ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2022
Σελ. /24
Με κλειστά σχολεία και τηλεκπαίδευση «διά πάσαν νόσον»

Παρόμοια εικόνα με αυτή του σχολείου στο Μαρούσι υπάρχει και σε πολλά ακόμα συγκροτήματα, με τις τοπικές αρχές να περιμένουν μια βροχή για να ...λιώσουν τα χιόνια
Παρόμοια εικόνα με αυτή του σχολείου στο Μαρούσι υπάρχει και σε πολλά ακόμα συγκροτήματα, με τις τοπικές αρχές να περιμένουν μια βροχή για να ...λιώσουν τα χιόνια
Κλειστά και σήμερα παραμένουν τα σχολεία στην Αττική, με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, μαζί με τον υπόλοιπο λαό, να βιώνουν όλες αυτές τις μέρες τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού να τους προστατέψει και να διασφαλίσει τα στοιχειώδη και να «λούζονται» τις συνέπειες της πολιτικής που βλέπει τις πραγματικές ανάγκες ως κόστος και να έχουν την αγωνία να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Ασφάλεια τόσο από τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας - να ελεγχθούν για τυχόν ζημιές, να καθαριστούν, να διασφαλιστούν η απρόσκοπτη πρόσβαση, η θέρμανση κ.λπ. - όσο και από την πανδημία, καθώς με τα πρωτόκολλα των «ανοιχτών παραθύρων» με την παγωνιά παίζεται κορόνα - γράμματα η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Εικόνες από σχολεία όπου οι μαθητές εκτός από τη σχολική τσάντα έχουν μαζί και την κουβέρτα τους, φέρνουν εκ νέου στο προσκήνιο το βασικό αίτημα εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών για αραίωση των μαθητών ανά τμήμα.

Ωστόσο η κυβέρνηση δείχνει ήδη τις προτεραιότητές της καλώντας από χτες να ξεκινήσει και πάλι τηλεκπαίδευση στα κλειστά σχολεία, αξιοποιώντας την ως φάρμακο «διά πάσαν νόσον» προκειμένου να εμφανίσει την εικόνα της κανονικότητας, χωρίς να έχει λύσει κανένα από τα ζητήματα για την ισότιμη πρόσβαση σε αυτήν και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και οι οικογένειές τους με ζητήματα ηλεκτροδότησης, πρόσβασης στα σχολεία με ασφάλεια αλλά και εξοπλισμού που, παρά τους πανηγυρισμούς του υπουργείου, κάθε άλλο αυτονόητος είναι για όλους.

Αυταρχισμός κατά εκπαιδευτικών

Από πλευράς υπουργείου επιστρατεύεται μάλιστα και ο αυταρχισμός προκειμένου να γίνει τηλεκπαίδευση, με εκπαιδευτικά σωματεία να καταγγέλλουν πως υπάρχουν και τηλεφωνικές παρεμβάσεις εκ μέρους του γενικού γραμματέα του υπουργείου προς σχολεία.

Είναι ενδεικτικό ότι το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Θουκυδίδης» αναφέρει πως «ο κ. Κόπτσης χτες (σ.σ. προχτές) τη νύχτα, στις 11 μ.μ., τηλεφώνησε σε διευθυντή Δημοτικού Σχολείου του Αλίμου, να του ζητήσει τον λόγο γιατί οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ενημέρωσαν τους γονείς ότι αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τηλεκπαίδευση». Σημειώνει πως ακόμα και χτες ολόκληρες γειτονιές στην Αργυρούπολη δεν είχαν ρεύμα και πως «εγγράφως δεν έχει έρθει τίποτα για την παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία (τα σχολεία είναι κλειστά με απόφαση της Περιφέρειας, λόγω αυξημένων κινδύνων εξαιτίας του παγετού). Η υποχρεωτική τηλεκπαίδευση επομένως δεν έχει νόημα», σημειώνει το ΔΣ του Συλλόγου καταγγέλλοντας «κατηγορηματικά τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες εκφοβισμού και εκβιασμού του γενικού γραμματέα του ΥΠΑΙΘ και καλεί το ΔΣ της ΔΟΕ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να σταματήσει ο "κατήφορος" του ΥΠΑΙΘ και του γενικού του γραμματέα, να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για τα κλειστά σχολεία και όλες τις υποδομές σε αυτούς που τους αναλογούν, στην κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική της».

Χαρακτηριστικά, επίσης, είναι τα όσα αναφέρει η Ενωση Γονέων Αγίας Παρασκευής, μιας περιοχής όπου έχει διακοπεί η λειτουργία των συγκοινωνιών, υπάρχει αδυναμία μετακίνησης εν γένει και υπήρχαν και χτες, τέσσερις μέρες από την έναρξη της κακοκαιρίας, σοβαρότατα προβλήματα στην παροχή ρεύματος, στις συνδέσεις τηλεφωνίας και internet, ακόμη και προβλήματα στην ύδρευση. «Οι συνθήκες αυτές, μαζί με τις ελλείψεις σε απαραίτητο εξοπλισμό που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από το σχολείο λόγω μη προσβασιμότητας, καθιστούν την τηλεκπαίδευση ιδιαιτέρως προβληματική αφού για αντικειμενικούς λόγους και όχι από επιλογή είναι πάρα πολλοί οι μαθητές/τριες που αδυνατούν να παρακολουθήσουν αλλά και εκπαιδευτικοί που αδυνατούν να ανταποκριθούν. Η κατάσταση αυτή επιτείνει την ανησυχία των γονιών και προσθέτει ακόμη ένα πρόβλημα στην ήδη προβληματική κατάσταση που βιώνουμε λόγω της κακοκαιρίας και των πρωτόγνωρων αστοχιών στη διαχείρισή της», σημειώνει η Ενωση.

«Ο θυμός μας δεν κοπάζει!»

Η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής, περιγράφοντας τις συνθήκες μέσα στις οποίες έκλεισαν τα σχολεία και έμειναν γονείς και παιδιά σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ρεύμα, στο κρύο, αναρωτιέται: «Θα είναι για πάντα και για όλα απάντηση η τηλεκπαίδευση; Και όταν βρέχει, και όταν πέφτουν οι σοβάδες, και όταν δεν καλύπτονται τα κενά των εκπαιδευτικών; Μήπως τελικά αυτό βολεύει για να απαλλάσσονται από τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι και να φορτώνονται όλα στις πλάτες μας που "δεν αναλαμβάνουμε την ατομική μας ευθύνη"; Μήπως η λύση θα ήταν να είναι ασφαλή τα σχολεία για να λειτουργούν;».

Απαιτεί τώρα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, κυβέρνηση και υπουργείο να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους:

  • Να καλύψουν τα κενά σε εκπαιδευτικούς, να λύσουν το ζήτημα της θέρμανσης και της καθαριότητας σε όλα τα σχολεία
  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από την Περιφέρεια και τους δήμους για την ασφαλή πρόσβαση στα σχολεία (καθαρισμός δρόμων, έλεγχος κτιρίων, υδραυλικών κ.λπ.)
  • Να προχωρήσουν άμεσα σε αποσυμφόρηση των τάξεων
  • Να ξεκινήσει πρόγραμμα για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες σε σχολικά κτίρια καταργώντας το αίσχος των κοντέινερ
  • Να εξασφαλίσουν άδειες ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα πρέπει οι γονείς να είμαστε στο σπίτι δίπλα στα παιδιά μας τις μέρες της τηλεκπαίδευσης ή τις μέρες που νοσούν.

Για όλα τα παραπάνω καλεί όλους τους γονείς, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις της Αττικής να συμμετάσχουν στη μεγάλη συγκέντρωση αύριο Σάββατο στις 11.30 π.μ. στο Σύνταγμα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα εκατοντάδων φορέων «για να ζητήσουμε τα αυτονόητα: Την προστασία της ζωής των οικογενειών μας!!!».


ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
Ροκανίζει τα ρεπό, δεν πληρώνει την προσαύξηση

Καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Σε αυτές τις συνθήκες οι εμποροϋπάλληλοι πρέπει ...να αποδείξουν γιατί δεν μπορούσαν να πάνε στη δουλειά τους

RIZOSPASTIS

Σε αυτές τις συνθήκες οι εμποροϋπάλληλοι πρέπει ...να αποδείξουν γιατί δεν μπορούσαν να πάνε στη δουλειά τους
Την προσπάθεια να βάλει «στο χέρι» ρεπό και μέρες άδειας εργαζομένων που δεν κατάφεραν να φτάσουν στον χώρο δουλειάς την Τρίτη και την Τετάρτη λόγω της κακοκαιρίας, της αχρήστευσης του οδικού δικτύου και της ακινητοποίησης των αστικών συγκοινωνιών, συνεχίζει η εργοδοσία σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Από τις αρχές της βδομάδας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχει καταγγείλει τις πιέσεις στους εργαζόμενους να πάνε στη δουλειά με κάθε μέσο και τρόπο. Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ εξαιρέθηκαν από το μέτρο της γενικής αργίας, ενώ η εργοδοσία δεν δίσταζε να αξιώσει να πάνε στη δουλειά ακόμα και με τα πόδια. Το αποτέλεσμα ήταν εργαζόμενοι «να περπατήσουν για ώρες στο χιόνι, να εγκλωβιστούν για ώρες στους δρόμους και κάποιοι να αναγκαστούν να διανυκτερεύσουν σε συγγενικά και φιλικά σπίτια πλησίον των καταστημάτων που εργάζονται, γιατί ήταν αδύνατον να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ανέφερε ο Σύλλογος.

Τώρα η εργοδοσία σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ καλεί τους εργαζόμενους που δεν έφτασαν στη δουλειά την περασμένη Τρίτη να προσκομίσουν αποδεικτικά έγγραφα που να δικαιολογούν την απουσία τους, αλλιώς τους απειλεί πως θα «χρεωθούν» ρεπό ή μέρα άδειας. Την πρακτική αυτή, όπως αναφέρει ο Σύλλογος, καταγγέλλουν εργαζόμενοι στις αλυσίδες «Σκλαβενίτης» και «My Market». Αλλά και στους εργαζόμενους που δούλεψαν τις μέρες της γενικής αργίας, οι εργοδότες αρνούνται να πληρώσουν την προβλεπόμενη προσαύξηση. Το Σωματείο προχωρά σε παρεμβάσεις ώστε να μη χαθεί κανένα ρεπό και καμία μέρα άδειας αλλά και για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι την προσαύξηση για τις μέρες της αργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ