ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Εκτόνωση των εντάσεων» με την Τουρκία βλέπει η ΕΕ

«Σημαντικός για το ΝΑΤΟ» ο «διάλογος» των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας, λέει ο Ακάρ

Από παλιότερη συνάντηση Μπορέλ - Τσαβούσογλου

Copyright 2020 The Associated

Από παλιότερη συνάντηση Μπορέλ - Τσαβούσογλου
«Ετος μετάβασης» χαρακτηρίζει το 2021 ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανάρτηση με την οποία κάνει ανασκόπηση εφ' όλης της ύλης για τη χρονιά που πέρασε και για την οποία σημειώνει ότι «οι γεωπολιτικές αλλαγές έχουν ενταθεί, με τις πολιτικές εξουσίες να αμφισβητούν επανειλημμένα την ΕΕ και τις αξίες της», καταλήγοντας: «Πρέπει να απαντήσουμε με όλη μας την αποφασιστικότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπορέλ ξεκαθαρίζει ακόμα μία φορά ότι οι Βρυξέλλες ιεραρχούν την κλιμάκωση του απαιτητικού παζαριού με την Τουρκία, εξαιτίας της γεωστρατηγικής της θέσης και του ρόλου που αντικειμενικά διαδραματίζει σε μια σειρά μέτωπα, εκθέτοντας ξανά την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους λοιπούς που παρουσιάζουν την ιμπεριαλιστική ένωση ως δήθεν «εγγυητή» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Γι' αυτό και επιλέγει να εκτιμήσει ότι «οι εντάσεις με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο τείνουν να εκτονωθούν φέτος», σε μια περίοδο που η τουρκική αστική τάξη συνεχίζει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο και επαναφέρει σταθερά το σύνολο των διεκδικήσεών της. Μόνο το τελευταίο 15ήμερο έχει θέσει δύο φορές θέμα κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου, ενώ για το Κυπριακό επιμένει να παρουσιάζει τη διχοτόμηση ως τη μόνη ρεαλιστική «λύση».

Σημειωτέον ότι ο Μπορέλ ξεχωρίζει συνολικά την ανάγκη πιο στοχοπροσηλωμένης παρέμβασης στη Μεσόγειο, αναφερόμενος στο «Περιφερειακό Φόρουμ της Ενωσης για τη Μεσόγειο» και την «υπουργική σύνοδο ΕΕ - Νότιας Γειτονίας» που έγινε στη Βαρκελώνη στα τέλη Νοέμβρη, υποστηρίζοντας ότι «υπενθύμισαν επίσης την επείγουσα ανάγκη να κλείσει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των δύο ακτών της Μεσογείου και να αξιοποιηθούν νέες ευκαιρίες, για παράδειγμα γύρω από την πράσινη μετάβαση».

Κι ενώ η ΕΕ εκτιμά ότι οι εντάσεις εκτονώνονται, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Xουλουσί Ακάρ, που προχτές κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για «ενέργειες και δηλώσεις που αυξάνουν την ένταση», επαναλάμβανε χτες πως «η προσπάθεια εξοπλισμού της Ελλάδας είναι μια μάταιη προσπάθεια. Λέμε ότι ο διάλογος είναι σημαντικός και ιδιαίτερος και ότι η περιοχή τον χρειάζεται».

Για τις δε ελληνοτουρκικές σχέσεις - κι ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αναζητείται και ημερομηνία για τον επόμενο γύρο των ΜΟΕ - ανέφερε ότι «εμείς επιθυμούμε ειρήνη. Μιλούμε για ειρήνη σε κάθε ευκαιρία. Μετέφερα στον ομόλογό μου ότι περιμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Τουρκία. Είμαστε υπέρ του διαλόγου. Επιθυμούμε οι λαοί των δυο χωρών να ζουν σε ευημερία. Είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτό είναι επίσης σημαντικό για το ΝΑΤΟ», δίνοντας και το ευρωατλαντικό «πλαίσιο» του εν λόγω διαλόγου ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις και επισημαίνοντας πως «το κάλεσμά μας σε διάλογο για συνάντηση δεν είναι δείγμα αδυναμίας. Εμείς είμαστε ικανοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας».

Ξεχωρίζοντας δε τις ισορροπίες στην Κύπρο, είπε ότι στο νησί «υπάρχει η πραγματικότητα της ύπαρξης των Τούρκων και δεν υπάρχει άλλη λύση δίχως την αποδοχή αυτής της πραγματικότητας».

Ολα αυτά ενώ η Αγκυρα εξακολουθεί να μελετά και τις κολιγιές της με τους άλλους «πρωταγωνιστές» της περιοχής, όπως η Αίγυπτος. Γι' αυτό και ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε προς το Κάιρο ότι «αν η Αίγυπτος υπογράψει συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης (σ.σ. μαζί μας), τότε θα αποκτήσει μεγαλύτερη θαλάσσια περιοχή ευθύνης (...) Στη Μεσόγειο, ως υφαλοκρηπίδα και ως ΑΟΖ, οτιδήποτε κηρύξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Σημείωσε δε ότι «με τον (σ.σ. Αιγύπτιο ΥΠΕΞ) κ. Σούκρι μπορούμε να συζητήσουμε για διάφορα θέματα, είμαστε άνετοι», αλλά και ότι ακόμα «για το ζήτημα αυτό δεν υπήρξε μια επίσημη συνομιλία»...

Στο μεταξύ, δύο εμπλοκές σημειώθηκαν χτες στο Αιγαίο, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τουρκικά αεροσκάφη που παραβίασαν 9 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο η μηχανοκίνητη πορεία ενάντια στον ελλιμενισμό αμερικανικού αεροπλανοφόρου

Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ «καλεί τον χανιώτικο λαό να διατρανώσει με κάθε τρόπο την αντίθεσή του στον ελλιμενισμό του αεροπλανοφόρου "Τρούμαν" στη βάση της Σούδας από 30/12 έως 3/1 για "ξεκούραση και αναψυχή" του πληρώματός του», που όπως τονίζει «αποτελεί άλλη μια απόδειξη για την αναβάθμιση της βάσης και τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μετά την κατάπτυστη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ».

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί σε μηχανοκίνητη πορεία αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι του ΣΥΡΙΖΑ, ο κόλπος της Σούδας μετατρέπεται σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών. Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η επέκταση των εγκαταστάσεων στη ναυτική βάση, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση προχωρούν και τη χρηματοδότηση μεγάλης τριώροφης εγκατάστασης, που θα στεγάσει το νέο Κέντρο Επικοινωνιών του Ναυτικού των ΗΠΑ. Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν πρόκληση για τον λαό των Χανίων, καθώς βλέπει τον τόπο του να μετατρέπεται σε ορμητήριο φονιάδων και ταυτόχρονα να μεγαλώνουν και οι κίνδυνοι, αφού τέτοιες εγκαταστάσεις είναι στοχοποιημένες από τους δηλωμένους εχθρούς του ΝΑΤΟ, τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο λαός μας γνωρίζει καλά ότι οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ποτέ δεν προστάτευσαν τα σύνορα των χωρών, αντίθετα ευθύνονται για δεκάδες πολεμικές επεμβάσεις, για την αλλαγή συνόρων, για τη διάλυση ολόκληρων χωρών, όπως η Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, η Λιβύη, η Συρία».

Προσθέτει πως την ίδια στιγμή που τα κυβερνητικά στελέχη διατρανώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να βρεθεί χρηματοδότηση για την Υγεία, την Παιδεία, την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από το κύμα ακρίβειας, δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες που δεν υπηρετούν τις ανάγκες άμυνας της χώρας.

«Οι φονιάδες των λαών είναι ανεπιθύμητοι στα Χανιά!», υπογραμμίζει και καλεί τον χανιώτικο λαό να απαιτήσει:

  • Καμία διευκόλυνση στους φονιάδες των λαών. Καμία συμμετοχή της χώρας στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις.
  • Οχι στη μετατροπή της Σούδας σε πολεμικό στόχο, ούτε σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.
  • Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Να κλείσει η βάση της Σούδας.
  • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες εκτός των άλλων μεγαλώνουν το κύμα προσφυγιάς και μετανάστευσης.
  • Ακύρωση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, απεγκλωβισμό των προσφύγων και μετάβαση στις χώρες προορισμού τους. Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων πουθενά στην Ελλάδα.
  • Καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Σήμερα η κηδεία του Κάρολου Παπούλια

Σήμερα, Τετάρτη, πραγματοποιείται με τιμές αρχηγού κράτους και δημοσία δαπάνη η κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, που «έφυγε» από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 92 ετών. Στις 13.00, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, στο Παγκράτι, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία. Λόγω των υγειονομικών μέτρων, η ταφή του Κάρολου Παπούλια θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο την Πέμπτη 30 Δεκέμβρη, στον γενέθλιο τόπο του, στο νησί των Ιωαννίνων.

Ο Κ. Παπούλιας εκλεγόταν βουλευτής Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ από το 1977 μέχρι το 2004. Είχε διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Εξωτερικών, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2005 και επανεξελέγη το 2010.

Τα συλλυπητήριά της εξέφρασε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ