ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Γενάρη 2022
Σελ. /24
Για άλλη μια φορά χωρίς ουσιαστική προστασία τα σχολεία

Με το αποπροσανατολιστικό δίλημμα «ανοιχτά ή κλειστά» σχολεία απαντά η κυβέρνηση για να αποφύγει τη συζήτηση για τα μέτρα που δεν παίρνει

INTIME NEWS

Την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Γενάρη υπερασπίστηκαν χτες με δηλώσεις τους διάφορα κυβερνητικά στελέχη, διαλέγοντας ένα εύκολο πεδίο αντιπαράθεσης γύρω από το ερώτημα «ανοιχτά ή κλειστά σχολεία», ώστε να φεύγει από το κάδρο της συζήτησης το με τι όρους ανοίγουν τα σχολεία, το ότι για άλλη μια φορά, μετά από την εμπειρία δύο χρόνων και με την πανδημία να καλπάζει, δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους.

Θυμίζουμε ότι τα σχολεία ξανανοίγουν περίπου όπως και πριν από τις γιορτές, με self tests για όλους τους μαθητές (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους), τρία την πρώτη βδομάδα του ανοίγματος και από δύο στη συνέχεια κάθε βδομάδα. Διαφοροποιούνται επίσης ελαφρώς οι έλεγχοι σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, οπότε θα γίνονται 5 τεστ (2 rapid και 3 self) σε διάστημα 5 ημερών για όλους τους ανεμβολίαστους μαθητές του τμήματος και τρία τεστ (self) για τους εμβολιασμένους. Ανάλογες ρυθμίσεις ορίζονται και για τους εκπαιδευτικούς, ενώ όλα τα υπόλοιπα στοιχεία των πρωτοκόλλων υπερμετάδοσης, συμπεριλαμβανομένης και της προϋπόθεσης να νοσούν ταυτόχρονα πάνω από τους μισούς μαθητές για να κλείσει ένα τμήμα, παραμένουν ως έχουν.

«Το σχολείο προβλέπει ένα πλαίσιο πολύ προστατευτικό και γίνεται ένας ασφαλής χώρος», ισχυρίστηκε χτες η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, επικαλούμενη αυτά τα τεστ, ξεχνώντας όμως ότι αυτά περίπου ίσχυαν και πριν (με εξαίρεση τους εμβολιασμένους), αλλά δεν απέτρεψαν να νοσούν δεκάδες χιλιάδες μαθητές κάθε μήνα. Επιπλέον και πάλι αυτοί οι έλεγχοι γίνονται με «ατομική ευθύνη» των γονιών που θα καλούνται να βρουν χρόνο, χρήμα και υπομονή για τα rapid. Γνωρίζοντας αυτά τα προβλήματα που προκαλούνται και τις ουρές που βλέπουμε ήδη (πριν ανοίξουν τα σχολεία) για τους ελέγχους, ο γγ του υπουργείου Παιδείας, Α. Κόπτης, είπε προσπαθώντας να καθησυχάσει ότι «όλες οι δομές θα είναι ανοιχτές για την υποβολή των μαθητών σε rapid, θα κινητοποιηθεί ακόμα και ο Στρατός», η κυβέρνηση ωστόσο απορρίπτει το να γίνονται οι έλεγχοι στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Κατά τ' άλλα, η υπουργός Παιδείας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, επικαλέστηκαν τους αυτονόητους παιδαγωγικούς και ψυχοκοινωνικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να είναι ανοιχτά τα σχολεία, με τον τελευταίο να δηλώνει μεταξύ άλλων την πρόθεση της κυβέρνησης «η διά ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία να ξεκινήσει και να προχωρήσει», ενώ τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας παράλληλα ερωτώμενα για το ενδεχόμενο τηλεκπαίδευσης απαντούσαν ότι υπάρχει ετοιμότητα αν χρειαστεί.

Μέτρα ασφάλειας και όχι υπερμετάδοσης

Τις επιλογές της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων με τους ίδιους όρους που έκλεισαν υπερασπίστηκε η υπουργός Παιδείας και κατά τη συνάντηση που είχε χτες το απόγευμα με αντιπροσωπεία των ΔΣ των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Οι εκπαιδευτικοί έθεσαν μεταξύ αυτών αιτήματα για αλλαγή του όρου των 50+1% νοσούντων μαθητών για να κλείσει ένα τμήμα, για αραίωση του αριθμού μαθητών στα τμήματα, επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών για κάλυψη των κενών και αναπλήρωση των εκπαιδευτικών που νοσούν και άλλα ζητήματα. Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις έμειναν και τα επιτακτικά ζητήματα της παιδαγωγικής στήριξης των μαθητών και των εκπαιδευτικών και της μη εφαρμογής των αντιδραστικών μέτρων όπως ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, «αξιολόγηση».

«Παρά τον δεκαπλασιασμό σχεδόν των κρουσμάτων το 15ήμερο των διακοπών λόγω Χριστουγέννων, το υπουργείο Παιδείας αρνείται να αφουγκραστεί τις αγωνίες εκατοντάδων χιλιάδων γονιών και επιμένει στη γνωστή συνταγή του στοιβάγματος 25 και 27 παιδιών ανά τάξη με μόνο μέσο προστασίας τις μάσκες και τα ανοιχτά παράθυρα. Ούτε κουβέντα για αραίωση των παιδιών στα τμήματα με ταυτόχρονη πρόσληψη εκπαιδευτικών, για πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού καθαριότητας, για ανάληψη δηλαδή από μέρους της της ευθύνης που της αναλογεί, αντίθετα προχώρησε σε ακόμα μεγαλύτερη πύκνωση των μαθητών ανά τάξη με τις συγχωνεύσεις του Νοέμβρη», σημειώνει σε ανακοίνωση για τους όρους ανοίγματος των σχολείων η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). Προσθέτει ότι φορτώνονται στους γονείς η ευθύνη και το κόστος των τεστ, ενώ διατηρείται το 50%+1 για το κλείσιμο ενός τμήματος, «παρότι αποδείχθηκε στην πράξη μέτρο υπερμετάδοσης του ιού». Η ΑΣΓΜΕ προτάσσει μια σειρά από ουσιαστικά μέτρα προστασίας που διεκδικεί εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο για τα σχολεία.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Με τον αγώνα μας μπορούμε να επιβάλουμε μέτρα προστασίας της υγείας

Ανακοίνωση της ΕΓ του ΜΑΣ μπροστά στο άνοιγμα των πανεπιστημίων και την εξεταστική - Κάλεσμα για παράσταση διαμαρτυρίας στις 11/1 στο υπουργείο Υγείας

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο να ικανοποιήσουν ΤΩΡΑ τα αιτήματα των φοιτητών - Οχι στα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού», δηλώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών απέναντι στη στάση της κυβέρνησης για τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας.

Το ΜΑΣ καλεί όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να πάρουν αποφάσεις για παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την Τρίτη 11 Γενάρη στις 17.30 και κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των σχολών την πρώτη βδομάδα μαθημάτων.

Αναλυτικά σημειώνει:

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, χωρίς ίχνος ντροπής, ανακοίνωσαν το άνοιγμα των πανεπιστημίων ακριβώς με τους ίδιους όρους που έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα! Ακόμα και τώρα που τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 50.000 ημερησίως, η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών και όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας! Στην πράξη η κα Κεραμέως ουσιαστικά ανακοίνωσε το εξής μοναδικό μέτρο: Την εφαρμογή "ανοσίας της αγέλης" στα πανεπιστήμια, όπως και στα σχολεία!

Εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια οι φοιτητές μέσα από τους Συλλόγους μας διεκδικούμε και απαιτούμε να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολών μας. Η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να υλοποιήσει τα λογικά και αυτονόητα αιτήματα, όμως δεν το έκανε, γιατί τα θεωρεί "κόστος". Αντίθετα, αξιοποίησε όλο τον χρόνο και το χρήμα που είχε για να νομοθετεί ενάντια στις ανάγκες των φοιτητών και προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, να προωθεί νέα σχέδια καταστολής των αγώνων μας!

Μάλιστα η κυβέρνηση, με την απαράδεκτη απόφαση που ακυρώνει όλες τις διδακτικές ώρες που πραγματοποιήθηκαν τηλεματικά, θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη δυνατότητα χιλιάδων φοιτητών να εξεταστούν κανονικά σε μαθήματα που έχουν διδαχθεί!».

«Ως εδώ! Δεν ανεχόμαστε άλλο να παίζουν με τις σπουδές μας και την υγεία των οικογενειών μας!», δηλώνει το ΜΑΣ και τονίζει ότι οι φοιτητές με τον αγώνα τους μπορούν να επιβάλουν την ικανοποίηση των αυτονόητων αιτημάτων τους για προστασία της υγείας και κατάλληλους όρους πραγματοποίησης της εξεταστικής:

«-- Να τοποθετηθούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ για δωρεάν, επαναλαμβανόμενα rapid test για όλους τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, το εκπαιδευτικό προσωπικό σε κάθε Ιδρυμα!

-- Να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξεταστική! Να οριστεί διπλή εξεταστική για όλους τους φοιτητές με δυνατότητα αξιοποίησης όλων των μεθόδων εξέτασης (διά ζώσης με αραίωση τμημάτων, τηλεματικά, απαλλακτικές εργασίες).

-- Να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ από και προς τις σχολές.

-- Εξασφάλιση μαγνητοσκόπησης των διαλέξεων και αναπλήρωση εργαστηρίων, καθώς και δυνατότητα εναλλακτικών ημερομηνιών ή τηλεματικής εξέτασης για τους φοιτητές που νοσούν.

-- Να καταργηθεί η απαράδεκτη απόφαση που ακυρώνει τις διδακτικές ώρες που πραγματοποιήθηκαν τηλεματικά.

-- Να χορηγούνται δωρεάν οι ειδικές μάσκες που απαιτούνται.

-- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των Ιδρυμάτων, να γίνουν μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού.

-- Αμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας!».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ «Ο ΒΥΡΩΝ»
Διεκδίκηση μέτρων για την προστασία μαθητών και εργαζομένων

«Μέτρα για την πανδημία - Διασφάλιση όρων προστασίας για μαθητές και εργαζόμενους» διεκδίκησε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρων» με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Οι όροι λειτουργίας που προβλέπονται για τις δομές ιδιωτικής Εκπαίδευσης είναι οι ίδιοι με αυτούς που ίσχυαν πριν τις γιορτές, ενώ η έναρξη των μαθημάτων στα φροντιστήρια επιβεβαιώνει αυτό που ο «Βύρωνας» είχε επισημάνει, ότι δηλαδή η κυβέρνηση επιτρέπει στους εργοδότες να χειριστούν την έξαρση της πανδημίας με βάση το συμφέρον τους.

Απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται για μαθητές και εργαζόμενους, προβάλλει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων. Ειδικότερα, από το υπουργείο Παιδείας ζητά δωρεάν τεστ για όλους, να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη, με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους, με καθολική ισχύ για όλες τις δομές Εκπαίδευσης, μείωση της διάρκειας της διδακτικής ώρας, αύξηση του χρόνου διαλείμματος, για αερισμό και καθαρισμό των αιθουσών, προσωπικό καθαριότητας καθ' όλη τη διάρκεια του ωραρίου, εξασφάλιση όρων για ασφαλή διά ζώσης διδασκαλία και όχι αντιδραστική και αντιπαιδαγωγική αναμετάδοση του μαθήματος. Παράλληλα, θέτει μια σειρά αιτήματα για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων.

Για τα παραπάνω οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου, χωρίς ανταπόκριση, παρότι είχε κοινοποιηθεί και σχετικό υπόμνημα. Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Εκπαίδευση δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να προβάλλουν τις διεκδικήσεις τους.

Μέχρι και το Σάββατο η διάθεση των self tests για μαθητές - εκπαιδευτικούς

Συνεχίζεται μέχρι και το Σάββατο η διάθεση 5 δωρεάν αυτοδιαγνωστικών (self) τεστ από τα φαρμακεία, για τις δύο πρώτες βδομάδες επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 έως και 21 Γενάρη για όλους τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, το self test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο. Για την πρώτη βδομάδα το self test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

Το self test είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς που οφείλουν να φέρουν όλοι βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος. Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζονται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για την COVID-19.

Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο rapid και ένα self test - όλα με δική τους επιβάρυνση - την πρώτη βδομάδα λειτουργίας των σχολείων και από τη δεύτερη βδομάδα λειτουργίας των σχολείων, δύο rapid tests τη βδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής.

Η δωρεάν διάθεση self tests από τα φαρμακεία θα γίνεται και κατά τη σημερινή αργία των Θεοφανίων, από εφημερεύοντα φαρμακεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ