ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ «ΔΙΟΜΗΔΗΣ»
Και πάλι απροστάτευτος ο λαός

Καταστροφές και προβλήματα σε Θεσσαλία, Μακεδονία, νησιά, Στερεά. Ανησυχία στην καμένη Βόρεια Εύβοια

Από τις καταστροφές στην Καρδίτσα
Από τις καταστροφές στην Καρδίτσα
Καταστροφές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, στο οδικό δίκτυο, σε καλλιέργειες και ποιμνιοστάσια, σπίτια χωρίς ρεύμα και θέρμανση, πλημμυρισμένοι δρόμοι και κτίρια, είναι ο τραγικός απολογισμός από την κακοκαιρία «Διομήδης», που πλήττει από τη Δευτέρα τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές στη χώρα.

Παρότι ήταν γνωστό εδώ και μέρες πως θα επιδεινωθεί ο καιρός, με ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα προληπτικό μέτρο για την προστασία των περιοχών που επλήγησαν, ενώ η έλλειψη βασικών αντιπλημμυρικών έργων, με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, αλλά και των τοπικών αρχών, που τρέχουν τελευταία στιγμή να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν, επιδείνωσε τα προβλήματα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των προηγούμενων ημερών για «ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού», τελικά το μόνο σχέδιο που επικρατεί είναι το «μένουμε σπίτι» με την αποστολή μηνυμάτων από το «112».

Αθωράκιστη η Καρδίτσα 16 μήνες μετά τον «Ιανό»

Ο νομός Καρδίτσας, 16 μήνες μετά τις μεγάλες καταστροφές του «Ιανού», βρέθηκε ξανά εκτεθειμένος. Μέσα στην πόλη πλημμύρισαν προαύλια σχολείων και οι δρόμοι γύρω από αυτά μετατράπηκαν σε λίμνες, με τους γονείς και τους μαθητές να τσαλαβουτούν στα νερά για να προσεγγίσουν τα σχολεία.

Χωρίς ρεύμα ήταν από χτες το πρωί τα περισσότερα χωριά της Δυτικής και Ανατολικής Αργιθέας και άλλα ορεινά χωριά, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να βρίσκονται επί ώρες στο σκοτάδι και την παγωνιά. Μέχρι αργά το βράδυ η βλάβη δεν είχε αποκατασταθεί.

Στην Τοπική Κοινότητα Σταυρού το νερό έφτασε μέχρι και τα 20 εκατοστά ύψος, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι αδιάβατοι και η κυκλοφορία να γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία.

Στα Φάρσαλα μεγάλες είναι οι ζημιές στο οδικό δίκτυο
Στα Φάρσαλα μεγάλες είναι οι ζημιές στο οδικό δίκτυο
Μεγάλο πρόβλημα παρατηρήθηκε στον ποταμό Καράμπαλη, όπου η στάθμη στην είσοδο της Καρδίτσας έφτασε περίπου μισό μέτρο κάτω από τη γέφυρα.

Κτηνοτροφική μονάδα στη Μαγουλίτσα πλημμύρισε ξανά, αφού δεν έγιναν ποτέ τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες Σύλλογοι Γονέων, γονείς, αλλά και εκπρόσωποι Σωματείων και φορέων (συνταξιούχοι, Σύλλογος Γυναικών κ.λπ.) στο δημαρχείο της πόλης της Καρδίτσας, για τα προβλήματα που δημιούργησε η βροχόπτωση στα σχολεία τόσο στους προαύλειους χώρους όσο και στους γύρω δρόμους.

Αντιπροσωπεία των ΔΣ των Συλλόγων Γονέων του Μουσικού Σχολείου και του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Καρδίτσας, για να του θέσουν τα προβλήματα απαιτώντας άμεσες λύσεις. Ο δήμαρχος αρκέστηκε να πει ότι τα ζητήματα αυτά είναι χρόνων και ότι στη μικρή θητεία που έχει δεν προλάβαινε να τα λύσει!!!

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Καρδίτσας Βασίλης Κρανιάς.

Εκκενώθηκε οικισμός στα Φάρσαλα

Στον νομό Λάρισας, τα κυριότερα προβλήματα από τις βροχές σημειώθηκαν στα Φάρσαλα και σε χωριά του κάμπου.

Συγκεκριμένα στο Ανωχώρι και την Υπέρεια σημειώθηκε μεγάλη συγκέντρωση υδάτων, με τον δήμαρχο της περιοχής να δίνει εντολή προληπτικής εκκένωσης της Υπέρειας, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να περάσουν το βράδυ σε ξενοδοχείο. Στις Τοπικές Κοινότητες του δήμου Φαρσάλων Εϋδριο και Βαμβακού καταγράφηκαν πλημμυρικά φαινόμενα σε δρόμους και καλλιέργειες.

Χωρίς ρεύμα για ώρες έμειναν δεκάδες χωριά από προχτές το βράδυ, αφήνοντας τους κατοίκους χωρίς θέρμανση μέσα στην κακοκαιρία. Οι κάτοικοι στις Κοινότητες Λιβάδι Ελασσόνας και Δολίχη έμειναν για ώρες χωρίς ρεύμα από τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης από τις βλάβες που προκάλεσαν στις κολόνες της ΔΕΗ οι δυνατοί άνεμοι.

Με απόφαση των δήμων, κλειστά παρέμειναν χτες τα σχολεία στον δήμο Τεμπών, στο Λιβάδι Ελασσόνας και στους Σοφάδες Καρδίτσας.

Στη Χάλκη και σε άλλα χωριά «έσπασαν» τα αναχώματα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες.

Στον Βόλο σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος στο κέντρο της πόλης εξαιτίας πτώσεων δέντρων στις κολόνες της ΔΕΗ. Χωρίς ρεύμα έμεινε ακόμα και το κτίριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πολλά είναι τα προβλήματα που σημειώθηκαν στο Ν. Πήλιο. O δρόμος από Προμύρι προς Λύρη και Κατηγιώργη παρέμεινε για ώρες κλειστός, καθώς σε τρία σημεία είχε πλημμυρίσει ο δρόμος. Την ίδια στιγμή προβλήματα σημειώθηκαν και στη Μηλίνα, με νερά να εισβάλουν στον οικισμό, αλλά και στον Πλατανιά, όπου το ρέμα φούσκωσε και «κατέβασε» πολύ νερό.

Λόγω βλάβης του κεντρικού αγωγού τροφοδοσίας της δεξαμενής των Κ. Λεχωνίων, η δυνατότητα υδροδότησης του οικισμού περιορίστηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα για κάποιες ώρες τμήματα του οικισμού να μείνουν χωρίς νερό.

Παρόμοια προβλήματα σημειώθηκαν στα ορεινά των Τρικάλων, όπου λόγω της χιονόπτωσης δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης για ώρες. Χαρακτηριστικά, δεν κατάφερε να μετακινηθεί λεωφορείο με μαθητές από την Ελάτη στο γυμνάσιο και λύκειο Πύλης, ενώ ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή της κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ για rapid test.

Προβλήματα και ανησυχία σε Στερεά και Εύβοια

Η επιδείνωση του καιρού άρχισε να προκαλεί προβλήματα σε αρκετές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, αναδεικνύοντας τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την έλλειψη υποδομών και έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, που και εδώ δεν γίνονται, γιατί δεν φέρνουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στη Φθιώτιδα ο Σπερχειός ποταμός «φούσκωσε» επικίνδυνα, απειλώντας να «πνίξει» για μία ακόμη φορά χωριά και αγροτικές εκτάσεις στον κάμπο της Λαμίας. Πλημμύρες σε καλλιέργειες είχαμε και στην περιοχή του Δομοκού, ενώ χιονόπτωση επικρατούσε στην ορεινή Δυτική Φθιώτιδα και την Ευρυτανία. Στο σύνολο του ορεινού δικτύου της Ευρυτανίας από χτες το απόγευμα απαιτούνταν αλυσίδες για την κυκλοφορία των οχημάτων, όπως επίσης στη Ράχη Τυμφρηστού και σε ορεινά χωριά της Φθιώτιδας.

Στην πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια τα ρέματα και τα ποτάμια «φούσκωσαν» με την πρώτη βροχή χτες το απόγευμα, αυξάνοντας την αγωνία των κατοίκων για το τι θα φέρει η νύχτα. Στην περιοχή, που και πριν την καταστροφική πυρκαγιά ήταν εκτεθειμένη στις πλημμύρες, δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα. Τα μικρής έκτασης σε σχέση με τις ανάγκες κορμοπλέγματα δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο. Με τον φόβο μπροστά στον κίνδυνο πλημμύρας ζουν και οι κάτοικοι στο Ληλάντιο Πεδίο Χαλκίδας και στα Ψαχνά.

Σε άλλες περιοχές

Στην Καστοριά, στην περιοχή των Κορεστείων το ύψος του χιονιού δεν επέτρεψε στο λεωφορείο να παραλάβει μαθητές από το χωριό, ενώ κάτοικοι περίμεναν για ώρες να πραγματοποιηθούν οι καθαρισμοί των δρόμων από τα χιόνια σε χωριά της Κοζάνης όπως η Ποντοκώμη και τα Σιδερά.

Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη απαγορεύτηκε προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του κόμβου Βαφέικων Ξάνθης, του κόμβου Ιάσμου και του Δυτικού κόμβου Κομοτηνής. Κλειστά επίσης παρέμειναν τα σχολεία και ο δημοτικός παιδικός σταθμός λόγω έντονων καιρικών φαινομένων στον δήμο Σαμοθράκης.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν η Κάλυμνος και η Κως, με την περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου να ζητάει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κως, που έχει καταστροφές σε υποδομές.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στη μέγγενη της πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών

Τα πρόσφατα ναυάγια - πολύνεκρες τραγωδίες στο Αιγαίο, ως αποτέλεσμα της επικίνδυνης πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ στο Προσφυγικό αλλά και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, αποτελούν την πιο ηχηρή διάψευση για τις αίολες διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέτοιες επιστράτευσε απαντώντας σε Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, επικαλούμενη παρακολούθηση της εφαρμογής των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων και με αφορμή τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας από την ελληνική κυβέρνηση ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» για υπηκόους χωρών όπως Συρία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σομαλία και Αφγανιστάν, δηλαδή για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Οι συστηματικές απελάσεις, απωθήσεις και επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο και στον Εβρο με τη συνδρομή της Frontex και την επίβλεψη του ΝΑΤΟ, καθώς και η άρνηση της δυνατότητας υποβολής αίτησης ασύλου με το πρόσχημα ότι η χώρα διέλευσης - η Τουρκία - είναι «ασφαλής τρίτη χώρα», επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες για τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης.

Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμηρυκάζει χιλιοειπωμένα όπως: «Η Επιτροπή είναι ενήμερη σχετικά με την υιοθέτηση της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας όσον αφορά την Τουρκία σε σχέση με ορισμένες εθνικότητες. Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει την εφαρμογή της συγκεκριμένης εθνικής νομοθεσίας σε σχέση με την Οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου, και βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές ως προς το θέμα αυτό. Γι' αυτόν τον σκοπό η Επιτροπή θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει: «Η τουρκική κυβέρνηση εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες με μοχλό την ίδια τη Συμφωνία που συνυπέγραψε με την ΕΕ και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική της καταστολής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων με χωροφύλακα τη Frontex είναι που γιγαντώνει τα κυκλώματα διακινητών, ανεβάζοντας τις ταρίφες μέσω ακόμα πιο ριψοκίνδυνων δρομολογίων. Ως γνήσιος στρατηγικός εταίρος της ΕΕ, η αστική τάξη της Τουρκίας "βγάζει λάδι" την πολιτική της ΕΕ, που και η ίδια άλλωστε ακολουθεί, επιχειρώντας με δηλώσεις της να εμφανίσει δήθεν ως "παραφωνία" της ΕΕ τον εγκληματικό ρόλο της Frontex, μαρτυρώντας και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των προσφύγων. Η Frontex αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής της από κοινού πολιτικής τους, που αποτυπώνεται στην απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και στον Κανονισμό του Δουβλίνου και η οποία έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Αυτή είναι η αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ, όπως εκφράζεται και με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που αποκλείει την εξατομικευμένη εξέταση ασύλου, με επίσπευση των απελάσεων, εγκλωβισμό σε υπερδομές - φυλακές και ενισχυμένη παρουσία της Frontex στα σύνορα. Η ίδια η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις παραβιάζουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και ενταφιάζουν τη Συνθήκη της Γενεύης.

Από όλα τα παραπάνω ένα συμπέρασμα βγαίνει: Αποτελεί ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η πάλη των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, στις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά και μετανάστευση, και να εκφραστεί με όλους τους τρόπους η αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ