ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Γενάρη 2022 - Κυριακή 9 Γενάρη 2022
Σελ. /40
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων
  • Ανοίγουν τη Δευτέρα σχολεία και πανεπιστήμια με τα ίδια λίγο - πολύ ανεπαρκή μέτρα
  • Συγκέντρωση την Τρίτη, 11/1, στις 5.30 μ.μ., στο υπουργείο Υγείας και άλλες αγωνιστικές δράσεις

Διεκδικώντας σχολεία και πανεπιστήμια ανοιχτά και ασφαλή και όχι εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές ενώνουν τις δυνάμεις τους και κινητοποιούνται δίνοντας κοινό αγωνιστικό ραντεβού την Τρίτη 11 Γενάρη, στις 5.30 το απόγευμα, στο υπουργείο Υγείας, ενώ αναπτύσσουν παράλληλα πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων.

Με τα σχετικά καλέσματά τους πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών διεκδικούν μεταξύ άλλων: Αραίωση των μαθητών στις τάξεις, ανάκληση των συγχωνεύσεων, πρόσληψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού (καθαριότητας, νοσηλευτές κ.ά.), μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ, δωρεάν ειδικές μάσκες, καμπάνια εμβολιασμού επιστημονικά τεκμηριωμένη, μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες, κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), ειδικά μέτρα για τα πανεπιστήμια κ.ά.

Θυμίζουμε ότι τα μόνα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα σχολεία που ανοίγουν τη Δευτέρα είναι ένα επιπλέον self test για την πρώτη βδομάδα λειτουργίας τους, επέκταση των εβδομαδιαίων δωρεάν self tests και στους εμβολιασμένους μαθητές κι εκπαιδευτικούς και κάποιες αλλαγές στον αριθμό των ελέγχων σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος. Συγκεκριμένα, μείωσε το διάστημα των ελέγχων σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος από 7 σε 5 μέρες, διατήρησε τα δύο rapid tests που έκαναν όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές της τάξης και πρόσθεσε ένα self test επιπλέον των εβδομαδιαίων, ώστε όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές να έχουν καθημερινό έλεγχο στο πενθήμερο κι όχι μόνο αυτοί των διπλανών θρανίων (του λεγόμενου «σταυρού») όπως ίσχυε πριν για το εφταήμερο.

Με άλλα λόγια, τα σχολεία ανοίγουν λίγο - πολύ όπως και πριν, που αποδεδειγμένα είχαν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης. Στις δυόμισι βδομάδες που ήταν ανοιχτά τα σχολεία τον Σεπτέμβρη νόσησαν λίγο πάνω από 10.500 παιδιά (ηλικιακή ομάδα έως 17 ετών), τον Οκτώβρη νόσησαν σχεδόν 22.700 παιδιά, τον Νοέμβρη νόσησαν 46.450 παιδιά και τις 20 περίπου μέρες που λειτούργησαν τα σχολεία τον Δεκέμβρη νόσησαν 30.630 παιδιά (όλο τον Δεκέμβρη έφτασαν τα 52.370). Μιλάμε δηλαδή για δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, που διπλασιάζονταν από μήνα σε μήνα και αυτή η ανοδική πορεία ανακόπηκε με το κλείσιμο των σχολείων για τις γιορτές.

Η κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά τα αιτήματα του κινήματος γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών για να είναι τα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή. Τα αγνοεί γιατί τα θεωρεί κόστος. Και για να μην αναλάβει αυτό το κόστος θυσιάζει τόσο την ασφάλεια όσο και τις μορφωτικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών.

Επιβάλλουμε με τους αγώνες μας ό,τι θα έπρεπε να είχε γίνει

«Δεν θα μιλάει για μας μόνο το υπουργείο Παιδείας και η Κεραμέως. Τη Δευτέρα μιλάμε εμείς. Επιβάλλουμε εμείς με τους αγώνες μας ό,τι θα έπρεπε να είχατε κάνει εσείς», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας στο κάλεσμά της για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας μια σειρά από μέτρα προστασίας και προσθέτοντας μεταξύ άλλων:

«Δεν θα σας αφήσουμε άλλο να παίζετε με την υγεία και τις ζωές μας σαν να μη μετράνε! Γιατί εν μέσω πανδημίας αντί να μειώνετε τους μαθητές στις τάξεις, τους αυξάνετε; Το πιο πρόσφατο "διαμάντι" είναι της Κεραμέως: "Η αραίωση στις τάξεις δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση της πανδημίας" (!)

"Τα σχολεία είναι ασφαλή... γιατί οι μαθητές κάνουν συχνά self test... σπίτι τους" (!) Τι κοροϊδία είναι αυτή;

Καμαρώνετε για τα λίγα τμήματα που έχουν κλείσει με το απαράδεκτο πρωτόκολλο 50%+1, δεν λέτε όμως τίποτα για το σχεδόν 30% των ημερήσιων κρουσμάτων που ήταν μαθητές πριν από την "Ομικρον". Δεν ντρέπεστε λιγάκι; Οι ζωές μας δεν είναι νούμερα στατιστικής!

"Καλύτερα σχολείο, παρά αλλού". Το "αλλού" είναι δικό σας δημιούργημα. Μη μας το φορτώνετε. Οχι, δεν φταίμε για τα πάντα εμείς και εσείς για τίποτα. Εσείς αποφασίσατε οι εργαζόμενοι στις καφετέριες που μας κατηγορείτε ότι μαζευόμαστε να γυρνάνε για δουλειά μετά από 5 μέρες καραντίνας και χωρίς να απαιτείται αρνητικό τεστ. Εσείς αποφασίσατε να μη βάλετε περισσότερα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον. Εσείς αποφασίσατε να θησαυρίζουν οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά και εμείς να περιμένουμε ατελείωτες ώρες για ένα δωρεάν τεστ.

Δυο ερωτήματα απασχολούν τους μαθητές κάθε τάξης: "Πώς θα βγει η ύλη;", "Τι θα γράψω στις εξετάσεις;" Μόνο το υπουργείο που έχει την ευθύνη δεν αναρωτιέται!

Τώρα έχετε το θράσος να λέτε: "Καλύτερα σχολείο χωρίς ασφάλεια, παρά webex που δεν μαθαίνετε"... Οταν μήνες ολόκληρους φωνάζαμε πως με την τηλεκπαίδευση δεν μαθαίνουμε σχεδόν τίποτα, πως δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε, εσείς λέγατε πως "η τηλεκπαίδευση λειτουργεί εξαιρετικά".

Δεν έχετε χρόνο και Ινστιτούτα εκεί στα υπουργεία να κάνετε μια μελέτη να δείτε τι κενά έχουμε και να κάνετε μια ολική προσαρμογή της ύλης σε κάθε τάξη; Αλλά βρήκατε 400+ θέματα σε κάθε μάθημα για να δώσουμε εξετάσεις τον Ιούνη με την Τράπεζα Θεμάτων;

Σε τι πέτυχαν η Τράπεζα Θεμάτων και η ΕΒΕ και επιμένετε να τις εφαρμόσετε και φέτος; Γιατί μας τσακίζετε εν μέσω πανδημίας; Φτάνει!».

Η Συντονιστική καλεί τη Δευτέρα 10/1 σε έκτακτες συνεδριάσεις 15μελών και 5μελών, ενημερώσεις σε όλες τις τάξεις, συνελεύσεις σχολείων και αγωνιστικές κινητοποιήσεις με κάθε τρόπο, καταλήψεις, αποχές, καθιστικές διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, δήμους, Περιφέρειες.

Καλεί ακόμα στη συγκέντρωση της Τρίτης στο υπουργείο Υγείας, αλλά και την Παρασκευή 14/1, στις 12 μ., σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας.

Εκπαιδευτικοί, γονείς και φοιτητές

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα το σχολείων μετά τις γιορτές προκαλούν την οργή και το θυμό μαθητών και εκπαιδευτικών, συνολικά όλης της κοινωνίας», τονίζουν από την πλευρά τους πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, χαρακτηρίζοντας τα «μέτρα» της κυβέρνησης «κοροϊδία και εμπαιγμό» και επισημαίνοντας ότι «δημιουργούνται συνθήκες ώστε με το άνοιγμα των σχολείων να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη των κρουσμάτων».

Τα σωματεία των εκπαιδευτικών, πέρα από τη συγκέντρωση της Τρίτης, καλούν τη Δευτέρα 10 Γενάρη, στις 5 μ.μ., σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΔΟΕ για την αποκάλυψη της πραγματικής κατάστασης στα σχολεία, σε νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 13 Γενάρη μαζί με τα εργατικά συνδικάτα της Αττικής και νέα πανεκπαιδευτική κινητοποίηση τις αμέσως επόμενες μέρες. Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις για το άνοιγμα των σχολείων με ουσιαστικά μέτρα προστασίας εκφράζουν και εργατικά σωματεία.

«Παρά τον δεκαπλασιασμό σχεδόν των κρουσμάτων το 15ήμερο των διακοπών λόγω Χριστουγέννων, το υπουργείο Παιδείας επιμένει στη γνωστή συνταγή του στοιβάγματος 25 και 27 παιδιών ανά τάξη με μόνο μέσο προστασίας τις μάσκες και τα ανοιχτά παράθυρα», σχολιάζει από την πλευρά της στο κάλεσμά της για τη συγκέντρωση της Τρίτης η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.

Ανάλογο κάλεσμα προς τους φοιτητικούς συλλόγους, προτάσσοντας μια σειρά μέτρων για την ασφάλεια και τις σπουδές, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξεταστική που ξεκινάει, απευθύνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις οργανώνονται και σε άλλες περιοχές. Στην Κέρκυρα, η τοπική ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 10 Γενάρη, στη 1.30 μ.μ., στη Νομαρχία.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία Γονέων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης σημειώνει πως εξαιτίας των «πρωτοκόλλων υπερμετάδοσης», «το διάστημα πριν από τις γιορτές, νόσησαν περίπου 6.000 μαθητές στην περιοχή της Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, σε ένα σύνολο 2.000 σχολικών τμημάτων (σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υγείας) και χωρίς ακόμα να έχει εξαπλωθεί στην περιοχή η ιδιαιτέρως μεταδοτική (σύμφωνα με τους επιστήμονες) μετάλλαξη "Ομικρον"». Η Ομοσπονδία καλεί τους γονείς, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων να οργανώσουν πρωτοβουλίες και να προτάξουν τα δίκαια και επίκαιρα αιτήματα που έχει εκφράσει σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα εδώ και δύο χρόνια.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντιεπιστημονική και επικίνδυνη η απόφαση να ανοίξουν τα πανεπιστήμια όπως ακριβώς έκλεισαν

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

Μέτρα προστασίας των φοιτητών και των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, με ειδική μέριμνα μπροστά στην εξεταστική, ζητά το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του μπροστά στο άνοιγμα των Ιδρυμάτων.

Αναλυτικά σημειώνει:

«Η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα πανεπιστήμια όπως ακριβώς έκλεισαν, παρά τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, είναι αντιεπιστημονική και επικίνδυνη για την υγεία και τις σπουδές των φοιτητών.

Με άλλοθι τον μαζικό εμβολιασμό των φοιτητών, η κυβέρνηση απορρίπτει ακόμα και στοιχειώδη μέτρα, όπως η διενέργεια μαζικών rapid test, μετατρέποντας τα Ιδρύματα σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Στις πλάτες των φοιτητών και με κίνδυνο πολλοί από αυτούς να νοσήσουν και να αποκλειστούν από την εξεταστική, αγνοεί προκλητικά τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Αντί για πρόσληψη υγειονομικών και καθηγητών, επιμένει να ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία δεν πρόκειται να μπει στις σχολές, παρά τα κυβερνητικά σχέδια. "Λεφτά υπάρχουν" για την επιχειρηματική λειτουργία και την "αριστεία" των ΑΕΙ, όπου κατευθύνονται 604 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά για την υγεία και τις ανάγκες των φοιτητών δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ!

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας πως η εξ αποστάσεως διδασκαλία πολλών μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου θεωρείται άκυρη, με χιλιάδες φοιτητές να κινδυνεύουν να μην εξεταστούν ή να μην περαστούν οι βαθμολογίες τους στα συγκεκριμένα μαθήματα.

Η υπεράσπιση της υγείας και των σπουδών των φοιτητών είναι πλέον στα χέρια του φοιτητικού κινήματος. Με συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση να επιβάλει μέτρα προστασίας της υγείας και ομαλής διεξαγωγής της εξεταστικής, απαιτώντας:

  • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα rapid test στα πανεπιστήμια, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, για όλους τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και το εκπαιδευτικό προσωπικό των Ιδρυμάτων.
  • Να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξεταστική! Να οριστεί διπλή εξεταστική για όλους τους φοιτητές, με δυνατότητα αξιοποίησης όλων των μεθόδων εξέτασης (διά ζώσης με αραίωση τμημάτων, εξ αποστάσεως, απαλλακτικές εργασίες).
  • Να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ από και προς τις σχολές.
  • Μαγνητοσκόπηση των διαλέξεων και αναπλήρωση εργαστηρίων, καθώς και δυνατότητα εναλλακτικών ημερομηνιών ή τηλεματικής εξέτασης για τους φοιτητές που νοσούν.
  • Να ανακληθεί η Υπουργική Απόφαση που ακυρώνει τις διδακτικές ώρες που έγιναν τηλεματικά.
  • Να χορηγούνται δωρεάν οι μάσκες αυξημένης προστασίας που απαιτούνται.
  • Εκτακτη κρατική χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των Ιδρυμάτων, να γίνουν μαζικές προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας.
  • Επιστημονικά τεκμηριωμένη καμπάνια εμβολιασμού στα πανεπιστήμια. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, εξατομικευμένης παρακολούθησης συνδεδεμένα με τα Ιδρύματα».
Η υγεία, η μόρφωση και το μέλλον της νέας γενιάς μετράνε!

Ανακοίνωση της ΚΝΕ προς τους μαθητές και τις μαθήτριες

«Η υγεία, η μόρφωση και το μέλλον της νέας γενιάς μετράνε! Δεν τους χαρίζουμε ούτε λεπτό!», σημειώνει η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της η οποία «απευθύνεται σε κάθε μαθήτρια και μαθητή που προβληματίζεται και αγωνιά για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη διαχείριση της πανδημίας, την εκπαιδευτική διαδικασία. Στον καθένα και στην καθεμιά που αισθάνεται πως πρέπει να γίνει κάτι για να μπει ένα τέλος σε αυτήν τη βαρβαρότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά οι νέοι και οι οικογένειές μας».

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ από τη Δευτέρα θα βρίσκονται στα σχολεία, με το υλικό αυτό στο χέρι, εξορμώντας και συζητώντας με τους μαθητές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Εχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση και ένα κράτος που αντιμετωπίζει εχθρικά την ικανοποίηση των αναγκών μας.

Την ίδια στιγμή που παραδέχονται πως "περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία", παραδέχονται πως "δεν μπορούμε να διαθέσουμε δωρεάν πολλά ράπιντ ή μοριακά τεστ, γιατί το κόστος είναι δυσβάσταχτο".

Τα εκατομμύρια κρούσματα και οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί, τα συστήματα Υγείας που καταρρέουν σε όλο τον κόσμο, είναι ακόμα μια απόδειξη πως όσο στη ζυγαριά μπαίνουν τα κέρδη των λίγων από τη μία και οι ανάγκες των πολλών από την άλλη, πάντα οι δεύτεροι θα βρίσκονται χαμένοι.

Οι τεράστιες όμως δυνατότητες της εποχής μας, η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, παραμένουν ανεκμετάλλευτες για τις ανάγκες μας, "ακυρώνονται" στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Ο καπιταλισμός παραμένει η μεγάλη απειλή για τις ζωές και το μέλλον μας».

Στο κάλεσμα που απευθύνει η ΚΝΕ στους μαθητές τονίζει ακόμα:

«Ο μαζικός, συλλογικός και οργανωμένος αγώνας είναι η εξαίρεση που σβήνει τον κανόνα των αδιεξόδων τους.

Οχι, δεν είναι "της μοίρας σου γραφτό" αυτό το σχολείο που σε καταπιέζει και σε αγχώνει, όπου αισθάνεσαι και είσαι απροστάτευτος, που ταυτίζεται πια όλο και περισσότερο μόνο με διαγωνίσματα και εξετάσεις, που σου μαθαίνει τόσο λίγα δίπλα στα τόσο πολλά που θα μπορούσες να μάθεις τον 21ο αιώνα.

Και αν σε όλες τις "ασχήμιες" του σχολείου σφραγίδα έχουν βάλει όλες οι κυβερνήσεις και ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας, που το διαμόρφωσαν έτσι, μην ξεχνάς πως έχει και τη σφραγίδα των μαθητικών αγώνων. Αυτών που μπλόκαραν έως τώρα πολλές από τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις.

Οι μαθητές έχουν και τη δύναμη και την πείρα να επιβάλουν να είναι τα σχολεία τους "ανοιχτά και ασφαλή". Να επιβάλουν να αραιωθούν οι σχολικές τάξεις με προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, να γίνονται συχνά και δωρεάν τεστ, να μην εφαρμοστούν ούτε φέτος οι απαράδεκτες αλλαγές στις εξετάσεις τους, που κάνουν το σχολείο τους αβάσταχτο.

Μπορούν και πρέπει να συναντηθούν με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ στον αγώνα για μια κοινωνία όπου τα όνειρα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και αδικία θα μπορέσουν τελικά να εκπληρωθούν. Στον αγώνα για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

ΔΑΣ ΟΤΑ
Για την ασφαλή επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών

Το ζήτημα της ασφαλούς επαναλειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών θέτει η ΔΑΣ ΟΤΑ, καλώντας τα σωματεία του κλάδου να αναδείξουν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν και να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις στις δημοτικές αρχές.

«Κυβέρνηση και δήμοι, για την ασφαλή λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, επιβάλλεται τώρα να διασφαλίσουν όλα τα αναγκαία και επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζομένων, που ποτέ δεν διασφαλίστηκαν, και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας», τονίζει η ΔΑΣ, καταγράφοντας μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, μαζί με επιπλέον χρηματοδότηση και προσλήψεις. «Μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για ασφαλές άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών στις δοσμένες συνθήκες. Διαφορετικά μιλάμε για μέτρα επισφαλή για τους εργαζόμενους, τα παιδιά και τις οικογένειές τους», υπογραμμίζει και καλεί τα σωματεία της Αττικής να συμμετάσχουν μαζικά στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 13 Γενάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ