ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αγώνας τώρα για την προστασία του λαού!

Κάλεσμα πάλης στους εργαζόμενους και τα σωματεία τους για την υπεράσπιση της υγείας του λαού

Την επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για την προστασία του λαού από την πανδημία υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ. Σε μια περίοδο που τα δεδομένα αποτυπώνουν την εκρηκτική επιδημιολογική κατάσταση, που τα μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν πραγματικό τραγέλαφο και οι εργαζόμενοι είναι καθημερινά εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία να δυναμώσουν την οργάνωση και τον αγώνα με επίκεντρο τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει το ΠΑΜΕ:

«Σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, η κατάσταση βρίσκεται στο χειρότερο σημείο. Η νέα παραλλαγή Ομικρον σαρώνει, τα κρούσματα έφτασαν σχεδόν τις 20.000 σε μια μέρα, μετράμε δεκάδες νεκρούς και διασωληνωμένους, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, την ίδια στιγμή που ο μαζικός εμβολιασμός είναι καθηλωμένος.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές. Η πολιτική της και οι συνεχείς επικλήσεις στην ατομική ευθύνη αποδείχτηκαν ανεπαρκείς, γιατί δεν υπηρετούν την προστασία της υγείας του λαού αλλά την απρόσκοπτη λειτουργία και κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι βασικοί χώροι διασποράς του κορονοϊού, οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, τα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν μείνει ανοχύρωτα, με υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ την περίοδο των Χριστουγέννων που δείχνουν ότι το 76% των κρουσμάτων είναι μέχρι 59 ετών, δηλαδή νεαρότερες και παραγωγικές ηλικίες, και ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων βρίσκεται στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα αστικά κέντρα το επιβεβαιώνουν.

Πληρώνουμε ακριβά την αντιλαϊκή πολιτική

Ο λαός μας πληρώνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο που δεν προέβλεπαν ούτε την καραντίνα για τους εμβολιασμένους, ούτε τα μαζικά και δωρεάν προληπτικά τεστ, ούτε κάποια ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση. Το κόστος για την προμήθεια μασκών είναι πολύ μεγαλύτερο από την αύξηση ψίχουλα στον κατώτερο μισθό, ενώ μαζί με τα τεστ σε φαρμακεία και ιδιωτικά διαγνωστικά το εισόδημα των εργαζομένων δέχεται ένα μεγάλο χτύπημα.

Πληρώνει την τραγική κατάσταση στα σχολεία, που αντί της αραίωσης του μαθητικού πληθυσμού στις σχολικές αίθουσες, είχαμε πύκνωση 27 και 28 μαθητών, με πολλούς μαθητές να νοσούν, να διαδίδουν τον ιό στους συμμαθητές και στους γονείς τους, αλλά να μην υπάρχει πρωτόκολλο προστασίας και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους. Κάπως έτσι τους τελευταίους δύο μήνες νόσησαν με κορονοϊό πάνω από 35.000 νέοι κάτω των 17 ετών, το 25% των συνολικών κρουσμάτων.

Πληρώνει την τραγική κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, τις μεγάλες καθυστερήσεις των δρομολογίων, την ελλιπή απολύμανση οχημάτων και βαγονιών και τον τεράστιο συγχρωτισμό τις ώρες αιχμής.

Πληρώνει τη μεγάλη διασπορά στους χώρους δουλειάς, αφού ούτε η κυβέρνηση ούτε οι επιχειρηματικοί όμιλοι παίρνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας λόγω του ότι κοστίζουν. Η υποχρεωτική τηλεργασία που αφορά ένα τμήμα εργαζομένων γίνεται με τους χειρότερους όρους για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, όμως δεν αφορά την πλειοψηφία που συνεχίζει να εργάζεται στις μεγάλες βιομηχανίες και στις μεγάλες αποθήκες, στα αμαξοστάσια και στις συγκοινωνίες, στα σούπερ μάρκετ, στα μεγάλα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό, στα εργοτάξια, στην καθαριότητα και άλλες τεχνικές υπηρεσίες των δήμων.

Σε όλους αυτούς τους χώρους οι εργαζόμενοι είναι απροστάτευτοι. Κανένας μεγαλοεργοδότης δεν γνωρίζει την επιδημιολογική κατάσταση των υπαλλήλων του. Δεν γνωρίζει και δεν ενδιαφέρεται να υπάρχει ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση, για να μη θιγεί η απρόσκοπτη λειτουργία και κερδοφορία των επιχειρήσεων. Γι' αυτόν το λόγο άλλωστε έχουν σχεδόν οριστικά κοπεί οι άδειες ειδικού σκοπού, τα κρατικά όργανα έλεγχου όπως το ΣΕΠΕ και το ΚΕΠΕΚ έχουν αποψιλωθεί, οι γιατροί εργασίας είναι μόνο στα χαρτιά, ο προληπτικός έλεγχος σε μεγάλες βιομηχανικές ζώνες και επιχειρήσεις με ευθύνη του κράτους είναι ανύπαρκτος.

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την «ατομική ευθύνη»

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης αποτυπώνονται στην οριακή λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας και ιδιαίτερα των νοσοκομείων, που δίνουν τη μάχη χωρίς επαρκές προσωπικό, ειδικά υγειονομικό αλλά και επαρκείς υποδομές, ειδικά σε ΜΕΘ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Οι ευθύνες της αποτυπώνονται στην ουσιαστική εγκατάλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της πρόληψης ιδιαίτερα με τα μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ αλλά και της ουσιαστικής - επιστημονικής ενημέρωσης του λαού για την ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού. Δεκάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας με σοβαρά προβλήματα υγείας περιμένουν να εμβολιαστούν κατ' οίκον, ενώ άλλες μεγάλες κοινωνικές ομάδες όπως Ρομά και μετανάστες παραμένουν απροστάτευτοι χωρίς καμία κρατική μέριμνα. Η επιδημιολογική επιτήρηση και η ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους είναι μόνο λόγια.

Η κυβέρνηση κρύβει τις ευθύνες της πίσω από την "ατομική ευθύνη" και τον ανορθολογισμό που η ίδια καλλιέργησε.

Τώρα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία.

Η κυβέρνηση ανακυκλώνει σχεδόν καθημερινά τα ίδια μέτρα χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η χρεοκοπημένη πολιτική της, που βρίσκει στήριξη τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό και περισσεύουν οι επικλήσεις για κοινή προσπάθεια, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εξάπλωση της πανδημίας, αφού στο επίκεντρο δεν έχει την προστασία της υγείας του λαού αλλά την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία δεν μπορούν να περιμένουν λύσεις από μια τέτοια χρεοκοπημένη πολιτική και από τα κόμματα που την υπηρετούν. Πρέπει να δυναμώσουν την οργάνωση και τον αγώνα με επίκεντρο τα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία. Ο,τι έχουμε καταφέρει εδώ και δυο χρόνια, το έχουμε καταφέρει με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας, με πλατιά λαϊκή αλληλεγγύη».

Διεκδικήσεις και αιτήματα με επείγοντα χαρακτήρα

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί τα εξής άμεσα αιτήματα:

1. Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό

2. Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.

  • Με έλεγχο των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και με οργάνωση προληπτικών ελέγχων σε μεγάλες βιομηχανικές ζώνες και επιχειρήσεις με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ.
  • Με εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.
  • Με μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών και γενικά στις μεταφορές με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.

3. Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού, ειδικά σε προσφυγικούς καταυλισμούς και στους μετανάστες εργάτες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, κοινωνικές ομάδες «υψηλού κινδύνου».

4. Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ.

5. Μέτρα για την έναρξη των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.


Εκρηξη κρουσμάτων, εκκωφαντική απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας

Πάνω από 21 χιλιάδες τα χτεσινά κρούσματα, χάνεται εντελώς ο έλεγχος της επιδημιολογικής επιτήρησης

Νέο θλιβερό ρεκόρ στον αριθμό των κρουσμάτων καταγράφηκε χτες, επιβεβαιώνοντας την επέλαση της «Ομικρον», με τον αριθμό μόλις σε μία μέρα να εκτινάσσεται σε 21.657, ενώ σχεδόν τα μισά (9.882) εντοπίζονται στην Αττική.

Χτες άλλοι 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 20.557 θανάτους, ενώ 635 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (το 85,04% ανεμβολίαστοι).

Από τα 21.657 νέα κρούσματα καταγράφεται νέο ρεκόρ στα «ορφανά», καθώς τα ...935 είναι υπό διερεύνηση, επιβεβαιώνοντας το τεράστιο κενό που παραμένει στην επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας και τις περιορισμένες δυνατότητες ιχνηλάτησης. Αλλωστε, τα δωρεάν τεστ περιορίζονται μόνο σε μερικές μονάδες του ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα και απευθύνονται μόνο στους εμβολιασμένους. Τα 2.665 κρούσματα εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη, 437 στη Λάρισα, 435 στο Ηράκλειο, 412 στην Αχαΐα, 380 στην Κοζάνη, 346 στην Εύβοια, 341 στην Καρδίτσα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.105.885.

Το ποσοστό θετικότητας έχει εκτιναχθεί στο 6,13%, ενώ αύξηση καταγράφεται και στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα: 233% στα Ιωάννινα, 191% στην Κέρκυρα, 35% στο Ηράκλειο, 26% στα Χανιά, 14% στη Θεσσαλονίκη.

Σ' αυτό το φόντο ο υπουργός Υγείας εμφανιζόταν χτες από το ένα κανάλι στο άλλο, προκειμένου να πείσει για την επάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας (διπλή μάσκα, αποστάσεις) ως αντίδοτο στα φρακαρισμένα ΜΜΜ και στα νοσοκομεία, στην απουσία μέτρων στους χώρους δουλειάς κ.λπ. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι αναμένεται η νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών όπου θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκπτώσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα και ενίσχυση της ατομικής ευθύνης, ενώ προαναγγέλλεται και μείωση των ημερών καραντίνας στις 5 από 10 για διαπιστωμένα κρούσματα.

Για «επίσπευση» της εφαρμογής των μέτρων ...περισσότερης «ατομικής ευθύνης» άλλωστε προϊδέαζε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου στην ενημέρωση των δημοσιογράφων. Κάνοντας μάλιστα «ανασκόπηση» της χρονιάς, απογείωνε την πρόκληση προς τον λαό λέγοντας ότι «κανείς στη νεοελληνική ιστορία δεν έκανε περισσότερα για το ΕΣΥ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και σε συνθήκες τόσο μεγάλης πίεσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ