ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΚΝΕ - ΚΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ανταλλαγή πείρας και σχέδιο κοινών δράσεων για το 2022

Συνάντηση του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Αμπατιέλου, με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΝ Τουρκίας

Από τη συνάντηση του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΝ Τουρκίας
Από τη συνάντηση του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΝ Τουρκίας
Με τον Μεχμέτ Ερτσετίν, Γενικό Γραμματέα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, συναντήθηκε, στην Κωνσταντινούπολη, ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, την Τρίτη 21 Δεκέμβρη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Ζαχαρίας Ντελακρούζ, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ, και στελέχη της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, όπως και στελέχη του Γραφείου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και φοιτητικά στελέχη από την Οργάνωση της Κωνσταντινούπολης.

Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την ανταλλαγή πείρας από την παρέμβαση των δύο Οργανώσεων από τον περασμένο Ιούλη (στο 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ όπου συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚ και της ΚΝ Τουρκίας) έως σήμερα, στα διάφορα τμήματα της νεολαίας (νέοι εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές) στις δύο χώρες και συμφωνήθηκαν κοινοί στόχοι και δράσεις συντονισμού των δύο Οργανώσεων για το 2022.

Ο Μ. Ερτσετίν ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΚΝΕ για τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία, με τη σημαντική υποτίμηση της λίρας, και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι και οι νέοι εργατικής - λαϊκής καταγωγής είναι που πληρώνουν ξανά «τα σπασμένα», αφού μέσα σε λίγους μήνες έχουν χάσει περίπου το 50% της αγοραστικής τους δύναμης. Σημείωσε ακόμη ότι τόσο το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Ερντογάν όσο και οι προτάσεις των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και των εργοδοτικών ενώσεων δεν λύνουν κανένα από τα πιεστικά προβλήματα για τον λαό, όλες οι συνταγές που εμφανίζονται ως «φάρμακο» και λύση, γρήγορα αποδεικνύονται «δηλητήριο» για τον λαό, ρίχνουν συνεχώς την τιμή της εργατικής δύναμης, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Ανέφερε, ακόμη, ότι μέσα σε δύσκολες συνθήκες και παρά την καταστολή και τον περιορισμό λαϊκών ελευθεριών που και στην Τουρκία η κυβέρνηση εφαρμόζει στο όνομα της πανδημίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας και η Νεολαία του κατορθώνουν να πρωτοστατούν στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες της περιόδου, να οργανώνουν πυρήνες αντίστασης μέσα στο εργατικό κίνημα, να διευρύνουν την πολιτική επιρροή τους σε χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης. Να αντιπαλεύουν σταθερά την πολιτική της κυβέρνησης, να αναδεικνύουν τη στρατηγική της σύγκλιση με τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, να αναδεικνύουν τον ταξικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που εμφανίζονται τελευταία, ειδικά από αυτά τα κόμματα, ως «σύμμαχοι» που θα σώσουν τον τουρκικό λαό από τα δεινά του. Να πρωτοστατούν στην οργάνωση της αλληλεγγύης ανάμεσα στα σωματεία στο εργατικό κίνημα, ανάμεσα σε επιτροπές σεισμοπαθών, πλημμυροπαθών και πυρόπληκτων που είναι χιλιάδες στην Τουρκία, στην έκφραση συμπαράστασης τμημάτων του τουρκικού λαού προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Από την ομιλία του Ν. Ζαχαρόπουλου σε σύσκεψη με φίλους της ΚΝ Τουρκίας από πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης
Από την ομιλία του Ν. Ζαχαρόπουλου σε σύσκεψη με φίλους της ΚΝ Τουρκίας από πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης
Από την πλευρά του, ο Ν. Αμπατιέλος αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, στην εγκληματική διαχείρισή της από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και στα αντεργατικά μέτρα που λαμβάνει για λογαριασμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αναφέρθηκε στην πλούσια πείρα που αντλούν οι κομμουνιστές στην Ελλάδα, από τους αγώνες των εργατών της COSCO, των ντελιβεράδων της «e-food», από τη μαζική πολιτική πάλη, στις προσπάθειες του ΚΚΕ για αγωνιστική συμπόρευση με χιλιάδες εργαζόμενους και λαϊκούς ανθρώπους. Αναφέρθηκε ακόμα στην κατάσταση του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος στη χώρα μας, στην πάλη που αναπτύσσεται ενάντια στη μετατροπή της χώρας μας σε μία απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

Οι δύο αντιπροσωπείες κατέληξαν σε σχέδιο ανάπτυξης και συντονισμού της κοινής πάλης ΚΝΕ και ΚΝ Τουρκίας μέσα στο 2022, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Κοινές πολιτικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις με αφορμή την 70ή επέτειο της ταυτόχρονης ένταξης Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ (18 Φλεβάρη 1952) και στις δύο χώρες, ανταλλαγή αντιπροσωπειών στις κατασκηνώσεις των δύο Οργανώσεων το καλοκαίρι, διοργάνωση θεματικών συναντήσεων για την καλύτερη ανταλλαγή πείρας με στόχο την ενδυνάμωση των δύο ΚΝ.

«Δυνατή Κομμουνιστική Νεολαία σε κάθε χώρα είναι η μεγαλύτερη συμβολή στον κοινό μας αγώνα»

Σε σύσκεψη με φίλους της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας από πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης μίλησε ο Νίκος Ζαχαρόπουλος. Η συζήτηση ήταν πλούσια, με τους φοιτητές να απευθύνουν ερωτήματα, όπως π.χ. για την κατάσταση του φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα, για το φαινόμενο «brain drain» που δείχνει το τελευταίο διάστημα να ενισχύεται στην Τουρκία και λόγω της οικονομικής κατάστασης, για τη ΝΑΤΟική εμπλοκή σε Ελλάδα και Τουρκία και ειδικότερα για την παρέμβαση του ΝΑΤΟ σε εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα στα πανεπιστήμια των δύο χωρών.

Ο ομιλητής έδωσε απαντήσεις στα παραπάνω και άλλα ερωτήματα, ενώ κλείνοντας την παρέμβασή του σημείωσε: «Η ύπαρξη, ανάπτυξη και ενδυνάμωση της Κομμουνιστικής Νεολαίας, δίπλα στο Κομμουνιστικό Κόμμα σε κάθε χώρα, είναι και η μεγαλύτερη συμβολή στον κοινό αγώνα των κομμουνιστών όλου του κόσμου, για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, για τη σοσιαλιστική επανάσταση και οικοδόμηση της νέας κοινωνίας. Κάντε το βήμα, οργανωθείτε στην Κομμουνιστική Νεολαία, γίνετε μέρος της Ιστορίας, συνεχιστές του 1871, του 1917, πρωτοπόροι στις μεγάλες κοινωνικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις που θα συγκλονίσουν τον 21ο αιώνα. Γιατί σε Ελλάδα και Τουρκία είναι ίδιος ο εχθρός, ο καπιταλισμός. Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!».


ΜΕΞΙΚΟ
Συναντήσεις της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ στο περιθώριο του Συνεδρίου της FJC

Με αντιπροσωπεία του ΚΚ Μεξικού
Με αντιπροσωπεία του ΚΚ Μεξικού
Στο περιθώριο του 3ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Νέων Κομμουνιστών από το Μεξικό (FJC), αντιπροσωπεία της ΚΝΕ αποτελούμενη από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ, και τον Ζαχαρία Ντελακρούζ, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων και επισκέψεων. Είχαν προηγηθεί χαιρετισμός στις εργασίες του Συνεδρίου και παρέμβαση της ΚΝΕ σε Διεθνές Σεμινάριο με θέμα την κοινή πάλη των νέων κομμουνιστών διεθνώς.

Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού, όπου συμμετείχαν οι Pavel Blanco Cabrera, Α' Γραμματέας της ΚΕ, Diego Torres, μέλος του ΠΓ, και Angel Chaves, μέλος του ΠΓ και υπεύθυνος του οργάνου της ΚΕ, της εφημερίδας «El Machete». Ακόμα, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της FJC, όπου συμμετείχε ο Omar Cota, απερχόμενος Γραμματέας του ΚΣ, ο οποίος πέρασε στη δουλειά του Κόμματος.

Επίσης, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία λαϊκών οργανώσεων ιθαγενών στα πανεπιστήμια από διάφορες περιοχές του Μεξικού. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο νέος Γραμματέας του ΚΣ της FJC, που εξελέγη στο Συνέδριο, Carlos Santiago. Η ΚΝΕ ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για τον αγώνα που δίνουν για το δικαίωμα στην καθολική πρόσβαση στη Παιδεία. Ολα αυτά τα χρόνια οι λαϊκές οργανώσεις των ιθαγενών βιώνουν τη στυγνή καταστολή του κράτους, παρά το γεγονός ότι η κάθε φορά κυβέρνηση που εκλέγεται δηλώνει ότι θα προστατέψει τα δικαιώματά τους. Κορύφωση της καταστολής αποτέλεσαν η εξαφάνιση 43 φοιτητών το 2014 στην Αγιοτσινάπα και η σύλληψη πάνω από 200 μαθητών τον περασμένο Μάη.

Επίσκεψη στην έκθεση χαρακτικών «Εργατική Δύναμη»
Επίσκεψη στην έκθεση χαρακτικών «Εργατική Δύναμη»
Η ΚΝΕ εξέφρασε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη της στον αγώνα που δίνουν για τα δικαιώματα και τη ζωή τους, την προσπάθεια που κάνει διαχρονικά ώστε όσο μπορεί να συμβάλλει και στην Ελλάδα για να εκφράζεται και από τη χώρα μας η διεθνιστική αλληλεγγύη, μέσα από ανακοινώσεις, κινητοποιήσεις κ.ο.κ.

Επισκέψεις σε χώρους με ισχυρούς συμβολισμούς

Παράλληλα, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ πραγματοποίησε επίσκεψη στο κτίριο της Γραμματείας Δημόσιας Εκπαίδευσης της Πόλης του Μεξικού, όπου βρίσκεται σειρά τοιχογραφιών του μεγάλου επαναστάτη καλλιτέχνη Ντιέγκο Ριβέρα. Ο Ριβέρα εστίαζε στη μεξικανική κοινωνία και στο επαναστατικό παρελθόν και μέλλον της χώρας, ενώ χαρακτηριστικό είναι το έργο του με τίτλο «Μπαλάντα της Προλεταριακής Επανάστασης», που αποτελείται από 120 τοιχογραφίες που καλύπτουν περίπου 485 τετραγωνικά μέτρα.

Ακόμα, επισκέφτηκε την έκθεση χαρακτικών «Εργατική Δύναμη» στο Εθνικό Μουσείο Τυπογραφίας. Ιδιαίτερη στιγμή συντροφικής αλληλεγγύης και προλεταριακού διεθνισμού ήταν η προσφορά διαφόρων έργων του Juan Barrera στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Ενα από τα έργα είναι εμπνευσμένο από τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά τον περασμένο Οκτώβρη.

Τέλος, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ μαζί με στελέχη του ΚΚ Μεξικού πραγματοποίησαν επίσκεψη τιμής στο άγαλμα του Φρίντριχ Ενγκελς στην Πόλη του Μεξικού.


Επίσκεψη στην έκθεση χαρακτικών «Εργατική Δύναμη»
Επίσκεψη στην έκθεση χαρακτικών «Εργατική Δύναμη»

Επίσκεψη στο κτίριο της Γραμματείας Δημόσιας Εκπαίδευσης της Πόλης του Μεξικού
Επίσκεψη στο κτίριο της Γραμματείας Δημόσιας Εκπαίδευσης της Πόλης του Μεξικού

Με αντιπροσωπεία λαϊκών οργανώσεων ιθαγενών
Με αντιπροσωπεία λαϊκών οργανώσεων ιθαγενών


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ