ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Πέντε τραυματίες εργαζόμενοι μέσα σε δύο μέρες σε χώρους δουλειάς

Ακρωτηριάστηκε εργάτης στην Κοζάνη ο οποίος δούλευε σε πυλώνες υψηλής τάσης

Ενας εργάτης έχασε το πόδι του στη δουλειά και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο τις προηγούμενες δύο μέρες, σε μία ακόμα απόδειξη για το πώς η εργοδοσία, αντιμετωπίζοντας την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ως «κόστος», μετατρέπει τους χώρους δουλειάς σε «παγίδες θανάτου» για τους εργάτες.

Στην πρώτη περίπτωση, το μεσημέρι της Πέμπτης, σε εργοτάξιο στα Λιβερά Κοζάνης, ένας 50χρονος εργαζόμενος σε εργολαβία της εταιρείας JUWI ακρωτηριάστηκε από συρματόσχοινο στο αριστερό πόδι κάτω από το γόνατο, κατά τη διάρκεια εργασιών στους πυλώνες υψηλής τάσης για τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού πάρκου με το ΚΥΤ Καρδιάς.

Ο 50χρονος μεταφέρθηκε στο «Μαμάτσειο» ΓΝ Κοζάνης, όπου νοσηλεύτηκε σε σταθερή κατάσταση και στη συνέχεια μετακομίστηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα Σωματεία Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ) και Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Κοζάνης εύχονται ταχεία ανάρρωση στον εργαζόμενο, και καλούν τους συναδέλφους τους να καταγγέλλουν περιπτώσεις ελλείψεων στα μέτρα ασφάλειας και προστασίας στους χώρους δουλειάς τους. Επίσης, απαιτούν να διαλευκανθούν τα αίτια του εργατικού «ατυχήματος» και να στηριχτούν με κάθε τρόπο ο εργαζόμενος και η οικογένειά του, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Προσθέτουν δε ότι οι εργαζόμενοι στην κατασκευή αλλά και συντήρηση - επιδιόρθωση βλαβών στα δίκτυα χαμηλής - μέσης και υψηλής τάσης δουλεύουν σε ακραίες συνθήκες, καύσωνα - παγετού, με βροχή και χιόνια, και ότι η εντατικοποίηση της εργασίας είναι μόνιμο χαρακτηριστικό, με μεροκάματα εξευτελιστικά. «Αυτές οι συνθήκες διαμορφώνουν τους όρους ώστε να είναι αναγκαίος ο καθημερινός έλεγχος για τις συνθήκες και τα μέτρα ασφάλειας», τονίζουν τα σωματεία. «Τα παραπάνω είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που διαμορφώνει το έδαφος ώστε να αναλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της συντήρησης και κατασκευής του δικτύου εργολάβοι, όπου εργαζόμενοι δουλεύουν με άθλιους όρους εργασίας».

Τρεις εργάτες τραυματίες στη Ροδόπη

Στην άλλη περίπτωση, πάλι σε εργοτάξιο, τρεις εργάτες τραυματίστηκαν την Τετάρτη σε έργα κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου στον Ροδίτη Ροδόπης, όταν καταπλακώθηκαν από χώματα. Οι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Σισμανόγλειου» ΓΝ Κομοτηνής, όπου οι δύο, με κατάγματα στα πόδια, υποβλήθηκαν σε χειρουργείο, ενώ ο τρίτος υπέστη εξάρθρωση ώμου.

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ εύχεται καλή ανάρρωση στους εργαζόμενους, ενώ απαιτεί την άμεση διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών, καθώς επίσης την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για όλες τις εργασίες στο δίκτυο εγκατάστασης φυσικού αερίου και τη στελέχωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών.

Σημειώνει ακόμα τις ευθύνες της κυβέρνησης ΝΔ και όλων των προηγούμενων: «Η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων οδηγεί σε αυτά τα εγκλήματα, αφού επί της ουσίας το κράτος μέσα από ένα τεράστιο πλέγμα αντεργατικών νόμων παρέχει μια έμμεση ασυλία στην εργοδοσία. Πάνω σε αυτό το αντεργατικό πλαίσιο στηρίζεται και η καπιταλιστική ανάπτυξη, είτε αποκαλείται ανάπτυξη "για όλους", σύμφωνα με την κυβέρνηση, είτε "δίκαιη", σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Και καταλήγει: «Τα μέτρα προστασίας διαρκώς πετσοκόβονται, η υγιεινή και η ασφάλεια "κοστίζουν" για την εργοδοσία, ενώ οι όροι δουλειάς, η εντατικοποίηση, τα εξαντλητικά ωράρια φέρνουν καθημερινά τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με την εξουθένωση, μεγαλώνοντας κι άλλο τους κινδύνους. Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι από το κράτος είναι ανύπαρκτοι, αφού σταδιακά αποψιλώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, το ΣΕΠΕ υποβαθμίζεται, τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικών Κινδύνων υπολειτουργούν».

Διανομέας χτυπήθηκε στη Χαλκίδα

Στην Ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομείου Χαλκίδας νοσηλεύεται τέλος ένας 20χρονος διανομέας εργαζόμενος σε καφέ της πόλης, ο οποίος τραυματίστηκε σε εργατικό «ατύχημα» το προχτές το πρωί.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 20χρονος διανομέας τραυματίστηκε όταν επιβατηγό αυτοκίνητο παραβίασε stop και συγκρούστηκε με το μηχανάκι που οδηγούσε. Από τη σύγκρουση ο εργαζόμενος υπέστη κακώσεις σε διάφορα σημεία του σώματός του και παραμένει νοσηλευόμενος στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υποβληθεί σε χειρουργείο.

Τις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των διανομέων, με έλλειψη μέτρων προστασίας και εντατικοποίηση, αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, επισημαίνοντας ότι γίνονται ακόμα χειρότερες εξαιτίας των αντεργατικών πολιτικών των κυβερνήσεων και των πρακτικών της εργοδοσίας.

Σημειώνει ότι το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη λίστα των εργατικών «ατυχημάτων» σε εργαζόμενους στον Επισιτισμό, και απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης στο Σωματείο και οργάνωσης της πάλης για διεκδίκηση μέτρων προστασίας, Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και εργασιακών δικαιωμάτων.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Απάτες και Μπίζνες

Με ποινή που αναμένεται να φτάσει έως και τα 20 χρόνια φυλάκισης έρχεται αντιμέτωπη η Ελίζαμπεθ Χολμς, η άλλοτε νεαρότερη γυναίκα δισεκατομμυριούχος στις ΗΠΑ, για την εξαπάτηση επενδυτών που έριξαν κεφάλαια στην εταιρεία της οποίας ήταν διευθύνουσα σύμβουλος, της «Theranos». H Χολμς το 2003 και σε ηλικία 19 ετών ίδρυσε την εταιρεία βιοτεχνολογίας «Theranos», υποστηρίζοντας πως η συσκευή της, το «Edison», μπορούσε να πραγματοποιήσει μια σειρά ιατρικών εξετάσεων, από τη χοληστερόλη έως τον καρκίνο, χρησιμοποιώντας αίμα από ένα απλό τσίμπημα του δακτύλου και μόλις μέσα σε μία ώρα.

Η προοπτική αυτή, που θα εξασφάλιζε τεράστια κέρδη σε ένα περιβάλλον εμπορευματοποίησης της Υγείας, προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών, που έριξαν πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία, με αποτέλεσμα το 2013 η χρηματιστηριακή της αξία να αγγίζει τα 10 δισ. δολάρια και να απασχολεί πάνω από 800 υπαλλήλους. Ωστόσο, η Χολμς και η συσκευή της αποδείχθηκαν ίσως η μεγαλύτερη απάτη των τελευταίων δεκαετιών, καθώς το 2015, όταν οι ελληνικής καταγωγής καθηγητές Ιατρικής Ερευνας, Τζον Ιωαννίδης και Ελευθέριος Διαμαντής, μαζί με τον δημοσιογράφο της «Wall Street Journal», Τζον Καρειρού, αμφισβήτησαν την εγκυρότητα της τεχνολογίας του «Theranos».

***

Μπορεί η συσκευή που λάνσαρε η Χολμς να αποδείχθηκε «μούφα», όμως η υπόθεσή της αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα για το πώς λειτουργεί ο τομέας της Υγείας, και πόσο μάλλον το ψηφιακό της κομμάτι, σαν «πεδίο δόξης λαμπρό» για το κεφάλαιο. Η Χολμς δεν βρήκε «αφελείς» που τις έδωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια, αλλά εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία, δηλαδή το γεγονός ότι όσο προχωρά περισσότερο η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου και παράλληλα αξιοποιούνται και νέες τεχνολογίες, τόσο μεγαλώνουν ο ανταγωνισμός και τα περιθώρια του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος της υγείας του λαού.

Την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκε το ετήσιο «Συνέδριο Υγειονομικής Περίθαλψης» της επενδυτικής «JP Morgan», όπου στο επίκεντρο των εργασιών βρέθηκε η τεχνητή νοημοσύνη, η ψηφιακή διαγνωστική και η τηλε-ιατρική. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που αναφέρθηκαν εκεί, η «αγορά» της Υγείας αντιστοιχεί στο 18% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, δηλαδή τα 3,6 τρισ. δολάρια, ενώ σε άλλες ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, με συνεχή τάση αύξησης που ακολουθεί τη γήρανση του πληθυσμού.

Καθώς η πανδημία δημιούργησε τεράστιες πιέσεις στα υποστελεχωμένα και εμπορευματοποιημένα δημόσια συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο, οι εταιρείες τηλε-ιατρικής ευημερούν. Η εταιρεία «WeDoctor» στην Κίνα, που υποστηρίζει πως λειτουργεί «διαδικτυακά νοσοκομεία», έχει αξία που αγγίζει πλέον τα 7 δισ., ενώ η αμερικανική «Teladoc» αύξησε τα έσοδά της κατά 80% το 2021, φτάνοντας τα 520 εκατ. ευρώ, με την αξία της να αποτιμάται στα 13 δισ.

***

Ενα άλλο παράδειγμα ότι ο Τομέας Υγείας θεωρείται «χρυσοφόρος» είναι το γεγονός ότι οι επιχειρηματικοί κολοσσοί των νέων τεχνολογιών εισάγουν επίσης υπηρεσίες που σχετίζονται με την Υγεία στα δεδομένα που σχετίζονται με τις υπηρεσίες «νέφους» (cloud). Για το σκοπό αυτόν, η «Microsoft» πλήρωσε 20 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι για την «Nuance», μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που ειδικεύεται στα δεδομένα υγείας. Η «Amazon Web Services», το τμήμα cloud του μονοπωλίου, έχει επίσης ξεκινήσει μια υπηρεσία υγειονομικής περίθαλψης. Αλλη τεράστια εταιρεία, η «Oracle», ολοκληρώνει την εξαγορά της «Cerner», ενός ομίλου πληροφορικής Υγείας, για 28 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μάλιστα, το 2021 οι επενδύσεις στις νεοφυείς (start up) εταιρείες που ασχολούνται ιδιαίτερα με την ψηφιακή Υγεία διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 57 δισ. δολάρια, ενώ μόνο το ίδιο έτος, οι μεγάλες εταιρείες των νέων τεχνολογιών («Google», «Amazon», «Apple», «Meta» και «Microsoft») επένδυσαν 3,6 δισ. σε τεχνολογίες Υγείας με κύρια έμφαση τις έξυπνες συσκευές Υγείας και τα δεδομένα Υγείας.

Την ίδια ώρα, διεθνείς έρευνες αποτιμούσαν πως μόνο ο κλάδος του Φαρμάκου, πριν από την πανδημία, είχε παγκόσμια αξία στα 6,65 τρισ. δολάρια, με τα συνολικά έσοδα να «κλείνουν» για το 2020 στα 1,24 τρισ. Σύμφωνα με την Eurostat, η φαρμακευτική βιομηχανία είναι ο τομέας τεχνολογίας με την υψηλότερη προστιθέμενη αξία ανά απασχολούμενο άτομο, σημαντικά υψηλότερη από τη μέση αξία για τις βιομηχανίες νέας τεχνολογίας και μεταποίησης.

***

Τα τελευταία χρόνια, τα σκάνδαλα που έχουν να κάνουν με τους κλάδους της ιατρικής περίθαλψης, του Φαρμάκου, της βιοϊατρικής κ.ο.κ. τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη χώρα μας, όλο και πληθαίνουν, είτε πρόκειται για απάτες σαν την παραπάνω, είτε για τεχνητές αυξήσεις τιμών, ή για προώθηση σκευασμάτων και υπηρεσιών ακόμα και εις βάρος της υγείας ασθενών. Αυτά είναι μόνο μια ενδεικτική εικόνα από τα «παρελκόμενα» της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και το Φάρμακο, τα οποία έχουν δημιουργήσει μια τεράστια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το γεγονός ότι το Φάρμακο, οι υπηρεσίες Υγείας αποτελούν στον καπιταλισμό εμπόρευμα, ότι η παραγωγή και η διακίνησή τους αποφέρουν τεράστια κέρδη στα μονοπώλια, όπως αποδεικνύεται περίτρανα και με τα εμβόλια για τον κορονοϊό, είναι το έδαφος στο οποίο «ανθίζουν» όλες αυτές οι αμέτρητες περιπτώσεις «διαπλοκής» και «διαφθοράς». Γι' αυτό οι επιχειρηματικοί όμιλοι επιδιώκουν με κάθε τρόπο να αυξήσουν το μερίδιό τους στην αγορά, να πετάξουν «εκτός» τους ανταγωνιστές τους.

Ο λογαριασμός, όπως πάντα, καταλήγει στον λαό. Ο χορός των δισεκατομμυρίων, που στήνεται γύρω από τις μπίζνες αυτές, μεταφράζεται την ίδια στιγμή σε μια πρωτόγνωρη «υγειονομική φτώχεια» για τη λαϊκή πλειοψηφία, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα μέσα στην πανδημία.

Ετσι, οι τεράστιες δυνατότητες που αναδεικνύονται από την δυναμική πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, αντί να οδηγούν σε ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, για την πρόληψη ασθενειών, την εξασφάλιση υψηλών υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας, αξιοποιούνται για να δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερος χώρος στην «πίτα» των κερδών του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Το κυνήγι του κέρδους είναι το μεγάλο εμπόδιο στην απρόσκοπτη πρόσβαση του λαού σε υψηλού επιπέδου σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας.


Δ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ