ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
Το μεγαλύτερο «ναυάγιο» είναι η αντιμεταναστευτική πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ

Πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν στην Πάρο
Πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν στην Πάρο
«Το μεγαλύτερο "ναυάγιο" είναι η αντιμεταναστευτική πολιτική όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ) που δένονται ολοένα περισσότερο και επικίνδυνα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ. Είναι αυτοί που αποτελούν τους ηθικούς αυτουργούς αυτού του συνεχιζόμενου εγκλήματος», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, με αφορμή τα πρόσφατα πολύνεκρα ναυάγια.

Στην ανακοίνωσή του το ΕΚ Σάμου αναφέρει:

«Νεκροταφείο ψυχών το Αιγαίο μετά τα πρόσφατα ναυάγια (Φολέγανδρος, Αντικύθηρα, Πάρος) που έχασαν τη ζωή τους κατατρεγμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στην προσπάθειά τους να βρουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Μα το μεγαλύτερο "ναυάγιο" είναι η αντιμεταναστευτική πολιτική όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ) που δένονται ολοένα περισσότερο και επικίνδυνα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ. Είναι αυτοί που αποτελούν τους ηθικούς αυτουργούς αυτού του συνεχιζόμενου εγκλήματος.

Οσο δεν σταματούν οι πόλεμοι, η δίψα και ο ανταγωνισμός των πολυεθνικών για νέα κερδοφόρα πεδία ανά την υφήλιο που προϋποθέτουν τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των διαδρομών τους, τόσο θα γεννιέται η προσφυγιά και η μετανάστευση. Τόσο θα φτιάχνονται "Νταχάου" (ΚΥΤ στη Σάμο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου), τόσο θα στήνονται συμφωνίες που θα αναγκάζουν τους πρόσφυγες να ακολουθούν επικίνδυνους δρόμους για να σωθούν, τόσο τα κυκλώματα των διακινητών θα κονομάνε στις πλάτες των θυμάτων των πολέμων, τόσο εγκληματικές επαναπροωθήσεις θα κουρελιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα.

Καλούμε για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους να βγάλουν το συμπέρασμά τους, αφού το νησί μας έχει στενάξει από το θέμα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα αυτά και απαιτούμε άμεσα:

-- Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για άμεση παροχή ασύλου και προστασία των προσφύγων σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης και τις αποφάσεις του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

-- Να σταματήσει η φονική πολιτική των απελάσεων, των επαναπροωθήσεων και των υπερδομών - φυλακών.

-- Κανένα ΚΥΤ στο νησί. Να κλείσει το στρατόπεδο συγκέντρωσης στου Ζερβού. Να μη μετατραπεί το νησί μας σε μια τεράστια φυλακή ανθρώπων.

-- Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες μετανάστες για τις χώρες προορισμού τους. Να τους δοθεί η δυνατότητα να καταθέτουν εκεί αίτημα ασύλου, κόντρα στους Κανονισμούς Δουβλίνου και τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που τους εγκλωβίζουν. Να καταργηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

-- Να οργανωθούν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου από τον ΟΗΕ και την ΕΕ στην Τουρκία και απευθείας μετακίνησή τους στις χώρες προορισμού τους».

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προϋπολογισμός εχθρικός στα λαϊκά συμφέροντα

Ο προϋπολογισμός της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, που εγκρίθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και το Τεχνικό Πρόγραμμα χειροτερεύουν την κατάσταση για την πόλη, τους δημότες και τις ανάγκες τους, καθώς αποτυπώνουν τις κεντρικές επιλογές του κράτους και αναδεικνύουν ότι ο δήμος αποτελεί τοπικό βραχίονα του κεντρικού κράτους.

Η έγκριση του προϋπολογισμού για το 2022 προέκυψε μέσα από μια απαράδεκτη διαδικασία, που χαρακτηρίστηκε σε πρώτο επίπεδο από την έλλειψη χρόνου μελέτης των στοιχείων, και στη διάρκεια της συνεδρίασης από την άρνηση της διοίκησης να τεθούν προς συζήτηση άλλες προτάσεις επί του προϋπολογισμού, αλλά ακόμα και την ακύρωση αρνητικών ψήφων. Οι «αντιδράσεις» που εκφράστηκαν από μέρος της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, άλλα σχήματα της ΝΔ) ήταν προσχηματικές.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε κάνοντας ολοκληρωμένη κριτική στη διοίκηση Ζέρβα, η οποία συνεχίζει, όπως και οι προκάτοχοί της, να μην ξεστομίζει λέξη για τους παρακρατημένους πόρους, από όλες τις κυβερνήσεις. Για τα εκατομμύρια που οφείλονται στους δήμους και τους οδηγούν λόγω υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και όλων των δημάρχων που στηρίζονται από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, στις κερδοσκοπικές ορέξεις των εργολάβων. Για τους τοπικούς - δημοτικούς φόρους που πληρώνουν οι δημότες και αποτελούν πάνω από το 50% των εσόδων του δήμου. Για τα έργα βιτρίνας - χρήσιμα για τους εργολάβους - όπως η ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, η επιχειρηματική ανάπλαση της ΔΕΘ και του παραλιακού μετώπου, άλλες αναπλάσεις για την ολοκληρωτική παράδοση της πόλης στα συμφέροντα του τουρισμού και της «μεγάλης» εστίασης. Για τα έσοδα από πρόστιμα (κυρίως στάθμευσης) για να «τρίβει τα χέρια της» η ιδιωτική εταιρεία που - μέσω του δήμου - χαρατσώνει τους δημότες εκμεταλλευόμενη τον δημόσιο χώρο.

Κατήγγειλε τα ψίχουλα κοροϊδίας για τις μεγάλες ανάγκες της πόλης, όπως η σχολική στέγη, για δέσμευση - απαλλοτρίωση ακινήτων για σχολεία, για αντισεισμική θωράκιση, για αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα. Αλλά και την επιλογή της διοίκησης να κλείσει και τους τελευταίους βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς, ρίχνοντας χιλιάδες νέα ζευγάρια στα «νύχια» της ιδιωτικής κερδοσκοπίας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ξεμπρόστιασε τη διοίκηση του δήμου που αρνείται να δεχθεί τις προτάσεις της οι οποίες αποτελούν και αιτήματα των αντίστοιχων συνδικαλιστικών φορέων, για απαλλαγή από δημοτικά τέλη των ανέργων, των «ελαστικά», περιστασιακά απασχολούμενων, των αυτοαπασχολούμενων με εισόδημα έως 12.000 ευρώ, ενώ αντίθετα επιλέγει απαλλαγή των επιχειρηματιών (ξενοδόχων, ιδιοκτητών μεγάλων αλυσίδων εστίασης, κ.ά.).

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέδειξε ότι αυτή είναι η προοπτική κάθε δημοτικής διοίκησης που ακολουθεί τη στρατηγική του κεντρικού κράτους, που γίνεται όλο και πιο εχθρικό στα λαϊκά συμφέροντα, όλο και πιο φιλικό στα μεγάλα συμφέροντα. Κάλεσε τον λαό της Θεσσαλονίκης να οργανώσει την πάλη του και να διεκδικήσει την ικανοποίηση των δικών του συμφερόντων, τονίζοντας ότι «η ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα και όσους τα υπηρετούν είναι η μοναδική διέξοδος για όλο τον λαό, και για τους δημότες της Θεσσαλονίκης».

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Να σταματήσει η πληρωμή των διοδίων στη θέση Γαβρολίμνη

Ερώτηση στη Βουλή μετά τις επιπτώσεις των πλημμυρών

Την παύση της πληρωμής των διοδίων στο σημείο της Γαβρολίμνης, λόγω των ζημιών της παλαιάς γέφυρας του ποταμού Εύηνου που σημειώθηκαν από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα, απαιτούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος με Ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Να σημειωθεί ότι έχει απαγορευτεί η διέλευση και χρήση της συγκεκριμένης γέφυρας, με αποτέλεσμα, όπως τονίζεται και στην αιτιολογική έκθεση της Ερώτησης, «χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής (εργαζόμενοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μαθητές, ασθενείς κ.λπ.), που χρησιμοποιούσαν καθημερινά την παλαιά Εθνική Οδό, να υποχρεούνται σήμερα να χρησιμοποιούν την Ιόνια Οδό, καταβάλλοντας το δυσβάστακτο κόστος των διοδίων της Γαβρολίμνης, χωρίς να διαθέτουν καμία άλλη εναλλακτική επιλογή».

Επισημαίνεται δε πως «οι περιοχές οι οποίες συνδέονται μέσω της (ήδη εκτός χρήσης) παλαιάς γέφυρας του Εύηνου ποταμού και οι όμοροι δήμοι της περιοχής έχουν έντονη κοινωνική, οικονομική και εργασιακή αλληλεπίδραση, καθιστώντας στην κυριολεξία οικονομικά καταστροφική την αναγκαία συχνή μετακίνηση αυτών των ανθρώπων. Αυτή είναι μια επίπτωση που αγγίζει ιδιαίτερα τους ασθενείς οικονομικά ανθρώπους, όπως είναι οι κάτοικοι, κυρίως αγρότες - κτηνοτρόφοι, της ευρύτερης περιοχής».

Με βάση και τα παραπάνω, ερωτάται ο υπουργός «σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου για όσο διάστημα είναι εκτός χρήσης η παλαιά Εθνική Οδός Αντίρριου - Μεσολογγίου, λόγω των φθορών που παρουσιάστηκαν στη γέφυρα Ευηνοχωρίου, να παύσει η πληρωμή διοδίων στη θέση Γαβρολίμνη».

ΧΙΟΣ
Σε ετοιμότητα ενάντια στη φυλακή της ΕΕ

Σε ετοιμότητα κάλεσαν τους Χιώτες τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων του νησιού, για να βρεθούν και πάλι στις επάλξεις του αγώνα, αντιστεκόμενοι στην πολιτική της κυβέρνησης, που θέλει να μετατρέψει τη Χίο σε νησί - φυλακή.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες, τα μέλη της Επιτροπής δήλωσαν έτοιμα για άλλη μια μάχη προκειμένου να αποτρέψουν ένα δύσκολο και ζοφερό μέλλον για τη Χίο. Δήλωσαν ενωμένοι και κάλεσαν τους κατοίκους του νησιού να επαναλάβουν την αντίσταση με το ίδιο σθένος και δύναμη που είχαν δείξει πριν από δύο χρόνια.

Ζήτησαν δε από τους επαγγελματίες να μη συνεργαστούν και να μη διευκολύνουν τις εργασίες για τη δομή - φυλακή στο Θόλος, και από τους πολίτες να δώσουν το «παρών» στις κινητοποιήσεις όπου και αν τους ζητηθεί. Ανέφεραν τέλος ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η δημοτική αρχή με τίνος το μέρος είναι: Με τον λαό ή με τον Ν. Μηταράκη, υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Ερευνα για την εξαφάνιση επιχειρηματία

Εξαφάνιση επιχειρηματία ερευνάται από την Αστυνομία. Οπως έχει γίνει γνωστό, ο άνδρας δεν εμφανίστηκε στο σπίτι του στο Πικέρμι, μετά από έξοδο το βράδυ της Τρίτης και πρόσωπο του φιλικού του περιβάλλοντος ειδοποίησε τις αρχές.

Στη συνέχεια, άγνωστοι φέρεται να ζήτησαν λύτρα, προκειμένου να επιστρέψει ο επιχειρηματίας που απήχθη ενώ επέστρεφε στο σπίτι του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι άγνωστοι έστειλαν μήνυμα στην οικογένεια απαιτώντας ένα εκατομμύριο ευρώ, ώστε να αφήσουν ελεύθερο τον επιχειρηματία που διατηρεί κατάστημα με ανταλλακτικά αυτοκινήτων στο Μενίδι.

Σημειώνεται πως η εν λόγω επιχείρηση είχε γίνει στόχος αγνώστων που πυροβόλησαν εναντίον του καταστήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ