ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Γενάρη 2022 - Κυριακή 9 Γενάρη 2022
Σελ. /40
ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Στα χέρια των εργαζομένων η υπόθεση της προστασίας της υγείας τους
  • Συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 13 Γενάρη στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα και κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία. Αγωνιστικές παρεμβάσεις και στη Θεσσαλονίκη
  • Στους δρόμους βγαίνουν εργαζόμενοι, υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, γονείς, καλλιτέχνες σε όλη τη χώρα

Με ένα μπαράζ αγωνιστικών παρεμβάσεων που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα και κλιμακώνονται όλη τη βδομάδα, σωματεία και εργαζόμενοι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε μια σειρά από πόλεις διαμηνύουν ότι δεν παραιτούνται από τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής τους.

Την αρχή κάνουν τη Δευτέρα 10 Γενάρη οι καλλιτέχνες, με τα σωματεία τους να διοργανώνουν παν-καλλιτεχνικό συλλαλητήριο, στις 12 μ., στα Προπύλαια στην Αθήνα (βλ. σελ. 30).

Την Τρίτη 11 Γενάρη, η σκυτάλη περνάει στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και τους γονείς, που καλούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας στις 5.30 μ.μ., αντιδρώντας στα μέτρα - κοροϊδία με τα οποία η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία και διεκδικώντας «ανοιχτά και ασφαλή σχολεία» (βλ. σελ. 6 - 7).

Σταθμός κλιμάκωσης της πολύμορφης δράσης εργατικών σωματείων, συλλόγων εκπαιδευτικών, υγειονομικών και άλλων φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος είναι η Πέμπτη 13 Γενάρη, με το κάλεσμα για συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 5 μ.μ., όπου θα δώσουν και συνέντευξη Τύπου.

Στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 13/1 σε κινητοποίηση καλούν εργατικά σωματεία, στις 6.30 μ.μ., στο ΥΜΑΘ.

«Μετράμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες νέα κρούσματα κορονοϊού, γεγονός που φανερώνει ότι η εξάπλωση της πανδημίας είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 21.000 και τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί. Η κυβέρνηση, που έχει χάσει τον έλεγχο, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και τον λαό, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Μαζί με την "ατομική ευθύνη", με την οποία προσπάθησε να ρίξει το βάρος και το κόστος της αντιμετώπισης στις πλάτες μας, διολισθαίνει και στη λογική της "ανοσίας της αγέλης", καλώντας μας να προστατεύσουμε την υγεία μας και τη ζωή μας, ο καθένας από μόνος του και όπως μπορεί», σημειώνουν τα σωματεία της Αττικής που καλούν στην κινητοποίηση της Πέμπτης 13/1 στο υπουργείο Υγείας.

«Μόνο έτσι μπορούν να εξηγηθούν τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ κατ' εντολή του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τα οποία μειώνεται η καραντίνα σε 5 μέρες, μετατρέποντας ακόμα περισσότερο τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης», τονίζεται στο κάλεσμα, σημειώνοντας ότι «προκειμένου να μη διαταραχθούν τα κέρδη των εργοδοτών, οι αναστολές συμβάσεων, οι απολύσεις, συνολικά η προσπάθεια χτυπήματος των δικαιωμάτων μας έχουν γίνει καθημερινότητα».

Τα σωματεία σημειώνουν ότι οι ουρές στις κρατικές δομές για ένα τεστ είναι ατελείωτες, σπρώχνοντας τους εργαζόμενους στους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην Υγεία, οι οποίοι θησαυρίζουν. Αναδεικνύουν τα τεράστια κενά στα δημόσια νοσοκομεία, τη μετατροπή τους σε μιας νόσου, αλλά και τις αποφάσεις για την επαναλειτουργία της Εκπαίδευσης χωρίς ουσιαστικά μέτρα.

«Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση παίρνουμε την υπόθεση της προστασίας της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων μας στα χέρια μας», διαμηνύουν, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, «τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν», με διεκδικήσεις για:

1. Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό.

2. Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.

  • Με έλεγχο των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και με οργάνωση προληπτικών ελέγχων σε μεγάλες βιομηχανικές ζώνες και επιχειρήσεις με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ.
  • Με εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.
  • Με μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών και γενικά στις μεταφορές, με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.

3. Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού, ειδικά σε προσφυγικούς καταυλισμούς και στους μετανάστες εργάτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, τις κοινωνικές ομάδες «υψηλού κινδύνου».

4. Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

5. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ και τα διαγνωστικά.

6. Μέτρα για την έναρξη των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

Στη συγκέντρωση των σωματείων στο υπουργείο Υγείας καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Δεν συμβιβαζόμαστε η ζωή και η υγεία των γυναικών και των οικογενειών μας να είναι έρμαια των νόμων της αγοράς και του κέρδους των επιχειρηματικών κολοσσών, που υπερασπίζεται η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τονίζει η ΟΓΕ και καλεί τις γυναίκες να δυναμώσουν τη συλλογική αγωνιστική διεκδίκηση για μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Μέχρι στιγμής το κάλεσμα υπογράφουν τα Συνδικάτα: Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Ν. Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Φαρμάκου - Καλλυντικών Αττικής, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Τύπου - Χάρτου, Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής. Επίσης, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιων νοσοκομείων.

Μέρα δράσης στα νοσοκομεία

Επίσης, από το πρωί της Πέμπτης 13/1, σύλλογοι υγειονομικών μαζί με σωματεία και φορείς θα πραγματοποιούν αγωνιστικές παρεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, απαιτώντας την ουσιαστική θωράκισή τους για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Το Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου πραγματοποιεί συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου, μαζί με σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής. Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Μεταξά» καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο προαύλιο, στις 8 π.μ.

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με την ΑΣΓΜΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τη Δευτέρα 10 Γενάρη στις 12 μ. θα συναντηθεί με το ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ