ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η στρατηγική καταστολής, εγκλωβισμού και απελάσεων οδηγεί σε νέες τραγωδίες

Ερώτηση στην Κομισιόν για τα πολύνεκρα ναυάγια με πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο

Eurokinissi

Τα τρία θανατηφόρα ναυάγια στο Αιγαίο μέσα σε λίγες μέρες στο τέλος του 2021, με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους πρόσφυγες, ανάμεσά τους βρέφη και μικρά παιδιά, αποτέλεσμα της αντιδραστικής στρατηγικής της ΕΕ στο Προσφυγικό την οποία ακολουθούν πιστά και οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, καταγγέλλει με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Οπως τονίζει: «Η πολιτική της καταστολής στα σύνορα, με την αναβάθμιση αστυνομικών και στρατιωτικών μηχανισμών, τους νέους πελώριους φράκτες και τις υπερδομές - φυλακές στα νησιά και στον Εβρο, και οι προβλέψεις του νέου Συμφώνου για επίσπευση απελάσεων οδηγούν τους πρόσφυγες στα νύχια των κυκλωμάτων διακίνησης και σε νέα, πιο μακρινά και επικίνδυνα ταξίδια, όπως αυτό από την Τουρκία στην Ιταλία.

Οι διακηρύξεις της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ περί καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης αποδεικνύονται κάλπικες και υποκριτικές. Τα καθημερινά ναυάγια σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και οι σωροί νέων ανθρώπων, γυναικών και παιδιών που ξεβράζονται στην ακτή, όπως στη Λιβύη, τους διαψεύδουν και αποδεικνύουν ότι η παρουσία της Frontex και του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στον Εβρο, ή στρατιωτικές επιχειρήσεις τύπου EUNAVFOR MED στα ανοιχτά της Λιβύης, εξυπηρετούν μόνο ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχέδια και όχι τη διάσωση ζωών.

Εξάλλου, η συνολική στρατηγική που έχει διαμορφώσει η ΕΕ για τη μετανάστευση αποδεικνύει ότι μόνος γνώμονας για το ποιος είναι δεκτός και ποιος όχι, ποιος είναι επιλέξιμος, είναι τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, η διείσδυση σε νέες αγορές, στο πλαίσιο και του παγκόσμιου ανταγωνισμού με άλλα κέντρα, όπως ωμά ομολογήθηκε στην πρόσφατη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την μπλε κάρτα και τη λεγόμενη "νόμιμη μετανάστευση".

Αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος της πολιτικής που ακολούθησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τα κολαστήρια τύπου Μόριας, την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, την ανάθεση της φύλαξης των συνόρων από τη Frontex, την εφαρμογή της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και του αντιδραστικού πλαισίου του Κανονισμού του Δουβλίνου, που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στη χώρα μας.

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις και η ΕΕ διαμορφώνουν ένα συνολικά αντιδραστικό πλαίσιο σε βάρος των λαών εντείνοντας την εκμετάλλευση, συμμετέχουν ενεργά στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, στηρίζουν με διάφορους τρόπους τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, δηλαδή όλα όσα γεννούν τη μετανάστευση και την προσφυγιά.

Πρέπει τώρα να σημάνει άνοδος στην πάλη των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στον πόλεμο, στις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά και μετανάστευση, και να εκφραστεί πολύμορφα η αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος υπέβαλε στην Κομισιόν τα παρακάτω ερωτήματα:

«- Πώς αιτιολογεί ότι ενώ με την επίκληση της δράσης της Frontex και του ΝΑΤΟ ευαγγελιζόταν την καταπολέμηση των διακινητών, στην πράξη η στρατηγική καταστολής, εγκλωβισμού, απελάσεων και περιορισμού των δικαιωμάτων των προσφύγων έχει οδηγήσει σε διαιώνιση των πολύνεκρων ναυαγίων στο Αιγαίο και των κυκλωμάτων θύματα των οποίων πέφτουν οι πρόσφυγες;

- Πώς τοποθετείται στο αίτημα να προστατευτεί το δικαίωμα των προσφύγων στο άσυλο ενάντια στο ξήλωμα της Συνθήκης της Γενεύης, να καταργηθεί η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και να δημιουργηθούν Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κι από κει να ταξιδεύουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ώστε να αποφεύγονται αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια;».

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ
Συνεχίζονται οι προβολές του «Μπόλικη πέτρα. Μπόλικη καρδιά»

Συνεχίζονται τις επόμενες μέρες οι οργανωμένες προβολές του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Μπόλικη πέτρα. Μπόλικη καρδιά».

Σάββατο 8 Γενάρη

-- Η ΚΟ Αταλάντης του ΚΚΕ διοργανώνει προβολή του ντοκιμαντέρ στις 7 μ.μ. στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης.

-- Η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ και το ΤΣ Ρεθύμνου της ΚΝΕ διοργανώνουν προβολή στις 8 μ.μ. στο Σπίτι του Πολιτισμού.

-- Η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ καλεί στο Θέατρο Σαρακηνάδου στις 7 μ.μ.

Κυριακή 9 Γενάρη

-- Η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης θα προβάλει το ντοκιμαντέρ στις 6.30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος».

-- Η ΚΟ Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης θα προβάλει το ντοκιμαντέρ στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα «Ιωνία» (Λεωφόρος Κ. Καραμανλή 18, δίπλα στο δημαρχείο Βούλας).

-- Η ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ θα προβάλει το ντοκιμαντέρ στις 11.30 π.μ. στην αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Γρεβενών.

-- Η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ καλεί στο Θέατρο Σαρακηνάδου στις 7 μ.μ.

Δευτέρα 10 Γενάρη

-- Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ διοργανώνει προβολή του ντοκιμαντέρ στις 6.30 μ.μ. στη μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κατερίνης «Εκάβη». Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μακρονησιώτης Χριστοφής Μιχάλης, μέλος του ΚΚΕ.

Σάββατο 15 Γενάρη

-- Η KO Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας του ΚΚΕ προσκαλεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ στις 6.30 μ.μ. στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ιδρυμα Ελληνισμού Διασποράς (ΠΠΙΕΔ), στη Λεωφόρο Δεκελείας 152 & Αττάλειας 2, Αλσος Νέας Φιλαδέλφειας.

-- Η ΚΟ Βριλησσίων του ΚΚΕ διοργανώνει προβολή του ντοκιμαντέρ στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Βριλησσίων (Κισσάβου 11).

-- Η ΚΟ Μεταμόρφωσης του ΚΚΕ διοργανώνει προβολή του ντοκιμαντέρ στις 7 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Μεταμόρφωσης (Δηλαβέρη).

Κυριακή 16 Γενάρη

-- Η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ και το ΤΣ Ρεθύμνου της ΚΝΕ διοργανώνουν προβολή στην Κοξαρέ.

Σε εξέλιξη οι εκθέσεις βιβλίου

Συνεχίζεται η έκθεση βιβλίου που διοργανώνει η ΤΕ Αχαΐας, στην Πάτρα, στον 3ο όροφο των γραφείων της έδρας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας (12ου Συντάγματος 34). Η έκθεση θα λειτουργήσει έως τις 7 Γενάρη, ώρες 18.00 - 21.00.

Εκθεση βιβλίου εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» θα πραγματοποιήσει η ΤΕ Ζακύνθου, το Σαββατοκύριακο 8 - 9 Γενάρη.

Η έκθεση θα λειτουργήσει στον ίδιο χώρο που θα προβάλλεται το Ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Μακρόνησο «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά», στο θέατρο του Σαρακινάδου και τις δύο μέρες από τις 7 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Οι αντίστοιχες εκθέσεις των Τομεακών Οργανώσεων της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ έχουν ως εξής:

-- Στη Λάρισα η έκθεση βιβλίου φιλοξενείται στα γραφεία του Κόμματος (Πανός 9, 2ος όροφος) τις καθημερινές 10.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00.

-- Στα Τρίκαλα, στα γραφεία του Κόμματος (Ιακωβάκη 3), 11.00 - 13.00 και 18.00 - 20.00.

-- Στον Βόλο λειτουργεί έκθεση που οργανώνει στα γραφεία της (Παύλου Μελά και Γαλλίας) η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας από 18.30 έως 20.30.

-- Στην Καρδίτσα, στα γραφεία του Κόμματος (Διάκου 13), 11.00 - 13.00 και 18.00 - 20.00.

Η χειρότερη χρονιά στις δασικές πυρκαγιές

Το 2021 κατατάσσεται ως το χειρότερο έτος των τελευταίων 13 χρόνων σε ό,τι αφορά τη συνολική καμένη έκταση της χώρας μας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ειδικότερα, με βάση τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές, κατά τη διάρκεια του 2021 χαρτογραφήθηκαν στην Ελλάδα 84 συμβάντα δασικών πυρκαγιών, τα οποία έκαψαν συνολική έκταση που ξεπερνά τα 1.300.000 στρέμματα. Η συνολική καμένη έκταση το 2021 προσεγγίζει το άθροισμα των καμένων εκτάσεων της οκταετίας 2013-2020.

Κατά το 2021 καταγράφηκε, επίσης, η χείριστη επίδοση σε ό,τι αφορά τη μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά στη χώρα μας, με τον συγκεκριμένο δείκτη να υπολογίζεται σε πάνω από 1.500 στρέμματα ανά συμβάν, όταν κατά τα προηγούμενα 13 έτη (2008 - 2020) o αντίστοιχος μέσος όρος ήταν κοντά στα 500 στρέμματα ανά συμβάν.

ΧΙΟΣ
Κινητοποίηση κατά της «φυλακής» της ΕΕ

Με ομάδες περιφρούρησης σε βάρδιες στο Θόλος, στη διασταύρωση με την Εθνική οδό Χίου - Καρδαμύλων, από νωρίς χτες το πρωί, οι κάτοικοι της περιοχής και των κοντινών χωριών συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στο χτίσιμο του νέου κέντρου εγκλεισμού προσφύγων και μεταναστών, που σχεδιάζουν κυβέρνηση και ΕΕ.

Στόχος τους είναι να αποτραπούν η είσοδος και η πραγματοποίηση οποιασδήποτε εργασίας για το χτίσιμο της νέας «φυλακής» της ΕΕ και γι' αυτό τοποθέτησαν όχημα κλείνοντας τον δρόμο. Παράλληλα, σημεία επιτήρησης υπάρχουν από κατοίκους σε όλη τη διαδρομή από την πόλη της Χίου προς το Θόλος και κάτοικοι των χωριών είναι σε ετοιμότητα να σπεύσουν στο σημείο όποτε χρειαστεί.

Στο σημείο ήταν και ο Μάρκος Σκούφαλος, δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και τη στήριξή της στον αγώνα των κατοίκων.

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Αμφισσας

Το Γενικό Νοσοκομείο Αμφισσας θα επισκεφτεί σήμερα Τετάρτη στις 10 π.μ. κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Φωκίδας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αντώνη Αλεξό, Γραμματέα της ΤΕ Φωκίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ