ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα μηνύματα στην Αγκυρα για διαύλους διευθετήσεων και «θετική ατζέντα»

Από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη με τους πρέσβεις

INTIME NEWS

Από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη με τους πρέσβεις
«Την ετοιμότητα της Ελλάδας για διάλογο με βάση τη διεθνή νομιμότητα» με την Τουρκία επανέλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους επικεφαλής των πρεσβειών και των μόνιμων αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό, και ενώ δρομολογούνται ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ταυτόχρονα ότι η χώρα «είναι εξίσου έτοιμη να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της, στόχο τον οποίο υπηρετούν οι συμφωνίες της Ελλάδας με χώρες της περιοχής, όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος, οι τριμερείς συμπράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η εμβάθυνση των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και οι αμυντικές Συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ», καλλιεργώντας ξανά ψευδαισθήσεις στον λαό για τις εγγυήσεις που τάχα προσφέρουν οι λυκοφιλίες του κεφαλαίου.

Παράλληλα επανέλαβε τη «σημασία οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία να μείνουν ανοιχτοί σε όλα τα επίπεδα», ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει εντατικοποίηση των επαφών για θέματα στα οποία οι δύο χώρες οφείλουν και μπορούν να συνεργάζονται», τα οποία εμπίπτουν στη λεγόμενη «θετική ατζέντα», τις μπίζνες, όπου «η συνεργασία μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής», όπως είπε.

Η διάσκεψη με τους επικεφαλής των πρεσβειών και των μόνιμων αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό είχε στόχο τον μεταξύ τους συντονισμό για την καλύτερη προώθηση των «εθνικών στόχων και θέσεων», όπως ονοματίζουν τις προτεραιότητες της ντόπιας αστικής τάξης για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τις βασικές προτεραιότητες, μίλησε για «πολυεπίπεδο χαρακτήρα» της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, «μιας πολιτικής με ευρωπαϊκό πυρήνα» που «επεκτείνεται στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στον αραβικό κόσμο, ενδυναμώνει την υπερατλαντική συμμαχία και συνομιλεί ταυτόχρονα με ειλικρίνεια με πρωτεύουσες όπως η Μόσχα και το Πεκίνο».

Με έγνοια δε τα κέρδη του κεφαλαίου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της «οικονομικής διπλωματίας» για «την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων», με «ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια επιτυχημένη τουριστική περίοδο το 2022».

«Ατμομηχανή» των ευρωατλαντικών σχεδίων και στα Βαλκάνια

Ειδικά για τα Βαλκάνια έθεσε ως στόχο «να καταστούμε η ατμομηχανή της ανάπτυξης, της σταθερότητας (...) να είμαστε ουσιαστικά παρόντες σε όλα τα επίπεδα», με αφορμή επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει σε χώρες της περιοχής το επόμενο διάστημα, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να παίξει ενισχυμένο ρόλο στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, τα οποία οξύνουν τους ανταγωνισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες ο υπουργός Εξωτερικων Ν. Δένδιας συναντήθηκε στην Αθήνα με την ομόλογό του από το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσόβου, Ντ. Γκέρβαλα - Σβαρτς, σε συνέχεια της επίσκεψής του στην Πρίστινα τον περασμένο Ιούνη και άλλης μιας συνάντησής τους τον Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες, την ώρα που «τρέχουν» ευρωατλαντικής κοπής σχεδιασμοί για την αναγνώριση του Κοσόβου και από τη χώρα μας, σε άλλο ένα βήμα προς την ενσωμάτωση σύσσωμης της Δυτικοβαλκανικής σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ο ίδιος ο Ν. Δένδιας άλλωστε τόνισε ότι οι «τακτικές» αυτές επαφές τους «υποδηλώνουν τη βούληση της κυβέρνησης (...) για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Αθήνας και της Πρίστινας», εξέφρασε την ελπίδα για «ενίσχυση» των διμερών οικονομικών και εμπορικών δεσμών, ενώ επί τάπητος μπήκε χτες και η «ενεργειακή συνεργασία». «Η βούλησή μας είναι όπως τα Δυτικά Βαλκάνια συνδεθούν, όπως ξέρετε, με τον ΤΑΡ μέσω διασυνδετήριων αγωγών φυσικού αερίου», τόνισε, τάζοντας στους Κοσοβάρους και «παροχή τεχνογνωσίας (...) καθώς και βοήθεια για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Επανέλαβε επίσης «τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων εκεί που ανήκουν, στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια», ζητώντας για το Κόσοβο απελευθέρωση των θεωρήσεων.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων μπήκε και η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, για την οποία διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί, ενώ με άξονα «την ανησυχία της Ελλάδας και της ΕΕ για την κατάσταση στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη» εκτίμησε πως «η άνοδος εθνικισμών, οι τάσεις αποσταθεροποίησης μίας πολύ εύθραυστης κατάστασης φαίνεται να απειλούν εκ νέου την περιοχή μας».

Το ζήτημα αυτό, είπε, θα είναι το κεντρικό ζήτημα σήμερα στις επαφές που θα έχει στην Κροατία με τον εκεί ομόλογό του, «και, βεβαίως, θα απασχολήσει την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελιγράδι την επόμενη βδομάδα», αλλά και την προσεχή του συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα εμπεδώσουν τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», είπε, ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα ακολουθεί μία εποικοδομητική προσέγγιση όσον αφορά το Κόσοβο, σύμφωνα με την ουδέτερη ως προς το καθεστώς προσέγγιση της ΕΕ».

Απηύθυνε δε «έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας να δείξουν εποικοδομητική στάση», με απώτερο στόχο «να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να βρεθεί μια νομικά δεσμευτική βιώσιμη λύση, μια λύση που θα εμπεδώσει τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή (...) και θα δώσει τη μεγάλη ώθηση στην ευρωπαϊκή πορεία της περιοχής».

Ενώ, σε μια αιχμή προς την τουρκική αστική τάξη, που δυναμώνει τη διείσδυσή της στην περιοχή, είπε ότι «δεν αποτελεί επιλογή η επιστροφή στον 19ο αιώνα. Δεν αποτελεί δυνατότητα επιλογής ένας νεο-οθωμανισμός που φαίνεται να εμφανίζεται στην ευρύτερη περιοχή μας».

Η Κοσοβάρα ΥΠΕΞ από την πλευρά της μίλησε για μια «εξαιρετική συνάντηση», τονίζοντας πως θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι «πραγματικός εταίρος και φίλος», αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία και η Ενέργεια, σημείωσε ότι υπάρχουν προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν και ότι ελπίζει πως θα έχει συνεισφορά «από έναν έμπειρο και αξιόπιστο εταίρο όπως η Ελλάδα», και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση «να συνάψουν κανονικές και διπλωματικές σχέσεις μαζί μας», θυμίζοντας πως «το Κόσοβο έχει ήδη αναγνωριστεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών - μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και από πολλά κράτη - μέλη του ΟΗΕ», ενώ νωρίτερα είχε τονίσει ότι «δεν εντάσσεται σε κανένα άλλο ευρύτερο σχέδιο πέραν της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε σύσκεψη φορέων στον Πειραιά

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα μιλήσει, την Τετάρτη 26 Γενάρη, στις 18.30, σε σύσκεψη μαζικών φορέων και εργαζομένων στις δομές Υγείας, που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ, με θέμα «Δύο χρόνια πανδημία, η κατάσταση του συστήματος Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Πειραιά».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 243) στη Νίκαια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ