ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2021
Μια «ανάσα» από την υπερκάλυψη του πλάνου

Στο 88,41% βρίσκεται η κάλυψη του συνολικού πλάνου μετά το 9ο «κλείσιμο»

Χαρακτικό της ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΝΕ
Χαρακτικό της ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΝΕ
Στο 88,41% έφτασε η κάλυψη του συνολικού πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης μετά το 9ο κατά σειρά «κλείσιμο», το όποιο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Δεκέμβρη.

Συνεχίζει να προπορεύεται η γνωστή τριάδα των ΚΟ Εξωτερικού με 143,23%, Αιγαίου με 109,48% και Δυτικής Ελλάδας με 102,48%. Ακολουθεί από κοντά η ΚΟ Κρήτης με 96,52%, που ακριβώς πίσω της έχει την ΚΟ Θεσσαλίας με 88,78%. Στην 6η θέση είναι η ΚΟ Αττικής με 85,19%, ενώ την ανοδική πορεία της συνεχίζει η ΚΟ Ηπείρου που ακολουθεί με 83,09%. Η ΚΟ Πελοποννήσου με 81,27% είναι στην 8η θέση, ενώ στο κατόπι της είναι η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας με 78,05% και σε απόσταση αναπνοής η ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας με 77,79%. Η κατάταξη ολοκληρώνεται με την ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 77,29% και την ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας με 68,15%.

Η ΚΝΕ κάλυψε το 89,76% του πλάνου της. Επίσης, η ΚΟ «Ριζοσπάστη» έχει φτάσει το 103,72% του πλάνου της και η ΚΟ «902» το 84,10%.

Μια «δρασκελιά» χωρίζει πλέον τις Κομματικές Οργανώσεις από την υπερκάλυψη του συνολικού πλάνου για την Οικονομική Εξόρμηση και ενώ αυτή έχει μπει στην τελική της ευθεία. Ολες οι ΚΟ εντείνουν την προσπάθειά τους, είτε έχουν πιάσει το επιμέρους πλάνο τους είτε βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, παρακινούμενες από τα ενθαρρυντικά σημάδια, από τα μηνύματα αναγνώρισης και εκτίμησης του πρωτοπόρου ρόλου του ΚΚΕ που συνεχίζουν να αναδεικνύονται από την καθημερινή επαφή με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Η ατζέντα της ΤΟ Εκπαιδευτικών
Η ατζέντα της ΤΟ Εκπαιδευτικών
Ετσι οι δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, που ήδη εδώ και δυο μήνες δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη, «σηκώνουν τα μανίκια» και ετοιμάζονται την προσεχή βδομάδα να πραγματοποιήσουν άλλο ένα κάλο «κλείσιμο», αξιοποιώντας επιπρόσθετα την εορταστική περίοδο, συγκεντρώνοντας «κόκκινα μεροκάματα», προσφορές αλλά και συνδρομές που έχουν απομείνει για το 2021.

Πρωτοβουλίες και δημιουργίες για την Οικονομική Εξόρμηση

Το δικό τους λιθαράκι και στη φετινή μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης βάζουν παράλληλα και οι πρωτότυπες πρωτοβουλίες και δημιουργίες των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Βεβαίως ο στόχος τους είναι διττός, καθώς εκτός από έναν ακόμη τρόπο ενίσχυσης του ΚΚΕ οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αναδεικνύουν και σημαντικά ζητήματα, όπως ηρωικές στιγμές και μορφές του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, τον ρόλο της πρωτοπόρας τέχνης κ.ά.

Στην Κομματική Οργάνωση Αττικής, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ανάρπαστες έχουν γίνει οι ατζέντες που έκδωσε η ΤΟ Βιομηχανίας για τη νέα χρονιά. Στις σελίδες τους που αντιστοιχούν ανά μέρα του 2022 - εκτός των άλλων - μπορεί κανείς να βρει σημαντικά γεγονότα της ταξικής πάλης, της ιστορίας του εργατικού και του κομμουνιστικού κινήματος που διαδραματίστηκαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Φέτος ένα από τα 4 διαφορετικά σχέδια που υπάρχουν επιλέχτηκε να αφιερωθεί στα 100 χρόνια του «Ριζοσπάστη» ως Οργανου της ΚΕ, φιλοξενώντας τη σχετική αναγγελία από το εξώφυλλο της εφημερίδας την 1η Αυγούστου 1921.

Σε έκδοση ατζέντας προχώρησε και η ΤΟ Εκπαιδευτικών, επιλέγοντας φέτος να τιμήσει τον μεγάλο κομμουνιστή και παιδαγωγό Δημήτρη Γληνό, καθώς συμπληρώνονται 140 χρόνια από τη γέννησή του. Το ημερολόγιο είναι διανθισμένο με τα βιογραφικά στοιχεία και το έργο του Δ. Γληνού.

Η ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής πήρε μια καλαίσθητη πρωτοβουλία για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσα από εικαστικά σκίτσα, που παρουσιάζουν αφαιρετικά στιγμές της καθημερινής ζωής που συναντιούνται με σκέψεις και στίχους από την ποίηση του Γ. Ρίτσου. Ενώ οι συνθέσεις αυτές έχουν τυπωθεί και σε μπλούζες.

Αντίστοιχα η ΤΟ Καλλιτεχνών της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ με αφορμή την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ δημιούργησε ένα πρωτότυπο χαρακτικό έργο με τον Γ. Ρίτσο και τον Μ. Θεοδωράκη, «δύο από τους "στυλοβάτες" του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και κατ' επέκταση του Πολιτισμού που καταφέρνουν διαχρονικά να εμποτίζουν με αξίες και ιδέες, δίνοντας έμπνευση, όραμα στη νεολαία», όπως αναφέρει.

Τα χαρακτικά που διατίθενται είναι ξυλογραφίες σε πλάγιο ξύλο, μια τεχνική κατά την οποία χαράσσεται το σχέδιο πάνω σε ξύλινη επιφάνεια και αφού περαστεί μελάνη, πιέζονται στην επιφάνεια χαρτιά και βγαίνουν τα τυπώματα. Η χάραξη των έργων έγινε από τον Βασίλη Βλάχο, μέλος του ΚΚΕ και φοιτητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Τετράδιο με εξώφυλλο τον κομμουνιστή ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Νίκο Γόδα, ο όποιος εκτελέστηκε το 1948, κυκλοφορεί η ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ.

Η ΟΒ Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας συνεχίζει και φέτος με μεράκι και όρεξη την επιτυχημένη πρωτοβουλία με τα σημειωματάρια που δημιούργησε πέρυσι, αυτήν τη φορά αξιοποιώντας έργα του Picasso με αναφορά σε γυναικείες μορφές, όπως είναι «Οι τρεις χορεύτριες», «Η γυναίκα με το περιστέρι», στέλνοντας, έτσι, το δικό της μήνυμα απέναντι στη γυναικεία ανισοτιμία που κυριαρχεί στο σημερινό σύστημα.

Σε εξέλιξη οι εκθέσεις βιβλίου από τις ΚΟ του ΚΚΕ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκθέσεις βιβλίου που οργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα.

Η έκθεση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ ολοκληρώνεται σήμερα, Πέμπτη 30 Δεκέμβρη, στην έδρα της Οργάνωσης (Αχαρνών 241) και στην οδό Κολωνού 3 στο κέντρο της Αθήνας. Από 17.30 έως 20.30 θα έχουν την ευκαιρία να την επισκεφτούν όσοι δεν πρόλαβαν τις προηγούμενες μέρες.

Στη Δυτική Ελλάδα

Εκθεση βιβλίου οργανώνει η ΤΕ Αχαΐας. Πραγματοποιείται στην Πάτρα, στον 3ο όροφο των γραφείων της έδρας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας (12ου Συντάγματος 34), από 18.00 έως 21.00 μέχρι σήμερα 30 Δεκέμβρη και από τις 3 μέχρι τις 7 Γενάρη.

Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία οι αντίστοιχες εκθέσεις των Τομεακών Οργανώσεων της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ έχουν ως εξής:

-- Στη Λάρισα η έκθεση βιβλίου φιλοξενείται στα γραφεία του Κόμματος (Πανός 9, 2ος όροφος) τις καθημερινές 10.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00.

-- Στα Τρίκαλα, στα γραφεία του Κόμματος (Ιακωβάκη 3), 11.00 - 13.00 και 18.00 - 20.00.

-- Στον Βόλο λειτουργεί έκθεση που οργανώνει στα γραφεία της (Παύλου Μελά και Γαλλίας) η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας από 18.30 έως 20.30.

-- Στην Καρδίτσα, στα γραφεία του Κόμματος (Διάκου 13), 11.00 - 13.00 και 18.00 - 20.00.

Νέες προβολές του Ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Μακρόνησο

Συνεχίζονται οι οργανωμένες προβολές του Ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά».

Σήμερα, Πέμπτη 30 Δεκέμβρη

-- Η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ και το ΤΣ Ρεθύμνου της ΚΝΕ διοργανώνουν προβολή στις 19.30 στα Ανώγεια, στην αίθουσα προβολών του δήμου, κάτω από την Τράπεζα.

Σάββατο 8 Γενάρη

-- Η ΚΟ Αταλάντης οργανώνει προβολή του Ντοκιμαντέρ στις 19.00 στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο.

-- Η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ και το ΤΣ Ρεθύμνου της ΚΝΕ διοργανώνουν προβολή στις 20.00 στο Σπίτι του Πολιτισμού.

Κυριακή 9 Γενάρη

-- Η ΚΟ Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης θα προβάλει το Ντοκιμαντέρ στις 18.30 στην αίθουσα «Ιωνία» (λεωφόρος Κ. Καραμανλή 18, δίπλα στο δημαρχείο Βούλας).

-- Η ΤΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης θα προβάλει το Ντοκιμαντέρ στις 18.30 στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος».

Κυριακή 16 Γενάρη

-- Η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ και το ΤΣ Ρεθύμνου της ΚΝΕ διοργανώνουν προβολή στην Κοξαρέ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ