ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 2 Γενάρη 2022
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΚΑΪΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΑΪΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΦΩΤΟ 5

Στις 6 Δεκέμβρη έκλεισαν δύο χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ, το τελευταίο μέλος οικογένειας αγωνιστών, που έδωσε πολλά κατά την περίοδο του ένοπλου αγώνα, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Γεννήθηκε το 1928 στη Μήλο. Για τις επαναστατικές ιδέες του ακολούθησε τον δρόμο χιλιάδων αγωνιστών με διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες, σε Μακρόνησο, Καλαμάτα, Αίγινα, Βούρλα. Καθημερινός σύντροφός του ο «Ριζοσπάστης». Μέχρι την τελευταία του πνοή στάθηκε πιστός και αταλάντευτος υποστηρικτής και υπερασπιστής των ιδεών και θέσεων του κομμουνισμού.

Στη μνήμη του αλλά και των αγωνιστών αδελφών του ΜΑΝΩΛΗ, ΜΑΝΟΥΣΟΥ, ΚΩΣΤΑ και ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ η οικογένεια Κωνσταντίνου Καλλιγιαννίδη προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Β΄ Διαμερίσματος Πειραιά του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΘΑΝΑΣΗ ΒΛΟΝΤΖΟΥ, για τον έναν χρόνο που δεν είναι κοντά μας, η σύζυγός του, τα δύο του παιδιά και η αδερφή του προσφέρουν το ποσό των 150 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.

***

ΦΩΤΟ 4

Στη μνήμη της αγαπημένης μας μητέρας ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΙΔΟΥ (φωτ.), των ανιψιών ΝΙΚΟΛΑΟΥ (φωτ.) και ΑΝΑΤΟΛΙ ΣΕΜΙΚΙΝ, των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ (φωτ.) και της συζύγου του ΕΥΔΟΚΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ, της συντρόφισσας αγωνίστριας ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΙΚΗ - ΣΕΡΙΦΗ (φωτ.), προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Β' Διαμερίσματος Πειραιά.

Οικογένεια Κωνσταντίνου Καλλιγιαννίδη

***

Στη μνήμη του ανθρωπιστή αδελφού μας ΘΕΟΦΑΝΗ ΚΟΚΚΑΛΑ προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Ναυπλίου.

Τα αδέλφια του Γεώργιος και Αγγελική Κοκκάλα

ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μου ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Πετρούπολης.

Η κόρη τους Πόπη Πυκνή

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συντρόφου ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΪΛΑ, αγωνιστή του Δημοκρατικού Στρατού, στελέχους του Κόμματος, προέδρου του Κέντρου Μελέτης της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και δημοσιογράφου, η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω ΚΟ Ανάκασας Αγίων Αναργύρων.

***

ΦΩΤΟ 4

Στη μνήμη των γονιών μας ΣΙΤΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ και ΣΙΤΗ ΕΛΕΝΗΣ, από το χωριό Εμμανουήλ Παππά Σερρών και ΔΟΥΛΓΚΕΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ και ΔΟΥΛΓΚΕΡΗ ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ, από το χωριό Σιταριά Διδυμότειχου Εβρου, προσφέρουμε 250 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Πύλης Τρικάλων.

Τα παιδιά τους Σίτης Στέφανος και Σίτη Βασιλική

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΙΤΣΑ και ΔΑΝΑΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ (ΛΙΤΣΑ), ο Γιάννης Λίτσας προσφέρει 250 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Δυτικού Αγρινίου.

***

ΦΩΤΟ

Το 2021 μας αφήνει με ένα τεράστιο κενό και μεγάλη πίκρα στην καρδιά μας λόγω του θανάτου της πολυαγαπημένης μας φίλης και συντρόφισσας ΑΥΡΑΣ ΚΟΥΤΗΡΗ. Στη μνήμη της προσφέρουμε 80 ευρώ μέσω ΚΟΒ Κέντρου Ιλίου και ΚΟΒ ΒΔ ΟΤΑ.

ΣΕΜΙΚΙΝ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΕΜΙΚΙΝ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Γιώργος Κουρουπάκης, Ειρήνη, Ζήσης, Κώστας, Μαργαρίτα

***

ΦΩΤΟ

Ο σύντροφος ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΣ ήταν για πολλά χρόνια μέλος της ΚΟΒ Μετάλλου Αθήνας και βοηθούσε παράλληλα στην ιδεολογική δουλειά του Τομέα Βιομηχανίας. Ακούραστος, έδινε απλόχερα τις γνώσεις του, βοηθούσε με τις τοποθετήσεις του, εκλαΐκευε πλευρές της στρατηγικής μας, παρότρυνε ιδιαίτερα τους νέους συντρόφους μας να μελετούν την κοσμοθεωρία μας. Το ήθος και η απλότητα που τον διέκριναν, τον έκαναν αγαπητό στα μέλη του Κόμματος που τον γνώριζαν.

Στη μνήμη του συντρόφου μας Γιάννη Σκυλλά οι ΚΟΒ Μετάλλου Αθήνας προσφέρουν 500 ευρώ στο Κόμμα μας, στο πλαίσιο της Οικονομικής του Εξόρμησης, μέσω της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής.

***

ΦΩΤΟ

Στις 31 Ιούλη «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος ΜΗΤΣΟΣ ΠΗΛΙΧΟΣ (Πύργιος) σε ηλικία 83 ετών, έχοντας ταχθεί σταθερά και αταλάντευτα στη δουλειά του Κόμματος μέχρι το τέλος. Οργανώθηκε το 1975. Πρωτοστάτησε, μαζί με άλλους συντρόφους, στη δημιουργία της Οργάνωσης Βάσης της ΚΝΕ στο Αλιβέρι. Το 1976 πέρασε στη δουλειά του Κόμματος και συνέβαλε στη δημιουργία της ΚΟΒ Γαβαλά. Βοήθησε επίσης στην οργάνωση πολλών νέων μελών στο Κόμμα και την ΚΝΕ και στη δημιουργία Οργανώσεων του Κόμματος στην περιοχή του Αλιβερίου. Είχε επίσης την ευθύνη της καθοδήγησης των Οργανώσεων της ΚΝΕ στη Νότια Εύβοια, ενώ είχε συμβολή στη δημιουργία του Σωματείου Οικοδόμων Αλιβερίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαβαλά, το 1977.

ΛΙΤΣΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΛΙΤΣΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
Το 1980 μετακόμισε στη Χαλκίδα, όπου αναδείχθηκε μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας και Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Χαλκίδας την περίοδο 1980 - 1984 και μετέπειτα μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας. Διετέλεσε για χρόνια πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Χαλκίδας και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας. Κατά την κρίση έμεινε σταθερός, συμβάλλοντας στην ανασυγκρότηση των Οργανώσεων του Κόμματος στην περιοχή της Χαλκίδας. Γυρίζοντας στον Γαβαλά με τη συνταξιοδότησή του, αποφασιστικά συνέβαλε στο προχώρημα της δράσης των Οργανώσεων της περιοχής. Μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε μέλος του Κόμματος, συμμετέχοντας μέχρι πρόσφατα στη δράση της Κομματικής Οργάνωσης Αλιβερίου.

Στη μνήμη του οι σύντροφοι από την ΚΟΒ Αλιβερίου προσφέρουν στο Κόμμα μας 300 ευρώ για την κάλυψη του πλάνου του Πύργιου μας.

Στη μνήμη του δικού μας Πύργιου σύντροφοι και φίλοι προσφέρουν 110 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αυλωναρίου.

Στη μνήμη του συντρόφου μου Πύργιου, στηρίγματός μου στη ζωή και στον αγώνα αλλά και στη μνήμη του ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ Μ. προσφέρω στο Κόμμα μου 100 ευρώ για την οικονομική του ενίσχυση.

Παρασκευή Πηλιχού

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΙΔΗ, αντιστασιακού, πιστού στα ιδανικά του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του, προσφέρουμε 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Αλσούπολης Καλογρέζας, της οποίας ήταν στήριγμα.

Η γυναίκα του Χαρίκλεια, τα παιδιά και τα εγγόνια του

***

ΦΩΤΟ

Στις 11 Μάη του 2020 «έφυγε» από τη ζωή η ΑΙΜΙΛΙΑ ΚΟΥΡΤΕΛΗ, πρωτοπόρα αγωνίστρια της εργατικής τάξης και πιστή έως το τέλος της ζωής της στο ΚΚΕ. Εργαζόμενη εμποροϋπάλληλος έως τη συνταξιοδότησή της σε πολυκατάστημα της Θεσσαλονίκης, είχε έντονη δράση στο σωματείο της και μέσα από τη διοίκησή του για 7 χρόνια ως γενική γραμματέας και για δύο χρόνια ως πρόεδρος, με καθημερινή επαφή με τις συναδέλφισσές της στα μαγαζιά του κέντρου της πόλης. Η συνδικαλιστική της δράση δεν περιοριζόταν μόνο στο σωματείο της. Νοιαζόταν και βοηθούσε γενικά αλλά και συγκεκριμένα στην οργάνωση της εργατικής τάξης. Η ταξική της αλληλεγγύη δεν είχε όρια. Δραστηριοποιήθηκε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ χωρίς να υποχωρήσει ούτε στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Ολη η ζωή της ήταν το Κόμμα και οι αγώνες της εργατικής τάξης και τα υπηρέτησε με όλη τη δύναμή της.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΚΚΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΚΚΑΣ
Στη μνήμη της ο αδελφός της Παναγιώτης προσφέρει στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 500 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΑΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ, μέλους του τιμημένου ΚΚΕ, η σύζυγος Λέλα, τα παιδιά του Χρυσούλα και Γιώργος και τα εγγόνια του προσφέρουμε το ποσό των 150 ευρώ μέσω ΚΟΒ Φάρου Ν. Σμύρνης, για την Οικονομική Εξόρμηση, με την υπόσχεση να συνεχίσουμε τον αγώνα για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας θείου και συντρόφου ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΒΙΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνιστή ενάντια στη δικτατορία, προσφέρουμε ενόψει της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Πυλαίας.

Τα ανίψια Γιάννης Αντώνογλου και Ειρήνη Τσιρώνα

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗ, από την Κιβωτό Γρεβενών, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που εκτελέστηκε από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής το 1943, σε αντίποινα για τη μάχη του Σνίχοβου, ο εγγονός του Γιώργος Καλαϊτζίδης προσφέρει στο ΚΚΕ 150 ευρώ, μέσω της ΚΟ Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 15 Γενάρη του 2022 συμπληρώνονται 17 χρόνια από τον θάνατο της ΡΟΖΑΣ ΤΑΤΣΗ - ΓΙΑΦΑΣΟΒΑ, καθηγήτριας Ιστορίας στην πρώην ΕΣΣΔ, διδάκτορα και υφηγήτριας Πανεπιστημίου της Τασκένδης. Εργάστηκε 35 χρόνια, δημοσίευσε πάνω από 40 επιστημονικές και μεθοδικές εργασίες. Το 1957 παντρεύτηκε τον Κώστα Τάτση, πολιτικό πρόσφυγα, μηχανικό τηλεπικοινωνιών και απέκτησαν ένα γιο, τον Νικόλαο Τάτση, επίσης μηχανικό τηλεπικοινωνιών. Υπήρξε καλή σύζυγος, άξια μητέρα και γιαγιά.

Στη μνήμη της Ρόζας η οικογένεια Τάτση Κώστα προσφέρει οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Intracom Telecom», με το ποσό των 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Η Σοφία Τεμεκενίδου και τα παιδιά της Αρης και Πασχάλης προσφέρουν 100 για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΕΜΕΚΕΝΙΔΗ, που ήταν συνεπής κομμουνιστής και αγωνιστής του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών και «έφυγε» αναπάντεχα από τη ζωή πριν από 11 χρόνια.

ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΙΔΗΣ
ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΙΔΗΣ
***

ΦΩΤΟ

Ο σύντροφος ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΚΚΑΣ, ο υπεραιωνόβιος («έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών) αλύγιστος κομμουνιστής, αγωνιστής του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, στην Κατοχή, κάτοικος της Νέας Υόρκης, και μετά τον θάνατό του, εξακολουθεί να στηρίζει οικονομικά το Κόμμα του. Το ΚΚΕ που τον τίμησε και το τίμησε για ογδόντα χρόνια περίπου. Για την Οικονομική Εξόρμηση προσφέρουμε 5.000 δολάρια.

Η οικογένειά του

***

Στη μνήμη του ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ και του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ο αδερφός τους Γιώργος Παπαδόγιαννης και ο ανιψιός τους Ηλίας Παπαδόγιαννης προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 70 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ριζούπολης.

***

Οι γονείς μου ΚΟΣΜΑΣ ΛΕΣΣΕΣ και ΦΩΤΕΙΝΗ, το γένος Σπανού, έφυγαν μετανάστες από την αγαπημένη τους Ικαρία, για την Αδελαΐδα της νότιας Αυστραλίας. Απέκτησαν 8 παιδιά και έμειναν πιστοί στα ιδανικά του ΚΚΕ όλη τους τη ζωή. Στη μνήμη τους και στη μνήμη των αδερφών μου ΓΙΩΡΓΟΥ και ΙΚΑΡΟΥ προσφέρω 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ευδήλου Ικαρίας.

Σοφία Λεσσέ

***

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΤΟΥΜΑΝΟΥ του Κωνσταντίνου, που πρόσφατα «έφυγε» από τη ζωή, ο Γιώργος Σπίρης του Νικολάου προσφέρει στην ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ 50 ευρώ.

ΤΑΤΣΗ ΡΟΖΑ
ΤΑΤΣΗ ΡΟΖΑ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΣΕΡΙΦΗ - ΤΣΙΚΗ
ΜΑΡΙΑ ΣΕΡΙΦΗ - ΤΣΙΚΗ
ΔΑΝΑΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΑΝΑΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΙΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΣΙΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΔΟΥΛΓΚΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΔΟΥΛΓΚΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΔΟΥΛΓΚΕΡΗ ΣΟΥΛΤΑΝΑ
ΔΟΥΛΓΚΕΡΗ ΣΟΥΛΤΑΝΑ
ΣΙΤΗ ΕΛΕΝΗ
ΣΙΤΗ ΕΛΕΝΗ
ΑΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΑΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗΣ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ
ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ
ΒΛΟΝΤΖΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΒΛΟΝΤΖΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΜΕΚΕΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΜΕΚΕΝΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΣ
ΑΥΡΑ ΚΟΥΤΗΡΗ
ΑΥΡΑ ΚΟΥΤΗΡΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΒΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΒΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΗΤΣΟΣ ΠΗΛΙΧΟΣ
ΜΗΤΣΟΣ ΠΗΛΙΧΟΣ
ΑΙΜΙΛΙΑ ΚΟΥΡΤΕΛΗ
ΑΙΜΙΛΙΑ ΚΟΥΡΤΕΛΗ
Προσφορά

Ο Νίκος Καϊρέτης, από την Καβάλα, προσφέρει 500 ευρώ, ως δεύτερη δόση, στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ