ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ
Συνεχίζει να απειλείται από τις αυθαιρεσίες ναού της περιοχής

Το ΚΚΕ επανακατέθεσε Ερώτηση που παραμένει αναπάντητη από τον περασμένο Νοέμβρη

Υπό την απειλή αυθαιρεσιών και αποχαρακτηρισμού συνεχίζει να βρίσκεται δασική έκταση στον Υμηττό η οποία εκτείνεται μεταξύ των δήμων Βύρωνα και Ηλιούπολης, όπως είχε αναδείξει το ΚΚΕ με Ερώτηση στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβρη.

Πρόκειται για έκταση που στα τέλη της δεκαετίας του 1980 παραχωρήθηκε από το υπουργείο Γεωργίας και στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού οι υπεύθυνοι του ναού «Απόστολος Παύλος» τοποθέτησαν αυθαίρετα ηλεκτρονική μπάρα, παρεμποδίζοντας την πρόσβαση των κατοίκων της περιοχής στον περιβάλλοντα δασικό χώρο.

Η ενέργεια αυτή έχει προκαλέσει μεγάλες και δικαιολογημένες αντιδράσεις, για τον επιπλέον λόγο ότι η συγκεκριμένη δασική περιοχή (ΠΔ Υμηττού) χρησιμοποιείται χρόνια τώρα ως η μόνη ασφαλής δίοδος μαθητών, απέναντι στον κίνδυνο της λεωφόρου Αλίμου - Κατεχάκη, για το παρακείμενο σχολικό συγκρότημα του δήμου Βύρωνα. Επίσης, φιλοξενεί παιδική χαρά του δήμου Ηλιούπολης, στην οποία, μετά την τοποθέτηση της ηλεκτρονικής μπάρας, η προσέγγιση από παιδιά και γονείς έχει δυσκολέψει.

Παρά τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης και την ενημέρωση του αρμόδιου Δασαρχείου Πεντέλης να ενεργήσει αυτοψία και να προστατεύσει τη δημόσια δασική έκταση, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά οι υπεύθυνοι του ναού «ζητούν και τα ρέστα», ισχυριζόμενοι με εξώδικο προς τον δήμο ότι η έκταση είναι μεν δασική, αλλά ιδιωτική της Εκκλησίας, ενημερώνοντας μάλιστα για την καταγραφή της στο Κτηματολόγιο.

Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη έκταση, που περιλαμβάνει και τον ναό του Αποστόλου Παύλου, καταγράφεται ως δασική και σε πρόσφατη ανάρτηση του δασικού χάρτη της περιοχής, είναι ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου και του Δασαρχείου Πεντέλης να πουν δημόσια αν τους έχει ζητηθεί ή έχουν δώσει άδεια στον ναό για την τοποθέτηση μπάρας, και, αν όχι, γιατί δεν έχουν προβεί ακόμα στις απαραίτητες ενέργειες για την απομάκρυνσή της.

Επιπλέον, σύμφωνα με έγγραφο του Δασαρχείου Πεντέλης προς το ΣτΕ, ο συγκεκριμένος ναός χαρακτηρίζεται «αυθαίρετος» στον χώρο του Υμηττού και γι' αυτό έχει ανασταλεί κάθε οικοδομική δραστηριότητα για την αποπεράτωσή του.

Οι ανησυχίες κατοίκων και φορέων της περιοχής εντείνονται από το γεγονός ότι είναι γνωστές οι διεκδικήσεις της Μονής Πετράκη και της Εκκλησίας της Ελλάδας σε αυτήν την περιοχή, όπως και οι κατά καιρούς ενέργειές τους προκειμένου να «αναγνωριστούν» από κρατικούς φορείς και δημοτικές αρχές ως «de jure» ιδιοκτήτες της δασικής έκτασης.

Οι σχεδιασμοί αυτοί ανακόπηκαν ύστερα από αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, παραμένουν όμως ενεργοί και απειλούν τη δασική έκταση, στο έδαφος που στρώνουν τα σχέδια για «πράσινες» μπίζνες στην ευρύτερη περιοχή, με όχημα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Η Ερώτηση του ΚΚΕ

Για το θέμα αυτό, το ΚΚΕ επανήλθε, καταθέτοντας εκ νέου την Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητάει να γίνει γνωστό:

  • Αν το αρμόδιο Δασαρχείο έχει δώσει άδεια στον ναό για τις ενέργειές του και, αν όχι, με ποιες διοικητικές πράξεις του παρεμβαίνει ώστε να σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειές του στη συγκεκριμένη δασική έκταση.
  • Αν το Δημόσιο αναγνωρίζει την πράξη ιδιοκτησίας που εμφανίζει ο ναός στο Κτηματολόγιο. Αν όχι, την έχει αμφισβητήσει η αρμόδια Δασική Υπηρεσία, και ποια είναι η κατάληξη των ενεργειών της;
  • Αν στην ευρύτερη έκταση του Υμηττού, και συγκεκριμένα στη δασική έκταση που εκτείνεται μεταξύ των δήμων Βύρωνα και Ηλιούπολης, καταγράφονται και άλλες πράξεις ιδιοκτησίας της Εκκλησίας και της Μονής Πετράκη στο Κτηματολόγιο. Αν ναι, τι έκταση αφορούν και ποιες είναι οι αντίστοιχες ενέργειες αμφισβήτησης της Δασικής Υπηρεσίας;
  • Τέλος, με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην περιοχή, σε ποιες άλλες ενέργειες έχουν προβεί το Δημόσιο και οι υπηρεσίες του για να προασπίσουν τον δημόσιο χαρακτήρα της συγκεκριμένης δασικής έκτασης στον Υμηττό.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Καταγγέλλει το ισχύον πλαίσιο για τις επιτροπές

Την αντίθεσή τους στην απαράδεκτη πρόβλεψη του υπάρχοντος πλαισίου για την εκλογή της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των δήμων, που θεωρεί τους «ανεξάρτητους» δημοτικούς συμβούλους «παράταξη» και τους δίνει τη δυνατότητα να υποδείξουν υποψηφίους για τις επιτροπές, εκφράζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγίων Αναργύρων - Καματερού, καταγγέλλοντας ότι δίνει τη δυνατότητα για λαθροχειρίες και τελικά αλλοίωση της βούλησης των δημοτών.

Σε σχετική τους δήλωση αναφέρουν: «Στο υπάρχον πλαίσιο οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι "λογίζονται ως παράταξη" και τους δίνεται η δυνατότητα να υποδείξουν υποψηφίους για τις επιτροπές. Η πρόβλεψη αυτή είναι από κάθε άποψη απαράδεκτη, γιατί δίνει τη δυνατότητα για λαθροχειρίες και τελικά αλλοίωση της βούλησης των δημοτών. Μπροστά στις Δημαιρεσίες στις 9/1/2022, θεωρούμε ότι η καθεμία και ο καθένας δημοτικός σύμβουλος απαιτείται να σεβαστούν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του 2019 και να πράξουν με βάση αυτά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ