ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
EUROLEAGUE
«Καταιγίδα» κρουσμάτων σε Ολυμπιακό και ΠΑΟ

Αναβλήθηκε ο σημερινός αγώνας των «ερυθρολεύκων» με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Eurokinissi

Στην αναβολή του προγραμματισμένου για σήμερα αγώνα του Ολυμπιακού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τη 18η αγωνιστική προχώρησε η Euroleague, μετά τα απανωτά θετικά κρούσματα κορονοϊού στην ελληνική ομάδα. Στους «ερυθρόλευκους» υπάρχουν πλέον 7 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε παίκτες, ενώ ο Κουίνσι Εϊνς παραμένει ασθενής. Ετσι ο Ολυμπιακός είχε μόλις 7 υγιείς παίκτες και αδυνατούσε να συμπληρώσει την οκτάδα παικτών που απαιτεί ο κανονισμός της Euroleague για μια ομάδα προκειμένου να διεξαχθεί ένας αγώνας. Πλέον, με βάση τα ισχύοντα, ο αγώνας θα πρέπει να οριστεί σε νέα ημερομηνία από τη διοργανώτρια, και αν δεν υπάρξει διαθέσιμη (λόγω και του βεβαρημένου προγράμματος) η ομάδα που θεωρείται υπεύθυνη για την αρχική αναβολή χάνει τον αγώνα στα χαρτιά.

Το Ολυμπιακός - ΤΣΣΚΑ είναι ο τέταρτος αγώνας της φετινής διοργάνωσης που αναβάλλεται λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Προηγήθηκαν τα ματς της Αρμάνι Μιλάνο με τη Ζαλγκίρις Κάουνας και την Αλμπα Βερολίνου, λόγω κρουσμάτων στην ιταλική ομάδα, και το Ρεάλ Μαδρίτης - Φενερμπαχτσέ, λόγω κρουσμάτων στους Ισπανούς.

Η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται κρίσιμη και στον Παναθηναϊκό, που χτες ανακοίνωσε άλλα 2 θετικά κρούσματα στην ομάδα, φτάνοντας τα 6 συνολικά. Υπενθυμίζεται ότι από τα 4 προηγούμενα κρούσματα τα 2 ανήκαν σε παίκτες και τα άλλα 2 σε μέλη του προπονητικού επιτελείου. Η χτεσινή προπόνηση του Παναθηναϊκού ακυρώθηκε, ενώ σήμερα όλα τα μέλη της ομάδας θα υποβληθούν σε νέα τεστ. Στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής ο Παναθηναϊκός έχει προγραμματιστεί να υποδεχτεί αύριο τη Ζαλγκίρις στο ΟΑΚΑ.

Σκέψεις για μείωση της καραντίνας

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων στις ομάδες της Euroleague, η διοργανώτρια αρχή σχεδιάζει να μειώσει τις μέρες καραντίνας για τους παίκτες που έχουν νοσήσει! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να μην ισχύουν οι 14 μέρες απομόνωσης από τη μέρα που κάποιος θα βρεθεί θετικός, με αιτία - όπως αναφέρεται - το πρόβλημα που δημιουργείται με τις ημερομηνίες για τη διεξαγωγή εξ αναβολής αγώνων, και πραγματική αιτία βέβαια την απώλεια κερδών που τυχόν οριστικές ακυρώσεις συνεπάγονται.

SUPER LEAGUE 1
Αντίθετες οι ΠΑΕ στα μέτρα περιορισμού των φιλάθλων

Eurokinissi

Την έντονη αντίθεσή τους στα νέα κυβερνητικά μέτρα για τον κορονοϊό που μειώνουν στο ελάχιστο την παρουσία των φιλάθλων στις εξέδρες εξέφρασαν οι ΠΑΕ της Super League 1. Υπενθυμίζεται πως με τα νέα μέτρα μειώνεται ο αριθμός των φιλάθλων στα γήπεδα στο 10% της χωρητικότητας και με πλαφόν τα 1.000 άτομα, υπό την προϋπόθεση να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι ΠΑΕ αντιδρούν επικαλούμενες και τα πολλά εισιτήρια διαρκείας που έχουν προπωλήσει από την αρχή της σεζόν.

Μετά την αρχική ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά των νέων μέτρων, χτες πραγματοποιήθηκε έκτακτο ΔΣ της Λίγκας με αφορμή τα νέα δεδομένα. Η Λίγκα εξέδωσε ανακοίνωση, όπου ζητά την αναθεώρηση του μέτρου, χαρακτηρίζοντας τις νέες απαγορεύσεις δυσανάλογες, αφού, όπως επισημαίνει, «είναι γνωστό ότι στα γήπεδα εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι φίλαθλοι και με υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ και τα ποδοσφαιρικά γήπεδα είναι αμιγώς ανοιχτοί χώροι». Η Λίγκα επισημαίνει παράλληλα πως τέτοιοι περιορισμοί «υφίστανται σε σχέση με άλλα θεάματα ή εν γένει μορφές διασκέδασης, τα οποία μάλιστα διεξάγονται σε κλειστούς χώρους». Καθώς και τις δυσκολίες μια ΠΑΕ να προβεί στην επιλογή φιλάθλων, κυρίως κατόχων εισιτηρίων διαρκείας, για το ποιοι θα παρακολουθήσουν το κάθε παιχνίδι. Μάλιστα η Λίγκα προτείνει να επιτρέπεται η πρόσβαση τουλάχιστον των κατόχων εισιτηρίων διαρκείας στα γήπεδα, φυσικά υπό τα μέτρα που ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Τέλος, η Super League αποφάσισε να αιτηθεί άμεσα συνάντηση μελών του ΔΣ με τον υπουργό Υγείας προκειμένου να αναθεωρηθούν τα νέα μέτρα ενόψει και της έναρξης της αγωνιστικής δραστηριότητας μετά τις γιορτές, το τριήμερο 4 - 6 Γενάρη.

FIBA CHAMPIONS LEAGUE
Ορίζει την τύχη του ο ΠΑΟΚ

Προσπαθώντας να συνέλθει από τα απανωτά κρούσματα κορονοϊού που χτύπησαν την ομάδα το προηγούμενο διάστημα, ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται να ορίσει επί της ουσίας την ευρωπαϊκή του συνέχεια στο FIBA Champions League.

Oι Θεσσαλονικείς υποδέχονται σήμερα στην Πυλαία την Ιγκογκέα (19.30 - Cosmote Sport 4) σε εξ αναβολής ματς για την τελευταία αγωνιστική του 5ου ομίλου, το οποίο θα κρίνει την αποστολή τους στους αγώνες μπαράζ μέσα από τους οποίους θα συμπληρωθούν οι ομάδες της φάσης των «16» της διοργάνωσης. Θυμίζουμε ότι έχουν ήδη προκριθεί οι 1οι των ομίλων, ενώ στα μπαράζ θα πάρουν μέρος οι 2οι και οι 3οι των ομίλων και η πρόκριση θα κριθεί στις δύο νίκες. Ο ΠΑΟΚ επιδιώκει σήμερα τη νίκη που θα του δώσει τη 2η θέση στον όμιλο και πλεονέκτημα έδρας στα μπαράζ, δηλαδή τρίτο αγώνα στην Πυλαία εφόσον χρειαστεί. Σε περίπτωση δε ήττας θα αντιμετωπίσει στα μπαράζ τη γαλλική Στρασμπούργκ με μειονέκτημα έδρας.

Παρά τις δυσκολίες του τελευταίου διαστήματος, στην ελληνική ομάδα επικρατεί αισιοδοξία για τη νίκη, χωρίς όμως να παραγνωρίζονται από τον τεχνικό της ομάδας Αρη Λυκογιάννη οι παγίδες τις οποίες δημιουργούν οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Ο κόουτς του ΠΑΟΚ μεταξύ άλλων εστίασε στην απουσία του Γκρίφιθ (παραμένει τραυματίας) αλλά και στο κενό που έχει αφήσει η μη αντικατάσταση του Κάρτερ.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Τη δικαστική οδό επιλέγει η οικογένεια Τσουμάνη

Στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ προσέφυγε η οικογένεια του Νίκου Τσουμάνη μετά την αθέτηση της δέσμευσης του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Αρης, Θόδωρου Καρυπίδη, για την καταβολή των χρημάτων που οφείλονταν στον αδικοχαμένο ποδοσφαιριστή, η αυτοκτονία του οποίου τον περασμένο Οκτώβρη, σε ηλικία μόλις 31 ετών (με αιτία - όπως αποκαλύφθηκε αργότερα - τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε), είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Ο Θ. Καρυπίδης φέρεται ότι είχε υποσχεθεί πως θα κατέβαλλε ποσό περίπου 30.000 ευρώ που είχε λαμβάνειν από την προηγούμενη διοίκηση του συλλόγου. Η οικογένεια Τσουμάνη κατέθεσε προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ ζητώντας να εξοφληθεί το ποσό, τονίζοντας πως η σημερινή ΠΑΕ αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης. Μάλιστα αιτείται και την αφαίρεση τριών βαθμών για κάθε αγώνα που ο Αρης δεν προχωρά στην πληρωμή της οφειλής. Στη δε διοίκηση των «κιτρινόμαυρων» φέρονται ενοχλημένοι από την ενέργεια της οικογένειας Τσουμάνη.

Τεράστια τα χρέη των ομάδων προς τους παίκτες

Η εν λόγω υπόθεση επαναφέρει στο προσκήνιο τα σημαντικά προβλήματα που βιώνουν και στη χώρα μας στην πλειοψηφία τους οι ποδοσφαιριστές πίσω από την απατηλή λάμψη της βιτρίνας μιας συγκεκριμένης ελίτ του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου. Προβλήματα που συχνά έχουν αιτία την πρακτική που ακολουθούν ΠΑΕ και επιχειρηματίες, προκειμένου να διαφυλάξουν τα κέρδη τους, να προχωρούν σε διεκπεραίωση οφειλών προς νυν ή πρώην παίκτες, ακόμα και μετά από δικαίωση των τελευταίων από δικαστικά όργανα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος των Ποδοσφαιριστών/τριών (ΠΣΑΠΠ) αποκάλυψε, με βάση σχετική έρευνα το ποσό που όφειλαν σε βάθος δεκαετίας οι ελληνικές ομάδες (ΠΑΕ και ημιεπαγγελματικές) προς παίκτες ανερχόταν σε 25 εκατ. ευρώ.

ΔΙΕΘΝΗ
Κορυφαίος αθλητής της Ευρώπης ο Νόβακ Τζόκοβιτς

Κορυφαίος αθλητής στην Ευρώπη για το 2021 αναδείχθηκε ο Σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς, που πρώτευσε σε σχετική ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν 26 ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο Τζόκοβιτς συγκέντρωσε 172 ψήφους, αφήνοντας δεύτερο τον διεθνή Πολωνό επιθετικό της Μπάγερν Μονάχου Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι και τρίτο τον πρωταθλητή της Formula 1 Μαξ Φερστάπεν.

Η χρονιά που τελειώνει ήταν γεμάτη επιτυχίες για τον Τζόκοβιτς, ο οποίος κατέκτησε τα τρία από τα τέσσερα τουρνουά Grand Slam (αυστραλιανό Open, Ρολάν Γκαρός και Γουίμπλεντον) και στο τέταρτο (αμερικανικό Open) έφτασε μέχρι τον τελικό. Με τους συγκεκριμένους τίτλους έφτασε τις 20 κατακτήσεις Grand Slam, ισοφαρίζοντας το σχετικό ρεκόρ που μοιράζονταν οι Ρότζερ Φέντερερ και Ραφαέλ Ναδάλ. Παράλληλα σημείωσε νέο ρεκόρ παραμονής στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, 353 βδομάδες, ξεπερνώντας τις 310 του Φέντερερ που αποτελούσαν το προηγούμενο ρεκόρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ