ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Σημαντική επιτυχία και άνοδος για τις ταξικές δυνάμεις στις τελευταίες αρχαιρεσίες

Προστίθεται στα θετικά για την εργατική τάξη αποτελέσματα σε μια σειρά από συνδικάτα της πόλης

Με αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων, που από τους 653 ψηφίσαντες το 2018 έφτασαν τους 901 (+258) και τη ΔΑΣ (ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) να παίρνει 900 ψήφους (1 λευκό), παίρνοντας επιπλέον 294 ψήφους και εκλέγοντας και τα 9 μέλη στο ΔΣ, ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας για την ανάδειξη νέας διοίκησης, αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας και στην Ομοσπονδία.

Αυξήθηκαν ταυτόχρονα οι αντιπρόσωποι του Συνδικάτου στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, εκλέγοντας 18 από 12, όπως και στην Ομοσπονδία, φτάνοντας τους 9 από 7.

Σημειώνεται ότι στις αρχαιρεσίες των οικοδόμων το 2018, από τους 653 ψηφίσαντες, η ΔΑΣ είχε πάρει 606 ψήφους και η ΠΑΣΚ 43 (4 λευκά, άκυρα). Η ΔΑΣ είχε και τότε απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ.

Σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων

Πρόκειται για μια επιτυχία για τις ταξικές δυνάμεις, απόρροια της αναγνώρισης της πρωτοπόρας παρέμβασής τους στο πλευρό κάθε εργαζόμενου στον κλάδο, αλλά και του σημαντικού ρόλου που έπαιξαν στις εξελίξεις που σηματοδότησε συνολικά για τους εργαζόμενους η αλλαγή των συσχετισμών από το 2017 στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Αποτέλεσμα που έρχεται επίσης ως επιστέγασμα της συνεχούς δράσης του Συνδικάτου, όχι μόνο στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις και απεργίες για τις ΣΣΕ, με αυξήσεις στα μεροκάματα στον κλάδο, κόντρα στα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ολο το προηγούμενο διάστημα, οργάνωσε σειρά παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων για προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο. Χαρακτηριστικές ήταν οι απεργίες σε μεγάλα εργοτάξια όπου υπήρξαν εργατικά «ατυχήματα», με δύο νεκρούς εργάτες, όπως επίσης στην «Unisol», απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσίας να απολύσει συνδικαλιστή εργαζόμενο, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου και του ΕΚ Πάτρας, που έπεσε στο κενό. Επίσης, συνεχείς ήταν οι κινητοποιήσεις για να επικολληθούν ένσημα σε εργαζόμενους, να πληρωθούν τα μεροκάματά τους, να τηρηθούν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στα εργοτάξια και τα γιαπιά.

Πρόσφατα, το Συνδικάτο βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για μέτρα υγείας και ασφάλειας μετά από εργατικό «ατύχημα» στη «Unisol», οργανώνοντας και απεργία. Βρισκόταν τακτικά στον ΕΦΚΑ, απαιτώντας ένταση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς, καθώς και να εκδίδονται στην ώρα τους οι συντάξεις των οικοδόμων που καθυστερούν σε πολλές περιπτώσεις, για πολλούς μήνες. Παράλληλα, συνέχισε την προσπάθειά του να οργανωθούν οι εργάτες, φτάνοντας κοντά στις 400 νέες εγγραφές οικοδόμων απ' το καλοκαίρι έως σήμερα, οι οποίοι συμμετείχαν και στις αρχαιρεσίες. Ηταν επιπλέον από τα Συνδικάτα που στήριξαν πρωτοβουλίες του ΕΚ Πάτρας για γενικότερα προβλήματα του λαού, όπως για την Υγεία, την προστασία του και της περιουσίας του από τις πυρκαγιές.

Απέναντι στην εργοδοσία και τα συνδικαλιστικά τσιράκια της

Την ίδια ώρα, λυσσασμένη ήταν η προσπάθεια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ και των ανθρώπων της στην Πάτρα να μην υπάρξει μαζική συμμετοχή στις εκλογές. Οι τελευταίοι, που στις πρόσφατες αρχαιρεσίες δεν κατάφεραν να συγκροτήσουν καν ψηφοδέλτιο (δείγμα του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σε πολλούς χώρους δουλειάς και τις οικοδομές, τους έχει γυρίσει την πλάτη), από κοινού με μηχανικούς, την εργοδοσία και διάφορα τσιράκια τους, προσπαθούσαν να αποτρέψουν τους εργαζόμενους στον κλάδο από το να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Ωστόσο οι οικοδόμοι συμμετείχαν μαζικά, στηρίζοντας έτσι και την πρωτοπόρα δράση του Συνδικάτου συνολικά στο εργατικό κίνημα της πόλης.

Αυτή η πλατιά αναγνώριση της δράσης του Συνδικάτου εκφράστηκε και στις αρχαιρεσίες, όταν η κάλπη βρισκόταν στα γιαπιά. Χαρακτηριστικά, μεγαλύτερος σε ηλικία και παλαιότερος στη δουλειά εργαζόμενος σημείωσε πως απ' τα 13 του, όταν δούλευε και δεν του επιτρεπόταν να του κολλούν ένσημα, με την παρέμβαση του Συνδικάτου, εγγράφηκε στο ΙΚΑ, κέρδισε μεροκάματα και σήμερα παλεύει μαζί του. Αντίστοιχα, μαζική ήταν η συμμετοχή μεταναστών οικοδόμων αλλά και πολλών νέων που με το πρώτο τους μεροκάματο γράφτηκαν στο Συνδικάτο, αναγνωρίζοντας ότι αυτό βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους για μεροκάματα, ένσημα, ΣΣΕ κ.ά.

«Μας γνωρίζουν και τους ξέρουμε»

«Τα μέλη της διοίκησης είναι γνωστά με τα μικρά τους ονόματα στους εργαζόμενους στα εργοτάξια, αλλά και οι συνδικαλιστές γνωρίζουν τους εργάτες αντίστοιχα», σημειώνει ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, μέχρι πρότινος πρόεδρος που επανεκλέχτηκε στη διοίκηση του Συνδικάτου, συμπληρώνοντας:

«Αυτή η αναγνώριση και για το νέο ΔΣ σημαίνει επιπλέον ευθύνες, καθήκοντα, να σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων σε κάθε πτυχή της ζωής τους, για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα και με πάλη για ικανοποίηση των σημερινών αναγκών μας».

ΕΚ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνεχίζεται η συγκέντρωση ειδών στο πλαίσιο της αλληλεγγύης

Τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες και πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - εργοδοσίας, τις υπέρογκες ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών, την ανεργία και τους τσακισμένους μισθούς, συνεχίζει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής. «Η ανταπόκριση εργαζομένων και Σωματείων είναι μεγάλη και η διανομή των ειδών έχει ήδη ξεκινήσει με ευθύνη των επιτροπών αλληλεγγύης των σωματείων και θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Η προσπάθεια με τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης συνεχίζεται έξω από μεγάλα σούπερ μάρκετ της Ανατολικής Αττικής και στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στο Λαύριο καθημερινά (9 π.μ. - 1 μ.μ.). Επίσης ως σημεία συλλογής των ειδών, κατόπιν επικοινωνίας με τους υπεύθυνους της Επιτροπής Αλληλεγγύης, έχουν οριστεί τα παρακάτω: Τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στο Λαύριο (Δανουκάρα 7), το Παράρτημα στο Κορωπί (Παπανικολάου 10), το Σωματείο Συνταξιούχων στην Αρτέμιδα (Σπετσών 11).

Για προσφορές ειδών αλλά και για διάθεση αλληλεγγύης μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στα παρακάτω τηλέφωνα ανά περιοχή: Λαυρεωτική - Σαρωνικός - Κορωπί: 6938338890, 6948730614, 6973289215. Γέρακας - Παλλήνη - Γλυκά Νερά: 6972429107, 6947292524, 6978913174. Μαραθώνας - Ραφήνα - Νέα Μάκρη - Αρτέμιδα: 6977120661, 6947464229.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Προετοιμάζουν τις συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις

Σε εξέλιξη περιοδείες σε χωριά, συσκέψεις και συνεδριάσεις Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών

Υλοποιώντας την απόφαση της σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Νίκαια για την οργάνωση πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη, και με τη μορφή των μπλόκων, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα εντείνουν τις σχετικές προετοιμασίες με περιοδείες σε χωριά, συσκέψεις και συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων.

Τα άμεσα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, με το πανάκριβο πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, με βάση και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, και τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια, η απαράδεκτη κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους, ενώ ταυτόχρονα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση!

Στην Καρδίτσα, τα μέλη του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων πραγματοποιούν περιοδείες στα χωριά για την ενημέρωση των βιοπαλαιστών αγροτών, για να αποκρούσουν ένα προς ένα όλα τα ψέματα της κυβέρνησης ότι τάχα «τα προβλήματα των αγροτών λύνονται» και ότι δήθεν μοιράζεται πακτωλός χρημάτων προς τους αγρότες. Ταυτόχρονα συζητούν το πώς θα συμμετάσχουν όλο και περισσότεροι αγρότες στην αγωνιστική κινητοποίηση το 3ο δεκαήμερο του Γενάρη. Σε αυτό το πλαίσιο, χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, ενώ την Τετάρτη 5 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας στον Παλαμά.

Στη Λάρισα, αντίστοιχα, γίνονται περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά όπως τα Φάρσαλα, ο Πλατύκαμπος, το Καλαμάκι, ο Τύρναβος και ο Αμπελώνας, ενώ την Τρίτη 4 Γενάρη θα συνεδριάσει το ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, όπου θα μπει πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα συσκέψεων και στα υπόλοιπα χωριά και θα καθοριστούν και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις.

Στη Μαγνησία, την προηγούμενη βδομάδα έγινε σύσκεψη αγροτών στη Ζαγορά Πηλίου, ενώ προγραμματίζονται κι άλλες στα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου, στο Βελεστίνο, στον Αλμυρό.

Ταυτόχρονα, στις 10 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων, όπου θα συζητηθεί πιο συγκεκριμένα το πώς θα συντονιστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πρώτη δύναμη ξανά και με αύξηση η ΕΣΑΚ

Πρώτη δύναμη, με ποσοστό 44,3% και με σημαντική αύξηση ψήφων (+40), αναδείχθηκε για άλλη μια χρονιά η ΕΣΑΚ στις εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, που χαρακτηρίστηκαν από αυξημένη μαζικότητα. Η ΕΣΑΚ εξέλεξε και 2 αντιπροσώπους για το συνέδριο του ΕΚΘ.

Αναλυτικά, ψήφισαν 376, έναντι 227 στις προηγούμενες εκλογές, και βρέθηκαν 10 άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια.

Η ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών πήρε 162 ψήφους και 3 έδρες στο ΔΣ του Σωματείου, η «Ριζοσπαστική Κίνηση» 73 ψήφους και 2 έδρες, η «Αριστερή Πρωτοβουλία» 59 ψήφους και 1 έδρα, η «Rebuilt_IT» 54 ψήφους και 1 έδρα και η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία» 18 ψήφους.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών σημειώνει ότι «η ανοδική πορεία μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες που κληθήκαμε να δράσουμε μέσα στην πανδημία, σε συνθήκες επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου και έντονης διαπάλης για τον προσανατολισμό του Σωματείου, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Η προσπάθεια να ανακοπεί η δυναμική που απέκτησε το Σωματείο από τις μάχες του προηγούμενου διαστήματος έπεσε στο κενό.

Το αποτέλεσμα αποτελεί επιβράβευση της προσπάθειας των δυνάμεων της ΕΣΑΚ για πραγματική οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς και για ζωντανές μορφές οργάνωσης, συζήτησης και δράσης με επίκεντρο τους χώρους εργασίας. Για οργάνωση του αγώνα που να σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, την αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, και όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης».

Προσθέτουν δε οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ ότι συνεχίζουν «την προσπάθεια να οργανωθεί ο αγώνας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και να προσδιοριστεί καταστατικά με μεγαλύτερη σαφήνεια ο χώρος ευθύνης του Σωματείου στους κλάδους των Κατασκευών και των Επιστημονικών Τεχνικών Υπηρεσιών, ώστε να εξυπηρετείται με καλύτερους όρους η πάλη του Σωματείου για τις ανάγκες των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ