ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 2 Γενάρη 2022
Σελ. /40
Ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Πορτρέτο του Λουίς Μαρία ντε Σιστουέ Μαρτινέθ του Φρανθίσκο Γκόγια
Πορτρέτο του Λουίς Μαρία ντε Σιστουέ Μαρτινέθ του Φρανθίσκο Γκόγια
Ενδιαφέρουσες εκθέσεις που αξίζει κανείς να δει αυτές τις γιορτινές μέρες. Υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 2 Γενάρη η είσοδος για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη, όπως ισχύει για την κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα.

***

«Αναζητώντας την αθανασία. Η τέχνη του πορτρέτου στις συλλογές του Λούβρου» στην Εθνική Πινακοθήκη.

Η έκθεση καλύπτει περισσότερα από 3.000 χρόνια Ιστορίας. Ξεκινά από την πιο βαθιά αρχαιότητα, από τα βασίλεια της Μέσης Ανατολής και την Αίγυπτο και διατρέχει την ελληνορωμαϊκή περίοδο. Η επιλογή των έργων συνεχίζεται με την επικράτηση του Χριστιανισμού, όπου «επικαλύπτεται» η προσωπικότητα του ατόμου, για να μας οδηγήσει τελικά στη θριαμβευτική ανάδυση της ανθρώπινης μορφής στα χρόνια της Αναγέννησης. Η έκθεση διασχίζει το Μπαρόκ και παρουσιάζει τους φιλοσόφους του Διαφωτισμού, αναφέρεται στη Γαλλική Επανάσταση με το συγκλονιστικό πορτρέτο του Ζακ Λουί Νταβίντ («Ο θάνατος του Μαρά»), αλλά και στον Ναπολέοντα, αρχικά θριαμβευτή, στο αριστούργημα του Αντουάν Ζαν Γκρο «Ο Ναπολέων διασχίζει τη Γέφυρα της Αρκόλης», και αργότερα ηττημένο και εξόριστο, με τη συνταρακτική νεκρική του μάσκα. Τέλος η έκθεση φτάνει έως τα χρονικά όρια των συλλογών του Μουσείου του Λούβρου, με χαρακτηριστικά έργα του Ενγκρ και του Ντελακρουά.

Καμιά κοινωνική κατηγορία δεν απουσιάζει από αυτή την πλούσια συλλογή: Γυναίκες, παιδιά, οικογένειες αντιπροσωπεύονται με αριστουργήματα μεγάλων καλλιτεχνών. Ανάμεσα στους μεγάλους καλλιτέχνες θα συναντήσουμε τα ονόματα των Μποτιτσέλι, Βερονέζε, Γκρέκο, Βελάσκεθ, Ρέμπραντ, Γκόγια, Ρέινολτς, Νταβίντ, Ενγκρ, Ντελακρουά κ.ά. Οι επιμελητές της έκθεσης επέλεξαν μια όχι γραμμική ιστορική παρουσίαση των έργων, αλλά μια θεματική οργάνωση του υλικού, με βάση κυρίως την κοινωνική λειτουργία του πορτρέτου σε κάθε εποχή.

«Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα» του Θεόφιλου
«Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα» του Θεόφιλου
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (1η Γενάρη είναι κλειστά), Κυριακή 10.00 - 18.00.

***

«Θεόφιλος, ο τσολιάς της ζωγραφικής» στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν)

Ενενήντα τέσσερα έργα του Θεόφιλου, δανεισμένα από τις συλλογές, ανάμεσα σε άλλες του Μουσείου Θεόφιλου - δήμου Μυτιλήνης, της Εθνικής Πινακοθήκης, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και συλλεκτών παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη έκθεση.

Ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς, επισημαίνει στον πολυσέλιδο κατάλογο της έκθεσης: «Αισθητική και πνευματική συγκίνηση αντανακλώνται σχεδόν από το σύνολο του έργου του μεγάλου μας λαϊκού ζωγράφου, που είναι διαποτισμένο από την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας, αφού ο ασυμβίβαστος ζωγράφος επίμονα βύθιζε το βλέμμα του στους πανάρχαιους χρόνους και τα πάθη του λαού μας, αναζητώντας την αλήθεια της ζωής. Η απλοϊκότητα της δουλειάς του, με την αμείωτη ιστορική και αισθητική διάρκεια, μαρτυρά τη σοφία του, με τις ζυγισμένες εντάσεις, που δημιουργούν τα αντιθετικά χρώματα, άλλοτε ζωηρά και δραματικά, άλλοτε απαλά και λυρικά...».

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή 10.00 - 18.00. Πέμπτη 10.00 - 20.00.

***

«Προς Επισκευήν Ολομελείας - μια διαφορετική προσέγγιση της Ελληνικής Επανάστασης από τους εικαστικούς του σήμερα» από το Εικαστικό Επιμελητήριο Τεχνών Ελλάδος στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66, Θησείο) και στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» (πλατεία Καρύτση 8)

Η έκθεση στην οποία συμμετέχουν 115 εικαστικοί καλλιτέχνες με 148 έργα, περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες μορφές έκφρασης (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, video, φωτογραφία, εγκαταστάσεις κ.λπ.), έχει ως στόχο την αποτύπωση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με άξονα την Επανάσταση.

«Στις πορτοκαλιές» του Γ. Μόραλη

CHRISTOPHOROS DOULGERIS PHOTOG

«Στις πορτοκαλιές» του Γ. Μόραλη
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 11.00 - 19.00. Σάββατο και Κυριακή: 10.00 - 15.00.

***

«Γιάννης Μόραλης - Στη γενέτειρα» στη Δημοτική Πινακοθήκη Αρτας «Γ. Μόραλης».

Η ιδιαίτερη πατρίδα του καλλιτέχνη, η Αρτα, υποδέχεται για πρώτη φορά έκθεση αφιερωμένη σ' εκείνον.

Η έκθεση πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του ζωγράφου, παρουσιάζοντας αντιπροσωπευτικά έργα από όλες τις περιόδους δημιουργίας του, ακόμα και από την παιδική του ηλικία. Ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, μελέτες, προσχέδια, γλυπτά και κεραμικά αντικείμενα, εικονογραφήσεις βιβλίων και εξώφυλλα δίσκων αποτυπώνουν το εύρος της δημιουργίας του, καθώς και το ενδιαφέρον του για τις εφαρμοσμένες τέχνες.

***

«Παράξενα πλάσματα» στο Μουσείο Ακρόπολης

Την Κυριακή 2 Γενάρη τα παιδιά ανακαλύπτουν τον Ιππαλεκτριώνα, τους Κενταύρους, τον Τυφώνα, τον Τρίτωνα και πολλά άλλα παράξενα πλάσματα. Πλάσματα της γης, της θάλασσας και του αέρα, δημιουργήματα της φαντασίας των αρχαίων, προσκαλούν σε ένα παιχνίδι εξερεύνησης, παρατήρησης και γνώσης. Φεύγοντας, τα παιδιά παίρνουν στο σπίτι τα υλικά για να δημιουργήσουν τα δικά τους παράξενα πλάσματα.

Ωρες: 10.30 π.μ. και 12.30 μ.μ.


Παιδικές παραστάσεις

«Ο Μορμόλης»
«Ο Μορμόλης»
«Μαγικά στολίδια» της Ιρίνα Μπόικο

Για τους πιο λιλιπούτειους θεατές... Μια διαδραστική παράσταση για βρέφη από 10 μηνών με ηθοποιούς και κούκλες, μουσική, χορό, παιχνίδια και χριστουγεννιάτικα στολίδια!

Κυριακή 2 Γενάρη στις 11.00 και τις 12.15 στο Θέατρο «Olvio» (Φαλαισίας 7).

***

«Μια γιορτή στου Νουριάν» του Volker Ludwig σε μετάφραση - διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Κουκαλάνι από τη «Συντεχνία του Γέλιου»

Ενας Ελληνας πατέρας φτάνει στο κάμπινγκ με τα παιδιά του, για να διαπιστώσει πως ένας Ιρανός με τον γιο του έχουν κατασκηνώσει στο ίδιο σημείο που εδώ και χρόνια ήταν η «θέση του». Με χιούμορ αλλά και ευαισθησία, η παράσταση παίρνει θέση ενάντια στον ρατσισμό και την προκατάληψη και μιλά για όσα ενώνουν Ελληνες και μετανάστες.

Παίζουν: Γιάννης Βαρβαρέσος, Φώτης Λαζάρου, Βασίλης Κουκαλάνι, Γεωργία Δελαρόχα Κυριαζή, Κωστής Ραμπαβίλας, Φανή Ξενουδάκη, Αλέξανδρος Τούντας.

Κάθε Κυριακή στις 11.30 στο «Σύγχρονο Θέατρο» (Ευμολπιδών 45, Γκάζι).

***

«Ο Μορμόλης» του Ράινερ Χάχφελντ σε σκηνοθεσία των Γ. Παλουμπή, Β. Κουκαλάνι από τη «Συντεχνία του Γέλιου»

Για λίγες Κυριακές στις 2.30 το μεσημέρι θα παρουσιάζεται στο «Σύγχρονο Θέατρο» (Ευμολπιδών 45, Γκάζι) ο «Μορμόλης».

«Το Ερωτευμένο Σύννεφο»
«Το Ερωτευμένο Σύννεφο»
Ο Μορμόλης δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, είναι ο φανταστικός φίλος των παιδιών! Τον Μορμόλη δεν μπορείς να τον συλλάβεις, να τον τιμωρήσεις, να τον καταστρέψεις, είναι άτρωτος ...γιατί είναι η φαντασία των παιδιών και μπορεί να γίνεται ό,τι εκείνα θέλουν.

Παίζουν: Βασιλική Διαλυνά, Βάσια Λακουμέντα, Φώτης Λαζάρου, Δήμος Μαμαλούδης, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Αντώνης Χρήστου.

Για λίγες Κυριακές στις 14.30 στο «Σύγχρονο Θέατρο».

***

«Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ Ντε Θερβάντες σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη

Ο Δον Κιχώτης, ο αγαπημένος ονειροπόλος ήρωας, έρχεται για να μας δείξει έναν δρόμο καινούριο, πιο φωτεινό και πιο αισιόδοξο. Κάνει το ανέφικτο εφικτό πολεμώντας τα σκοτάδια. Η παράσταση δίνει παράλληλα την ευκαιρία στους θεατές να «συναντηθούν» με στοιχεία του ισπανικού Πολιτισμού. Τα κοστούμια είναι εμπνευσμένα από πίνακες Ισπανών ζωγράφων, ενώ τα τραγούδια βασίζονται σε παραδοσιακά ισπανικά τραγούδια ειδικά διασκευασμένα για τα παιδιά.

Παίζουν: Δημήτρης Σταμούλης, Τάσος Ράπτης, Μαριλίζα Χρονέα, Παναγιώτης Καλαντζής, Ελενα Πελαγία, Νατάσα Στεφανάτου.

Κάθε Κυριακή στις 11.30 και τις 15.00 στο Θέατρο «Μικρό Χορν» (Αμερικής 10).

Οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» πάνε θέατρο

«Δον Κιχώτης»
«Δον Κιχώτης»
Οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» συνεχίζουν τις θεατρικές τους εξορμήσεις και τη νέα χρονιά.

Την Κυριακή 9 Γενάρη στις 11.30 το πρωί καλούν στην παράσταση βασισμένη στο αγαπημένο βιβλίο της Αλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», που παρουσιάζει η Παιδική Σκηνή της Μαριάννας Τόλη σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, στο θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου» (Προφήτου Δανιήλ 3, Αθήνα).

Οταν οι Ιταλοί έφτασαν στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν 9 ετών, είχε μια χελώνα για κατοικίδιο και γνώριζε τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία. Τώρα, όμως, τον βιώνει κάθε μέρα μαζί με τους γονείς του, τον παππού του και την μεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη. Ο μεγάλος του περίπατος στην Αθήνα της Κατοχής και της Αντίστασης ξεκινά...

Την Κυριακή 16 Γενάρη στις 19.30 επισκέπτονται την «Εναλλακτική Σκηνή» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», για να παρακολουθήσουν το μαγευτικό λυρικό παραμύθι «Το Ερωτευμένο Σύννεφο», βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Ναζίμ Χικμέτ, σε μουσική Σοφίας Καμαγιάννη, λιμπρέτο Ελένης Ζαφειρίου και πρωταγωνιστή την πολυβραβευμένη παιδική χορωδία «Rosarte», σε καλλιτεχνική διεύθυνση Ρόζης Μαστροσάββα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ελένη Ευθυμίου.

«Το Ερωτευμένο Σύννεφο» είναι ένας ύμνος στις ανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της φιλίας, της συλλογικής πάλης για κοινωνική δικαιοσύνη, της αγάπης για τη ζωή και της θυσίας από αγάπη στη ζωή. Κοντολογίς, ένας ύμνος στον άνθρωπο.

Δηλώσεις συμμετοχής στις κατά τόπους Οργανώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ