεπτών, η "Τεχνόπολη" θα δαπανήσει 211.000 ευρώ, συν τον ΦΠΑ, με σύμβαση απευθείας ανάθεσης.

Εμείς δεν στεκόμαστε στο θέμα της επιλογής του συγκεκριμένου καλλιτέχνη από την εταιρεία παραγωγής. Είναι όμως προκλητικό, κάθε χρόνο, μόνο για την εκδήλωση της αλλαγής του χρόνου, ο δήμος Αθηναίων να προϋπολογίζει και να δαπανά περισσότερα από 200.000 ευρώ, ακόμα και φέτος που δεν θα έχει καθόλου θεατές.

Θεωρούμε ότι για να εμπνεύσει ο δήμος αισιοδοξία και να εμψυχώσει τους κατοίκους δεν χρειάζονται "επιβλητικά σκηνικά, βελούδινες κουρτίνες, κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, εκατοντάδες φώτα κ.λπ.", όπως προβλέπονται στην πρόταση συγκεκριμένης εταιρείας που μας παρουσιάστηκε. Αντίθετα, αυτό μπορεί να γίνει με πολύ λιγότερα χρήματα και με ουσιαστικές δράσεις με γνώμονα τις ανάγκες των κατοίκων που βρίσκονται πίσω από τη βιτρίνα της πόλης».

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΠΑΝΗ
Σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της αστυνομίας

Σοβαρά ερωτήματα προκαλούν οι κινήσεις της αστυνομίας όσον αφορά πειστήρια - κρίσιμα στοιχεία για την αποδεικτική διαδικασία στην υπόθεση της ανθρωποκτονίας του νεαρού Ρομά Νίκου Σαμπάνη. Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Οκτώβρη 7 αστυνομικοί έριξαν 36 σφαίρες εναντίον 3 άοπλων νεαρών Ρομά επειδή έκλεψαν ένα αμάξι, μεταξύ τους και του 18χρονου Νίκου, ο οποίος σκοτώθηκε από τα πυρά. Οι αστυνομικοί κατηγορούνται για την ανθρωποκτονία του 18χρονου και την απόπειρα ανθρωποκτονίας των δύο φίλων του. Το όχημα, τα όπλα και οι σφαίρες των αστυνομικών αποτελούν πειστήρια μιας δικογραφίας που βρίσκεται στα χέρια της δ' ανακρίτριας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Σύμφωνα όμως με τα όσα αναφέρει η «Εφημερίδα Συντακτών», το αυτοκίνητο (Hyundai Accent) όχι μόνο δεν κατασχέθηκε ως απαραίτητο για την έρευνα, αλλά τρεις μέρες μετά τη δολοφονία του 18χρονου οι αστυνομικές αρχές το επέστρεψαν στον Αιγύπτιο ιδιοκτήτη του, χωρίς να ενημερωθούν οι δικαστικές αρχές. Στη συνέχεια το γαζωμένο από τις σφαίρες των αστυνομικών και μέσα στα αίματα όχημα στις 5 Νοέμβρη μεταφέρθηκε από τον ιδιοκτήτη του σε μια εταιρεία ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο για σκραπ (παλιοσίδερα). Στις 25 Νοέμβρη ο ιδιοκτήτης κλήθηκε από την ανακρίτρια να καταθέσει για την υπόθεση, και τότε ανέφερε ότι το αυτοκίνητο έχει δοθεί για ανακύκλωση. Μόνο ύστερα από έγγραφο αίτημα της οικογένειας του θύματος το Δ' Ανακριτικό Τμήμα Πειραιά ζήτησε να πληροφορηθεί την τύχη του αυτοκινήτου, για να λάβει ως απάντηση από την εταιρεία ότι έχει καταστραφεί.

Η οικογένεια του θύματος κατέθεσε υπόμνημα στην ανακρίτρια, στο οποίο επισημαίνει ότι το αμάξι έπρεπε να είχε κατασχεθεί για να είναι εφικτή η αξιοποίησή του σε όλη τη διάρκεια της ανάκρισης.

Στις 2 Νοέμβρη η ανακρίτρια ζήτησε επίσης από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της ΓΑΔΑ την κατάσχεση βιντεοληπτικού υλικού από το σημείο της δολοφονίας. Την επόμενη μέρα το Τμήμα απάντησε ότι αστυνομικοί της Υπηρεσίας είχαν διενεργήσει έρευνα τη μέρα της δολοφονίας, αλλά δεν εντοπίστηκε οπτικό υλικό ούτε στην οδό Ελπίδος (όπου έπεσε νεκρός ο Νίκος) ούτε στους γύρω δρόμους. Ομως η οικογένεια του θύματος προσκόμισε στην ανακρίτρια φωτογραφίες που αποδεικνύουν την ύπαρξη κάμερας στην οδό Ελπίδος 36 και ζήτησε την επείγουσα κατάσχεση του υλικού που έχει καταγραφεί. Ετσι, την 1η Δεκέμβρη η ανακρίτρια ζήτησε νέα έρευνα από τη ΓΑΔΑ για τη συγκεκριμένη κάμερα, αλλά οι αστυνομικοί απάντησαν ότι αυτή δεν λειτουργεί.

Εγκληματική αδιαφορία στο ορφανοτροφείο της φρίκης

Την εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων αναδεικνύουν οι αναφορές της νηπιαγωγού που εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα σε ιδιωτικό ορφανοτροφείο - κολαστήριο της Αθήνας (το όνομά του δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα), η οποία κατήγγειλε τα όσα είδε. Ανέφερε πέρα από την κακοποίηση παιδιών ηλικίας 7 έως 11 χρόνων και τον εξαναγκασμό τους σε σεξουαλικές πράξεις με την παρουσία εργαζομένων του ιδρύματος. Η νηπιαγωγός, σύμφωνα με όσα είδαν τη δημοσιότητα, ρίχνει ευθύνες στην «πρόεδρο του ιδρύματος, ότι κάλυπτε τα όσα γίνονταν και επέτρεπε τη συνύπαρξη παιδιών διαφορετικής ηλικίας, την κοινωνική υπηρεσία, που δεν έχει κάνει κάτι για να σωθούν αυτές οι ψυχές, την ψυχολόγο».

Σημειωτέον, έχει δοθεί εντολή από τον εισαγγελέα Ανηλίκων για προκαταρκτική έρευνα για κακοποίηση των παιδιών του ιδρύματος το οποίο φιλοξενούσε παιδιά που είχαν γνωρίσει κακοποιητικές συμπεριφορές στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Η νηπιαγωγός που κατήγγειλε τη φρίκη, φέρεται να άκουσε και να είδε μικρά παιδιά να επιδίδονται σε ερωτικές πράξεις, χωρίς κάποια να γνωρίζουν καν τι σημαίνουν όσα έκαναν. Μετά την αποκάλυψη της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, για εργαζόμενες στο ίδρυμα που φέρεται να έβαζαν τα παιδιά να κάνουν σεξ, η νηπιαγωγός στην καταγγελία της υποστηρίζει ότι ήταν παρούσα σε ένα περιστατικό ερωτικής περίπτυξης, στις τουαλέτες, ανάμεσα σε ανηλίκους. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, ενώ είχε διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση για την προβληματική κατάσταση στο ορφανοτροφείο αυτή δεν προχώρησε.

Η νηπιαγωγός θυμάται επίσης λεπτομέρειες από περιστατικό εκφοβισμού που εκτυλίχθηκε σε βάρος παιδιού από εργαζόμενο στο ίδρυμα που έλεγε σε παιδί: «Για ησύχασε, μην σε πάω στις αποθήκες, θυμάσαι τι ωραία που περνούσαμε;», και το παιδί να απαντά «όχι, δεν θέλω να πάμε στις αποθήκες», που ήταν, όπως όλα δείχνουν, αίθουσα τιμωρίας. Επίσης καταγγέλλει ότι όταν ζήτησε να συνομιλήσει με ψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο που παρακολουθεί τα παιδιά δεν της επιτράπηκε. Ακόμα αναφέρει ότι «τα παιδιά στερούνται ακόμη και τα βασικά, όπως το κατάλληλο φαγητό και τα μεγαλύτερα έχουν ελάχιστα ρούχα».

Συνεχείς σεισμοί

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε ανάμεσα σε Κάσο και Κρήτη το απόγευμα της Κυριακής, 46 χιλιόμετρα νότια της Κάσου, με εστιακό βάθος στα 8,9 χιλιόμετρα. Ακολούθησε και άλλος σεισμός 5,4 Ρίχτερ στην ίδια περίπου περιοχή 21 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Κάσου με εστιακό βάθος στα 6,3 χλμ.

Την Κυριακή επίσης σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4 Ρίχτερ 27 χλμ. βορειανατολικά της Κορίνθου, με εστιακό βάθος στα 16,7 χλμ., που έγινε αισθητή σε κάποιες περιοχές της Αττικής.

Νέα ποινική δίωξη σε βάρος του Παναγιωτόπουλου

Νέα ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η εισαγγελέας σε βάρος του Στάθη Παναγιωτόπουλου, για την υπόθεση ανάρτησης βίντεο και φωτογραφιών ερωτικού περιεχομένου με πρώην συντρόφους του στο διαδίκτυο.

Ο πρώην παρουσιαστής της εκπομπής «Ράδιο Αρβύλα» χτες το πρωί απολογήθηκε στην Εισαγγελία για την υπόθεση, για την οποία κρατούνταν από τις 22 Δεκέμβρη, και αφέθηκε ελεύθερος, καθώς με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα τού επιβλήθηκαν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα και καταβολή χρηματικής εγγύησης 30.000 ευρώ. Στη συνέχεια όμως αποφασίστηκε να παραμείνει κρατούμενος για τη νέα δίωξη που ασκήθηκε και παραπέμφθηκε να απολογηθεί στην 7η ανακρίτρια, αλλά ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί. Κατηγορείται για ανακοίνωση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν τη σεξουαλική ζωή φυσικών προσώπων κατ' εξακολούθηση με σκοπό βλάβης άλλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ