ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ»
Στηριζόμενοι στην αλληλεγγύη συνδικάτων και φορέων υπερασπίζονται το σωματείο τους

Κινητοποίηση με σωματεία και φορείς από τη Βόρεια Αθήνα ενάντια στην προσπάθεια τρομοκράτησης από την εργοδοσία

Από την κινητοποίηση αλληλεγγύης στο νεοσύστατο σωματείο στην επιχείρηση «Γευσήνους»
Από την κινητοποίηση αλληλεγγύης στο νεοσύστατο σωματείο στην επιχείρηση «Γευσήνους»
Με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης στο Κρυονέρι, σωματεία και φορείς από την ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Τομέα Αθηνών διατράνωσαν τη συμπαράστασή τους στο νεοϊδρυθέν Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Γευσήνους ΑΒΕΕ».

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση προχώρησαν στη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου προκειμένου να οργανωθούν και να παλέψουν για «να μπει φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία, στις απλήρωτες υπερωρίες, στους χαμηλούς μισθούς και στην εντατικοποίηση της εργασίας», όπως τονίζει η νεοσύστατη συνδικαλιστική οργάνωση. Ωστόσο, πριν καλά καλά κυκλοφορήσει η πρώτη αυτή ανακοίνωση, η εταιρεία επιδόθηκε σε προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, με πιέσεις για να ανακαλέσουν τις υπογραφές τους, με στόχο να μπουν εμπόδια στη σύσταση του Σωματείου.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, μάλιστα, τα μέλη του Σωματείου προχώρησαν και σε νέες εγγραφές εργαζομένων από την παραγωγική μονάδα, συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για τη πορεία του Σωματείου μαζί τους. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι Διοικητικών Συμβουλίων από σωματεία και φορείς της περιοχής, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στους εργαζόμενους και στο Σωματείο τους. Τη σημασία της οργάνωσης των εργαζομένων υπογράμμισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, ενώ τον λόγο πήραν επίσης ο Γιώργος Τσιμπουκάκης, πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων «Γευσήνους ΑΒΕΕ», και ο Δημήτρης Μπαλαούρας, πρόεδρος του Παραρτήματος Βορείων Προαστίων του κλαδικού Συνδικάτου.

Την απόφαση των εργαζομένων στη «Γευσήνους», μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μαζικής εστίασης στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν σωματείο, έχει χαιρετίσει και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καλώντας όλα τα συνδικάτα να καταδικάσουν την εργοδοσία, «που προσπαθεί να σπάσει την οργάνωση των εργαζομένων» με απειλές και τρομοκρατία, και να σταθούν αλληλέγγυα «στην προσπάθεια να δυναμώσουν τα σωματεία, να γίνουν περισσότερα σε κάθε περιοχή και χώρο δουλειάς».

Ανοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή των απολυμένων στη δουλειά

Τον δρόμο για την επιστροφή των απολυμένων συναδέλφων τους στη δουλειά άνοιξαν με τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Melia Athens». Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι μαζί με το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής προχώρησαν σε νέα συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας. Είχαν προηγηθεί μία ακόμα απεργία στις 20 Δεκέμβρη και μία στάση εργασίας στις 24 Δεκέμβρη, με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Στη συνάντηση που έγινε, η αντιπροσωπεία των εργαζομένων έθεσε εκ νέου το αίτημα να επιστρέψουν στη δουλειά οι πέντε συνάδελφοί τους που απολύθηκαν το τελευταίο διάστημα. Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας δεσμεύτηκαν προφορικά για την επιστροφή των απολυμένων και όρισαν νέα συνάντηση στις 4 Γενάρη, με θέμα τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν σε επιφυλακή και ετοιμότητα προκειμένου να συνεχίσουν τον αγώνα για να επιστρέψουν οι απολυμένοι στη δουλειά άμεσα και με όλα τα δικαιώματά τους. Στην κατεύθυνση αυτή ετοιμάζονται να δώσουν αγωνιστική συνέχεια μπροστά στη νέα συνάντηση, την Τρίτη 4 Γενάρη. Την ίδια μέρα έχουν προγραμματίσει στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

ΕΒΟ ΑΙΓΙΟΥ
Στον δρόμο 36 εργαζόμενοι που ήταν στο εργοστάσιο από το 2017

Καταρρίφθηκαν οι μύθοι κυβέρνησης και τοπικών αρχών

Στον δρόμο βρέθηκαν από τα μέσα του Δεκέμβρη 36 συμβασιούχοι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην ΕΒΟ Αιγίου, θέμα που είχε απασχολήσει και πριν από περίπου 3 μήνες τους ίδιους και τους συναδέλφους τους.

Πρόκειται για εργαζόμενους που από τον Οκτώβρη του 2017 δουλεύουν με ανανεώσεις των 4μηνων και 8μηνων συμβάσεών τους, σε σύνολο 127 εργαζομένων.

Με τις απολύσεις των 36 εργολαβικών της ΟΝΕΧ χάνεται ένα μεγάλο κομμάτι της τεχνογνωσίας, που δεν αναπληρώνεται, ενώ το εργοστάσιο θα παραμένει ουσιαστικά ανενεργό, αφού περίπου 25 εργαζόμενοι θα βγουν στη σύνταξη μέχρι το τέλος του 2022, οπότε θα μείνουν μόλις 50 - 60 εργαζόμενοι.

Να σημειωθεί ότι εδώ και περίπου 2 μήνες έχει σταματήσει η λειτουργία του κτιρίου παραγωγής, λόγω στατικών προβλημάτων. Εγινε έλεγχος από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Αιγιαλείας, που αποφάνθηκε ότι χρειάζονται παρεμβάσεις, λόγω προβλημάτων από παλαιότερες σεισμικές δονήσεις, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει κάποια εργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακολούθησαν ανακοινώσεις από τη διεύθυνση ότι μέχρι την επισκευή του κτιρίου δεν μπορεί να συνεχιστεί η παραγωγή ούτε να υπογραφούν νέες συμβάσεις παραγωγής. Η συνέχεια ήρθε με τις πρόσφατες απολύσεις των 36 συμβασιούχων και σήμερα το εργοστάσιο παραμένει κλειστό, λόγω συσσωρευμένων οφειλόμενων αδειών που δόθηκαν τώρα στο προσωπικό. Οπως τονίζεται από τους εναπομείναντες εργαζόμενους, απαιτούνται επισκευή του κτιρίου, προσλήψεις και να δοθεί έργο στο εργοστάσιο.

Το θέμα των απολύσεων αναδείχθηκε από το ΚΚΕ. Η ΤΕ Αχαΐας του Κόμματος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων, ενώ Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, προς τα αρμόδια υπουργεία.

Τα υπουργεία απέφυγαν να απαντήσουν στο αίτημα μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και τοπικές αρχές ενώ γνώριζαν την κατάσταση και με τα κτιριακά προβλήματα, έκρυβαν επιμελώς τι συμβαίνει, σκορπώντας ψεύτικες ελπίδες για τη δουλειά των 36 συμβασιούχων. Μάλιστα, στην «πλάτη» των τελευταίων στήθηκε μια ολόκληρη «παράσταση», μέχρι και την απόλυσή τους, με ευθύνη όλων των εμπλεκομένων, από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τους τοπικούς βουλευτές και εκπροσώπους της.

Στον αντίποδα, στην προμετωπίδα των αιτημάτων σωματείων και φορέων της Αιγιάλειας (Αγροτικός Σύλλογος, συνταξιούχοι ΙΚΑ) βρίσκονται διεκδικήσεις για να μη γίνει καμιά απόλυση στην ΕΒΟ, για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

ΕΑΣΚ ΣΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ»
Να γίνει υπόθεση όλων η 48ωρη απεργία

Σε συμμετοχή στη 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει για τις 3 και 4 Γενάρη ο Σύλλογος Εργαζομένων στην «Εθνική Ασφαλιστική», απαντώντας στους απαράδεκτους όρους που θέτει η εργοδοσία για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, καλεί η «Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΑΣΚ).

«Είναι πράγματι απαράδεκτο και πρόκληση να αρνείται η εργοδοσία κάθε συζήτηση για ΣΣΕ με αυξήσεις, την ώρα που ανακοινώνεται το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο, με τα κέρδη στο 9μηνο του 2021 να ανέρχονται σε 83,9 εκατ., έναντι 53,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020», σημειώνει η ΕΑΣΚ στην ανακοίνωσή της. Υπενθυμίζει ακόμα ότι ενώ «τα ίδια κεφάλαια βασιζόμενα πάνω στη συνεχιζόμενη κερδοφορία έχουν εκτοξευθεί κατά 242% από το 2012 (!), οι εργαζόμενοι με απευθείας σχέση εργασίας έχουν μειωθεί κατά 20% και η μισθοδοσία ακόμα περισσότερο, κατά 33%!». Στο έδαφος αυτό, χαιρετίζει την υπερψήφιση της πρότασης για κινητοποιήσεις από τη μεγάλη πλειοψηφία - της τάξης του 85% - των εργαζομένων.

Απευθυνόμενη ιδιαίτερα στους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους, η ΕΑΣΚ αναγνωρίζει τον βάσιμο προβληματισμό τους για το γεγονός ότι οι διεκδικήσεις του Συλλόγου δεν εκφράζουν μια σειρά δίκαια αιτήματά τους, όπως η απευθείας πρόσληψη από την επιχείρηση, το πλήρες ωράριο, η αναγνώριση ίδιων δικαιωμάτων με βάση τη Συλλογική Σύμβαση. «Απάντηση όμως δεν είναι η μη συμμετοχή στην απεργία ή στον Σύλλογο», ξεκαθαρίζει και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες τη διαμόρφωση ενιαίου πλαισίου αιτημάτων που θα βάζει στην προμετωπίδα του «τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα όσων δουλεύουμε με "ευέλικτες" μορφές εργασίας».

Στην κατεύθυνση αυτή, η ΕΑΣΚ απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα η 48ωρη απεργία να μην αποτελέσει απλά μια «προειδοποίηση» στην εργοδοσία για την επιχειρησιακή ΣΣΕ, αλλά «έναν σταθμό στην ενιαία έκφραση και κινητοποίηση όλων των εργαζομένων στην Εθνική, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ «AVRAMAR»
Καταγγέλλει την παραβίαση ρεπό ακόμα και τα Χριστούγεννα και τις κόντρα βάρδιες

Την καταπάτηση των δικαιωμάτων και του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων στη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας της «Avramar» στην Καστέλλα Εύβοιας καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΝΗΣΕΛΑΝ (όμιλος «Avramar»). Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου, η εργοδοσία, παραβιάζοντας για άλλη μια φορά και τα ελάχιστα απομεινάρια εργατικής νομοθεσίας, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων ανάγκασε εργαζόμενους που είχαν ρεπό να πάνε για δουλειά στις 4 το πρωί.

«Οχι μόνο είναι απαράδεκτο να φεύγουν από τα σπίτια τους μέσα στις γιορτές εργαζόμενοι που έτσι και αλλιώς τις μισές αργίες δουλεύουν, αλλά υπάρχουν και σοβαρά ζητήματα ασφαλείας. Ενας συνάδελφος σε 15 μέρες έχει μόλις ένα ρεπό, ενώ άλλος ξαναήρθε το απόγευμα για τη βάρδιά του. Δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Εργαζόμενοι αρκετές φορές έχουν αναγκαστεί να έρθουν για λίγες ώρες δουλειάς στο ρεπό τους, ή ακόμα και να έρθουν για δουλειά λίγες ώρες αφού σχολάσουν», τονίζει το Σωματείο.

Προσθέτει δε πως δεν αποτελεί δικαιολογία η επίκληση της εργοδοσίας ότι γίνεται προσπάθεια εναρμόνισης της παραγωγής με τα δρομολόγια μεταφοράς, καθώς όπως αναφέρει το Σωματείο, τα δρομολόγια θα έβγαιναν αν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό. Τονίζει μάλιστα ότι η εργοδοσία όχι μόνο δεν προσλαμβάνει οδηγούς, αλλά μεθοδεύει και την περαιτέρω χειροτέρευση των ήδη πολύ άσχημων εργασιακών συνθηκών όσων οδηγών υπάρχουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ