ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑ - ΑΘΗΝΑ
Στηρίζει και συμμετέχει στην πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής το Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Με νέα δυναμική, μεγαλώνει η συμμετοχή συνδικάτων και άλλων φορέων που καλούν στο Σύνταγμα το Σάββατο 29 Γενάρη

Νέα δυναμική αποκτά η απόφαση της αγωνιστικής δημοτικής αρχής Πάτρας να προχωρήσει στη μεγάλη πορεία Πάτρα - Αθήνα με όλα τα μέσα το Σάββατο 29 Γενάρη, μετά την απόφαση που έλαβε χτες η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου της πόλης, να συμμετέχει και στην οργάνωση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Ο συνδικαλιστικός φορέας, συνυπογράφει το κάλεσμα πάλης της δημοτικής αρχής για τη ζωή, τη δουλειά, τα δικαιώματα των εργαζομένων, του συνόλου των λαϊκών στρωμάτων, για την ικανοποίηση των αναγκών τους, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα εργατικά συνδικάτα, συλλόγους και φορείς της Πάτρας, να λάβουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση, κλείνοντας συμμετοχές και λεωφορεία, να δώσουν δυναμικό - μαχητικό «παρών» στην πορεία και τη συγκέντρωση που θα ακολουθήσει στο Σύνταγμα.

Με σύνθημα «τίποτα δεν μας χαρίζεται! όλα κατακτιούνται!», το κάλεσμα ήδη μεγαλώνει με δεκάδες αποφάσεις φορέων, που γνωστοποιούν τη θέλησή τους, να μην κάτσουν με «σταυρωμένα τα χέρια».

Σε αυτήν τη ρότα, καλεί τους οικοδόμους να συμμετέχουν μαζικά στη μεγάλη πορεία και το συνδικάτο τους, κλείνοντας ήδη συμμετοχές. Σημειώνοντας «δεν ικανοποιούμαστε με τα λίγα, ούτε παραιτούμαστε από τις διεκδικήσεις μας για μια καλύτερη ζωή», καλεί να δοθεί απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική των έως και σήμερα κυβερνήσεων.

«Ο,τι κέρδισαν η εργατική τάξη και ο λαός κερδήθηκε με θυσίες, δεν συμβιβαζόμαστε με τις αντεργατικές επιδιώξεις της κυβέρνησης και αυτών που υπηρετεί, δεν υποχωρούμε, θα δώσουμε όλες τις μάχες μέχρι να κερδίσουμε ό,τι μας ανήκει! Δεν ανεχόμαστε να μειώνεται συνεχώς το μεροκάματο και οι συντάξεις μας, να καταργούνται θεμελιώδη δικαιώματά μας με αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους», υπογραμμίζει ανάμεσα σε άλλα.

Από την πλευρά του, το σωματείο Οδηγών - Χειριστών του δήμου Πατρέων, σημειώνει: «Διεκδικούμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς και τα παιδιά μας σε μία πόλη που τα ποσοστά της ανεργίας είναι τεράστια. Η ακρίβεια τσακίζει την καθημερινότητά μας».

Αναφερόμενο σε ζητήματα που αντιμετωπίζει, προσθέτει: «Το περιβαλλοντικό τέλος ταφής απορριμμάτων τριπλασιάζει το κόστος εργασίας μας από 01/01/2022. Το προσωπικό των υπηρεσιών μας δεν φτάνει, λόγω απαγόρευσης προσλήψεων, για να έχουμε ποιοτικές υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας».

Συνεχίζονται οι συσκέψεις

Ταυτόχρονα με τις αγωνιστικές προετοιμασίες των εργατικών και λαϊκών φορέων της πόλης, η δημοτική αρχή, βοηθά, οργανώνει συσκέψεις, συνελεύσεις και παρεμβάσεις σε γειτονιές, διοικητικά διαμερίσματα και δημοτικές ενότητες, με σκοπό να ακουστεί δυνατά η φωνή του πατραϊκού λαού, στη μεγάλη κινητοποίηση που οργανώνεται.

Ηδη, έχουν πραγματοποιηθεί Γενικές Συνελεύσεις στα Διαμερίσματα Νότιο, Ανατολικό, Κεντρικό και στη ΔΕ Βραχνέικων, όπου μέχρι και σήμερα εκφράζεται θέληση συμμετοχής στην κινητοποίηση. Παράλληλα, οργανώνονται συσκέψεις, όπως με τις Διοικούσες Επιτροπές των Δημοτικών Αθλητικών Εγκαταστάσεων, μέλη Διοικήσεων φορέων του αθλητισμού, προπονητές κ.α., όπου πολλοί δήλωσαν τη συμμετοχή τους στη νέα δυναμική πρωτοβουλία.

Κύμα συμμετοχών

Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τη συμμετοχή τους στην πορεία έχουν αποφασίσει οι παρακάτω φορείς:

Συνδικαλιστικές Οργανώσεις Εργαζομένων:

Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας

Συνδικάτο Εργαζομένων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Νομού Αχαΐας.

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αχαΐας.

Συνδικάτο Μετάλλου Πάτρας

Σωματείο Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Νομού Αχαΐας

Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Δυτικής Ελλάδας

Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Ιδιωτικής Υγείας Νομού Αχαΐας.

Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου - Παράρτημα Πάτρας

Ενωση Εργαζομένων Εργοστασίου ΕΛΠΑΚ

Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Νομού Αχαΐας

Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ)

Σωματείο Εργαζομένων στη ΜΕΡΙΜΝΑ

Σωματείο Φυλάκων σχολικών κτηρίων και λοιπών Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πατρέων

Σωματείο Οδηγών Αυτοκινήτων Δήμου Πατρέων

Σωματείο Εργαζομένων Καθαριότητας Δήμου Πατρέων

Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Πάτρας

Φορείς Αυτοαπασχολούμενων:

Ομοσπονδία Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Σωματείων Ν. Αχαΐας (ΟΕΒΕΣΝΑ)

Πολιτιστικοί Σύλλογοι:

Παμμικρασιατικός Σύλλογος Πατρών και Περιχώρων

Αλλοι Φορείς:

Το παράρτημα του ΕΣΥΝ Πάτρας

Διοικήσεις Οργανισμών:

Κοινωνικός Οργανισμός Δ. Πατρέων

Καρναβαλικός Οργανισμός

ΔΗΠΕΘΕ

Παρόντες σειρά παραγόντων του αθλητισμού

Επίσης, συμμετέχουν και μια σειρά από παράγοντες του αθλητισμού, και συγκεκριμένα οι: Γιώργος Ανδρουλάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Τόλης Αποστολόπουλος, πρώην ομοσπονδιακός προπονητής Στίβου, Πάνος Κυρλιγκίτσης, μέλος του Αθλητικού Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ρίου Πατρών ΙΑΣΩΝ, Νίκος Μπαλάσης, πρόεδρος ΔΣ ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πελοποννήσου, Βαγγέλης Ξυγκάκης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Σωματείων Πετοσφαίρισης Πελοποννήσου, Θόδωρος Πατρώνης, πρώην Διεθνής ποδοσφαιριστής, προπονητής, Γιώργος Παπανδρεόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Προπονητών Στίβου Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Πετρόπουλος, πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής, Γιώργος Σταυρόπουλος, μέλος της Ολυμπιακής ομάδας 2004 ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ - προπονητής.

Δηλώσεις συμμετοχής

Συμμετοχές για να κλειστούν πούλμαν δηλώνονται στις έδρες των δημοτικών διαμερισμάτων, καθημερινές (9 π.μ. - 2 μ.μ.):

  • Κεντρικό Διαμέρισμα, τηλ.: 2610 438 466
  • Νότιο Διαμέρισμα, τηλ.: 2610 331 663
  • Αρκτικό Διαμέρισμα, τηλ.: 2610 432 977 & 2610 430 984
  • Ανατολικό Διαμέρισμα, τηλ.: 2610 225 031
  • ΔΕ Παραλίας, τηλ.: 2613 602 512
  • ΔΕ Βραχνέικων, τηλ.: 2613 600 700 & 2613 600 720
  • ΔΕ Ρίου, τηλ.: 2613 602 608
  • ΔΕ Οβρυάς, τηλ.: 2613 600 919.

ΕΣΑΚ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
«Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών»

Με αστείες δικαιολογίες συνεχίζουν να υπονομεύουν τη διαδικασία συγκρότησης του ΔΣ οι παρατάξεις του χώρου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ

«Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών», ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ, στην οποία καταγγέλλει: «Εχουν περάσει δύο μήνες απ' την πραγματοποίηση των εκλογών στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) και δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί το ΔΣ με το προεδρείο του, ώστε να δρομολογηθούν η λειτουργία και η δράση του Σωματείου για την επόμενη μέρα.

Παρά τις αλλεπάλληλες προσκλήσεις της ΕΣΑΚ (που ως πρώτη δύναμη πλέον μετά τις εκλογές έχει τη σχετική ευθύνη) για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, οι παρατάξεις του χώρου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ ("Αγωνιστική Ριζοσπαστική Παρέμβαση" και "Αριστερή Πρωτοβουλία") υπονομεύουν με αστείες δικαιολογίες τη διαδικασία συγκρότησης.

Επικαλέστηκαν τις διακοπές, τις άδειες, την πανδημία, ακόμα και την εφαρμογή απ' την εφορευτική επιτροπή του ν. 1264/82 για την κατανομή των εδρών, όταν με τον συγκεκριμένο νόμο υλοποιήθηκε το σύνολο της εκλογικής διαδικασίας (παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων, κατάθεση εκλογικών αποτελεσμάτων κ.λπ.) όπως και σε όλες τις προηγούμενες εκλογές.

Ταυτόχρονα προσπάθησαν να επιβάλουν πραξικοπηματικά μια διασπαστική και διαλυτική λειτουργία, εμφανίζοντας καλέσματα της συνεργασίας των παρατάξεών τους ως προσκλητήρια του Σωματείου για τη συμμετοχή στις κεντρικές πρωτοβουλίες του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.

Τα Σωματεία, τα όργανά τους (ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις) δεν μπορούν να υποκατασταθούν απ' τα συγκυριακά αθροίσματα των επιμέρους παρατάξεων.

Η οργάνωση του αγώνα για τα δικαιώματά μας και για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (τουλάχιστον απ' τον κλάδο των κατασκευών) απαιτεί συντεταγμένη λειτουργία με οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων, συλλογικά αποφασισμένο πρόγραμμα δράσης στους χώρους δουλειάς, συντονισμό με τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου και φυσικά συγκροτημένο ΔΣ που θα εκπροσωπεί το ΣΜΤ στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτό αναδεικνύει εξάλλου και η πρόσφατη πείρα των ταξικών αγώνων στην "e-food", στην COSCO, στη ΛΑΡΚΟ, στα εργοτάξια του κλάδου των κατασκευών.

Παρ' όλα αυτά οι συγκεκριμένες παρατάξεις συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν υπάρξει αποφάσεις της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και αποτελέσματα εκλογών ούτε τοποθετήσεις του ΣΜΤ στη μεγάλη προσπάθεια συντονισμού εκατοντάδων σωματείων στο Σπόρτιγκ. Και την ίδια ώρα διακηρύττουν υποκριτικά τη σημασία μιας ζωντανής και δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΜΤ.

Προσπαθούν να πείσουν τα δικά τους μέλη για την ανάγκη ενός "προγραμματικού προεδρείου" των αριστερών δυνάμεων, που θα κινείται στη λογική της ενσωμάτωσης, του αντικυβερνητικού - αντιδεξιού μετώπου.

Δεν θεωρούμε σκόπιμο να αναλωθούμε σε μια άγονη ανταλλαγή ανακοινώσεων για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν αναλυτικά και στην προεκλογική περίοδο, ενώ σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν και την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για καταστατική Γενική Συνέλευση με βάση τα ζητήματα που αναδείχτηκαν στη θητεία του προηγούμενου ΔΣ του ΣΜΤ.

Τους καλούμε για τελευταία φορά να συναισθανθούν τις ευθύνες τους και να συμμετάσχουν στην αναγκαία διαδικασία συγκρότησης του ΔΣ.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η τυχοδιωκτική πορεία διάλυσης και διάσπασης στην οποία οδηγεί η προσπάθεια επιβίωσης με κάθε μέσο ορισμένων ομάδων που θέλουν να μετατρέψουν το εργατικό κίνημα σε υπηρέτη της εναλλαγής κυβερνήσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ