ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
πΓΔΜ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ «ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ»
Νέο λουτρό αίματος

Οι μάχες γίνονται όλο και σφοδρότερες

Associated Press

Οι μάχες γίνονται όλο και σφοδρότερες
ΒΑΞΙΝΤΣΕ.-

Οι σκληρότερες συγκρούσεις εδώ και μήνες διεξάγονταν χτες, Παρασκευή, σε έναν βόρειο «θύλακα» που ελέγχουν οι ένοπλοι του λεγόμενου «Απελευθερωτικού Στρατού της Μακεδονίας», καθώς οι δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της πΓΔΜ προωθήθηκαν στην περιοχή και τους επιτέθηκαν από αέρος, με πυροβολικό και με πεζικό - κάτι που είχε να συμβεί εβδομάδες. Ο (ανεπίσημος και μη επιβεβαιούμενος επισήμως) απολογισμός των θυμάτων ανερχόταν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, σε εξήντα νεκρούς, πολλοί εκ των οποίων ήταν άμαχοι.

Από στρατιωτικής πλευράς, η προώθηση του πεζικού της πΓΔΜ και η εμπλοκή τους με τους αντάρτες εντάσσονται στη συνεχιζόμενη επί αρκετές ημέρες προσπάθεια απώθησης των αυτονομιστών «πίσω» από ένα σύμπλεγμα μικρών χωριών κοντά στη μεθόριο με το Κοσσυφοπέδιο. Ο συνταγματάρχης Μπλάγκογια Μάρκοφσκι, εκπρόσωπος του στρατού, εξήγησε ότι υπήρξαν πολλά μέτωπα όπου έλαβαν χώρα «αστραπιαίες επιχειρήσεις» στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη, ωστόσο, το κεντρικό θέατρο των επιχειρήσεων ήταν το Βάξιντσε. Από το κέντρο του χωριού υψώνονταν πυκνά πέπλα καπνού σε κάθε πλήγμα του πυροβολικού, ενώ στις διακοπές του ήχου των πυροβόλων ακούγονταν κροταλίσματα πολυβόλων. Οι αυτονομιστές απαντούσαν με πυρά ελαφρών όπλων. Στη μάχη ενεπλάκησαν δύο επιθετικά ελικόπτερα εκτοξεύοντας ρουκέτες και πυροβολώντας με τα κανόνια των 20 χιλιοστών που διαθέτουν, ενώ και άρματα μάχης βομβάρδιζαν θέσεις των αυτονομιστών. Νωρίς χτες το απόγευμα το τζαμί του χωριού είχε καταστραφεί και είχαν αρχίσει ρίψεις όλμων - τυπική διαδικασία που προηγείται της προέλασης πεζικού.

Associated Press

Αξιωματούχος της αστυνομίας που δε θέλησε να γίνει γνωστό το όνομά του είπε σε Δυτικούς δημοσιογράφους πως, αν και δεν επιβεβαιώνει τον αριθμό των 60 νεκρών αμάχων, θεωρεί πως οι νεκροί είναι «δεκάδες». Ο ίδιος διέψευσε ότι υπήρχαν «αθώα θύματα» μεταξύ των νεκρών, μιλώντας για «τρομοκράτες», οι οποίοι είχαν μεταμφιεστεί για να διαφύγουν τη σύλληψη. Δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Στην άλλη πλευρά της μεθορίου, στο έδαφος της Σερβίας, αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού έκαναν γνωστό πως πάνω από 1.500 πρόσφυγες πέρασαν τη συνοριακή γραμμή και έφτασαν στο Μιράτοβατς. Τους δόθηκε προσωρινή στέγη στο Μπουγιάνοβατς και στο Πρέσεβο, τόσο σε προσφυγικούς καταυλισμούς όσο και σε σπίτια κατοίκων της περιοχής.

Πολιτικό ναρκοπέδιο

Στα Σκόπια, εν τω μεταξύ, τα μέλη της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» (καθ' υπερβολήν ο όρος, αφού πρόκειται για ένα σχήμα που προέκυψε κατ' απαίτησιν των ΗΠΑ-ΕΕ...) προσπαθούσαν να περισώσουν ό,τι μπορούσαν από τη συνοχή της, μετά το σάλο που ξέσπασε από τη γνωστοποίηση της «συμφωνίας» των αλβανικών κομμάτων με τους ενόπλους του «Απελευθερωτικού Στρατού» μετά από πρωτοβουλία του Αμερικανού διπλωμάτη που δρούσε ως επιτετραμμένος του ΟΑΣΕ, Ρόμπερτ Φρόουικ. Η «συμφωνία» αυτή, που έδινε στους αυτονομιστές ακόμη και δικαίωμα αρνησικυρίας επί αποφάσεων της Βουλής, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις και ανοιχτές κατηγορίες «προδοσίας». Τα κόμματα που απηχούν τις απόψεις της σλαβικής εθνοτικής ομάδας καταδίκασαν απερίφραστα τη συμφωνία, που σύμφωνα με την άποψή τους θα πόλωνε περαιτέρω την κατάσταση, οδηγώντας σε «ολοκληρωτικό» εμφύλιο.

Ο πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι δήλωσε δίχως περιστροφές ότι «οι Αλβανοί ενώνονται εναντίον των Μακεδόνων», άποψη που μάλλον σημαίνει ότι οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες. Την ίδια ώρα, ο Ιμέρ Ιμέρι, ηγέτης του Αλβανικού Κόμματος για τη Δημοκρατική Ευημερία, απαντούσε πως είχε «την έγκριση» του συνόλου της κυβέρνησης όταν ενεπλάκη στη διαπραγμάτευση με τον «Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό». Είπε, μάλιστα, ότι «η κυβέρνησή μας ενθάρρυνε να πλησιάσουμε τον ΕΑΣ και το κάναμε για την ειρήνη». Από την πλευρά του ο Αρμπεν Τζαφέρι, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών, είπε πως το κόμμα του «ουδέποτε κινήθηκε πίσω από την πλάτη της κυβέρνησης», αποφεύγοντας να αποκηρύξει τη «συμφωνία», δηλώνοντας πάντως ταυτόχρονα ότι δε σκοπεύει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Και οι δύο ηγέτες αγνόησαν, έτσι, την επίκληση του Προέδρου Μπόρις Τράικοφσκι να «αποκηρύξουν» τη συμφωνία αυτή. Λεπτομέρεια: οι δύο μόλις είχαν βγει από την πρεσβεία των ΗΠΑ...

Δυτικοί διπλωμάτες προσπαθούσαν απεγνωσμένα να διαχωρίσουν τη θέση τους από το δυνάμει ολέθριο αυτό «επίτευγμα» του Ρόμπερτ Φρόουικ. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην πΓΔΜ αποκάλεσε τη συμφωνία «εντελώς απαράδεκτη προσπάθεια να έχει η ομάδα των αυτονομιστών λόγο στις κρατικές δομές», συμπληρώνοντας ότι «δε θα πρέπει να υπάρχει καμία ρύθμιση για βίαιες ομάδες». Αν πρόκειται για αντανάκλαση των πραγματικών απόψεων των ΗΠΑ (κάτι μάλλον απίθανο) ή για τακτικό ελιγμό, θα φανεί προσεχώς.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο κι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον απέρριψαν το ενδεχόμενο οι αντάρτες να αποκτήσουν de facto ή de jure θέση στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Ο Ρόμπερτσον μάλιστα διαμήνυσε ότι «διαπραγματευόμαστε με νόμιμους αντιπροσώπους και όχι ενόπλους» (μπα;).

Είναι, ίσως, χαρακτηριστικό ότι η γνωστή και μη εξαιρετέα αμερικανική εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» σημειώνει με άρθρο του δημοσιογράφου Ουίλιαμ Ντρόζντιακ την «αγωνία» της Δύσης για την πιθανότητα κατάρρευσης της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τον Ρόμπερτ Φρόουικ, αποχώρησε από την πΓΔΜ μετά την «κόκκινη κάρτα» που του έβγαλαν στελέχη της κυβέρνησης: επισήμως μετέβη στο Βουκουρέστι, για να ενημερώσει τον Ρουμάνο υπΕξ, που προεδρεύει του ΟΑΣΕ, για τις εξελίξεις. Απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο στο αεροδρόμιο των Σκοπίων. «Είναι καλό που έφυγε», είπε στεγνά ο πρωθυπουργός Γκεοργκίεφσκι.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Πολλαπλό ξύπνημα του Εγκέλαδου

ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Σχεδόν όλη η περιοχή της Ανατολικής Ασίας, από τη Ρωσία ως την Ινδονησία, είχε κάποια έντονη επίσκεψη του «Εγκέλαδου», χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν άλλες πληροφορίες παρά μόνο για ένα νεκρό.

Καταρχήν, στους 566 ανήλθε ο αριθμός των τραυματιών που άφησε πίσω του ο σεισμός, που έπληξε προχθές τις επαρχίες Γιουνάν και Σετσουάν της Κίνας, όπως μεταδίδουν τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης, διευκρινίζοντας πάντως ότι μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος μόνον ενός ανθρώπου εξαιτίας του σεισμού. Εκατοντάδες μέλη σωστικών συνεργείων εξακολουθούν να αναζητούν τραυματίες ανάμεσα στα ερείπια των κτιρίων που καταστράφηκαν από τη δόνηση, που είχε μέγεθος 5,8 Ρίχτερ.

Εκατοντάδες σπίτια, 40 σχολεία, τέσσερα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και έξι γέφυρες, καταστράφηκαν εξαιτίας του σεισμού, στα σύνορα των επαρχιών Γιουνάν και Σετσουάν, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας. Οι άστεγοι υπολογίζονται σε 5.000, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις τοπικές αρχές.

Ενας πολύ ισχυρός σεισμός, 6,6 κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το νησί Ετορόφου, στο βορειότερο άκρο της Ιαπωνίας, αλλά δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας νοτίως του νησιού Ετορόφου, το οποίο ελέγχεται από τους Ρώσους, περίπου 1.600 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τόκιο, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, χωρίς να διευκρινίσει το ακριβές εστιακό βάθος του σεισμού. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ο σεισμός, που έγινε στις 00.41 ώρα Γκρίνουιτς, μπορεί να δώσει μικρά παλιρροϊκά κύματα, αλλά όχι τσουνάμι, ικανά να προκαλέσουν καταστροφές σε κατοικημένες περιοχές.

Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ συγκλόνισε και την Ινδονησία και συγκεκριμένα την πόλη Γιογκιακάρτα, στο κέντρο της νήσου Ιάβα, ανακοίνωσαν χτες οι αρχές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στον Ινδικό ωκεανό, σε απόσταση 103 χιλιομέτρων από την πόλη.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αφορμή έντασης

ΜΠΟΥΓΙΑΝΟΒΑΤΣ.-

Γιουγκοσλάβος αξιωματούχος επιβεβαίωσε χτες ότι ο θεωρούμενος ως κορυφαίος οπλαρχηγός των Αλβανών αυτονομιστών της κοιλάδας του Πρέσεβο και του Μπουγιάνοβατς, Ριντβάν Καζίμι-Λέσι, σκοτώθηκε σε σύγκρουση με Γιουγκοσλάβους στρατιώτες που -όπως προβλεπόταν- αναπτύσσονταν στην περιοχή της «ζώνης» 5 χιλιομέτρων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.

Δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία σημειώνουν πως ο θάνατος του αυτονομιστή οπλαρχηγού ενδέχεται να αποτελέσει αφορμή νέας έντασης στην περιοχή, καθώς ήδη μερικές ώρες μετά το γεγονός δεκάδες ένοπλοι συγκεντρώθηκαν στο χωριό Τρνόβατς και απαγόρευσαν την είσοδο οποιουδήποτε πολιτικού σε αυτό.

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Νεμπόισα Κόβιτς προειδοποίησε «κάποιοι κάνουν ό,τι μπορούν για να προκαλέσουν συγκρούσεις». Σημείωσε την ύπαρξη κινδύνου στο χωριό Ντοπροσίν, κοντά στα άτυπα «σύνορα» με το Κοσσυφοπέδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ