ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2022
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κλιμακώνουν την πάλη διεκδικώντας την ίδια τους την επιβίωση

Στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας βγαίνουν σήμερα τα τρακτέρ, πανθεσσαλική σύσκεψη το Σάββατο στα Φάρσαλα

Τον αγώνα τους κλιμακώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας την επίλυση άμεσων και ζωτικών προβλημάτων, παλεύοντας ενάντια στην πολιτική που τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Μέσα από δεκάδες συσκέψεις και συνελεύσεις, μέσα από την πραγματοποίηση και την προετοιμασία πολύμορφων αγωνιστικών δράσεων από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αναδεικνύεται καθαρά η ανάγκη να υπάρξουν κλιμάκωση και πανελλαδικός συντονισμός των κινητοποιήσεων.

Στο επίκεντρο του αγώνα βρίσκονται οι διεκδικήσεις τους γύρω από τα οξυμένα προβλήματα, όπως το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, οι συχνές καταστροφές στην παραγωγή εξαιτίας της έλλειψης έργων υποδομής, καθώς και η απαράδεκτη κατάσταση με τον ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ και οι αποζημιώσεις που δίνονται καθυστερούν έως και 12 μήνες.

Προετοιμασία μπλόκων στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών εντείνουν τις προετοιμασίες για το στήσιμο μπλόκων, με την πραγματοποίηση περιοδειών και συσκέψεων στα χωριά, συνεδριάσεις των Αγροτικών Συλλόγων. Στις συζητήσεις αυτές, οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών τονίζουν την αναγκαιότητα του οργανωμένου αγώνα, αναδεικνύοντας τις κατακτήσεις που είχαν τα προηγούμενα χρόνια με τους αγώνες τους. Σε αυτό το πλαίσιο, αποκρούουν και τις αφόρητες πιέσεις που ασκούνται από την κυβέρνηση και άλλους μηχανισμούς προκειμένου να μη συμμετάσχουν οι αγρότες στις κινητοποιήσεις.

Για τον καθορισμό της ακριβούς μορφής και τον συντονισμό των δράσεων θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων τους, το Σάββατο 29 Γενάρη, στις 12 μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο των Φαρσάλων.

Ταυτόχρονα, στην Καρδίτσα, οι αγρότες ξεκινάνε από σήμερα να βγάζουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συλλαλητήριο στη γέφυρα - «σταυρός» μεταξύ Παλαμά και Ιτέας με τη συμμετοχή τρακτέρ, με βασικό αίτημα την υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία της παραγωγής τους. Την κινητοποίηση στηρίζουν και εργατικά σωματεία, μαζικοί φορείς του νομού.

Μαχητική κινητοποίηση ενάντια στις αυξήσεις του ρεύματος στην Ελασσόνα

Χτες, με μια μαζική και μαχητική κινητοποίηση στη ΔΕΗ στην Ελασσόνα, αγρότες και κτηνοτρόφοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου και απαίτησαν τη μείωση του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων βρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι και άλλων μαζικών φορέων, όπως του Σωματείου Οικοδόμων, του Εμπορικού Συλλόγου, του Καπνικού Συνεταιρισμού και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους στη διευθύντρια του τοπικού καταστήματος της ΔΕΗ, επισημαίνοντας πως οι μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα, συνολικά στο κόστος παραγωγής, εξανεμίζουν το ισχνό εισόδημά τους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε πολλούς το θέμα για το αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν, να συντηρούν τις κτηνοτροφικές τους μονάδες.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Στέλιος Καραμούλας, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου, ανέδειξε πως οι μεγάλες αυξήσεις γίνονται για να εξασφαλιστούν τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών της «πράσινης» ανάπτυξης (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά κ.λπ.), ενώ και η πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, με την οποία συμφωνούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, επιφέρει μεγάλες αυξήσεις.

Ταυτόχρονα κάλεσε τους αγρότες να διεκδικήσουν συνολικά τα αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, δηλαδή αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Κλείνοντας, κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα για τη συνέχιση και κλιμάκωση των πολύμορφων δράσεων που θα αποφασιστούν στην πανθεσσαλική σύσκεψη το Σάββατο στα Φάρσαλα.

Στη Φθιώτιδα

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα της ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε και στη Λαμία χτες το μεσημέρι από αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Φθιώτιδας. Η κινητοποίηση αφορούσε την τεράστια αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και εντάσσεται στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, η οποία την Κυριακή 30 Γενάρη, σε συντονισμό με Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους της περιοχής, οργανώνει ανοιχτή σύσκεψη στην πλατεία της Ανθήλης με σκοπό την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της Φθιώτιδας, σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, προετοιμάζουν άλλωστε μία σειρά από πολύμορφες κινητοποιήσεις για το επόμενο διάστημα, διεκδικώντας μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών που οδηγούνται στο ξεκλήρισμα.

Δεν θα γίνουμε κολίγοι στον τόπο μας!

Σε κινητοποίηση στη Νομαρχία Καβάλας αποφάσισαν να προχωρήσουν οι αγρότες του δήμου Παγγαίου σήμερα, Πέμπτη, όπου θα καταθέσουν τα αιτήματά τους. Τις τελευταίες 20 μέρες οι αγρότες της περιοχής πραγματοποίησαν Γενικές Συνελεύσεις, δημιούργησαν Αγροτικές Επιτροπές, όπως και Συντονιστικό των Επιτροπών του Παγγαίου. Μέσα από τις μαζικές διεργασίες, συζήτησαν για τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και επηρεάζουν το εισόδημά τους, διαμόρφωσαν τα αιτήματά τους και ξεκαθάρισαν πως «είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας μέχρι την επίλυση όλων των προβλημάτων μας».

Μεταξύ άλλων διεκδικούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών, μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία, αλλά και την παύση της ποινικοποίησης των αγώνων.

Ειδικότερα, ζητούν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την άμεση αποζημίωση των επιτραπέζιων σταφυλιών όπως και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια, που δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, την εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και παράλληλα την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και άμεσες προσλήψεις. Ιδια αντιμετώπιση από τον ΕΛΓΑ προς όλους τους παραγωγούς σε όλους τους νομούς. Οι εκτιμήσεις να γίνονται γρήγορα σε όλες τις περιοχές, ώστε να έχει ο παραγωγός το δικαίωμα «πραγματικής» ένστασης. Για παράδειγμα, αναφέρουν πως πέρυσι η ζημιά προκλήθηκε στα αμύγδαλα τέλη Μάρτη και οι εκτιμήσεις έγιναν μετά από δύο μήνες, με αποτέλεσμα αρκετοί παραγωγοί να μην αποζημιωθούν για την πραγματική ζημιά και σε ορισμένα κτήματα να μη γίνει καν εκτίμηση, και, τέλος, να απλοποιηθούν η μετακίνηση και η διαμονή των εργατών γης κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Αγωνιστικές δράσεις και προετοιμασίες σε όλη τη χώρα

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας οργανώνει μηχανοκίνητη πορεία, που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από το αεροδρόμιο.

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κεφαλονιάς - Ιθάκης καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Αργοστόλι, στην Περιφερειακή Ενότητα, στις 12 μ.

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Σπάρτης καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Ανοιχτή σύσκεψη πραγματοποιείται στα Καλύβια Αγρινίου.

Την Παρασκευή 28 Γενάρη:

-- Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Ηρακλείου διοργανώνουν πλατιά σύσκεψη στις 6 μ.μ. στην αίθουσα ΚΑΠΗ στις Αρχάνες.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας οργανώνει κινητοποίηση στις 11 π.μ., στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στο Αγρίνιο.

-- Περιοδεία θα γίνει στο Αγγελόκαστρο στις 7 μ.μ., με επικεφαλής τον Γιάννη Καρναβιά, αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας (ΟΑΣΑ).

-- Σύσκεψη θα γίνει στο Παλαιοχώρι Γαστούνης στις 7 μ.μ., με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Το Σάββατο 29 Γενάρη περιοδεία θα γίνει στο Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας με επικεφαλής τον Βασίλη Θεοδωρόπουλο, γραμματέα της ΟΑΣΑ.

Την Κυριακή 30 Γενάρη:

-- Ανοιχτή σύσκεψη θα γίνει στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας στις 11 π.μ.

Τη Δευτέρα 31 Γενάρη:

-- Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων οργανώνει παν-χανιώτικη κινητοποίηση με αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ στις 11 π.μ. στον κόμβο των Μουρνιών.

-- Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Ηρακλείου διοργανώνουν πανηρακλειώτικη μηχανοκίνητη πορεία με αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ. Τα ραντεβού είναι στις 10 π.μ. στον κόμβο Πεζών και στις 11 π.μ. στον κόμβο Γιόφυρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ