ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Την Τρίτη οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα

Πολύμορφες κινητοποιήσεις και πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας

Σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πολύμορφες κινητοποιήσεις προχωρούν την Τρίτη 1 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, με αποφάσεις των Σωματείων και των Ομοσπονδιών τους, στο πλαίσιο της πανδημοσιοϋπαλληλικής στάσης εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.).

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στη 1 μ.μ. με τη συμμετοχή σωματείων υγειονομικών από νοσοκομεία της Αττικής.

Κινητοποιήσεις την 1η Φλεβάρη θα γίνουν σε πολλές ακόμα πόλεις, όπως:

-- Θεσσαλονίκη: Στη 1 μ.μ. έξω από τις ΥΠΕ (Αριστοτέλους)

-- Γιαννιτσά: Στις 12 μ. στην πύλη του Νοσοκομείου

-- Ηράκλειο: Στις 12.30 μ.μ. στα Λιοντάρια

-- Ικαρία: Στις 12.30 μ.μ. στο Νοσοκομείο

-- Κέρκυρα: Στις 12.30 μ.μ. στην παλιά Νομαρχία

-- Λάρισα: Στις 12.30 μ.μ. στο Γενικό Νοσοκομείο

-- Πέλλα: Στις 12 μ. στην πύλη του Νοσοκομείου

-- Σάμος: Στις 12.30 μ.μ. στο Νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας

Δεν συμφιλιωνόμαστε με τη βαρβαρότητα

«Δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε με τη βαρβαρότητα! Η υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς μας, της υγείας και της ζωής μας είναι δική μας υπόθεση», σημειώνει στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας για τις κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι «η αγανάκτηση και η οργή ξεχειλίζουν», γιατί:

«Την ώρα που η κυβέρνηση σφυρίζει τη λήξη της πανδημίας, έχουμε γονατίσει από τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Καθημερινά στα νοσοκομεία αντικρίζουμε τους ασθενείς μας να στοιβάζονται σε φορεία και ράντζα μετά από κάθε εφημερία, να ξεψυχούν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, να γίνονται μπαλάκι από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Χιλιάδες ασθενείς μας με άλλα προβλήματα υγείας παραμένουν αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα Υγείας εξαιτίας της μετατροπής του σε σύστημα μιας νόσου.

Χάσαμε ασθενείς μας που θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει αν είχαμε εισακουστεί. Γιατί δεν θεωρούμε ότι είναι φυσικό "να πεθαίνεις από κορονοϊό επειδή είσαι μεγάλος σε ηλικία, παχύσαρκος ή έχεις άλλα νοσήματα", όπως ξεδιάντροπα ισχυρίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Γιατί ενώ οι ανάγκες έχουν αυξηθεί και είμαστε λιγότεροι από ό,τι πριν από 2 χρόνια (που και τότε ήμασταν λίγοι), η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απολύσει χιλιάδες υγειονομικούς. Γιατί βιώνουμε καθημερινά την εντατικοποίηση και τη μετατροπή μας σε περιπλανώμενο θίασο για να μπαλώνουμε τρύπες. Γιατί η κυβέρνηση μας αναγκάζει, γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, από ουρολόγους μέχρι γυναικολόγους και από ορθοπαιδικούς μέχρι ψυχίατρους, να περιθάλπουμε ασθενείς με Covid-19.

Γιατί η κυβέρνηση λιβανίζει τους κλινικάρχες που άδραξαν την ευκαιρία να αυξήσουν τα κέρδη τους, την ίδια στιγμή που σέρνει στα δικαστήρια τους συναδέλφους μας από το Παίδων Πεντέλης γιατί αγωνίζονται για να μην κλείσει.

Γιατί καθ' υπαγόρευση της εργοδοσίας, αναγκάζουν τους γονείς των παιδιών που νοσούν να διαλέξουν αν θα χάσουν το μισό μεροκάματο ή αν θα στείλουν άρρωστα τα παιδιά τους στο σχολείο.

Γιατί αντί να επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν, όπως το Λοιμωδών επί κυβέρνησης ΝΔ και το Νοσοκομείο Θώρακος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με το "νέο ΕΣΥ" σχεδιάζουν να κλείσουν και άλλα με στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας».

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με νέα 24ωρη απεργία τον Φλεβάρη, ενώ στις διεκδικήσεις τους περιλαμβάνονται:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία απόλυση υγειονομικού, να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, με όλα τα ατομικά και συλλογικά μέτρα προστασίας.
  • Αμεση ένταξη στα ΒΑΕ. Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα Υγείας.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Δωρεάν ράπιντ και μοριακά τεστ σε όλους. Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
«Ηρθε για να μείνει ο ιός», συνεχίζεται ο εφησυχασμός

Ξεπέρασαν τις 23.000 οι νεκροί, αύξηση 6% στους θανάτους

Eurokinissi

Η εγκληματική πολιτική που ασκεί και η σημερινή κυβέρνηση στον χώρο της Υγείας αποτυπώνεται με τραγικό τρόπο και τις τελευταίες μέρες. Μετά από δύο μήνες προπαγάνδας για την επικράτηση της «Ομικρον», η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως άλλοθι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης (πολλαπλάσια μεταδοτικότητα, ηπιότερη συμπτωματολογία) για να μην πάρει μέτρα για την προστασία της ζωής του λαού, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι της για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα και την πριμοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων στον χώρο της Υγείας.

«Ο ιός ήρθε για να μείνει»

Χτες, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ανακοινώθηκε ότι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας (θάνατοι και διασωληνώσεις) θα μειωθούν πιο αργά στη συνέχεια και ότι «τις επόμενες βδομάδες θα φτάνουν γύρω στους 500».

«Ο ιός είναι ανάμεσά μας», είπε η Β. Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ενώ σε ό,τι αφορά τη βαρύτητα της νόσου η κυβέρνηση ομολόγησε ότι δεν καταγράφονται οι θάνατοι από τη μετάλλαξη «Ομικρον». «Δεν γίνεται δειγματοληπτική ανάλυση για την "Ομικρον" σε όλους τους θανάτους, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα αν είναι "Ομικρον" ή "Δέλτα"», αναφέρθηκε στη χτεσινή ενημέρωση, ενώ σημειώθηκε και ότι «το 90% των θανάτων από τη μετάλλαξη "Ομικρον" είναι μεγάλης ηλικίας (...) Οι περισσότεροι είναι σε θαλάμους, ανεμβολίαστοι ή εμβολιασμένοι με δύο δόσεις».

«Υπάρχουν θάνατοι από την "Ομικρον", δεν είναι μηδενική η επικινδυνότητά της», ανέφερε ο Γκ. Μαγιορκίνης, μέλος της Επιτροπής, ενώ για την υπομετάλλαξη "Ομικρον 2" είπε ότι υπάρχουν σίγουρα κι άλλα κρούσματα πέραν των δύο επιβεβαιωμένων μέχρι στιγμής. Ενώ, όπως σημείωσε η Επιτροπή, ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες πιθανώς σχετίζεται με τον μειωμένο αριθμό δειγματοληπτικών ελέγχων που έγιναν λόγω της αναμενόμενης χιονόπτωσης.

Πάνω από 23.000 οι νεκροί

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση, παίρνοντας υπόψη «την πορεία της πανδημίας αναφορικώς με τα κρούσματα και τη μείωση η οποία παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία παραμένει αλλά υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων, και τα νέα δεδομένα που έχουμε για τη μετάλλαξη "Ομικρον", όπου ο χρόνος νοσηλείας της και η νοσηρότητά της είναι μικρότερα από τον χρόνο νοσηλείας και τη νοσηρότητα που είχαμε κατά τη μετάλλαξη "Δέλτα"», δεν θα πάρει μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, ούτε θα επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, αλλά αποφάσισε την «αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων», όπως «απελευθέρωση ωραρίου στην εστίαση και τη διασκέδαση», και λόγω κακοκαιρίας παράταση στην ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, από 31/1 έως και 7/2.

Την ίδια ώρα καταγράφεται αύξηση 6% στους θανάτους. Ο τραγικός απολογισμός των ανθρώπων με COVID-19 που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασε τις 23.000, καθώς χτες 112 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.083 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 633, από τους οποίους 79,62% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 415 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου 449 ασθενείς.

Χτες επιβεβαιώθηκαν 19.712 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 6.816 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.916 στη Θεσσαλονίκη, 754 στο Ηράκλειο, 707 στην Αχαΐα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.867.935 (ημερήσια μεταβολή +1,1%).

Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε πάνω από 150.000. Περίπου 5.000 ασθενείς με COVID νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας. Παρά τη μετατροπή κλινών για άλλες νόσους, μόλις το 43% των κρεβατιών είναι διαθέσιμα και το 15% των ΜΕΘ COVID. Επίσης, παρατηρείται μείωση 12% στις νέες εισαγωγές και -5% στις νέες διαγνώσεις. Ακόμα και σήμερα 1 στους 4 που νοσηλεύονται αφορά τη μετάλλαξη «Δέλτα» και σημαντικό ποσοστό της θνητότητας οφείλεται στη «Δέλτα».

Στην Ευρώπη οι 34 από τις 37 χώρες παρουσιάζουν επιδείνωση της πανδημίας, καταγράφοντας +22% στις νέες διαγνώσεις και - 4% σε θανάτους.

Από βδομάδα σε βδομάδα μεταφέρεται και η διάθεση των φαρμάκων COVID για όσους έχουν προβλήματα υγείας, είναι άνω των 18 ετών και εξαιρούνται οι έγκυες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο θεράπων γιατρός κάνει αίτηση στην πλατφόρμα και ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ