ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Γενάρη 2022 - Κυριακή 9 Γενάρη 2022
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ - ΛΕΣΒΟΣ
Αποφασιστική απάντηση των νησιωτών

Με μαζικές κινητοποιήσεις απέτρεψαν να ξεφορτωθούν μηχανήματα που προορίζονταν για τα στρατόπεδα για πρόσφυγες και μετανάστες σε Θόλος και Βάστρια

Ο λαός της Χίου απέτρεψε το πλοίο να ξεφορτώσει
Ο λαός της Χίου απέτρεψε το πλοίο να ξεφορτώσει
Η μαζική κινητοποίηση του λαού την Τετάρτη και την Πέμπτη, πρώτα της Χίου και στη συνέχεια της Λέσβου, ματαίωσε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μεταφορά στα νησιά μηχανημάτων της αναδόχου εταιρείας (ΤΕΡΝΑ) για να χρησιμοποιηθούν στις νέες κλειστές υπερδομές - στρατόπεδα συγκέντρωσης της ΕΕ, που θέλει να χτίσει και στα δύο νησιά, στις περιοχές του Θόλου και της Βάστριας αντίστοιχα.

Οι κάτοικοι από το απόγευμα της Τετάρτης βρέθηκαν σε επιφυλακή με τους φορείς τους, τη Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων της Χίου, τα εργατικά σωματεία, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και απέτρεψαν το πλοίο «Πελαγίτης» να ξεφορτώσει τα μηχανήματα έργου για τις δομές - φυλακές, πρώτα στο λιμάνι στα Μεστά και στην πόλη της Χίου και στη συνέχεια στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αναγκάζοντάς το να φύγει για τη Θεσσαλονίκη.

Ηταν μια πρώτη αποφασιστική απάντηση των λαϊκών δυνάμεων των νησιών, που διατράνωσαν ότι δεν θέλουν στρατόπεδα συγκέντρωσης κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών, θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις οποίες συμμετέχουν ενεργά και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Απαίτησαν να κλείσουν οι υπάρχουσες δομές, οι ξεριζωμένοι να έχουν τη δυνατότητα να πάνε στον τόπο προορισμού τους.

Ανακοινώσεις για την περήφανη απάντηση των νησιωτών εξέδωσαν οι Τομεακές Επιτροπές Χίου και Λέσβου του ΚΚΕ χαιρετίζοντας τον αγώνα τους, στον οποίο οι κομμουνιστές δίνουν όλες τις δυνάμεις τους. Υπογραμμίζουν: «Αυτοί που με την πολιτική τους δημιούργησαν και δημιουργούν καραβάνια προσφύγων και θαλασσοπνιγμένων, σήμερα μιλούν για διαχείριση του Προσφυγικού, ενώ ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν δίνουν δεκάρα ούτε για τους νησιώτες, ούτε για τους πρόσφυγες, ούτε για τον λαό μας.

Καλούμε τον λαό των νησιών να επαγρυπνά, να διεκδικεί τις σύγχρονες ανάγκες του, να βάζει εμπόδια στην πολιτική που εμπλέκει τη χώρα μας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς και να συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες κόντρα στο ξεσπίτωμά τους και τον εγκλωβισμό τους».

Στη συγκέντρωση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λέσβου ενάντια στη δημιουργία φυλακής στη Βάστρια παραβρέθηκε και η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ.

Ισχυρό χαστούκι στην πολιτική της κυβέρνησης

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την Πέμπτη ανακοίνωση, όπου χαιρετίζει τις μαζικές ολονύχτιες και πρωινές κινητοποιήσεις του λαού της Χίου στα λιμάνια του νησιού, που απέτρεψαν τη μυστική αποβίβαση βαριών μηχανημάτων που προορίζονται για την κατασκευή της νέας μεγάλης δομής - φυλακής προσφύγων και μεταναστών στο νησί.

Σημειώνει: «Ο αγωνιζόμενος χιώτικος λαός απέδειξε, για μια ακόμα φορά, ότι όταν ο λαός εμπιστεύεται τη δύναμή του μπορεί να αποτρέπει και να χαλάει αντιλαϊκούς σχεδιασμούς.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη, γιατί παρά και ενάντια στη θέληση των νησιωτών, εμμένει στην υλοποίηση της αντιδραστικής και επικίνδυνης επιλογής της ΕΕ, η οποία φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έχει και τη συμφωνία του ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ, που μετατρέπει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε φυλακές και χώρο διαλογής προσφύγων και μεταναστών.

Μετά το μεγάλο στραπάτσο που υπέστη η κυβέρνηση από τον λαϊκό ξεσηκωμό σε Χίο και Λέσβο τον Φλεβάρη του 2020, κατά της εισβολής των ΜΑΤ που οργάνωσε, σήμερα η πολιτική της δέχθηκε ένα νέο ηχηρό χαστούκι, που φανερώνει ότι δεν έχει ούτε την αποδοχή, μα ούτε και την ανοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των νησιωτών.

Το ΚΚΕ στηρίζει τους δίκαιους αγώνες των νησιωτών και απαιτεί να σταματήσει τώρα η κατασκευή των νέων ΚΥΤ - φυλακών καθώς και να κλείσουν αυτά που ήδη λειτουργούν στα νησιά. Να ανακαλέσει πίσω τώρα τα μηχανήματα και να μην επιχειρήσει ξανά να τα κατεβάσει στη Λέσβο ή στη Χίο».

Τελευταίος αποχαιρετισμός στην συντρόφισσα Μαρία Σιδέρη

Σε κλίμα συγκίνησης, περηφάνιας και σεβασμού αποχαιρέτησαν την Παρασκευή το μεσημέρι συγγενείς, φίλοι και σύντροφοι την Μαρία Σιδέρη, η οποία «έφυγε» από τη ζωή στα 99 της χρόνια έχοντας κλείσει έναν μεγάλο και γεμάτο κύκλο ζωής, αδιάλειπτης δράσης και ανυποχώρητων αγώνων. Σε όλη τη διάρκεια της σεμνής τελετής της πολιτικής κηδείας, τιμητική φρουρά στο πλευρό της εναλλάσσονταν σύντροφοί της από το Κόμμα.

«Η γελαστή και γλυκιά σου μορφή θα μας μείνει αξέχαστη, γιατί είναι δείγμα της δύναμης που αντλεί ο αγωνιστής, ο κομμουνιστής σε όλες τις συνθήκες για τη συνέχιση της πάλης. Αλλωστε, στον μεγάλο και γεμάτο κύκλο της ζωής σου έζησες μεγάλες στιγμές του αγώνα, αλλά και τη σκληρότητα της ταξικής πάλης, χωρίς να λυγίσεις ακόμα και μπροστά στον κίνδυνο του θανάτου», σημείωσε μεταξύ άλλων η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, που την αποχαιρέτησε εκ μέρους του Κόμματος. Η Β. Πλατανιά αναφέρθηκε στην πολυκύμαντη ζωή της Μ. Σιδέρη: Στην πάλη της ενάντια στη ναζιστική κατοχή μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, στα 14 χρόνια που έμεινε στη φυλακή περιμένοντας κάθε μέρα την εκτέλεσή της, καθώς είχε καταδικαστεί πέντε φορές σε θάνατο. «Η γνώση, η αγωνιστική στάση ζωής, η ανιδιοτέλεια, η αταλάντευτη πίστη στον τελικό σκοπό, η επαναστατική αισιοδοξία είναι οι αρχές με τις οποίες διαπαιδαγωγεί το ΚΚΕ τα μέλη του, είναι οι αρχές με τις οποίες διαπαιδαγωγήθηκες και εσύ σ. Μαρία. Ετσι, έζησες μια ζωή γεμάτη, μια ζωή όμορφη, μια ζωή - παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές των κομμουνιστών. Εμείς μπορούμε να σου πούμε το στερνό "αντίο" με τον στίχο, το τραγούδισμα του οποίου διηύθυνες στις φυλακές Αβέρωφ. "Γεια σας αδέρφια, θα 'ρθει λευτεριά". Στο υποσχόμαστε, συντρόφισσα Μαρία», ανέφερε ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό.

Ακόμα, την σ. Μαρία αποχαιρέτησαν ο Κ. Γαβριλάκης, γραμματέας του παραρτήματος Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο Γ. Σταυράκης μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, και από τους συγγενείς της η Μαριέττα Παναγιωτοπούλου.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Εφυγε» ο σύντροφος Γιώργος Βελδεμίρης

Ο σύντροφος Γιώργος κατά την παράδοση στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ του αρχείου του αδερφού του

MotionTeam

Ο σύντροφος Γιώργος κατά την παράδοση στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ του αρχείου του αδερφού του
Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει με βαθιά θλίψη τον θάνατο του συντρόφου Γιώργου Βελδεμίρη, που «έφυγε» από τη ζωή την Παρασκευή 7 Γενάρη και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ο σ. Γιώργος γεννήθηκε το 1941 στη Θεσσαλονίκη και ήταν αδερφός του αγωνιστή κομμουνιστή Στέφανου Βελδεμίρη, ο οποίος δολοφονήθηκε από όργανο της αστυνομίας το 1961.

Από μικρή ηλικία μπήκε στον αγώνα. Οταν ήταν σπουδαστής στον «Ευκλείδη» οργανώθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη. Σε όλη του τη ζωή δεν έλειψε στιγμή από τους αγώνες του λαού μας ενάντια στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στην αδικία, στον πόλεμο, πάλεψε αταλάντευτα, στο πλευρό του ΚΚΕ, για τις αξίες και τα ιδανικά του.

Πριν από λίγες μέρες - σε εκδήλωση της ΚΟ Κ. Μακεδονίας - είχε παραδώσει στον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος το προσωπικό του αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικό υλικό από τη ζωή και δράση του αδερφού του Στέφανου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ