ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Ο λαός να καταδικάσει την προσπάθεια ξαναγραψίματος της Ιστορίας

Καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις κυβέρνησης και τοπικών αρχών για την αναθηματική πλάκα για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ

Τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών που «έβαλαν στο στόχαστρο την αναθηματική πλάκα που βρίσκεται τοποθετημένη στην πλατεία Λευκού Πύργου, στη Θεσσαλονίκη, για την απελευθέρωση της πόλης τον Οκτώβρη 1944 από τον ΕΛΑΣ», καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ).

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, κυβέρνηση και τοπικές αρχές «δεν ανέχονται την αναφορά "στη Μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 30 Οκτώβρη 1944". Θέλουν να μη θυμάται ο λαός, να μη μαθαίνει και να γνωρίζει η νεολαία την πραγματική ιστορία του μεγάλου λαϊκού ΕΠΟΥΣ της ΕΑΜικής Αντίστασης και της Απελευθέρωσης.

Στα σχέδια παραχάραξης της Ιστορίας εμπλέκονται οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης με έρευνα που διενεργείται, μετά από καταγγελίες της αυτοαποκαλούμενης "Ομάδας προβληματισμού για θέματα που αφορούν την ιστορία της πόλης μας", η οποία προφανώς συνεχίζει στη γραμμή που είχε χαράξει ο χρυσαυγίτης Ματθαιόπουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Εχουν προηγηθεί παρεμβάσεις της σε υπουργεία και Περιφέρεια, απαιτώντας να απομακρυνθεί η αναθηματική πλάκα, της οποίας δεν ανέχονται το περιεχόμενο που αποκαλύπτει ποιος υπερασπίστηκε τον λαό εκείνα τα χρόνια. Ποιος ήταν μπροστάρης, οργανωτής, νους και ψυχή του λαού, στην ένοπλη πάλη του κατά της τριπλής φασιστικής κατοχής της πατρίδας μας, γιατί η λαϊκή ανάταση αυτής της περιόδου είναι υλική δύναμη στους αγώνες του σήμερα για το δίκιο των εργαζομένων, του λαού κόντρα στους αστούς.

Ηταν η λαϊκή πάλη με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, το ΚΚΕ που έγραψε τις πιο λαμπρές σελίδες στη σύγχρονη Ιστορία, ενώ ο αστικός πολιτικός κόσμος είτε εγκατέλειψε τη χώρα είτε συνεργάστηκε με τους ναζί κατακτητές. Ηταν ο ΕΛΑΣ που απελευθέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τους ναζί κατακτητές.

Επιδιώκουν να σβηστεί από την ιστορική μνήμη το γεγονός ότι ο ΕΛΑΣ μετά από μάχες με τα ναζιστικά στρατεύματα και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τους ταγματασφαλίτες, στα περίχωρα και μέσα στην πόλη, απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη.

Θέλουν να παραχαράξουν την ιστορική αλήθεια, να τη φέρουν στα μέτρα τους, να ξεπλύνουν τα εγκλήματα των πολιτικών τους προγόνων που συνεργάστηκαν με τα στρατεύματα κατοχής, για να συνεχίζουν να δηλητηριάζουν λαό και νεολαία με την εγκληματική ιδεολογία και δράση τους, ώστε να μη σηκώνουν κεφάλι, να μη διεκδικούν, να μην αντιστέκονται, να μην παλεύουν για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος που τους εξοντώνει με τη φτώχεια, την ανασφάλεια, τους πολέμους», τονίζει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και καλεί «τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να καταδικάσει αυτούς που επιχειρούν την παραχάραξη της Ιστορίας και όσους ανέχονται τα φασιστικά παρακλάδια και την πρακτική τους. Να αντισταθεί στις επιδιώξεις κυβέρνησης και κρατικών μηχανισμών να σβήσουν από την ιστορική μνήμη την πραγματική Ιστορία. Θα μας βρουν απέναντί τους αυτοί που για όποια μικροκομματικά οφέλη θα τολμήσουν να επιχειρήσουν τη διαστρέβλωση της Ιστορίας.

Κάτω τα χέρια από την πραγματική Ιστορία, το ηρωικό έπος της Αντίστασης που έγραψε με το αίμα του ο λαός μας».

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ
Συνεχίζονται οι προβολές του «Μπόλικη πέτρα. Μπόλικη καρδιά»

Συνεχίζονται τις επόμενες μέρες οι οργανωμένες προβολές του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Μπόλικη πέτρα. Μπόλικη καρδιά».

Σάββατο 8 Γενάρη

-- Η ΚΟ Αταλάντης του ΚΚΕ διοργανώνει προβολή του ντοκιμαντέρ στις 7 μ.μ. στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης.

-- Η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ και το ΤΣ Ρεθύμνου της ΚΝΕ διοργανώνουν προβολή στις 8 μ.μ. στο Σπίτι του Πολιτισμού.

-- Η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ καλεί στο Θέατρο Σαρακηνάδου στις 7 μ.μ.

Κυριακή 9 Γενάρη

-- Η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης θα προβάλει το ντοκιμαντέρ στις 6.30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος».

-- Η ΚΟ Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης θα προβάλει το ντοκιμαντέρ στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα «Ιωνία» (Λεωφόρος Κ. Καραμανλή 18, δίπλα στο δημαρχείο Βούλας).

-- Η ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ θα προβάλει το ντοκιμαντέρ στις 11.30 π.μ. στην αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Γρεβενών.

-- Η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ καλεί στο Θέατρο Σαρακηνάδου στις 7 μ.μ.

Δευτέρα 10 Γενάρη

-- Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ διοργανώνει προβολή του ντοκιμαντέρ στις 6.30 μ.μ. στη μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κατερίνης «Εκάβη». Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μακρονησιώτης Χριστοφής Μιχάλης, μέλος του ΚΚΕ.

Σάββατο 15 Γενάρη

-- Η KO Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας του ΚΚΕ προσκαλεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ στις 6.30 μ.μ. στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ιδρυμα Ελληνισμού Διασποράς (ΠΠΙΕΔ), στη Λεωφόρο Δεκελείας 152 & Αττάλειας 2, Αλσος Νέας Φιλαδέλφειας.

-- Η ΚΟ Βριλησσίων του ΚΚΕ διοργανώνει προβολή του ντοκιμαντέρ στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Βριλησσίων (Κισσάβου 11).

-- Η ΚΟ Μεταμόρφωσης του ΚΚΕ διοργανώνει προβολή του ντοκιμαντέρ στις 7 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Μεταμόρφωσης (Δηλαβέρη).

Κυριακή 16 Γενάρη

-- Η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ και το ΤΣ Ρεθύμνου της ΚΝΕ διοργανώνουν προβολή στην Κοξαρέ.

-- Η ΚΟΒ Αίγινας του ΚΚΕ καλεί σε προβολή του ντοκιμαντέρ στις 11 π.μ. στον κινηματογράφο «Τιτίνα».

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ και η Οργάνωση Βάσης Καστοριάς της ΚΝΕ καταδικάζουν την πράξη βανδαλισμού του Μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη στην πόλη της Καστοριάς, καθώς και την προβοκάτσια σε βάρος του Κόμματος. Αγνωστοι έβαψαν με κόκκινη μπογιά το Μνημείο και υπέγραψαν ως «ΚΝΕ».

«Η συγκεκριμένη πράξη βανδαλισμού δεν έχει καμία σχέση με τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ποτέ δεν βεβηλώνουν χώρους και μνημεία πολιτισμικής και ιστορικής αξίας», σημειώνουν, προσθέτοντας τα εξής: «Ο στόχος αυτής της ενέργειας είναι ο αποπροσανατολισμός από τα λαϊκά προβλήματα και τις αιτίες που τα δημιουργούν. Φαίνεται όμως ότι αυτό που ενοχλεί είναι η φωνή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Καταδικάζουμε τη συγκεκριμένη προβοκατόρικη ενέργεια, η οποία έχει ως στόχο να λερώσει το ηθικό κύρος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, να παραπλανήσουν εργατόκοσμο και τη νεολαία της Καστοριάς ώστε να βγάζει λάθος συμπεράσματα. Μάταια όμως προσπαθούν οι εμπνευστές αυτού του εγχειρήματος να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Κάθε τίμιος λαϊκός άνθρωπος μπορεί να καταλάβει ότι εχθρός του ΚΚΕ είναι η αστική τάξη και το κράτος της, που επιβάλλει την αδικία και την εκμετάλλευση προς τον λαό».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή της πάλης μέσα από τα σωματεία τους!

Η Τομεακή Οργάνωση Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ «ενημερώνει πως όσον αφορά τη "δημιουργία και σύσταση μονίμου Eιδικού Τμήματος Επιθεώρησης, Παρακολούθησης και Ελέγχου της ορθής ή όχι τήρησης και εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Ναυτικής Εργασίας, της κείμενης νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων εργασίας", που αποφασίστηκε από την πλειοψηφία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), οι κομμουνιστές συνδικαλιστές που δρουν στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα διαφωνούν με τη σύσταση αυτής της επιτροπής, άρα και με τη στελέχωσή της, και γι' αυτό την καταψήφισαν.

Ο λόγος είναι ότι οι ναυτεργάτες δεν μπορούν να περιμένουν βελτίωση των συνθηκών της δουλειάς τους από την ΠΝΟ και τους μηχανισμούς της, που εκφράζουν τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και που έχουν μεγάλη ευθύνη διαχρονικά για την όξυνση των προβλημάτων των ναυτεργατών. Η πάλη για την τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων, για καλύτερους όρους δουλειάς και ζωής είναι υπόθεση των ναυτεργατών και των σωματείων τους στην οποία οι κομμουνιστές θα συνεχίσουν να είναι στην πρώτη γραμμή.

Οσον αφορά την τοποθέτηση του Λευτέρη Μπαρμπαρούση ως επικεφαλής αυτής της επιτροπής, η ΤΟ Μεταφορών οφείλει να ενημερώσει πως είναι δική του επιλογή και πως ο συγκεκριμένος δεν είναι μέλος του ΚΚΕ και δεν το εκπροσωπεί».

Σε εξέλιξη οι εκθέσεις βιβλίου

Συνεχίζεται η έκθεση βιβλίου που διοργανώνει η ΤΕ Αχαΐας, στην Πάτρα, στον 3ο όροφο των γραφείων της έδρας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας (12ου Συντάγματος 34). Η έκθεση θα λειτουργήσει έως αύριο, 7 Γενάρη, ώρες 18.00 - 21.00.

Εκθεση βιβλίου εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» θα πραγματοποιήσει η ΤΕ Ζακύνθου, το Σαββατοκύριακο 8 - 9 Γενάρη.

Η έκθεση θα λειτουργήσει στον ίδιο χώρο που θα προβάλλεται το Ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Μακρόνησο «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά», στο θέατρο του Σαρακινάδου και τις δύο μέρες από τις 7 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Οι αντίστοιχες εκθέσεις των Τομεακών Οργανώσεων της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ έχουν ως εξής:

-- Στη Λάρισα η έκθεση βιβλίου φιλοξενείται στα γραφεία του Κόμματος (Πανός 9, 2ος όροφος) τις καθημερινές 10.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00.

-- Στα Τρίκαλα, στα γραφεία του Κόμματος (Ιακωβάκη 3), 11.00 - 13.00 και 18.00 - 20.00.

-- Στον Βόλο λειτουργεί έκθεση που οργανώνει στα γραφεία της (Παύλου Μελά και Γαλλίας) η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας από 18.30 έως 20.30.

-- Στην Καρδίτσα, στα γραφεία του Κόμματος (Διάκου 13), 11.00 - 13.00 και 18.00 - 20.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ