ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Γενάρη 2022
Σελ. /16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στους δρόμους του αγώνα με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας βγαίνουν αύριο τα τρακτέρ, πανθεσσαλική σύσκεψη το Σάββατο στα Φάρσαλα

INTIME NEWS

Με μια πολύμορφη δραστηριότητα, που περιλαμβάνει συσκέψεις σε δεκάδες χωριά και τοπικές κινητοποιήσεις, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, που συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αναδεικνύουν τα οξυμένα προβλήματά τους και εντείνουν τις προετοιμασίες τους για τις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις και με τη μορφή των μπλόκων, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων για την επιβίωσή τους.

Στο στόχαστρο η αντιλαϊκή πολιτική που οξύνει τα προβλήματά τους

Καθημερινά, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βλέπουν το έτσι κι αλλιώς ισχνό εισόδημά τους να μειώνεται κι άλλο από το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, τις συχνές καταστροφές στην παραγωγή και τις πενιχρές - καθυστερημένες αποζημιώσεις, τις χαμηλές τιμές σε μια σειρά από προϊόντα. Ταυτόχρονα, οι μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας θέτουν σε κίνδυνο καθημερινά την υγεία και τη ζωή τους.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουν μάχη που αφορά την ίδια την επιβίωσή τους, σε αγωνιστική συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους, όπως αυτά έχουν συζητηθεί και καθοριστεί στις συλλογικές τους διαδικασίες.

Πανθεσσαλική σύσκεψη το Σάββατο στα Φάρσαλα

Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας οργανώνουν πανθεσσαλική σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων τους, το Σάββατο 29 Γενάρη, στις 12 μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο των Φαρσάλων, όπου θα καθοριστεί η ακριβής μορφή της πανθεσσαλικής κινητοποίησης.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, σημείωσε: «Εχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι έχουμε τις δυνάμεις και την ικανότητα να διεκδικούμε και να έχουμε κατακτήσεις με τους αγώνες μας, να βάζουμε φρένο σε αντιλαϊκά μέτρα. Η μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη μπορεί να δώσει ώθηση για το ξεκίνημα των νέων συντονισμένων κινητοποιήσεων και με τη μορφή των μπλόκων, μορφή που ξέρουμε ότι μπορεί να πιέσει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας».

Ταυτόχρονα, από αύριο θα αρχίσουν να βγαίνουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας. Νωρίτερα, στις 12 μ., θα προηγηθεί συλλαλητήριο στη γέφυρα - «σταυρός» μεταξύ Παλαμά και Ιτέας με τη συμμετοχή τρακτέρ. Με το συλλαλητήριο αυτό οι αγρότες αναδεικνύουν την έλλειψη ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων για την προστασία της παραγωγής τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις υποσχέσεις που τους δόθηκαν από την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση μετά τις ζημιές του «Ιανού», τον Σεπτέμβρη του 2020, κάθε φορά που βρέχει λίγο παραπάνω, χιλιάδες στρέμματα πλημμυρίζουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αρχίσει να εκδηλώνεται η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών. Σε αυτό το πλαίσιο, εργατικά σωματεία, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών και Σύλλογοι Γυναικών της Καρδίτσας δηλώνουν τη συμφωνία τους με τα αιτήματα των αγροτών και καλούν τον λαό του νομού να σταθεί στο πλευρό τους.

Σύσκεψη στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης

Την απόφασή τους αγωνιστικά να υπερασπιστούν το βιος τους και το δικαίωμά τους να ζουν από την παραγωγή τους διαμηνύουν οι αγρότες των Βασιλικών, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνεταιρισμού το απόγευμα της Δευτέρας, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Ο Σύλλογος οργανώνει νέα σύσκεψη τη Δευτέρα 31 Γενάρη στις 6 μ.μ. στην Επανωμή, στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου, με στόχο την κλιμάκωση της δράσης με αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Κατά τη διάρκεια της προχτεσινής σύσκεψης έγινε ενημέρωση για όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Λάρισα, στην οποία συμμετείχε το ΔΣ του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Από τη συζήτηση δεν μπορούσε να λείψει και το «κανόνι» που έριξε ο έμπορος Καμαρούδης στο Ζαγκλιβέρι, ο οποίος έχει αφήσει απλήρωτους και αγρότες της περιοχής των Βασιλικών. Κατήγγειλαν ότι παραμένουν απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι κάθε φορά που κάποιος «υγιής επιχειρηματίας» τα βροντάει κι εξαφανίζεται.

Ο Κοσμάς Μακρίδης, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι τραγικές συνέπειες από την πανδημία συνεχίζουν να τσακίζουν το εισόδημά μας. Οι αυξημένες τιμές στο πετρέλαιο και στα αγροεφόδια μας αναγκάζουν να μην μπορούμε να καλλιεργήσουμε όπως πρέπει και όπως ξέρουμε. Οι συνεχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα μαζί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής έχουν τινάξει στον αέρα τις εκμεταλλεύσεις μας. Οι έμποροι, με τις πλάτες του κράτους, μας αφήνουν απλήρωτους πλουτίζοντας με τους κόπους μας. Ηρθε η ώρα να αντιδράσουμε. Τώρα είναι η ώρα όλοι μαζί να ζητήσουμε αυτά που τόσα χρόνια μάς στερούν, όσα δικαιούμαστε».

Επίσης, σε κινητοποίηση προχώρησε χτες το πρωί ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά, στην πλατεία της πόλης, σε συμπόρευση με τη Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Αγωνιστικές δράσεις και προετοιμασίες σε όλη τη χώρα

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ολύμπου οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της ΔΕΗ στην Ελασσόνα στις 12 μ.

-- Οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού καλούν σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση στις 7 μ.μ. στον Χανδρινό.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας πραγματοποιεί το Συνέδριό της, όπου θα συζητηθούν τα οξυμένα προβλήματα και η οργάνωση κινητοποιήσεων, με αφετηρία συλλαλητήριο το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

-- Οι Σύλλογοι Καρδαμά και Αμαλιάδας οργανώνουν κοινή σύσκεψη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας.

Αύριο, Πέμπτη 27 Γενάρη:

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας οργανώνει μηχανοκίνητη πορεία, που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από το αεροδρόμιο.

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κεφαλονιάς - Ιθάκης καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Αργοστόλι, στην Περιφερειακή Ενότητα, στις 12 μ.

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Σπάρτης καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Ανοιχτή σύσκεψη πραγματοποιείται στα Καλύβια Αγρινίου.

-- Οι αγρότες του δήμου Παγγαίου οργανώνουν κινητοποίηση στη νομαρχία Καβάλας.

Την Παρασκευή 28 Γενάρη:

-- Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Ηρακλείου διοργανώνουν πλατιά σύσκεψη στις 6 μ.μ. στην αίθουσα ΚΑΠΗ στις Αρχάνες.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας οργανώνει κινητοποίηση στις 11 π.μ., στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στο Αγρίνιο.

-- Περιοδεία θα γίνει στο Αγγελόκαστρο στις 7 μ.μ., με επικεφαλής τον Γιάννη Καρναβιά, αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας (ΟΑΣΑ).

-- Σύσκεψη θα γίνει στο Παλαιοχώρι Γαστούνης στις 7 μ.μ., με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Το Σάββατο 29 Γενάρη περιοδεία θα γίνει στο Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας με επικεφαλής τον Βασίλη Θεοδωρόπουλο, γραμματέα της ΟΑΣΑ.

Την Κυριακή 30 Γενάρη:

-- Η Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί - Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Φθιώτιδας πραγματοποιούν σύσκεψη - συγκέντρωση στην πλατεία της Ανθήλης στις 11 π.μ.

-- Ανοιχτή σύσκεψη θα γίνει στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας στις 11 π.μ.

Τη Δευτέρα 31 Γενάρη:

-- Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων οργανώνει παν-χανιώτικη κινητοποίηση με αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ στις 11 π.μ. στον κόμβο των Μουρνιών.

-- Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Ηρακλείου διοργανώνουν πανηρακλειώτικη μηχανοκίνητη πορεία με αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ. Τα ραντεβού είναι στις 10 π.μ. στον κόμβο Πεζών και στις 11 π.μ. στον κόμβο Γιόφυρου.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Αύριο το μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στις απολύσεις στα «Πετρέλαια Καβάλας»

Συνεχίζεται η προετοιμασία του μεγάλου συλλαλητηρίου που οργανώνεται στην Καβάλα αύριο, Πέμπτη 27 Γενάρη, στις 6 μ.μ., το οποίο αποφασίστηκε μετά από τη σύσκεψη σωματείων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη έξω από τις εγκαταστάσεις των «Πετρελαίων Καβάλας».

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας συνεχίζει με εξορμήσεις να μεταφέρει το κάλεσμα σε κάθε χώρο δουλειάς. Χτες, Τρίτη, πραγματοποιήθηκε εξόρμηση στη μονάδα της «ΒΙΚΡΕ» και σήμερα οι εξορμήσεις συνεχίζονται στις επιχειρήσεις «ΙΑΤΡΟΥ» και «ΣΕΛΕΚΤΑ», ενώ για αύριο το πρωί έχουν οριστεί εξορμήσεις στα σούπερ μάρκετ της Καβάλας. Το Σωματείο Οικοδόμων Καβάλας έχει προγραμματίσει να ενημερώσει τους εργαζόμενους της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου και τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ σήμερα το πρωί.

Στο συλλαλητήριο καλούν δεκάδες σωματεία και φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απαιτώντας να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις στα «Πετρέλαια Καβάλας», να μην προχωρήσει καμιά δίωξη απέναντι στους αγωνιζόμενους εργάτες και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους, χωρίς καμιά βλαπτική αλλαγή στις εργασιακές τους σχέσεις, στον μισθό και στα δικαιώματά τους. Επίσης, απαιτούν να μην προχωρήσει η εργολαβοποίηση του Πρίνου αλλά και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, στη λειτουργία των εγκαταστάσεων, στο περιβάλλον της περιοχής.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ ενισχύει την ιδιωτικοποίησή του

Το νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό» του ΕΦΚΑ, που έχει μπει σε διαβούλευση και προωθεί «την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης με τοποθέτηση ιδιωτών μάνατζερ, ξεπούλημα - "αξιοποίηση" της ακίνητης περιουσίας του, που έχει αποκτηθεί από τις εισφορές των ασφαλισμένων, αλλά και ενίσχυση της πειθαρχικής καταστολής σε βάρος των εργαζομένων», καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Οπως σημειώνει η ΠΟΠΟΚΠ, «για μια ακόμα φορά εκμεταλλεύονται τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων (υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, τραγική υποστελέχωση λόγω συνταξιοδοτήσεων, απολύσεων και μη αντικατάστασης του προσωπικού) - προβλήματα που έχουν οδηγήσει τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε τραγική κατάσταση - προκειμένου να εντείνουν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης».

Αφού απαριθμεί τις προωθούμενες ανατροπές, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει πως ταυτόχρονα «ενισχύεται η πολιτική του "μαστιγίου" σε βάρος των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, που εδώ και χρόνια αναμετρώνται με την αποψίλωση του προσωπικού, με όλες τις κυβερνήσεις, όπως και τη σημερινή, να τους φορτώνουν τις ευθύνες για την κατάσταση στον Οργανισμό». Προσθέτει ότι «αναβαθμίζεται και η "εξατομίκευση" των μισθών για το προσωπικό του Οργανισμού, με την ενίσχυση της αρχής της "παραγωγικότητας", με τροποποιήσεις όσον αφορά την καταβολή μπόνους σε ορισμένους τομείς (π.χ. έκδοση συντάξεων), αλλά και "κυρώσεις" σε βάρος άλλων που θα κρίνονται μη "παραγωγικοί", προωθώντας τη λογική του "καρότου και του μαστιγίου" και φορτώνοντας τις ευθύνες για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων στους εργαζόμενους».

Γι' αυτό η ΠΟΠΟΚΠ απορρίπτει το σχέδιο νόμου και διεκδικεί: Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων, αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και προσλήψεις άμεσα εκατοντάδων νέων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ