ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2022
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στην τελική ευθεία για τις νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις

Στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας βγαίνουν την Πέμπτη τα τρακτέρ, πανθεσσαλική σύσκεψη το επόμενο Σάββατο

Από σύσκεψη στην Καρδίτσα
Από σύσκεψη στην Καρδίτσα
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών σε όλη τη χώρα για τις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του Φλεβάρη.

Με οδηγό την πλούσια αγωνιστική πείρα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ, που τους οδηγούν ακόμα πιο γρήγορα στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους ξεχωρίζουν τα αιτήματα για ανακούφιση από το υψηλό κόστος παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

Στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας βγαίνουν την Πέμπτη τα τρακτέρ

Στην Καρδίτσα, την Πέμπτη 27 Γενάρη στις 12 μ. θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση με τρακτέρ στη γέφυρα του Σταυρού, στον δρόμο Παλαμά - Ιτέας, και αμέσως μετά θα παρατάξουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο πρόεδρός της, Κώστας Τζέλλας, αναφέρθηκε στη σημερινή δίκη στελεχών της Ομοσπονδίας για τη συμμετοχή τους σε παλιότερες κινητοποιήσεις, γνωστοποιώντας ότι η Ομοσπονδία διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια.

Ακόμα, αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα των αγροτών του νομού, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στους αγώνες που έρχονται, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μέσα από τα αιτήματά μας παλεύουμε για να μείνουμε στα χωριά μας και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Ξέρουμε πως μόνο αν βγούμε στον δρόμο με τα τρακτέρ μας και αγωνιστούμε μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα, μόνο αν αισθανθούν πίεση θα κερδίσουμε».

Ταυτόχρονα, το Σάββατο 29 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη, όπου θα συζητηθούν ο συντονισμός των δράσεων και ο ακριβής καθορισμός για το στήσιμο των μπλόκων.

«Προθερμαίνουν» τα τρακτέρ και στη Δυτική Ελλάδα

Τις μηχανές των τρακτέρ τους, για την πραγματοποίηση και μπλόκων στους δρόμους μαζί με τους συναδέλφους τους σε όλη τη χώρα, «προθερμαίνουν» βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι και σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας.

Σε αυτήν τη ρότα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας οργανώνει πλήθος συσκέψεων στα χωριά, αλλά και δράσεις. Ηδη έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε Κατοχή, Γούρια, Πεντάλοφο, Λεσίνι, ενώ αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιήσει νέα συνεδρίαση του ΔΣ, και αντίστοιχα του ΔΣ του ΑΣ Μακρυνείας.

Την Παρασκευή 28 Γενάρη, στις 11 π.μ., η ΟΑΣ θα προχωρήσει σε κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στο Αγρίνιο, ενάντια στις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που ανεβάζουν στα ύψη το κόστος παραγωγής και παράλληλα επιβαρύνουν το κόστος διαβίωσης των οικογενειών τους.

Στην Κεφαλονιά και για τα προβλήματα των αλιέων

Στην Κεφαλονιά ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος προχωρά την Πέμπτη 27 Γενάρη σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Αργοστόλι, στην Περιφερειακή Ενότητα στις 12 μ., για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, ιδιαίτερα με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής και την έλλειψη κατώτατων εγγυημένων τιμών.

Εκτός των παραπάνω, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Παναγής Σωτήρας, «ακόμα δεν έχουν αποδοθεί αποζημιώσεις από το πέρασμα του "Ιανού" το 2020, ενώ για τις ζημιές από χαλάζι στα αμπέλια την περασμένη άνοιξη ο ΕΛΓΑ κάλυψε μόνο το 60% της ζημιάς για τα αμπέλια και μόνο για τη μία χρονιά, ενώ οι επιπτώσεις αφορούν την καλλιέργεια και τα επόμενα χρόνια».

Εξήγησε ότι τους κτηνοτρόφους «καίει» το κλείσιμο των δημοτικών σφαγείων, αφού αναγκάζονται να μετακινούν τα ζώα τους εκτός νομού, με υπέρογκο κόστος για τους ίδιους, ή να πληρώνουν ακριβά σε ιδιωτικό σφαγείο στο νησί.

Ο Σύλλογος παρεμβαίνει και για τα προβλήματα των αλιέων, με αιτήματα όπως η ανάγκη σύγχρονων αλιευτικών καταφυγίων για Κεφαλονιά και Ιθάκη, κατάργηση του τέλους ιδιοκτησίας για τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, με τον Π. Σωτήρα να προσθέτει: «Ζήτημα που μας απασχολεί είναι ότι δεν υπάρχουν καρνάγια για επισκευές των σκαφών μας πουθενά στα δύο νησιά, με αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι να μετακινούμαστε στη Λευκάδα ή στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, μεγαλώνοντας τα έξοδά μας».

Ο Σύλλογος, για όλα τα παραπάνω αλλά και για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και με μπλόκα, προχωρά σε συσκέψεις, έχοντας ήδη βρεθεί σε Ανωγή Παλικής, Ομαλά, Σάμη και Ελειό, και συνεχίζοντας με το εξής πρόγραμμα: Σήμερα Τρίτη στις 8.30 μ.μ. στα Διλινάτα («Μπάσσιον»), αύριο Τετάρτη στις 8.30 μ.μ. στην Κατωγή (Κοινοτικό Γραφείο - Μαντζαβινάτα) και το Σάββατο 29 Γενάρη στις 8.30 μ.μ. στον Σταυρό Ιθάκης.

Αγωνιστικές δράσεις και προετοιμασίες σε όλη τη χώρα

Σήμερα Τρίτη:

-- Ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στην πλατεία Λαγκαδά.

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Λακωνίας καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 6.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας.

Αύριο Τετάρτη:

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ολύμπου οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της ΔΕΗ στην Ελασσόνα στις 12 μ.

-- Οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού καλούν σε μαζική συμμετοχή σε Γενική Συνέλευση στις 7 μ.μ. στον Χανδρινό.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας πραγματοποιεί το Συνέδριό της, όπου θα συζητηθούν τα οξυμένα προβλήματα και η οργάνωση κινητοποιήσεων, με αφετηρία συλλαλητήριο το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

-- Οι Σύλλογοι Καρδαμά και Αμαλιάδας οργανώνουν κοινή σύσκεψη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας.

Την Πέμπτη 27 Γενάρη:

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας οργανώνει μηχανοκίνητη πορεία, που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από το αεροδρόμιο.

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κεφαλονιάς - Ιθάκης καλεί σε κινητοποίηση στην Περιφέρεια στις 12 μ.

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Σπάρτης καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Ανοιχτή σύσκεψη στα Καλύβια Αγρινίου.

Την Παρασκευή 28 Γενάρη:

-- Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Ηρακλείου διοργανώνουν πλατιά σύσκεψη στις 6 μ.μ. στην αίθουσα ΚΑΠΗ στις Αρχάνες.

-- Περιοδεία στο Αγγελόκαστρο στις 7 μ.μ., με επικεφαλής τον Γιάννη Καρναβιά, αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας (ΟΑΣΑ).

-- Σύσκεψη στο Παλαιοχώρι Γαστούνης στις 7 μ.μ., με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Το Σάββατο 29 Γενάρη περιοδεία στο Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας με επικεφαλής το Βασίλη Θεοδωρόπουλο, γραμματέα της ΟΑΣΑ.

Την Κυριακή 30 Γενάρη ανοιχτή σύσκεψη στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας στις 11 π.μ.

Τη Δευτέρα 31 Γενάρη:

-- Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων οργανώνει πανχανιώτικη κινητοποίηση με αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ στις 11 π.μ. στον κόμβο των Μουρνιών.

-- Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Ηρακλείου διοργανώνουν πανηρακλειώτικη μηχανοκίνητη πορεία με αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ. Τα ραντεβού είναι στις 10 π.μ. στον κόμβο Πεζών και στις 11 π.μ. στον κόμβο Γιόφυρου.

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης καλεί σε σύσκεψη στην Επανομή, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Καμία «Ελπίδα»...

Ακριβώς μία απ' τα ίδια... Ενα αναμενόμενο από μέρες κύμα χιονιά, αντίστοιχο με το περσινό, και ξανά: Η χώρα κομμένη στα δύο και στα τρία, εθνικοί οδικοί άξονες που τους διαχειρίζονται επιχειρηματικοί όμιλοι και κεντρικές οδικές αρτηρίες που τις διαχειρίζονται κρατικές υπηρεσίες στην Αττική μετατράπηκαν σε δρόμους εγκλωβισμού για χιλιάδες ανθρώπους. Ανθρωποι παγωμένοι στα χωριά τους χωρίς ρεύμα, προβλήματα στην ύδρευση, χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί παγιδευμένοι στο ...δίκτυο, να περιμένουν μάταια.

Κατά τ' άλλα, χτεσινά και προχτεσινά δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο έγραφαν για «ελληνικό κόμβο Πολιτικής Προστασίας» και παρουσίαζαν μεγαλεπήβολα σχέδια... Η κυβέρνηση επικαλείται ξανά τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» για να δικαιολογήσει την ταλαιπωρία και τους κινδύνους που εκτίθεται ο λαός κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπος με την κακοκαιρία. Λέει και ξαναλέει ότι «ο καθένας πρέπει να βρει άκρη μόνος του». Εριξαν ευθύνες ακόμα και σε όσους δεν είχαν αλυσίδες για να πάνε ...από Κολιάτσου στο Παγκράτι. Και έδωσαν συστάσεις για ...ψυχραιμία και βέβαια κλειδαμπάρωμα στο σπίτι. Ετσι «σώζει» και «προστατεύει» το κράτος τους.

* * *

Ετσι και τώρα: Για την Εθνική οδό που έκλεισε με λίγους πόντους χιόνι, κόβοντας στα δύο τη χώρα, για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που βγήκαν εκτός λειτουργίας, για το ότι έκλεισαν η Κατεχάκη, η Κηφισίας και η Μεσογείων, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους τις ώρες αιχμής, για τις διακοπές ρεύματος που βύθισαν για ώρες στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές, για την αναβολή εμβολιασμών σε Αττική και Εύβοια, τι φταίει για την κυβέρνηση; Μα τι άλλο; Ο «ακραίος καιρός», «η κλιματική αλλαγή» και η «ατομική ανευθυνότητα»! Τόσες μέρες οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν για την ένταση του φαινομένου. Ομως δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο ώστε την ώρα της έντονης χιονόπτωσης να περιοριστούν τα προβλήματα και οι συνέπειες για τον λαό.

Για άλλη μια φορά το «ακραίο φαινόμενο» είναι ο κρατικός μηχανισμός, που αποδεικνύεται ευέλικτος και αποτελεσματικός στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων, επιλεκτικά δυσκίνητος όμως και αναποτελεσματικός όταν χρειάζεται να προστατέψει τον λαό ακόμα και από ένα προβλεπόμενο καιρικό φαινόμενο. Το έχουμε ζήσει σε πλημμύρες πολλές φορές, όπου υπήρξε έγκαιρη πρόβλεψη και προειδοποίηση, αλλά τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά, επιβεβαιώνοντας την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων «έκτακτων» φαινομένων - που γίνονται όλο και πιο τακτικά - με την αξιοποίηση όλων των αναγκαίων μέσων, παρά το γεγονός ότι η επιστημονική πρόβλεψη και η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας προσφέρουν πλέον ανεξάντλητες δυνατότητες.

* * *

Το ίδιο κράτος που μέσα σε λίγους μήνες ολοκλήρωσε και κατέθεσε στην Κομισιόν το «αναπτυξιακό σχέδιο» διαχείρισης των 32 δισ. ευρώ για το κεφάλαιο από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, συντονίζοντας δεκάδες υπουργεία, γραμματείες, υπηρεσίες και άλλους κρίκους του κρατικού μηχανισμού, με το πρώτο χειμωνιάτικο χιόνι βάζει απαγορευτικό ...στην Κατεχάκη, στην Εθνική οδό, κλείνει Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, βυθίζει στο σκοτάδι χιλιάδες ανθρώπους.

Το ίδιο κράτος που με χειρουργικούς χειρισμούς περνά στη Βουλή δεκάδες νόμους για προνόμια, φοροαπαλλαγές και κίνητρα για επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας, αφήνει στο σκοτάδι ανθρώπους με δύο μέτρα χιόνι έξω από το σπίτι τους στην Εύβοια. Και δεν είναι μόνο αυτό! Την ίδια στιγμή που οι όμιλοι της Ενέργειας θησαυρίζουν και ο λαός χρυσοπληρώνει το ρεύμα, αυτό κόβεται και παγώνει ο λαός. Την ώρα που ο λαός πληρώνει «βαρύ φόρο» για το λεγόμενο «πράσινο New Deal», ώστε να ανοίξουν τα «πράσινα» και «ψηφιακά» πεδία κερδοφορίας και η «πράσινη μετάβαση», εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βιώνουν ενεργειακή φτώχεια δίχως τέλος...

* * *

Και σε αυτό το κύμα κακοκαιρίας φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός ουσιαστικής προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού, από ένα κράτος που αντιμετωπίζει ακόμα και τις στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες με τη λογική του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο. Γι' αυτό πριν από κάθε «έκτακτο φαινόμενο» μόνιμη επωδός είναι το «καθίστε σπίτι». Δηλαδή το κράτος, πετώντας στον λαό το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης, λέει: «Εγώ σε προειδοποίησα. Από τη στιγμή που κυκλοφορείς μπορεί να σου συμβούν τα πάντα, αλλά εγώ δεν έχω καμία ευθύνη!».

Ούτε κουβέντα βέβαια για τις πιέσεις της εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους να «κόψουν το κεφάλι τους» και να πάνε στη δουλειά. Ούτε λέξη για τους ανθρώπους που δεν έχουν την πολυτέλεια να κάτσουν σπίτι, είτε για λόγους υγείας είτε για άλλες ανάγκες που δεν αναστέλλονται στην κακοκαιρία. Ούτε λέξη για όσους παγώνουν μέσα στα σπίτια τους εξαιτίας της ενεργειακής φτώχειας. Κανένας συμβιβασμός λοιπόν με τη λογική της ατομικής ευθύνης. Κανένα άλλοθι στον κρατικό μηχανισμό που είναι ανήμπορος να στηρίξει τον λαό και τις ανάγκες του, επειδή αποστολή του είναι να στηρίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.


Κ. Πασ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ